Ki az esélyes?

2009.11.12. 07:42

A polgármesteri székért induló négy jelölt közül ki az, akinek valóban van esélye? Ez a kérdés mostanában sokszor felbukkan, munkahelyen, otthon, vagy akár egy sör mellett. Mindenféle véleménnyel találkoztam már, legtöbbször nem a szadeszt gondolják nyerőnek.

Ezt viszont a pártnál másként látják. Csécsei Béla is az ő fészkükből töltötte be 16 éven át a kerület vezetői tisztségét, most a pozíció-halmozó* alpolgármester készül átvenni a stafétabotot. Az ismeretlenség homályából kitörve minden létező módon tudatja, ő itt van. Pénzt, paripát nem kímélve juttatja el a plakátokat, leveleket a kerületi postaládákba.

A pozíció-halmozó

Takács Gábor (újabb) levelét megírta - nem is akárhogyan! Nem elég, hogy felére csökkentette az induló  esélyesek számát magára és a Fidesz jelöltjére, de még ki is fejti, bőven. És hogy véletlenül se maradjon az asztalfiókban, ki is postázták minden józsefvárosi polgárnak.

Sajnos, sokan a feladót meglátva nagy ívben dobták a többi reklámújság tetejére, pedig izgalmas vidám perceket szerez az olvasása. Nézzük együtt mit gondol a választásról a madaras párt:

 

Hát nem vicces? Csak úgy hemzsegnek a csodálatosnál csodálatosabb poénok, fontos kiemelések; kedvencem, ahol azt írja, ő a főnöke Kocsis Máténak, aki viszont az ő elsőszámú helyettese.

Van pedig aki ezt elhiszi. A többieknek - akik kicsit is gondolkodnak - az SZDSZ mára már tényleg szitokszó lett. Többek közt az ilyen megnyilvánulások miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr991519099

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Én, Komássy Ákos vagyok a szocialista polgármester-jelölt 2009.11.17. 15:24:45

Tragikusnak tartom azt a negatív kampányhadjáratot, amit a fideszeszdéesz paktum lelepleződése után a nyakamba zúdítanak. Igazságtartalma nincs, viszont a legmocskosabb eszközökkel próbál meg lejáratni, miközben nem a lényegről szól. Azt eddig is tudtu...

Trackback: Kocsis "Kerékbilincselő" Máté feljelentett, de most nem számol el a kampánnyal 2009.11.16. 18:35:43

Kocsis Máté - akinek "lebilincselő" életútja többek között a MIÉP-en át vezetett a Fideszbe - ugyan kampányköltség elszámolást nem adott nekünk, de azt megígérte: "saját kezűleg" fognak kerékbilincselni a kerületben, és rágalmazási ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köszönöm, hogy itt is közzétetted;)

A levél "felviteli aránya" minden más kiadvány átlagához képest kimagasló volt: több mint 70%-át vitték fel a lakásokba, ami csaknem duplája a szokásosnak.

De várjuk meg november 22-t és meglátjuk, kinek van igaza: Lesley-nek, vagy a józsefvárosiaknak...
Tehát ha jól értelmezem, akkor Takács úr bőszen alkalmazza a kettős mérce intézményét. Az ő esetében ugyanis azt tanácsolja, hogy rá, mint emberre szavazzanak a józsefvárosiak, és ne nézzék, hogy milyen pártnak a tagja. Míg Kocsis Máté esetében pont az ellenkezőjével érvel, vagyis hogy bár Máté alkalmas a poszt betöltésére, de mivel a Fideszben politizál, azért nem kellene őt megválasztani. Érdekes hozzáállás. Nálam ne nézd a pártot, nála meg igen?
@BéKa:

Pontosan. Ugyanis nem valószínű, hogy az SZDSZ megnyeri az országgyűlési és az önkormányzati választást, így egy szabaddemokrata polgármesternek aligha a pártja fogja megmondani, mit tehet, és mit nem.

Ezzel szemben a Fidesz valószínűleg mindent besöpör, így a polgármestere aligha tudná magát függetleníteni a pártakarattól.

