A politikus már csak olyan, hogy megígéri a csillagos eget is, ha kell, aztán könnyen elfelejt mindent ha már segge a kiválasztott széket éri, zsebét meg a köz pénze húzza. Most egy pár éve ígért dolgot kér számon a nép.

Felhívás politikai versenyre a Golgota téri több éves szeméttelep ügyében

 

A közelgő választások alkalmával versenyt hirdetek a józsefvárosi önkormányzatban képviselt pártok között. A feladat annak kiderítése, a környéken lakók tájékoztatása, a nyomozóhatóság munkájának segítése,
 
- ki és miért rendelte meg legalább két és fél éven át, hogy a Ganz-telep bérlőinek hulladék kereskedelmi göngyölegét helyettük az önkormányzat szállíttassa el?
 
- hogyan tudták mindmáig elkerülni a képviselő-testületi és hatósági elszámoltatást a Golgota téri park és játszótér melletti üzemi méretű szemétlerakás, valamint az önkormányzati pénz magáncélú költésének elkövetői?
 
A verseny első fordulója az európai uniós választás előtt egy héttel, május 31-én, a második forduló a következő parlamenti választás előtt egy hónappal zárul, harmadik fordulóra remélhetőleg nem lesz szükség.
 
A Golgota téri szemétüggyel kapcsolatos jogsértést legalább 2006. szeptember 28. óta bizonyíthatóan ismerik az önkormányzati képviselők és hivatalnokok. Egy itteni lakó akkor mutatta be nekik a helyzetet az önkormányzati választások előtt, civilek szervezte fórumon, melynek fő témája a Vajda Péter utca felújítása volt. A fórumon részt vett a FIDESZ, az SZDSZ, az MDF körzetben illetékes politikusa, és a polgármesteri hivatal kiküldött munkatársai. Az elhangzottakra a vajdapeterutca.blogter.hu internetes oldalon emlékeztettük őket, és tettünk újabb észrevételeket. Erről a polgármestert és az MSZP körzetért felelős politikusát is értesítettük, akik különben nem méltatták válaszra a civilek felkérését a nyilvános beszélgetésre.
 
A szemétügyben minden jövőre vonatkozó ígéret csak akkor hiteles, ha a politikusok egymás között elszámolnak a felelősségükkel az eddigiekért, és segítik az elszámoltatást végző hatóságot. Nem biztos, hogy könnyű lesz, mivel úgy tűnik, mindannyian felelősek. Ha akarnak, mégis napok alatt nagyot léphetnek: az ügy egyszerű, náluk vannak az információk, és náluk a hatalom a hiányzó információk megszerzésére. Kitűnő teszt lehet ez arra, hogy az európai parlamentbe készülő pártok kerületi emberei mit tudnak és mit akarnak: ha ilyen egyszerű ügyet tisztázni és megosztani a választóikkal nem, akkor szerintem semmi komolyat.  
 
 
 
vajdapeterutca ( csiga) freemail (pont) hu
(név és cím az aktivistáknál, ismerősöknél és később a hatóságoknál)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr631128197

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Twitted by lesleycobbler 2009.05.20. 12:00:48

[...]tabindex : 3, lang : 'en' }; This post was[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A felhívás elküldésének napján jelentkezett Molnár György kerületi MSZP-elnök. Megtudtam, hogy az előző választás MSZP-képviselőjelöltje azért nem válaszolt a környék problémáiról - köztük a saját konkrét programpontjáról - vitát kezdeményező környékbelieknek, mert erre utasította Hárs Gábor országgyűlési képviselő, az előző elnök. Molnár György ezt elfogadhatatlannak tartja, és - bár Antal Zalán később sem adta tovább a pártjának a hozzá eljuttatott panaszainkat és kéréseinket - most azt ígérte, a szemétügyben tájékozódnak, és hamarosan jelentkeznek. A témához a kerületi MSZP honlapjának fórumában is hozzászóltak néhányan.

Másnap jelentkezett Hollósy Andrea, a FIDESZ-KDNP önkormányzati képviselője is. Ő azt mondta, jóval többször és határozottabb formában hívta fel az önkormányzat figyelmét az ügyre - beleértve a saját pártja többségben lévő képviselőit -, mint ahogy az a téma súlyát és a konfliktust tompító kerületi újságokból kiderült. Tegnap, 20-án megint a képviselő-testület elé vitte az ügyet a polgármesterhez intézett kérdés formájában. Hollósy Andrea tegnap többször keresett telefonon, az elfoglaltságom miatt nem tudtam felvenni, amiért elnézést kérek. Természetesen várjuk az újabb híreit.

