A Blaha kukái

Címkék: szemét kuka blaha fkf

2009.06.23. 10:31

A rettenetesen nagy forgalmú Blaha Lujza téren, ahogy a Corvin felé megyünk a hetes busz megállóiból, egyszercsak találkozunk egy rettenetes képi és orrfacsaró élménnyel: oda van kirakva pár alumínium konténer. Még április végén tettem fel a kérdést az FKF-nek, hogy vajon szándékoznak-e átrakni máshová, hiszen nemsokára egy hotel nyílik ott, új boltokkal.

A válasz most érkezett meg:

A napi kétszeri elszállítás? Akkor nem lenne melegben átható bűz a környéken! Remélem, az Ablon fellépése hatásosabb lesz, és tisztul a tér, visszanyer valamennyit régi fényéből.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr731202825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hahahaha, konténereket üríteni, elvinni? Dehogy!

Ahogy megyek a Kaisersba, ugye a parkoló előtt a fáknál vannak normál kukák is: nem először látom, hogy hajléktalanok fogják, kiborítják az egészet a földre és ott mazsolázzák ki, ami kell. Nem is szívesen megyek arra, inkább kerülök 15 métert...
Ahol lakom, a mi ts.házunk két teli kukáját, mikor ki van tolva az utcára, minden este teljesen kirámolják és válogatnak a szemetekbe a hajléktalanok, van amelyik fel is borítja, van aki visszadobálja a sok szemetes zacskót, van aki otthagyja. Van olyan hajléktalan aki pontban este 7-kor jön, erkélyről látjuk és turkál, üriti stb. A lakó aki a kukák közelében a földszinten lakik, sokszor messzébb kénytelen húzni el a kukákat, majd másnap forró hypós vödör vízeket önt le, mivel az ablaka alatt történik mindez.
Képzeljük el ezt nyitott ablaknál...
@ildsisy: Miért teszik ki a kukát már este. A szemetes csak reggel jön...
Sok helyen azért teszik ki a kukákat már este, mert a társasházak tulajdonosai spórolni akarnak, igénytelenek a lakáson kívüli környezetükkel, és nem törődnek egymással.

Emiatt olyan házfenntartó vállalkozókat bíznak meg, akik a saját kényelmük szerint döntenek a szolgáltatás részleteiről, például nem reggel, hanem este teszik ki a kukákat. Így jobban össze tudja kötni takarítással, egyebekkel, jobban tudja a főfoglalkozása mellett végezni, kényelmesen végig tud járni több házat anélkül, hogy korán kellene kelnie. A tulajdonostársak közvetlenül nem érintett része semmit nem szavaz meg, ami többletköltséggel jár, pláne ha a közös képviselő eleve így vezeti elő a témát. Akiknek az ablaka alá teszik ki a kukákat estétől délelőttig, azok a tapasztalatom szerint kétfélék. Vagy nem tesznek ellene semmit, azt mondják, azért, mert a közös képviselő úgysem csinálna semmit, vagy mert nem zavarja őket. Vagy pedig panaszt tettek, de a társasház nem volt rájuk tekintettel, és nincs erejük-kedvük-pénzük-idejük jogilag kikényszeríteni a tulajdonostársaktól.

Szóval nem kell az önkormányzat és a politikusok, hogy egy közösségi szolgáltatás rosszul működjön. Megkeserítik ők egymás életét, és a közvetlenül fizetett alkalmazottaikból sem préselik ki, hogy az érdekükben járjanak el.

Beszáll aztán az önkormányzat is, amely nem meri vagy nem akarja nyilvántartani és megszervezni, hogy a társasházak annyi szemét elszállításáért fizessenek, amennyit termelnek, inkább elviteti a többletet is a közterület-fenntartóval. Látok olyan társasházat, mely rendszeresen legalább még félannyi szemetet kitesz a kukák mellé, mint amennyit bele. Az elmúlt években a fogyasztás nőtt, a visszaváltható csomagolás aránya csökkent, a megrendelt szolgáltatás legalábbis nem arányosan változott. Talán már nem annyian tömnek a kukákba levegőt, mint néhány éve, és a szelektív gyűjtés is terjed, de a fenti kép lényegében nem változott szerintem.

Aztán vannak vállalkozók, akik egyszerűen kidobják a szemetet az utcára, valószínűleg egyáltalán nem fizetnek szemétdíjat, és a hatóság a bejelentések ellenére nem intézkedik. Az Orczy út 27. szám alatti vegyesbolt ügyéről az önkormányzat lapjában is megjelent panasz, a kerületi közterület-felügyelet vezetője hosszan válaszolt ugyan, de nem adott rá magyarázatot:
www.jozsefvaros.hu/?module=news&action=getfile&fid=40812 (A göngyöleg tegnap is ott volt a bolt előtt, mint több éve mindig, elfújja a szél, vagy este zárás valahová elviszik.)
@vajdapeterutca:
Szerintem a lakók nemtörödömsége az ok. Nálunk is a takarítók húzák ki a kukákat reggel, mielőtt elkezdenek takarítani. Ahogy haladnak a takarítással úgy húzák vissza a már üres kukát... ez nem kerülne többlet pénzbe..
Talán megoldás lenne ha az egyesületeknek több tagja lenne, mert ha az ott lakókban kialakul az igény...Gyermekkormomat a Kolóniában töltöttem. Jó pár évtízed után látogattam el ismét az egyuk épületébe. Még a mai napig sem tértem magamhoz attól a kosztól és nemtörödömségtől amit ott láttam. Amikor ott laktam a lakók maguk takarították a folyosókat, a házmester csak a lépcsőt mosta le. Ha valaki nem tudta megtenni, mert beteg volt vagy öreg a szomszédok megcsinálták helyette, de ha valaki nem akarta azt kicikizték rendesen...
A szemétszállítással egyetértek. Én úgy tudom, hogy jelenleg lakásonként van egy minimum ami mindig ki kell fizetni (nálunk 3 kukában határizták meg annak idején) és hiában van több vagy kevesebb azt mindig ki kell fizetni...