Üdv

Takács Gábor
@takacsgabor:

kedves takács úr!

itt is megkérdezem, mert a saját posztja alatt nem reflektált: önnek pisztolyt tartanak a fejéhez, hogy szdsz tagnak kell maradnia?
Azon túl, hogy mentálhigéniás szempontból nem tenne jót Józsefvárosnak, ha egy egyébként a polgármesteri posztra alkalmas jelöltet megválasztana, csupán azért, mert az eddig kormánypolitikának köszönhetően a Fidesz országos túlsúlyú párt lett - nagyítóval sem lehet érvet találni a blogbejegyzésekben és a kiküldött kétoldalas, színes-dizájnos, borítékból diszkréten előbukkanó reklámanyagában arra, hogy önt mi tenné alkalmassá azon túl, hogy jelenleg is polgármesteri jogköröket gyakorol, illetve lelkes blogoló vadplakátolás ügyben.

Ha eddig nem koncentrált erre a kérdéskörre, ezen komment kedvéért már ne tegye.

Figyelmébe ajánlanám azonban hosszú távon az olyan sportjátékokat, amelyek csapatszellemet és valódi együttműködési készségeket alakítanak ki, valamint rászoktatnak a sportszerűség szellemére és a szabályok betartására. Ilyen szellemiségtől vezérelve az eddig a kampányba fektetett energiája meglátásom szerint messze eredményesebb lett volna.
Megnéztem a 168 óra vonatkozó fórumtopikot, ahol az szdsz és a jelenlegi választás tétjéről így írt Rózsa Misi:
"Ha az SZDSZ-nek nem sikerül összegyűjtenie a szükséges kopogtatócédulákat, jövő hét végére sem, akkor az bizony azt jelenti, hogy a liberális választók, még mindig elfordulnak az SZDSZ-től. Ha az SZDSZ a kopogtatóját ugyan össze tudja majd gyűjteni, de 5%-ot ér el vagy azalatt szerepel, az üzenet lényege azonos azzal, mintha nem szedte volna össze a kopogtatókat. Ha az SZDSZ 5-8% között szerez szavazatokat, az azt jelenti szerintem, hogy a választók bizalma kicsit növekedett, de még mindig inkább a kivárás a jellemző rájuk. Ha az SZDSZ 8 % feletti eredményt ér el, az eredmény konkrét számának eredményében mondhatjuk el, hogy a választók pozitívan reagáltak a váltásra és az SZDSZ ismét maga mellett tudhatja a liberális választók támogatását.

Arról nem is merek álmodni, hogy az SZDSZ megnyeri ezt a választást. Szinte lehetetlen ma a Fideszt bárhol megverni. Ha sikerülne mégis, az valami óriási csoda lenne és ebben az esetben az SZDSZ-nek reális esélye látszana arra, hogy ne csak bekerüljön 2010-ben az OGY-be, hanem ott meglepően magas arányt érjen el. De hasonló biztató és egyértelműen az új irány megerősítését és helyességét támasztaná alá, ha az SZDSZ a második helyet meg tudná ezen a választáson szerezni. A harmadik hely is elég biztató lenne. Az alatt már nem olyan nagyon csodálatos az eredmény."
Tehát ha Takács Gábor jó eredményt ér el, akkor azt az szdsz országosan fogja kommunikálni, de ezt az eredményt úgy akarják elérni, hogy TG gyakorlatilag elhatárolódik a pártjától:
"egy szabaddemokrata polgármesternek aligha a pártja fogja megmondani, mit tehet, és mit nem."
Ez nem álságos egy picit?
@8kerlakos:

Figyelmébe ajánlanám első két kiadványomat, melyekben eddigi tetteimet, és választási programomat ismertettem. Továbbá az elmúlt tíz évben a helyi és az országos sajtóban megjelent hírekben is találhat munkámmal kapcsolatos dolgokat, és nem is kell hozzá nagyító.

Üdv

Takács Gábor
@takacsgabor:
csak nem a lényegre, mindazonáltal köszönöm =)
@Pentvalley:

Egyáltalán nem határolódom el a pártomtól, a beidézett mondat annyit jelent, hogy az SZDSZ nem lesz abban a helyzetben országosan, hogy bármire utasíthasson, ugyanis nincs esélye, hogy egyedül kormányra kerüljön.

Egy parlamenti ellenzéki frakció pedig nem igazán fogalmaz meg diktátumokat.

