Egy frissen épített ház Józsefváros közepén. Hihetetlen! Nem az, hogy épülnek házak, hiszen ott zajlik KáEurópa legnagyobb egybefüggő városrehabilitációja, csak akad díjat érdemlő épület - de nem. Mellette, az önkormányzat megbízásából épített, szociális lakásokat tartalmazó ház nyert el egy nemzetközi díjat.

A házat már egyszer kibeszélték, most van róla még egy méltatás is a díjhoz kapcsolódóan, de hát ilyenek az építészek: mások. Nem kell keresni a megértésüket, csak el kell fogadni, hogy vannak, és mást látnak, mint az egyszerű halandó. Ő lakni akar, élni benne, vagy a környéken; minden nap szembesül vele, hogy egy barna csempés, kifordított fürdőszoba az otthona. Vagy erre lát rá.

Nekem ez egy cseppet sem tetszik. Panel-érzést kelt bennem, amit meg nem szeretek. (Azt mondogatta a nagyapám a tízemeletesekre, hogy az egyik lépcsőházban lakik a falu alvége, a másikban a felvég, egymás felett.) Ez nem nagyon illeszkedik a környező házakhoz, randa barnaságával kitűnik. Jellemző, hogy ma megkérdezték, minek fotózom...

Attól még örülünk, hogy öregbítik a kerület jó hírét, és ez már nem az első - korábban az Orczy Fórumot is elismerték.

Az legalább kerek.

:)

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr811446528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uhh...ez engem az igazi amerikai gettóházakra emlékeztet. Az ítélet éjszakája c filmben volt jópár hasonló :)
Nem tudom, mi a baj ezzel. A Móriczon is van egy ilyen csempézett ház, a Villányi út végében, csak az aranybarna mázas. Szerintem mindkettőnek nagyon jó hangulatot ad ez a felület.

És tényleg jól utal a közelben az Üllői út mellett levő modern függőfolyosós házakra (Futó/Üllői sarok).

Az már szomorúbb, amit a kivitelezés minőségével kapcsolatos botrányokról hallottam..
nekem nagyon tetszik az épület, néztem is itt lakást, csak sajnos a lakótársak is nagyon khm. "szociálisak" lettek volna, úgyhogy azóta az Üllői út másik partján lakom, nyugodtabb környéken.
Talán máshol, más környezetben működött volna az épület. Itt nem. Én kifejezetten utálom, sokat láttam útközben néhány éve.
egyik barátnőmmel vitatkoztunk erről az épületről. ő rühelli az egészet, számomra vannak benne értékelhető vonások..
kimondottan tetszik a barna csempe. tetszenek az épület arányai, az ablakok nagysága. ami egy baromság, az az erkély. a tervező itt saját magát szórakoztatta és tojt a lakókra. mit lehet csinálni egy ilyen erkéllyel? és nem is szép.
a híd - bár tériszonyban szenvedőknek nem ajánlott - klassz.
hogy laknék-e benne? nem. mert megszoktam a nagy belmagasságot. és az erkély az legyen használható.
@retekblog: na ha ez nem illeszkedik akkor én hazamegyek.
@solaitid: De nagyon is illeszkedik, csak nem találom szépnek vagy díjra-méltónak.
Hollandiába láttam hasonló építésű házakat.Nem túl szép de jobban mutat mint a le pusztult romos házak.
@retekblog: csak ugye ez a díj esetében nem az esztétikum a lényeg.

"kétévente az európai országok szociális lakóház építésének kiemelkedő alkotásait szándékoznak bemutatni és a legjobbakat díjazni." írja a posztban hivatkozott cikk
aszonnyák, azér találták fel ezeket a "kilépőnek" nevezett pivur erkélyeket, hogy a jónép ne ott tárolja a lomjait :)
bocs: picur
A káejrópai erkélymizériáról Török András írt angol nyelvű könyvében, a Budapest: A Critical Guide c. olvasmányosban. Kár, h elajándékoztam az alapművet.
Szerintem érdemes megismerkedni egy kicsit bővebben a díjat nyert lakóépület közel kétéves történetével:
(Az események felidézéséhez a József körút - akkoriban még valóban független - újság két cikkéből másoltam ki részleteket).

A Práter utca 30-32. számú lakóházat az önkormányzat építtette 2007-ben. Az épületbe 2008. februártól költöztek be azok a lakók, akik a Corvin-sétány bontási területén lévő saját tulajdonú lakásaikért cserébe elfogadták az új építésű otthonokat. Sajnos már a beköltözésüket követő első nagy esőzés nyomán megtapasztalhatták a ház egyik tervezési hibáját: a nyitott lépcsőházból lezúduló esővíz befolyt az emeleti folyosókra, és a pincében lévő liftaknát is elárasztotta.

…A lakások tulajdonosai 2008. április 16-án egy 12 pontból álló hibajegyzékkel fordultak az építtető cég (Hérosz FM Kft.) megbízottja felé. Lengyel Orsolya a kifogásolt hibák többségét azzal hárította el, hogy cégük mindent a tervek szerint épített meg, és így garanciális javításra nincs módjuk.

…Az épület tervezésekor nem vették figyelembe a mára már egyre gyakoribb, özönvíz-szerű esőzéseket, és így a nyitott lépcsőház nem alkalmas nagy mennyiségű víz elvezetésére – mondta Schanz Judit, a Rév8 Zrt. lakossági programvezetője. A lift aknájába befolyt víz tönkretette a felvonót, és azt addig nem is volt érdemes megjavíttatni, amíg az alkalmankénti esővíz elvezetését nem oldják meg véglegesen. A tervezési hibák kijavítását a napokban végre megkezdik – folytatta a Rév8 Zrt. munkatársa. Az építtető Hérosz FM Kft. 2008. július 1 és 15 között elvégzi a lépcsőházban az esővíz elvezetéséhez szükséges munkálatokat. Amint ez elkészül, azonnal megrendelik a lift kijavítását, és garantálják a felvonó mielőbbi beindítását.

…Ezt követően, az átlagosnál csapadékosabb időjárás nyomán további károk keletkeztek az épületben. A két épületet összekötő nyitott folyosók enyhe lejtéssel készültek, így erről az esővíz éppen a lift előtti területre áramlik, majd a felvonó ajtaján végigfolyva jut le az alsóbb szintekre. Amikor az átépítést végző munkások felszedték az átjárók szélén lévő padlólapokat, azokat már alig tartotta valami: az alájuk szivárgó csapadék teljesen fellazította a kötőanyagot. Az esőzések során az egyik ötödik emeleti lakás is beázik: a víz minden alkalommal egy-egy nagy foltot hagy a mennyezeten. Itt valószínűsíthetően a tető szigetelésében lehetnek hibák.

2009. decemberében a lift továbbra sem működik, valamint a gyakori beázások okait sem szűntették meg. Alföldi György, a Rév8 Zrt. vezérigazgatója a közmeghallgatáson azt ígérte a lakóknak, hogy még ennek az évnek a végéig elvégzik a szükséges javítási munkákat.