A polgármester (az őt helyettesítő alpolgármester), a FIDESZ, az SZDSZ, az MDF - mint a képviselő-testületben jelen lévő pártok - eddig nem jelentkeztek, hogy - a közelgő választásra is tekintettel - kíváncsiak lennének az elmúlt két és fél év önkormányzati jogsértésére vonatkozó megfigyeléseimre.

A Golgota tér viszont olyan takarításon esett át, hogy rá sem lehet ismerni. A park mellett húzódó út ragyogó tiszta, ma délután csak néhány kupac kínai kartondoboz, az Orczy út felől pedig egy nagy zsák nylon csomagolóanyag van a fal mellé dobva. A focipálya mellett másfél hónapja gyűlő szeméthegy nyomtalanul eltűnt. Az önkormányzat konténere dugig van tömve számomra meghatározhatatlan hulladékkal, a környékét összetakarították.

Persze rögtön lesz új hulladék - itt vagy máshol -, ha továbbra is hagyják, hogy a környékbeli nagykereskedők a rendszeres göngyölegtermelésük töredéke után fizessenek szemétszállítási díjat, ahogy ez a jelek szerint az elmúlt években történt. Az igazi feladat természetesen annak kiderítése, hogyan történhetett, hogy a kereskedők helyett évekig az önkormányzat fizette az elszállítást és a szemetet rendező közcélú munkásokat? Miért nem tudtak véget vetni a jogsértésnek sem a sorozatos lakossági bejelentések, sem a képviselőnő kérdései? Miért nem zavarta sem az MSZP-SZDSZ, sem az őt követő FIDESZ-KDNP többséget, a polgármesterről nem is beszélve, hogy hülyének nézik a választóikat a kérdés kapcsán zöldhulladékról és a rendetlenkedő lakosságról handabandázó hivatalnokok?
Hárs Gábor országgyűlési képviselőnek a www.harsgabor.hu fórumára


Kedves képviselő úr!

A közelgő választások alkalmából versenyt hirdettem a kerületi politikusoknak egy évek óta megválaszolatlan kérdés kiderítésére. Nevezetesen, hogyan lehetséges, hogy a Ganz-telepen működő vállalkozások kötelező szemétdíjának korrekt megállapítása és a hatékony ellenőrzés helyett éveken át az önkormányzat fizette a kereskedelmi hulladék jelentős részének elszállítását, és közcélú munkásokkal végeztette a szemét rendezését, melyet a telep vállalkozói zavartalanul lerakhattak a Golgota téri park mellett.

Az eddigi visszajelzésekből kiderült, hogy az utolsó önkormányzati választások MSZP képviselőjelöltje, Antal Zalán az ön utasítására nem válaszolt a Vajda Péter utca környékének problémáiról - köztük a saját konkrét programpontjáról - vitát kezdeményező környékbelieknek. Itt ez azért lényeges, mert ezen a civil élő és internetes fórumon hívtuk fel a képviselőket adó pártok és a hivatal figyelmét a jogsértésre, mely az MSZP ön által vezetett önkormányzati többsége idején alakult ki.

- A történetünk kezdetén ön és a polgármester voltak, akik elutasították a civilek kezdeményezte nyílt kommunikációt a konkrét helyi ügyben; most - az egymást követő három új választás előtt - továbbra is kifizetődőnek tartja ezt az egykori döntését?

- Konkrétan mit gondol, kit milyen felelősség terhel az önkormányzati pénzből végzett Golgota téri szemétkezelés kialakulásért?

A válaszát a vajdapeterutca.blogter.hu oldalra vagy a vajdapeterutca@freemail.hu címre várom.

Köszönettel és üdvözlettel
Elérhető pártirodák, felelős politikusok kerestetnek

CSÉCSEI BÉLA POLGÁRMESTER(SZDSZ)

Május 23.: Visszajelzés még nem jött. Most ezzel az üzenettel figyelmeztetek, és egyben tesztelem, hogy a történet egyik főszereplőjének az irodája működik és fogadja-e a beadványokat ezen - a választók nagy többsége számára elérhető és nem költséges - úton.

FIDESZ-KDNP

Május 17.: A kerületi szervezetnek nem találom nyilvános postai és mailcímét, megkérdeztem a választókerületi elnök honlapjának üzenőjében. HOLLÓSY Andrea képviselő az első levél elküldésének másnapján visszajelzett, kérte a további anyagokat. 20-án képviselői kérdést intézett a polgármesterhez. Korábbi képviselői beadványokat és fotódokumentációt küldött, melyek azonban eddig nem tudtak elérni a helyzet érdemi javításával és a felelősség kiderítésével járó önkormányzati döntéseket.

