Grund

Címkék: grund jó dolog jelen józsefváros

2008.11.29. 14:19

A Pál utcai fiúk sokunk kedvenc könyve volt gyerekkorban, ifjú hőseinek csatáját sokan magunkénak éreztük, drukkoltunk, hogy a jók elnyerjék méltó jutalmukat...aztán egy életre belénkivódott a szomorú vég. Molnár Ferenc regényéből több film is készült, (kevesen tudják, de Oscar jelölése is volt 1969-ben) a legutóbbit éppen itt, a kerületben forgatták 2003-ban. Magát a sztorit számtalan nyelvre fordították le, és sok országban kötelező vagy ajánlott olvasmány.

A helyszínt, ahol játszódik könnyen azonosítható az utcanevekből. A Grund alaprajza is benne van, így nézett ki a haditerv alapján:

Innen már csak egy ugrás volt a megvalósítása. A kerület újitása közben a Tömő utca és a Nagytemplom utca sarkán elkészült a Grund, amely EU konform játszóteret jelent.Így nézett ki tervekben:

 

 

És nem sokban különbözik elkészülte után. Farakásokat utánzó mászóvár, a "tót Janó kunyhójában" ma a parkőr van, a homokozó és a fedett asztalok mögötti falon a mű 1966-os, Reich Károly rajzaival illusztrált kiadásának fotómásolatai vannak, így akár végig is olvashatjuk a regényt. Remek játszótér kerekedett belőle, amely vár mindenkit!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr43794610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.