A választás tétje természetesen helyi, ám azt minden párt - a szokásokhoz híven - országosan is értelmezni fogja. Ld. Pécs, Dombovár, Csorna, stb.
@VulpesVulpes:

Takács Gábor vagyok, szabaddemokrata, és azok közé tartozom, akik nem hagyják el a süllyedő hajót, hanem betömik a lékeket és újraépítik. Így megfelelő;)
Én is megkaptam ezt a megdöbbentő levelet!
Szerintem nem az a kérdés, hogy ki lesz a polgármester, mert az 99,99999%-ban biztos.
1.- Az egyik kérdés inkább az hogy a másik 3 párt összességében meg tudja-e közelíteni a nyertes eredményét, mert ha igen akkor összefogva esetleg meg tudják akadályozni tavasszal az Orbanisztán létrejöttét.
2.- A másik ami november 22-én derül ki, az hogy hogyan áll a pártok támogatottsága. Azaz az MSZP meg tudja-e közelíteni még a 20%-ot, ahogy már fentebb írták, az SZDSZ hol tart a 8%-hoz képest, illetve az LMP tudott-e nőni az EU-s választás óta?
@takacsgabor: Mint jó polgármester, a választók érdekeit néző polgármester, akár azt is írhatta volna, a fideszes jelöltet támogassák, mert a kerületnek csak előnye származhat belőle, ha vezetése azonos színű a leendő kormányzattal...
Csak úgy eszembe jutott...
@kuruckergeto: Mindez kiderüla nyolckerben egy időközi polgármesterválasztáson? Ahol még az szdsz-es jelölt is azt mondja, hogy nem a párt, hanem a személy a fontos (legalábbis az ő esetében, a riválisnál már fordítva a van...).
@kalapácstollú:

Köszönöm, Kedves Sok Fórumon Sok Névvel Aktív LMP-nick, hogy növeli levelem olvasottságát.

Üdv

Takács Gábor
@takacsgabor:

Hogy nyomoz utánam, megtisztelő. Hogy ezen miért nem csodálkozom egy szdsz-es politikus esetében, az megint más kérdés.
Hogy hibásak az adatai (ugyanis csak egy fórumon nyomom, plusz néhány blogban jelentkeztem)? Nos, hasonló okokból, de ezen sem csodálkozom.

Most, hogy mindezt megbeszéltük, akár érdemben is reagálhat felvetésemre. ha már szükségét érzi a reagálásnak.
@kalapácstollú:

Örülök, hogy visszaigazolja: gyakran van Önhöz szerencsénk különböző topikokban (blogokon, óriási különbség...), bár mindig más néven, de összetéveszthetetlen stílussal.

Mihelyt lesz érdemi kérdése, arra érdemi választ fogok adni. Addig is:

Üdv

Takács Gábor
@takacsgabor:
Sajnálattal olvasom hazugságát ("gyakran van Önhöz szerencsénk* különböző topikokban (...)bár mindig más néven**").
Van-e olyan lehetőség, hogy kínos helyzetben ne a "kérdező" személyével a felvetett gondolatra reagáljon, még akkor is, ha a mondat végén nem volt kérdőjel?
Erre gondolok: (A levélben felvázolt - számomra erőltetettnek tűnő okfejtéshez hasonlóan demokratikus megoldási javaslat lehetne ez is. Hiszen mondhatná, egy kormánypárti polgármester könnyebben lenne képes kijárni dolgokat a kerületnek.)
@kalapácstollú:
@takacsgabor:
Hja, lemaradt a jelmagyarázat!

* királyi többes?
** tételesen hamis állítás, többszörösen is - hacsak nem magára értette mindezt.
@kalapácstollú:

Nem királyi többes, hanem kampánystáb. Sajnos, idő hiányában mérlegelnem kell, hogy mely kérdésekre adok választ, és energiámat civilek tartalmi kérdéseire és nem LMP-s kampánynikk átlátszó felvetéseire tartogatom.

Ez van.

