Baross utca 40.

Címkék: felújítás terv fantomház

2009.03.05. 14:35

A Baross utca két körút közötti szakasza 2005 nyarán lett megújítva, az ezen a szakaszon lévő házak egy része is új külsőt kapott, épül-szépül a környék. Végigsétálva jó érzés tölti el az embert - leszámítva a szokásos pesti bunkóságokat, na meg ezt a romos kis épületet.

 

 

 

Sokáig nem tudtam, kié ez az épület - nem vagyok vele egyedül, most sem lehet tudni - de éveken keresztül a SOTE tulajdonában volt. Az egyetem Fül-Orr-Gégészete működött itt, amíg ki nem nőtték, azóta pedig az enyészet lakik itt. Néha csövesek.

Most viszont egy új terv született a hasznosítására - azonban mégis minden marad a régiben.

A Baross utca 40. tulajdonosát, aki 4 csillagos, 73 szobás szállodát akar építeni a ház helyére/mellé nem ismerhette meg a Központi Tervtanács február 5-én. A láthatatlan tulaj helyett egyedül kellett helytállnia Páhy Árpád tervezőnek a gyanakvó grémium előtt.

Páhy a régi házat a terven egy hétszintes új szárnnyal egészítette ki, ami elfoglalja a tágas udvar nagy részét. A cél az elvárt szobaszám biztosítása mellett a teret határoló tűzfalak takarása volt. Az L-alakú beépítés a szomszéd ház udvarra néző homlokzata előtt megfelelő méretű teret és benapozottságot biztosít. A szállodához szükséges mélygarázst csak az U-alakú ház hátranyúló szárnyainak elbontásával lehet biztosítani, ezeket a terv szerint eredeti formájukban visszaépítenék. A kapualj elveszti eredeti funkcióját, garázslehajtóvá alakul gépkocsilifttel, és a főbejárat átkerül az egyik keskeny ablaknyílás helyére. A régi részben Páhy éttermet, konferenciatermet, az emeleten szobákat alakítana ki, a boltozatos pince alkalmas borozónak, a tetőteret beépíti.

A tervet szinte egyöntetű fanyalgás fogadta. A tervtanács tagjai egyetértettek abban, hogy a beépítés túlzott, még jobban besűríti a jelenleg is zsúfolt városrészt. A festett kapualj kezelése különösen méltatlan a műemlékhez, a háznak nyilvánvalóan ez a főbejárata, minden más megoldás erőszakolt és szerencsétlen. Számos más konkrét kifogás is elhangzott, elsősorban az új szárny jellegtelen, semleges, bátortalan megformálásával és a hamisan romantizáló tetőablakokkal kapcsolatban. Fegyverneky Sándor, a tervtanács elnöke összefoglalójában hibásnak nevezte az egész tervezői hozzáállást: a terv az utolsó szögig nagyon precízen ki van dolgozva, csak a torka véres, mondta, mivel ez a telek nem szállodának való. A műemléknek ebben az esetben csak az álca szerep jut, hogy eltakarja az utca felé a telek belsejében végrehajtott óriási beépítést. Egyesek felvetették: a régi ház össze fog dőlni a brutális beavatkozás során, hiszen az egész építkezés a műemléken keresztül bonyolódna le. A tervtanács ezúttal tehát vétózott, de a Baross utca 40-et ez csak a kulisszává silányítástól menti meg, a rohadást semmilyen állásfoglalás nem fogja megállítani.

 Forrás

Én csak azt nem értem, hogy a tulajdonosnak miért nem kell felelősséget vállalnia az épület romlásáért? A kinézetéért? Sok ilyen épület van a kerületben, aminek a tulajdonosa hagyja rohadni azt, jelentősen rondítva a környék képét. Nem lehet őket kötelezni valamilyen állagmegóvásra?

Közös jellemzői még, hogy az utcafrontok tele vannak szeméttel, ürülékkel, jelentős fertőzésforrást képezve. Itt meg az utca túloldalán a Szülészeti Klinika és a Transzplantációs Klinika van - mindkettőben van bőven a fertőzésre fogékony alany.

 

Fotók

Címkék: fotó józsefváros

2009.03.04. 09:21

Mint azt látjátok, az oldaldobozban képeket lehet görgetni kerületünkről. A doboz úgy van beállítva, hogy a "józsefváros"  címkével ellátott képeket behívja, és láthatóvá tegye.