Május 23.: A kerületi pártszervezettől visszajelzés még nem jött. Továbbra is keresem a kapcsolatot a FIDESZ-KDNP mint az önkormányzati döntésekért három éve fő felelősséget viselő párt kerületi szervezetéhez, illetve a választási felkészülésért felelős személyhez. Most mailben és az internetes üzenőjén át tesztelem, hogy KOCSIS Máté polgármester-helyettest és GOTTHARD Gábor elnök-frakcióvezetőt elérhetik-e a választók.

Elküldöm az anyagot a FIDESZ előző választókerületi elnökének, BEKE Pálnak is, aki az előző választás idején többször hozzászólt a bloghoz, hiányolva a többi párt helyi politikusának nyilvános véleményét. Neki egyelőre csak a fideszes mailcímét ismerem, és nem tudom, jelenleg van-e kapcsolata a párttal. Kíváncsi lennék a tapasztalataira, véleményére, vajon az ellenzékben lévő vagy a sikertelen politikus jellemzője-e, hogy szóba áll a választópolgárokkal olyan kérdésekben is, melyeket nem előre ő határoz meg, és összefügg esetleg a személyes felelősségével, kudarcaival.

MSZP JÓZSEFVÁROSI SZERVEZETE

MOLNÁR György kerületi elnök az első levél elküldésének napján visszajelzett, kérte a további anyagokat, tájékozódást és visszajelzést ígért. Május 22.: Mivel az ügy kialakulásának idején HÁRS Gábor volt az önkormányzat többségi pártjának kerületi elnöke, ezért feltettem a kérdést az MSZP országgyűlési képviselőjének internetes fórumában és mailcímén.

SZDSZ VIII. KERÜLET

Május 17.: A kerületi szervezetnek nem találom nyilvános mailcímét, ezért a párt központi címén keresztül továbbítottam nekik. Május 23.: Az SZDSZ központi honlapján időközben kicserélték a címet, és - a területi irodák közül az országban másodikként - saját mailcímet adtak meg. Nem jeleztek vissza, hogy a párt központi mailcímére küldött felhívást továbbították-e a kerületi szervezethez, és arról sem, hogy találtak közvetlen elérhetőséget. Mindenesetre továbbítom az első levelet a most megtalált címre. Mindenképpen szeretném megismerni az SZDSZ kerületi szervezetének a véleményét, akik az ügy kialakulásától kezdve adják a polgármestert, és - a FIDESZ mellett - a fő felelősséget viselik a kialakult helyzetért.

MDF FŐVÁROSI IRODA

Május 17.: A kerületi szervezetnek nem találom nyilvános adatát, elküldöm a fővárosi irodának. Május 23.: Nem jeleztek vissza, ezért még egyszer elküldöm nekik. Ennek a pártnak mindig van néhány képviselője, akik részt vesznek a döntésekben. Szeretnék világosabban látni a választás alkalmával - amikor erre talán a leginkább van esély -, hogy kerületi, vagy akár fővárosi szinten működik-e egyáltalán az MDF? Személyesen vállalja-e valaki a felelősséget a képviselők döntéseiért és a választók visszajelzéseinek kezeléséért?
DOKUMENTÁCIÓ

Városfejlesztési tanulmány 2001-ből:

"Mindemellett hihetetlenül nagy mennyiségű hulladék terheli a környezetet. A piaci árusok a göngyöleg anyagot egyszerűen ott hagyják, ahol leszedték az áruról. Ezt egészíti ki az itt megforduló napi több ezer ember által visszahagyott hulladék."
Várnai Gábor - Csató Gyula: Kőbányai út. Stratégia és program. PARDES Város- és Településpolitikai Kutató és Tanácsadó Iroda, 2001. Helyzetfeltárás: Kőbányai út és vidéke fejezet, Ganz-Mávag és Golgota tér alfejezet
http://mek.oszk.hu/06100/06154/06154.htm#11

Képviselő-testületi dokumentum és apparátusi vélemény 2008-2009-ből:

Módosított jegyzőkönyvi kivonat a képviselő-testület 2008. október 15-i üléséről, 36-37. o.
http://www.jozsefvaros.hu/?module=news&action=getfile&fid=37232

