Kerület vs Főváros

2009.02.08. 17:39

Jó dolog a fejlődés. Tényleg. Főleg, ha egy olyan térségben kezdődik meg (végre!) ami eddig nagyon-nagyon elmaradt. Régi, komfort nélküli lakások a harcokban megsérült házakban, amelyeket az elmúlt 40 (50?) évben senki nem érzett magáénak felújítás tekintetében. Most azonban - hosszú évek huzavonája után - elindult egy nagyfokú rehabilitáció. Egyesek szerint ez többet jelent a városnak, mint a hosszúra nyúló négyes metró építése, de annál azért látványosabb és gyorsabb is.

Igen, a Corvin-Szigony projektről van szó. Sorra tűnnek el a régi házak és helyettük gomba mód szaporodnak az égig érő betonvázak, hogy aztán a kornak megfelelő borítás mögé rejtve emeljék a városrész fényét, úgymond. Rengeteg pénzt emészt ez fel, főleg úgy, hogy a főváros nem tartja be a megállapodást - erről ad hírt a média. Mi is zajlik pontosan a színfalak mögött?

Itt egy remek összefoglaló az IngatlanMagazin hasábjairól a tovább után.

Patyolat

Címkék: kirakat körút

2009.02.07. 12:06

A József körút és a József utca sarkán (József Sarok is lehetne a neve) évtizedeken keresztül állt a ruhatisztítás nagymestereként a lakosság szolgálatában a Patyolat. Egy letűnt kor nagyvállalatának maradék egysége működött itt - tavaly év végéig. Illetve egy cég, amely továbbvitte a profilt.

Az ősszel még itt tisztítattam ki a télikabátom (nem sokat használtam, hiszen nincs is tél), akkor már szóltak, hogy nemsokára lehúzzák a rólót. Aztán tényleg.

Most meg már el is kezdték az átépítését. Egyelőre még csak a gépeket, berendezéseket, elszívó kürtőket szerelik ki és viszik el - de az egész úgy néz ki, mint ahol bomba robbant.

A feliratok, pontosabban a reklám meg ott marad? A körúton több helyen fellelhető még ilyen régi neon, szintén mementó egy elmúlt időszaknak....Ha jól emlékezem, pár éve egy csapat fiatal elkezdte begyűjteni, és kiállítássá szervezni, amit be is mutattak. Talán ez /ezek is odakerül/nek.

A minap betértem, megkérdezni mi lesz a helyén. Nos, egy raktár. A szomszédban lévő műkörömépítő szalon körömlakk raktára. A szép nagy körúti portál ablakai vajon így maradnak, letakarva, vagy esetleg kihasználják? Érdemes lenne.

Remélem, nem csak raktár lesz belőle. Bár az is jobb, mint egy játékterem.

2009. január 31-től látható a Diana: a celebration kiállítás, amely a tragikusan elhunyt walesi hercegnő életét és munkásságát mutatja be. A VIII. kerületi Palotanegyedben található patinás Károlyi-Csekonics Rezidencia méltó helyszíne ennek a csodálatos és felemelő kiállításnak.

Képre kattintintva galéria nyílik!

 


A kiállítás anyagát Diana családja, a Spencer család állította össze és indította világkörüli útra, így állítva emléket a 20.sz. egyik legjelentősebb női alakjának. A család a kiállításból befolyt bevételből, a Diana örökének emléket állító alapítvány munkáját támogatja. A kiállítás londoni bemutatója után Ausztráliában és az Egyesült Államokban turnézott. Londonban 800.000, Ausztráliában és az USA-ban pedig több mint 1.000.000 látogatója volt. A kontinensen pedig elsőként Magyarországon látogatható majd ez a páratlan kiállítás.

Diana: a celebration - Diana walesi hercegnő életének krónikáját 150 káprázatos tárgyon keresztül tárja elénk. Az érdeklődő részese lehet egy időutazásnak, láthatja életének legfontosabb állomásait. Megjelenik a gyermek,- aztán az iskoláskor. Feltűnik, mint félénk óvónő, aki rabul ejtette a herceg és egy ország szívét, mint fiatal és elbűvölő menyasszony, odaadó anya, testvér, és mint fáradhatatlan jótékonysági élharcos. Diana volt a világ egyik legtöbbet fényképezett híressége, 1981-es királyi esküvőjét több mint egy milliárd televíziónéző kísérte végig. A bája, szépsége és közvetlensége világszerte megérintette az embereket rövid és mozgalmas élete során.

A kiállításon látható többek között gyönyörű uszályos esküvői ruhája, 28 - híres divattervezők által készített - ruhaköltemény, családi ékszerek, bútorok, számos személyes emlék, és ritka házi videofelvételek, fényképek. Csak néhány különlegesség: 2 gyémánt fejdísz, az eredeti szövege Spencer gróf megható megemlékezésének testvéréről, amely a Westminster-apátságban hangzott el a temetésen, a kottája és dalszövege Elton John/Bernie Taupin szerzeményének, amely a „Candle in the wind" átdolgozása.

Több, mint 10 évvel halála után Diana hercegnő emléke még mindig érdeklődést, érzelmeket és indulatokat vált ki világszerte. Diana a nép hercegnője már életében legendává vált. A kiállítás minden Diana, az adott történelemi időszak és nem utolsó sorban a divat iránt érdeklődőnek tartalmas és felemelő élményt nyújt. A megannyi különféle kedvezményes belépővásárlási lehetőségen túl, hétfőnként a 14 alatti gyermekek szülői felügyelettel ingyen tekinthetik meg a kiállítást.

Forrás:nlcafe

Hangulat

Címkék: hangulat józsefváros

2009.02.04. 10:03

Régen - egy pár éve is előfordult még - az ember csak kiállt a taxidroszthoz, és már szállhatott is be. Esetleg várt egy kicsit, ha nagyon forgalmas helyen volt. Aggódni nem kellett, hiszen jó helyen várt - ezért van a taxidroszt. (Időnként még háború is volt azért, melyik taxi hová állhat.)

Napjainkban azonban...nos, előfordul, hogy egy autó sem várja az utasát, sőt, az utazni vágyó kényszerül várakozó álláspontra helyezkedni. Mint ez a hölgy.

Ahogy ott állt, kezében tortás doboz, másikban szatyor, kényelmesen nézelődve, sehová sem sietve várta a üdvözítő automobilt a kijelölt és (jópénzért) felépített taxidroszton. Mintha megállt volna az idő egy pillanatra, és a hetvenes-nyolcvanas években lettem volna ismét. Jó volt látni ezt a pillanatot.

Ezért (is) szeretem ezt a kerületet, bármikor találhatsz egy ilyen képet, ha nyitott szemmel sétálsz.