Kapitány - Frissítve!

Címkék: rendőrség józsefváros

2010.01.22. 14:40

Még csak meg sem melegedett rendesen a helyén a kerületi rendőrkapitány, máris új helyre került: nyugdíjba vonul. Indoklás nincs, utódjáról később döntenek.

Közlemény (BRFK)
2010.01.20. szerda 10:33
 

Budapest Rendőrfőkapitánya javaslatára az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője 2009. január 20-ai hatállyal, indokolás nélkül visszavonta [...] Práger Ferenc r. ezredes úr, a VIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének vezetői megbízását. A [...] kapitány kérte nyugállományba helyezését. 

 

BRFK KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY 

A májusban 50. évébe lépő Práger 2007 december 31. óta vezette a kerületi kapitányságot, ami azt jelenti, pár nappal több, mint 2 évig volt itt. Elődje is nyugdíjba ment innen, szintén váratlanul váltották le.

Aztán az esti hírek azzal borzolták a kedélyeket, hogy házkutatást tartottak a kapitányságon. Kár, hogy nem láttam, megnéztem volna, hogy zajlik egy ilyen, amikor a rendőrség épületében kutatnak - biztosan vicces. 

Házkutatást tartottak az ügyészek Budapesten, a VIII. kerületi rendőrkapitányság épületében - erősítette meg a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Skoda Gabriella elmondta, hogy hivatali visszaélés miatt, ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást.

Arra sem az ügyészség, sem a rendőrség tájékoztatása nem tért ki, hogy a szerdán visszavont vezetői megbízások és az ugyancsak szerdán tartott házkutatás összefüggnek-e egymással.

Ami viszont nem vicces, hogy ezzel aztán ismét jócskán rendült a rendőrségbe vetett, amúgy is recsegő-ropogó bizalom. Ami itt, a kerületben nem annyira jó. Ha már a kerületi kapitányról is ilyen hírek kerülnek napvilágra, miben bízzon az egyszerű polgár? Hiszen ha nem is mondják, az összefüggés világos.

Kíváncsiságom amúgy is nagy, de erre az ügyre - azt hiszem - többen is kíváncsiak vagyunk.

 

Frissítve!

 

Csöpögnek, csordogálnak az információk, úgy tűnik, nagyobb az ügy, mint elsőre tűnik:

A korábbi kerületi polgármester, Csécsei Béla nevével összefüggésbe hozható megbízási szerződéseket, valamint a Corvin Sétány projekttel kapcsolatos dokumentumokat foglaltak le az ügyészségi nyomozók, mikor házkutatást tartottak a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányságán, valamint a józsefvárosi önkormányzatnál.

A HavariaPress úgy tudja, hogy hivatali visszaélés gyanújával végzett házkutatást szerdán az ügyészség a józsefvárosi rendőrkapitányság épületében, valamint a kerületi önkormányzatnál. Az ügyészségi nyomozók mindkét helyen iratokat foglaltak le. A hivatali visszaélés ügyében indított eljárásnak gyanúsítottja egyelőre nincs. Az ügyészség szóvivője megerősítette a nyomozás, illetve a házkutatások tényét.

A hírügynökség információi szerint a korábbi kerületi polgármesterhez köthető, gyanús megbízási szerződéseket, valamint a Corvin Sétánnyal kapcsolatos dokumentumokat foglaltak le, s vittek magukkal az ügyészségi nyomozók, akik hiába keresték a józsefvárosi vagyonkezelő egyik vezetőjét is. Úgy tudni, az ügyészségi nyomozók a kerületi jegyzővel is szerettek volna beszélni, ám őt sem találták.

 Még jó, hogy minden újságnak vannak rendőrségi/ügyészségi forrásai, így aztán minden kiderül idő előtt. Vagy legalábbis egy része az ügynek.

Józsefvárosi ingatlanok gyanús értékesítése kapcsán indult vizsgálat az ügyészségen – értesült a Népszava. A kerületi önkormányzatnál, illetve rendőrkapitányságon tartott házkutatásokon kívül állítólag magánlakásokon is megjelentek a nyomozók. A kerületi kapitányt leváltották, mert érintettje lehet az ügynek.

