Felügyelet tesztje

Címkék: autó járda parkoló jkf

2010.02.26. 23:23

A Pollackon találkoztam Klapanciuszval egy fotózást megbeszélni, és ha már ott voltunk, szét is néztünk kicsit - zuhogott ugyan az eső, de ez nem akadályozott meg semmiben. Tettünk egy kört a Múzeum körül, csináltunk pár fotót, amikor egyszer csak ott vitt el utunk egy járdára felparkolt francia rendszámú francia autó mellett. 

No, akkor ezt bejelentem - jött a hirtelen gondolat - hiszen van már nekünk saját bilincselős közterület-felügyeletünk, és amúgy is, a járda a gyalogosoké. A hívandó szám ingyenes (06-80-204-618), ezzel is buzdítva az itt lakókat a szabálytalanságok bejelentésére; autóik is vannak, amivel hamar odaérnek bárhová, nézzük meg, mennyi idő múlva kerül sor az intézkedésre.

Első telefon 12:58-kor történt, mondom, a Bródy Sándor 10. előtt a járdán parkolnak autók, jó lenne intézkedni. Oké, vették, mindjárt szólnak valakinek, érkeznek. Várakozó álláspontra helyezkedtük, és elkezdtünk ázni az esőben a sarkon. 

A második telefont 13:30-kor indítottam, mondom: itt várunk még mindig, mi a helyzet? Oké, lehet, hogy az autós emberek éppen nem érnek rá, de vannak gyalog-felügyelők is, minden részén a kerületnek, mikor érnek ide? Ööö...azonnal szólok megint valakinek, és mennek.

Rendben, áztunk tovább. Közben érkezett egy Suzukis öregúr, rokkant jelzéssel elől-hátul, és olyan határozottan állt fel a járdára, ahol álltunk, hogy szinte elgázolt minket - kénytelenek voltunk utat engedni neki a járdára. Ő nem maradt sokáig, egy 10 percen belül el is hajtott - tolatáskor is nagyon határozottan, megállásra kényszerítve a téren áthaladó kocsisort. Csodáltuk is, egy igazi városi harcosnak látszott, akit nem állíthat meg senki. Aztán érkezett a következő delikvens, ő is rögtön tudta, hol a tuti hely, odaparkolt, és mint aki jól végezte dolgát, elsétált. Körben ki van oszlopozva, innen pont hiányzik, és kicsit odébb is húzták a virágos betonládát, így könnyedén be tud állni bárki bármikor. Kamera a sarkon van, de az mintha nem is számítana...

13:55-kor érkezett a 10-es számú - mert hogy a közterületes autók jó nagy számmal vannak ellátva a könnyebb azonosítás érdekében - de lassítás nélkül haladt tovább a Puskin utcán. Ismét telefont ragadtam, hogy ezt így most hogy?! Egy órája jelentettük be, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy megvárjuk, van-e egyáltalán értelme a lakossági bejelentéseknek, és most meg úgy megy el a kollégájuk, hogy nem is lassít? Na és hol vannak a gyalogos intézkedők? Esőben nem mennek ki? 

Ööö..máris szól egy másik autósnak, most már tényleg, azt nem tudja, hogy a 10-es mit csinál, nem is tudja, kinek szólt előzőleg - érkezett a válasz - és olyan nincs, hogy nem dolgoznak az eső miatt a kollégák, biztosan máshol van dolguk. Mennek most már nemsokára. Nem, azt nem lehet elvárni, hogy egy lakossági bejelentésre azonnal ott terem a felügyelő, végzik ők a dolgukat, és majd mennek.

Itt már beleestünk a Concorde-csapdába, ti. olyan sokat voltunk már ott, hogy nem akartuk feladni. Igaz, már teljesen átáztunk, de akkor is megvárjuk. Egy óra eltelt, kicsit még kibírunk. Közben feltűnt egy rendőr páros is, akik látszólag céltalanul lődörögtek , beálltak egy kapualjba elszívni egy cigit, aztán átsétáltak egy másik ház erkélye alá, ott is nézelődtek kicsit, majd tettek egy kis kitérőt és egy harmadik ház kapuja előtt nézték tovább az esőt. A rutin! - jutott Klapanciusz eszébe - nem áznak, mint mi, látszik, hogy profik. Ennyi eszünk nekünk is lehetett volna!

Negyed órát bírtunk még, 14:14 -kor volt az utolsó telefon, kicsit már ingerülten kérdeztem, hol a véres náthában van már egy dolgozó felügyelő?! Csak nem direkt szopatnak, tudva, hogy ott várjuk őket? Ennyi idő alatt gyalog meg lehet járni akkor is, ha a központból (Német utca) indulnak és gyalog jönnek! Oda-vissza!

Pár pillanat, és már ott is vannak. Nem, ilyen eszükbe sem jutott, ők nem azért vannak. Oké, pár percet még tényleg tudunk várni, de aztán...

És voilá, egy percen belül fel is tünt a 4-es számú autó! Másfél órára a bejelentéstől, a negyedik telefon után, de ott voltak. Megtalálták egyből az autókat, meg is álltak mellettük az úton - feltartva a forgalmat. Egyikük kiszállt, az autó meg elindult parkolót keresni. A kiszállt felügyelő el is kezdte nézegetni az autót, telefonált, járt fel s alá, amikor is hirtelen megjelent a tulajdonos, beszállt az autóba és indult volna onnan. Na, szép, megérkeznek, a delikvens meg lelép! De nem hagyta, odalépett és kérte az igazolványát, kiszállította, majd besétáltak a kapu alá az eső elől. Nekik is volt ennyi eszük..