Jelen pillanatban 193 ilyen kép látható, sokszor olyan részleteket bemutatva, amelyek mellett a mindennapi rohanásban elmegyünk - sokszor pedig olyan helyeket megörökítve, amit már soha többé nem látunk. Ilyenek a Corvin-Szigony helyén állt épületek, például.

Vannak olyan látnivalók is, amelyeket vaskos kapuk rejtenek el az kíváncsi szemek elől, ezeket a beavatottak szemén (lencséjén) keresztül nézhetjünk meg.

Ha van Neked is képed, fotód a kerületről, amit szívesen megosztanál mindenkivel, töltsd fel az Indafotóra, és ne felejtsd el a "józsefváros" címkét!

Hogy ne legyen túl bonyolult - a regisztráció után - ezen a linken keresztül úgy tudod feltölteni, hogy rögtön megkapja az oldaldobozba bekerülés feltételét, és egyből meg is jelenik itt.

Fotóra fel!

 

Úgy tűnik, az önkormányzat tényleg komolyan veszi a civilek összefogása nyomán ránehezedő nyomást: a tavaly még lebontásra ítélt épület egyelőre megmenekült. Ideiglenes műemlékvédelem óvja augusztus 29-ig, közben a KÖH megkezdte a a védetté nyilvánítási eljárást is,  és a múlt heti gazdasági bizottsági ülésen az Önkormányzat a bérleti szerződés felbontását is visszavonta a Roma Parlamenttel (RP), feltételekkel.

Azért mondom, hogy tűnik, mert mintha eleve belekalkulálta volna a projekt sikertelenségét. Vagy mindent megtesznek érte. A bérleti szerződés határozatlan időre szól, de a garanciát egy olyan kitételhez kötötték, hogy maradhat a Roma Parlament, ha EU-s pályázaton nyernek. A pályázaton viszont akkor indulhatnak, ha 7 illetve 15 évig garanciát kapnak a bérlésre. 22-es csapdája, nem igaz? 

Fél évet kaptak a Civilek egy működőképes terv felállítására/megvalósítására, azonban nincsenek meg azok a konkrét feltételek, ami alapján biztosan tetszeni fog a hivatalnak a végeredmény - így könnyen elképzelhető, hogy nyáron mégiscsak kilakoltatnak és lebontanak.

Az örömködést tovább rontotta az a levél, amit a kerület vagyongazdálkodási cége küldött, immár sokadik alkalommal, hogy vízdíj tartozását a RP fizesse már be. Tudni kell, itt egy olyan tartozásról van szó, ami leginkább a fantom kategóriába tartozik: nem is használnak ott vizet, illetve egyáltalán nem használják azon részét az épületnek, mégis kiszámláznak vízhasználatot! Lassan fél éve küzdenek ez ellen, hiába.

Nagyon úgy néz ki, egyikkel kézzel ad, másikkal visszavesz az önkormányzat. Pedig ezekben a vérzivataros időkben, amikor egy jelentős romaellenes hangulat uralkodik országszerte (és ez nagyjából a Fidesz/Jobbiknak köszönhető), itt lenne a nagyszerű alkalom, hogy ennek az ellenkezőjét bizonyítsák, legalább itt, a kerületben. A lehetőség adott, csak élni kell(ene) vele.

A jobboldali többségű önkormányzat alpolgármestere viszont egész egyszerűen lemondta a megbeszélt januári találkozást, majd bizonytalan időre elhalasztotta azt - így pedig hiteltelen az együttműködési szándék!

Kedves Máté! Nem csak krumpliosztással kellene "megvásárolni" a lakosok szavazatait! segíteni a kerületben élő roma közösséget, ezzel is bőven megtérül a befektetett idő és energia - már ha a kerületet nézzük.

Zöfi meghívó

Címkék: civil szervezet józsefváros

2009.03.02. 16:10

A ZöFi iroda és a Tükörben a Világ Oktatóközpont megnyitója
 
A Zöld Fiatalok Egyesület 2009 januárjában új irodába költözött, ahol nyitott műhelyt, civil programoknak helyet nyújtó közösségi teret és a Tükörben a Világ globális nevelés programjának oktatóközpontját alakítottuk ki.
 
Szeretettel várunk március 6-án 16.30-kor kezdődő megnyitónkra!
 
Cím: Budapest, VIII. Kerület, Karácsony Sándor utca 22.
 
Program:
 
16.30 – Megnyitó
 
17.00 – ZöFilm vetítése
 
17.30 – Kertészek vagyunk c. film vetítése
 
18.00 – Tükörben a Világ bemutató játék
 
Utána zene 21.00-ig