Magdi kérdez

Címkék: polgármester jelölt

2009.11.15. 14:33

A kerületben megjelenő, ingyenes, helyspecifikus újság, a Magdi szerkesztősége megkérdezte a polgármester-jelölteket 11 különféle dologról. A válaszok az aktuális lapszámban olvashatóak - na meg itt.  A kérdések direkt ilyenek!

 

Kérdések:

1. Ki az az öt ember – az idők kezdetétől a mai napig -, akikkel szívesen utazna egy kupéban?
2. Milyen korban, országban és szerepben élne legszívesebben?
3. Ha teljesülne három kívánsága, mik lennének azok?
4. Miniszterelnökként hogyan orvosolná itthon a hajléktalanok ügyét?
5. Ha betilthatna valamit a világon, mi lenne az?
6. Mi a véleménye a többnejűségről?
7. Engedélyezné-e a marihuána legális forgalmazását Magyarországon?
8. Mi az a tulajdonság, amivel nem rendelkezik, de nagyon szeretné?
9. Mi az a tulajdonsága, amivel rendelkezik, és nagyon nem szereti?
10. Ki a férfi-és női példaképe?
11. Ha egy hónapig az tehetné, amit akar, mivel töltené az idejét?
 
 
 
Válaszok:
 
Kispál Gergely, Lehet Más a Politika (LMP)
 
1. Kossuth Lajos, Noam Chomsky, Podmaniczky Frigyes, Friedrich Nietzsche, Jacob Levy Moreno.
 
2. A jelenlegi kor és ország pont megfelel, szerepekből meg annyi van, hogy egy élet nem elég az összesre.
 
3. Több idő, több napsütés, az utcákon kevesebb szomorúság.
 
4. Vissza kell őket vezetni az élet fősodrába. Például úgy, hogy megüresedő lakásokban lakóközösségeket hozunk létre, ahol eleinte egy szakember segítségével, később nélküle „visszaszoknak” az életbe. Ez a munkahelykereséshez is nélkülözhetetlen, hiszen lakcím nélkül nem veszik föl az embert sehova. A modell persze pénzbe kerül, de megéri. Olyan hajléktalanok, akik erre nem alkalmasak, pedig valamilyen formában gondozásba kell venni. Nem szabad emberek ezreit teljesen magukra hagynunk!
 
5. A saját elégtelenség másokra való vetítése.
 
6. A mi kultúránkban nincsen hagyománya, ezért a törvény nem teszi lehetővé, ami helyes. Ettől függetlenül persze sokan gyakorolják „nem hivatalosan” a többnejű- illetve -férjűséget, de a mások magánéletét nem tisztem véleményezni, mint ahogy más kultúrákat sem, ahol ez kívánatos vagy legalábbis nem tiltott.
 
7. Igen. Egy olyan rendszerrel, amelyben az állam szigorúan ellenőrzi a terméklánc minden egyes szemét, a termeléstől a fogyasztónak való értékesítésig, jelentősen javíthatunk a drogproblémán. Az USA-beli alkoholprohibíció óta tudjuk, hogy a tilalom főleg arra jó, hogy feketepiac létesüljön, az árak emelkedjenek, a szervezett bűnözést serkentse, kétes eredetű, rossz minőségű termékek jelenjenek meg, és sokan az illegalitás varázsa miatt forduljanak a szerhez. Mindez igaz a kender-termékek magyarországi (fekete-) piacára.
Pláne, mióta tudjuk, hogy a marihuána nagyon ártalmas, de semmivel sem ártalmasabb mint a széles körben elfogadott dohány- és alkoholtermékek (ez utóbbiakat az állam még támogatja is! Gondoljunk csak a borra és a pálinkára), nem látom akadályát a legalizálásának. Persze mindezt lépcsőzetesen, szigorú állami ellenőrzés mellett (a maximális vásárolható mennyiségtől a kender THC-tartalmáig sok mindent lehet és kell is szabályozni), és a drogfogyasztás veszélyeire figyelmeztető, megelőző kampány kíséretében. Több európai országban már tettek rendkívül sikeres lépéseket ebbe az irányba. Hangsúlyozom: Ez a magánvéleményem, és nem az LMP -még alakulófélben lévő- drogprogramja.
8. Türelem.
9. Türelmetlenség.
10. A történelem során sok számomra fontos ember élt és dolgozott, de szerintem mindenkinek a saját útján kell járnia. Ezért közvetlen, „általános” példaképem nincs. Politikusként viszont van: Gimnáziumi történelemtanárom Helmut Tewes, aki önkormányzati képviselőként egy kisváros politikai „mocsarában” -és egy párt tagjaként is- évtizedeken át megőrizte szellemi függetlenségét és kérlelhetetlen következetességét.
11. Ugyanezzel, mint most. Csak kicsit több időt töltenék a családommal.
 