Lőttünk még pár fotót, aztán eliramodtunk hazafelé, szárazra váltani az átázott gúnyát és cipőt, zoknit. A kísérlet sikeres volt - nem dolgoznak maguktól, csak ha kitartóan baszogatják őket. Amint elindultunk, pont felállt a Polackon egy diplomáciai rendszámú kisbusz, egészen az épület mellé - szintén rutinosan. Erre már nem maradt energia, ezzel még a rendőrök sem tudnak mit kezdeni....

Nem kibaszni akartunk egy autóssal; aki feláll a forgalomtól elzárt területre, az megérdemli a büntetést - gondolom, számolnak is vele. A járda pedig a gyalogosoké, ők meg azért kapják a fizetésüket, hogy ennek (is) érvényt szerezzenek! Jó lenne ha tudatosodna bennük, vannak aki figyelik a munkájukat.

És dokumentálja.

Ezt a helyet, helyzetet nagyon egyszerűen meg lehetne oldani - oda kell rakni egy rendes, masszív oszlopot, esetleg nagyobb dézsában növényeket, és akkor nem parkolnak oda. Most úgy tűnik, sokan ismerik ezt a jó kis helyet, ahol nem kell fizetni, és a közteresek is leszarják. 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr691793816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én köszönöm, hogy nektek erre volt/van időtők, kedvetek és energiátok. A Hivatal mindig is ilyen volt. Szomorú látni, hogy semmi de semmi nem változik.

Aki pedig még bízni mer itt bármi fejlődésben, az meg nem betegesen naiv, vagy naivan optimista, henem egész egyszerűen elmebeteg!
lehet, hogy szerinted nem kibaszás egy autóssal. de minden objektív szempont alapján ez elképesztő bunkóság, főleg, hogy adott helyen senkit, de tényleg senkit nem zavar ez az autó. ha majd valamikor téged is feljelentget sunyiban valami kretén valami apróság miatt, kíváncsi leszek, hogy hogy fogod lereagálni.
@Káposztakukac: a szabályok értünk vannak, nem ellenünk. Ott a mélygarázs, le lehet állni. A járda a gyalogosoké!
@Lesley: ha minden szabályt betartanánk megbénulna az élet. Sajnos nálunk minden túl van szabályozva.
Egyébként nézd meg milyen "szabályosan" parkolnak a közteres autók a József utca és Német utca kereszteződésében. Ha én parkolnék úgy fél órán belül bilincs lenne a kocsimon...
Ettől függetlenül, tényleg nem kell engedni a járdán parkolást főleg mert tönkremagy a térkő....
@Mariannka51: Aha, tehát szerinted ez egyfajt polgári engedetlenség. Olyan, amivel még a német barátaink is szolidárisak. Vicces vagy!
@városjáró: félre értettél, a járdán parkolást nem tartom jó megoldásnak, föleg, hogy tényleg ott a mélygarázs.
Én arra próbáltam reagálni, hogy Lesley szerint a szabályok értünk vannak...ez igaz addig a pontig amig nem ártanak többet mint használnak és itt nem a díszburkolaton történő parkolásra gondolok.
Egyébként az is egy érdekes statisztika amit az egyik rádióban hallottam, hogy a gyorshajtások 60%-át külföldi rendszámú gk. követik el, akikkel szemben a magyar hatóságok nem tudnak eljárni. Tehát ha magyar vagy vonatkozik rád a szabály, ha külföldi nem. Jó példa erre a házunk egyik albérlője aki az angol rendszámú kocsijával ingyen parkol ott, ahol a gyerekem, ha este 8 előtt szeretne meglátogatni több száz forintot fizet. De ez már egy másik poszt is lehetne...
Hehe, vicces. Jók vagytok.

@Káposztakukac: Budapesten szar a közlekedés, parkolási helyzet, stb.
Ha bajod van, mint autós, szerveződjél, aztán rúgjátok seggbe Demszkyt!
A Múzeum utca - Polláck Mihály tér sarkán lévő kráterhalmazt hónapok óta nem javították ki (remélem csak a rossz idő miatt), valszeg sokáig nem lesz még ott rendes elzáró elem sem. Diplomáciai kocsival meg lehet mit kezdeni. Követségen panaszt tenni, vagy kártérítést követelni, ha 1 cm díszburkolat is feljön ami nem autók elbírására lett kitalálva. Megcsinálják szépen (bár aljamunkával) a környéket, és aki csak idejár szét is bassza...mint engem az ideg.
@Percipán: köszi :) látom akkor a helyzet változatlan... amúgy egy tábla van kitéve, de az is csak az egyik óriáskráternél...gratulálok
Ezt az egész pollak - múzeum - bródy részt egy olyan elbaszott terv szerint újították fel, hogy csak na.

Nem tudnánk leverni oda egy oszlopot valahogy? :) Engem is baromira zavar ez a helyzet, bár tény hogy az utca lett tök hülyén megcsinálva. Mondjuk olyankor kéne leverni az oszlopot, mikor bent áll egy szép autó, hogy szopjon nagyot a gazdija...
@Káposztakukac:
A mélygarázstól 30 m-re mégis mire hivatkozva áll meg a járdán? Nincs parkolóhely?