Üdv

Takács Gábor
@takacsgabor:

Önnel ellentétben én nem pártot képviselek. Magánfórumozó vagyok, magánemberként regisztráltam. Persze, Ön a kellemetlen kérdések, kommentek esetén könnyen mondhatja, hogy az illető "LMP-s/Fidezses/Mszp-s/stb. kampánynick, tehát nem válaszol. Ez is megoldás, ha nem is elegáns és nem is tisztességes. De legalább hamis.
Mégegy kellemetlen dolog:

www.metropol.hu/itthon/cikk/486867

Valaki nem mond igazat, az biztos!
@kalapácstollú:

Na, ez legalább tartalmi. Nézze tovább a hírportálokat, lassan beérkeznek majd a reagálások is.
@takacsgabor:
Ön nem tud reagálni rá? Pedig hivatkoznak Önre.

És mia helyzet ezzel? "Mint jó polgármester, a választók érdekeit néző polgármester, akár azt is írhatta volna, a fideszes jelöltet támogassák, mert a kerületnek csak előnye származhat belőle, ha vezetése azonos színű a leendő kormányzattal...
Csak úgy eszembe jutott... "

Erre sem reagál?
És ebben a blogban (másik poszt) feltettem már egy kérdést, mely még mindig megválaszolatlan.
Az országos sajtónak már nyilatkoztam, erre céloztam, hogy ugyanott jönnek majd a reakciók, ahol a felvetés történt.

Na jó. Az egyszínű irányítás lobbielőnyökkel jár, kétségkívül. Hogy ez mekkora, az attól függ, hogy mennyi a lobbista. A legtöbb helyen fideszes lesz a polgármester, ezért a felosztható javak egyenletesen fognak szétterülni az önkormányzatok között. Ezért a lobbierőből származó kerületi haszon valószínűleg kisebb lesz, mint az esetleges kézivezérlésből származó hátrány.
@takacsgabor:
Ha a sajtónk nyilatkozott, de z Ön által látogatott blogban nem kíván válaszolni, akkor nem értem, mi a célja az itteni megjelenésének. Csak a rágalmazás, a kioktatás?

Ami a másik témát illeti: Tehát Ön szerint olyan sok fideszes önkormányzat lesz, hogy nem fideszesként több forrást lehet majd remélni a fideszes kormánytól??? Na, de nem azt írta, hogy fideszes kihívója is hozzáértő, mint Ön... / :)/ Viszont neki - az Ön által írottak szerint - meg lenne az az előnye is, hogy lobbizássl is kijárhat majd némi előnyöket. Lefordítva: hagyományos módon döntetlen, lobbizásban viszont a kihívónál az előny. Nem?
@alfredo: simili similis gaudet vagy miafene, de elegánsan beszélek itt én is. :):)
@kuruckergeto: Érdekes játék lesz ez, de messzemenő következtetést nem vonnék le egy parlamenti választásra.
Magára a posztra miért nem lehet reagálni? (Vagy csak én vagyok béna?)

Kedves Lesley, úgy látszik, olvasni nehéz, olvasott szöveget értelmezni még nehezebb. Írni meg könnyű. Pl. azt, hogy "a kedvenced, ahol azt írja, hogy ő a főnöke Kocsis Máténak". Ezzel az a gáz, hogy nem ezt írja, hanem azt, hogy: idézőjel nyit, főnökeként, idézőjel bezárva egy éve dolgozik együtt vele.
Egy párt-fan simán elsiklik az idézőjel jelentésmódosító szerepe fölött és felhorgad a főnök szón. A mezei lakosnak meg az jön le, hogy elismeréssel szól a riválisáról és a kulcskifejezés nem a főnök, hanem az "együtt dolgozik vele".

Ami ezt a kitételed illeti: "akik kicsit is gondolkodnak - az SZDSZ mára már tényleg szitokszó lett", erre csak azt tudom mondani, hogy talán a kicsit gondolkodással van a baj. Az szdsz (ami nekem sem ingem, sem gatyám) valóban leszerepelt és méltán büntették meg a választói. De azt állítani, hogy bármely másik párt jól vagy akár csak jobban teljesített, erős elvakultságra vall.
Kampányzárás előtti körkép: "A nagyok kiszorították az LMP-st az utcáról"

az Index cikke képgalériával: index.hu/belfold/2009/11/20/a_fidesz_lerohanta_jozsefvarost/
Ez lenne Magyarországon a szabad demokrácia véleménye?