 
Dr. KOCSIS MÁTÉ, Fidesz-KDNP

1. Öt egri várvédő nő
2. Most, mert az élet megadta a lehetőséget, hogy igazán tenni tudjak.
3. Szabadság, egészség, a többi azt hiszem rajtunk múlik.
4. Lehetőséget adnék nekik, lehetőséget.
5. Az aljasságot.
6. Hagyományos családmodellben nevelkedtem.
7. Nem, mert út a kemény drogok felé.
8. Szeretnék jól játszani egy hangszeren, ez sajnos, kimaradt az életemből.
9. Túlságosan figyelek a részletekre, és ez sok energiát felemészt.
10. A szüleim.
11. Utaznék Magyarországon.
 
 
 
 
Komássy Ákos, MSZP

1. Kemény Dénes válogatott pólóedző (érdekel, hogy 3 olimpiai arany után hogyan marad az ember ilyen kompetitív, mi táplálja benne a versenyszellemet)
Kiss Ádám humorista – keveset tudok róla, de jó ha van valaki a kupéban, aki képes bármikor nevetésre fakasztani a társaságot.
Muhammed Ali bokszoló, aki nem csak sportolóként emelkedett ki, hanem társadalompolitikai szerepvállalása is egy rendkívül eseménydús időszakhoz kötődik.
Rudy Guiliani – New York City egykori, legendásan sikeres polgármestere, aki keményen fellépett a bűnözés ellen, s a város legszegényebb negyedeiért aránytalanul sokat tett.
Göncz Árpád – minden mai politikus tanulhatna tőle. Emberségességet, méltóságot, tiszteletet. Ha már tanul az ember, tanuljon a mestertől.
 
2. Például megnéztem volna keletnémet egyetemistaként a berlini fal leomlása körüli napokat, heteket, hónapokat. Mint ilyen talán még a Balatonra is ellátogattam volna.
 
3. - Azt szeretném, ha Józsefváros vezető tisztségeit (polgármester, Országgyűlési képviselő) az töltené be, aki a legtöbbet tud tenni a kerületért, függetlenül a pártok pillanatnyi támogatottságától, a kampányok mögötti pénzektől. Jó lenne, ha Józsefvárost tényleg a legjobbak vezetnék.
-   Szeretném, ha a magyar emberek mostantól jókedvűen, mosolyogva ébrednének, s bizakodva tekintenének a jövő kihívásai felé.
-   Talán önzően hangzik, de ha kapnék egy végtelen ajándékutalványt a főváros összes cukrászdájába, az sokat segítene a mindennapokban. Sajnos nagyon édesszájú vagyok.)
 
4. A hajléktalanok méltó ellátására számos jól működő példa valósult már meg. Miniszterelnökként én az angliai módszert alkalmaznám. Ez annyit jelent, hogy kislélekszámú, otthonos, higiénikus hajléktalan szállásokat hoznék létre a nagyvárosok peremén. Ezek nyújtanának szállást és a méltó élethez szükséges ellátást a hajléktalanoknak. A nagyvárosok belvárosából ezek biztosítása után törvényeink szigorú betartásával e méltó hajléktalanszállásokra szoktatnám a hajléktalanokat.
 
5. A gyűlölet és a társadalmi kirekesztés.
 
6. Szerintem nem eléggé intim állapot, nem szeretem a telhetetlenséget. Amúgy is: jóból is megárt a sok. A nemek közötti esélyegyenlőség elkötelezett híve vagyok, ezért elvben is ellenzem.
 
7. Elvben egyetértek vele. Ugyanakkor ma Magyarországon ez több kárt okozna, mint amennyi hasznot hozna. Nem tudom elképzelni, hogy a közeljövőben ez a politikai napirendre kerüljön
8. Mondjuk úgy, ha szuperhős lehetetnék, s választhatnék tetszőleges képesség közül, akkor azt szeretném, ha a mindennapokat 25 órássá tudnám tenni saját magam számára
9. türelmetlenség
10. Nem példaképekre építek.
11. Szeretnék egy hónapig láthatatlan lenni. Itt járnék-kelnék Józsefvárosban, nézném a mindennapok jeleneteit, de nem vennék részt bennük. Érdekes, és tanulságos hónap lenne.
 