Olvasói levél és a Józsefvárosi Közterület-felügyelet vezetőinek válasza. Józsefváros (A VIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja), 2009. április 14. 19. o.
www.jozsefvaros.hu/?module=news&action=getfile&fid=40812


Ezekből nekem az derül ki, hogy évtizedes történet, hogy a hatóság nem kéri számon a nagykereskedéseken a szemétszállítás közszolgáltatás arányos megfizetését. A jelek szerint egyfajta dogma lett a vélemény, hogy "a kínaiakat nem lehet ellenőrzni", amit aztán a hatóság és az önkormányzat valahogy kiterjesztett a Ganz-telep nem kínai vállalkozásaira, illetve a nem a Ganz-telepen működő vállalkozásokra. És ha a hatóság nem fizetteti meg, mert úgymond "lehetetlen", ezzel a meghatározatlan vállalkozói körrel az általa igénybe vett szolgáltatást, akkor ugye jobban járunk, ha az önkormányzat fizeti helyettük a mi pénzünkből.

A tavalyi önkormányzati jegyzőkönyvből az derül ki, hogy két képviselő (Hollósy Andrea és Kaiser József) is kéri az önkormányzati által fizetett konténerek megszüntetését, melyek évek óta ott voltak és még hónapokig ott is maradtak. Nyilvános vita a kérdésről nem volt, a vállalkozások szemétdíját nem vetették fel. Az önkormányzat lapjának levélírója szerint a villamosmegállóban lévő vegyesbolt megengedheti magának, hogy ne béreljen kukát a közüzemi vállalattól, hanem kidobja a hulladékát az utcára. A kerületi közterület-felügyelet vezetői erre nem reagálnak, helyette elmondják a teljesen lényegtelen információt, hogy egy éve illetékesek. Beszámolnak az eredményes statisztikákról, ami mellett a vállalkozásnak valahogyan mégis megéri, hogy a közszolgáltatás igénybe vétele helyett a villamosmegállóba tegye a szemetet. Az apparátusi vezetők maguk teszik hozzá, hogy a szemét nagy része a nagykereskedelmi telepen keletkezik, ahol magánterület lévén úgymond nem intézkedhetnek. Az ellen pedig szintén nincs mit tenni, hogy a göngyöleg valahogy kikerül az utcára.

Nem tudom és nem is érdekel, miben NEM illetékes a kerületi közterület-felügyelet, és más, szintén nem illetékes szervezet feladatköre sem érdekel. A bejelentő azt várja az önkormányzati vezetéstől, hogy megkeresse AZ illetékest, és megoldja a problémát. A probléma megoldása nyilván a szemétdíj arányos megfizettetése. Az pedig szerintem hűtlen kezelés, hogy - a bejelentések ellenére - évek óta az önkormányzat fizeti a vállalkozások helyett ezt a szolgáltatást.
Egy hét alatt sikerült kapcsolatot teremteni a főszereplő helyi politikusokkal és az önkormányzatot alkotó pártokkal. A kivételek Hárs Gábor országgyűlési képviselő, illetve az MDF.

Aki visszaírt, annak elküldtem a felhívás második és harmadik részét. E tényszerű megfigyeléseken illetve véleményeken egy hét alatt részben túlléptünk, új információkat ismertünk meg a képviselő-testület, a kerületi sajtó, az egyes politikusok szerepéről.

A fejleményeket a folyamatosan bővülő vajdapeterutca.blogter.hu/ bejegyzéseiben ismertetjük és kommentáljuk; az első összesítés május 31-én.

A politikusok és a pártok információit egy-egy cikkbe gyűjtöm naplószerűen, és a tematikus bejegyzéseket is bővítem.

Talán látszik, hogy az ügy ugyan viszonylag egyszerű, de csöppet sem jelentéktelen és unalmas összefüggéseket mutat. A projekt - szűkebb témáján, a tömeges és szervezett szemétlerakáson kívül - az állami és önkormányzati pénz magáncélra költésének döntéshozási mechanizmusára, az évek óta érkező lakossági panaszok elintézési módjára, az önkormányzat nyilvános kommunikációjára, a pártok kerületi embereinek elérhetőségére összpontosít.

Igyekszünk nem finomkodni feleslegesen, akkor nem vesznek komolyan, mint a több éves történet mutatja. A tisztábban látáshoz nagy szükségünk van minden politikai versenyző információira és intézkedéseire, melyekről teljes terjedelemben beszámolunk. Elemi érdekünk, hogy a tényinformációkat és a véleményeket lehetőség szerint szétválasszuk, a résztvevők visszajelzéseit korrekten kezeljük.