Nagy értékű ingatlanokkal való spekuláció állhat annak a házkutatás-sorozatnak a hátterében, melyet szerdán tartott az ügyészség több helyszínen. A Népszava értesülései szerint az elmúlt években több józsefvárosi lakás, illetve üzlethelyiség cserélt gazdát gyanús körülmények között, feltehetően mélyen valós értékük alatti árakon. Forrásaink úgy tudják, hogy egyebek mellett a Rákóczi út egyik házának értékesítése-hasznosítása körül is megfogalmazódott: bűncselekmény állhat a háttérben. A VIII. kerület vagyonkezelő cégének egyik vezetőjét – forrásaink szerint – bár szerette volna, nem tudta meghallgatni a nyomozó hatóság. Az illetőről azt mondják, hogy Csécsei Béla (SZDSZ) korábbi polgármesternek éppúgy bizalmi embere volt, mint a jelenlegi kerületvezetőnek, a tavalyi időközi választáson győztes Kocsis Máténak (Fidesz–KDNP).

A kerületi rendőrkapitányságon tartott házkutatásról annyit sikerült megtudnunk, hogy abban a pár órával korábban felmentett rendőrkapitány irodájára fókuszáltak. Úgy tudjuk, Práger Ferenc ezredes is érintettje lehet az ingatlanügynek.

Arról is értesültünk, hogy magáningatlanokban is végeztek kutatást, ezekről azonban az ügyészség nem adott tájékoztatást. A hatósági gyakorlat ismeretében valószínűsíthető, hogy előzőleg Práger lakásában is jártak, de mivel feltehetően nem találták, amit kerestek, ezért „terjesztették ki a helyszínt” szolgálati helyére is. Az ügyészség lapzártánk idejéig – tudomásunk szerint – nem közölt gyanúsítást senkivel, de vélhető, hogy többen is erre a sorsra jutnak. A nyomozás érdeke – tájékoztatták az ügyet ismerők lapunkat –, hogy igazmondási kötelezettséggel – és büntetőjogi felelősséggel – terhelt tanúként kezdődjenek a meghallgatások. A gyanúsított ugyanis már nem köteles igazat vallani.

Az eljárás hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt indult. A hatóság ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a nyomozás érdekeire figyelemmel nem adhat további tájékoztatást. Így azt sem árulta el, hogy eredményesek voltak-e a helyiségátvizsgálások, azaz megtalálták-e az eljárásban relevánsnak tekinthető bizonyítékokat.

Mégiscsak kipattan, hogy itt is volt egy kis ingatlanpanama? Forrásaim Mitus Zsuzsa nevét emlegetik, aki nemrég felfüggesztette a tagságát az MSZP-ben. Magától, vagy szóltak neki...?

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr601687378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyon izgi! rakd a címbe, hogy frissítve, mert én is majdnem átsiklottam az új fejlemények felett.
Az első közleményben valszeg el van írva az évszám:
"Budapest Rendőrfőkapitánya javaslatára az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője 2009. január 20-ai hatállyal, indokolás nélkül visszavonta [...] Práger Ferenc r. ezredes úr, a VIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének vezetői megbízását. A [...] kapitány kérte nyugállományba helyezését. "
@feb:

Itt a bizonyíték: a BRFK Kommunikációs Osztálya a múltban él!
index.hu/belfold/2012/02/22/tagadta_bunosseget_a_korrupcioval_vadolt_egykori_jozsefvarosi_rendorkapitany/

A vádlottak vallomásaiban érdekes mozzanatok az önkormányzat akkori működéséről. Nem volt rég, és - bár elhiszem, hogy most máshogyan akarják - sajnos megsprórolták a nyilvános beszédet arról, hogy mi volt a probléma, és hogyan gondolják az akkori felelősségeket. Kollégák, szövetségesek voltak, nyilván nem könnyű, de ezt nem lehet megspórolni.

A Blikk tudósítása szerint L. Lászlóné és K. Pál volt képviselőkről van szó.

www.blikk.hu/blikk_aktualis/birosag-elott-a-volt-rendorkapitany-2081206
a frissítve utáni keretezett rész is régi történet 2010-es, legalábbis nem találom egyik hírportálon sem...

a kapitányon kívül hol van itt a friss hír?