Takács Gábor, SZDSZ

1. Churchill, Tolkien, Jókai, Margaret Theacher, Neumann János
2. Jól megvagyok itt és most.
3. Szeretteim legyenek egészségesek, hosszú életűek, boldogok.
4.Hajléktalan-ellátó központokkal, ahol a lakhatásért és az ellátásért közmunkát kell végezni.
5. Ha lehetne, nemcsak betiltanám, hanem kiirtanám a világból a kemény drogok rákfenéjét.
6. Boldog házasságban élve nem vágyom rá.
7. A holland példához hasonló megoldással igen. Ellenőrzött körülmények között, térben korlátozva.
8. Türelem.
9. Maximalizmus.
10. Sok mindenkitől érdemes tanulni, de példaképem nincs.
11. Aludnék.
 
 
 
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr971526815

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kocsis "Kerékbilincselő" Máté feljelentett, de most nem számol el a kampánnyal 2009.11.16. 18:35:43

Kocsis Máté - akinek "lebilincselő" életútja többek között a MIÉP-en át vezetett a Fideszbe - ugyan kampányköltség elszámolást nem adott nekünk, de azt megígérte: "saját kezűleg" fognak kerékbilincselni a kerületben, és rágalmazási ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1. Értem, hogy a kérdések miért "direkt" ilyenek, de szerintem mégis rosszak.
2. De ha már ilyenek, legalább rövidek. Ám ebben a műfajban a válaszoknak is rövideknek kellene lenniük, mert az olvasó könnyen átsiklik a túl hosszú bekezdéseken. Ilyen szempontból nálam Kocsis és Takács a nyerő.
3. A válaszok tartalmát illetően már nem őket sorolom első helyre. Akire szavazni fogok 22-én, azzal szemben természetesen elfogult vagyok,így az ő válaszait tartom a leginkább szimpatikusnak.
@echo-25: érdekes, bennem a rövid válaszok pont hogy negatívan csapódtak le. szerintem jók a kérdések, ügyesen el lettek rejtve a szokásos bulvárkérdések közé olyanok is, amikre elvárnám, hogy álmából felébresztve is órákig beszéljen, hiszen polgármesterjelöltként az adott területre kidolgozott koncepciója van, tehát egy ilyen interjúban túl tud lépni a közhelyek sütögetésén. ugye.
Takács Gábor ha ennyire vágyik a hatalomra, akkor menjen át a Fideszbe, de gyorsan, amíg még nem késő :( Bár nyavajgó levelek küldözgetése és a fair play teátrális elsiratása ott nem divat...
Kedves Gergely!

Nincs szerencséd ezzel a zöld színnel, de végigolvastam. Bár ne tettem volna!

A többnejűségről: "nem tisztem véleményezni ... más kultúrákat, ahol ez kívánatos vagy legalábbis nem tiltott.

Ezt a hót-liberális szöveget nyugodtan írhatták volna sötétkékkel.

Föl sem merül nagy engedékenységedben, hogy micsoda kiszolgáltatottságot jelent, ha valaki harmadik, negyedik feleség?

Esetleg utánanézhetnél, hány nő kért segítséget a távoltartási törvény alapján a kerületben.

Mintha nem ezen a földön élnél!
Felhívott telefonon a kampányszövegével a szoci jelölt és azt állította, hogy ő az én jelöltem ... :-) Jajj!
@Galadhriel:
Kedves Galadhriel! Megkérdeztél e már olyan arab nőket akik 3. vagy 4. feleségek? Ismered az ő kultúrájukat, érveiket, érzéseiket?
Nem értem, hogy ennek mi köze van ahhoz, hogy hány nő kért távoltartást a kerületben!
Idézem Kispál Gergelyt: "A mi kultúránkban nincsen hagyománya, ezért a törvény nem teszi lehetővé, ami helyes."
Mellesleg az LMP a kiszolgáltatott nők védelmében kardoskodik a távoltartások szigorúbb ellenőrzése mellett!
@stav79: Ha az LMP a kiszolgáltatott nők védelmében kardoskodik, akkor nincs vita.

De ez a "megkérdeztél-e már olyan arab nőket" szöveg az egyik legalpáribb vitastílus. Ez hitelteleníti el az LMP, amely különben egész szimpatikus lenne a céljaiban.

De azért válaszolok. Életem egyik első komoly olvasmánya volt Oriana Falacci interjúja egy pakisztáni asszonnyal, aki a szerencsétlen ottani nőknek adott segítséget, jogi tanácsot. Még a hatvanas évek elején. (Persze lehet, hogy azóta a muszlim nők megszerették a kiszolgáltatottságot.)