Utcabál!!!

Címkék: meghívó utca buli zöfi

2009.05.05. 12:57

 

Érezzük jól magunkat a Józsefvárosban, érezzük otthon magunkat a Magdolna-negyedben! 
 
A háromnapos Magdi fesztivál keretein belül egy napra autómentes lesz a Tavaszmező utca. A Zöld Fiatalok Egyesület (ZöFi) ezzel ünnepli meg beköltözését a Magdolna-negyedbe és a Magdi újság születését. Helyi civil szervezetekkel és szomszédainkkal együtt elképzeljük, milyen lesz a Magdolna-negyed kapujában egy olyan sétálóutca, amelyik a Józsefváros változatos kultúrájú közösségének találkozóhelye. Egy autómentes Tavaszmező utcával élhetőbbé és vonzóbbá válik a környék. 
 
Március 15-én indult útjára a Magdi című, havonta megjelenő, független közösségi újság, melyet a ZöFi helyi lakosokkal együtt szerkeszt. Az újság nevét viselő fesztivál hasonló szemléletben szerveződik: a környék lakóira és az itt dolgozó közösségi emberek friss kezdeményezéseire kívánja felhívni a figyelmet. A ZöFi 2007-ben csatlakozott a Magdolna-negyed Szociális Városrehabilitáció Programhoz és járult hozzá a helyi civil szerveződések gyümölcsözőbb együttműködéséhez.  
 
2008 őszén született meg a Tavaszmező-Művészkert civil kezdeményezés. Célja egy új roma-magyar civil kulturális központ létrehozása a Tavaszmező utca 6. szám alatti ideiglenes műemléki védettséget élvező épületben, valamint az, hogy az 1991 óta itt működő roma civil szervezetek, a Roma Parlament és Phralipe és az Amaro Drom roma folyóirat tovább folytathassa eddigi magas színvonalú tevékenységét. A kialakításra kerülő központ a józsefvárosi hagyományokhoz és gyökerekhez kötődően jönne létre, szorosan együttműködve a telekszomszédos, 110 éves Műteremház-Művészkerttel (József u. 37.). Úgy gondoljuk, hogy ezen kezdeményezés céljait nagy mértékben segítené, ha a Tavaszmező utca, mely a Horváth Mihály és a Mátyás tereket köti össze, sétálóutca lenne. Május 16-án gyermek és családi programokat, versenyeket, kulturális előadásokat és utcabált rendezünk autók nélkül. Május 14. és 15-én pedig a művészeti programoknak a Roma Parlament ad otthont. 
 
 
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ HELYE ÉS IDŐPONTJA:
 
Horváth Mihály téri cukrászda 1084, Budapest, Horváth Mihály 12., 2009. május 14. 18.00.
Megközelíthető: 9-es busszal (Horváth Mihály téri megálló), illetve 4-6-os villamossal (Baross utcai megálló) 
 
Helyszínek: Budapest, VIII. ker. Tavaszmező utca, Mátyás tér, Kesztyűgyár Közösségi Ház (Mátyás tér 15.), Magyarországi Roma Parlament (Tavaszmező utca 6.)
 
Május 14. 19.00 Roma Parlament:
Tavaszmező-Művészkert támogatói est - fellép a Tzumo Trio.
 
Május 15. Kesztyűgyár Közösségi Ház (Mátyás tér 15): 14.00
Csámpai Rozi festőműhelyének gyermekrajz kiállítása - megnyitó
Roma Parlament, 19.00 kiállítás-megnyitó:
Köztetek - Nőábrázolás a kortárs roma képzőművészetben - válogatás a Romano Kher Képzőművészeti Közgyűjteményéből
Black is beauty - Jónás Rezső szerzői estje - klasszikus és kortárs művek
 
Május 16:
Mátyás tér, 9.30– Növényültetés a Rév8 Zrt. szervezésében
 
Kesztyűgyár Közösségi Ház, Mátyás tér 15:
10.00 – 13.00: Cserebere piac – Ha hozol, vihetsz.
10.00-14.00 2-ből 1-et, használt bútorok újjáélesztése és átalakítása egyszerű technikákkal. Buczkó Bence iparművész bemutatója.
11.00-14.00: Kincskereső Zöld Térkép – negyed-felfedező zöld játék a Magdi Fesztiválon
 
Tavaszmező utca:
12.00-15.00 Biciklis bemutató, biciklis akadályverseny, kerékhajtó verseny.
15.00 –tól zenél DJ Tonya
13.00-tól Magdi nyitott szerkesztőségi asztal, Nap Klub Alapítvány – civil tanácsadó asztal. Gyerekprogramok: aszfaltrajz és lepedő graffiti. 15.00-18.00 Hal lak – játékok vízzel.
14.00-18.00 Élő Könyvtár
15.00 – 18.00: Vándorfényképész – családi és csoportképek készítése festett háttér előtt.
Fénykép: Bíró Angelika, festmény: Kerpely Adél.
17.00 – 17.20 Akrobalansz Cirkuszi Bemutató. Fellépők: Tas Gergely és Kovács Eszter.
16.30 és 18.00 Barsy Laura flamenco show
19.00 Novák Éva és a Finucci Trio.
21.00-tól fellép a Specko Jedno.
 
Roma Parlament:
16.00 – a Tavaszmező-Művészkert összefogás bemutatója.
17.30 – válogatás a Fekete Doboz Alapítvány rövidfilmjeiből.
 
Folyamatos tárlatvezetések:
Köztetek - Nőábrázolás a kortárs roma képzőművészetben
Tavaszmező-Művészkert- a Szent József Stúdió Kollégium hallgatóinak építészeti tervei.
Vincent Mundy fotósorozata (http://vincentmundy.com)
 
Az utcai installációkat a Frottír Alkotócsoport tagjai készítik. Infó:  http://www.frottir.org/ 
 
Május 16-án 10.00-tól helyismereti túra: TŰZFALAK MÖGÖTT - A VIII. kerület ékei a Magdolna negyedben - Budapest Beyond Sightseeing sétája. Jelentkezni lehet személyesen névvel és telefonszámmal a ZöFi irodájában (Karácsony Sándor utca 22.), az info@zofi.hu címen, vagy a 06-70/ 280-3062-es telefonszámon. www. beyondbudapest.hu 
 
Szervezők: Zöld Fiatalok Egyesület, Magyarországi Roma Parlament, Tavaszmező - Művészkert civil kezdeményezés, Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház
 
Partnerek: Kesztyűgyár Közösségi Ház, Nap Klub Alapítvány, Négy Ház a Magdolna-negyedben Egyesület, Rév8 Zrt., Amaro Drom (Utunk) roma lap 
 
Támogatók: Józsefvárosi Önkormányzat, Trust for Civil Society in Central Eastern Europe, Norvég Civil Támogatási Alap, Ökotárs Alapítvány. 
 
 
*A műsorváltozás jogát fenntartjuk.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr271104056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maga az ide mutatú linkben azt, hogy utcabál című poszt már 2010 íródott itt a blog.hu-n. szerintem. de lehet az írója adta neki.
a Norvég Civil Támogatási Alap hogy jön ide? : )
@szpal: gondolom úgy, hogy ők így norvégkodnak :-)

egyébként életemben először ma "civilkedtem élőben":), délelőtt a Kesztyűgyárban, este a Tavaszmező utcában, és jó volt:)