poloska.jpg

Ma is jó éjszakám volt. Rendesen megszívtam magam a Gazda véréből, a nyomorultja már rég feladta, nem védekezik, nem kapálódzik, még álmában sem. Odáig jutottam – mert a technikám egyedi és kivételes -, hogy ha mégis elindulna a keze, lehanyatlik közben. Tudja, hogy reménytelen, engem nem lehet megcsípni. Sem éjjel, sem nappal. Legyőzhetetlen vagyok, minden poloskák és egyéb vérszívók királya.

A mértékletesség és az óvatosság sikerem titka. Társaim közül számosan haltak vértanúhalált, mert mohón és fegyelmezetlenül vágtak az éjszakának.  Azonnal és sokat akartak markolni, azaz kiszívni a Gazdából. Ezt nem szeretik. Míg viszont, ha apródonként, sok kicsi sokra megy alapon teszem a dolgom, ráadásul akkor, amikor már mély kábulatban alszik a Gazda, szinte garantált a siker.

Tapasztalt vérszívónak számítok a szakmában, ehhez képest még semmilyen hivatalos elismerésben nem részesültem, de az idő nekem dolgozik. Tudom, hogy a régi technikákkal már nem sokáig lehet talpon maradni, s magasabb körökben is érzik, vérfrissítésre van szükség, hogy a Dolog folytatódhasson.

 Tökéletes biztonságban érzem magam, nejem, aki budai lány sokat mesélt az ottani viszonyokról, az ínség és üldöztetés éveiről, ezért aztán nem győzök hálát adni a sorsnak, hogy idevetett a nyócba. Szerencsém volt, hogy egy gyermekotthonból egyenest itt landoltam, mert a szegénység a mi legerősebb szövetségesünk.

A szegény embernek nincs pénze, hogy csak úgy ellenünk forduljon, meg bátorsága is kevés, hogy a Hivatal nyakára járjon. Inkább szégyelli, hogy miben van, csapkod, kapkod, aztán megunja, legyint, sóhajtozik, vagy átkozódik.. Bennem van némi együttérzés, és komolyan mondom, néha nem tudom, nevessek vagy sírjak azon, amikor látom-hallom, ahogy az emberek mindenféléket kiabálnak egymásra, vádaskodnak, fenyegetődznek, és azt hiszik, attól, hogy valami nevetséges porutánzattal, vagy hypóval körbehintik a saját kis szobáikat, már meg is oldották a dolgot. Vérszívók ellen magányosan nem lehet felvenni a harcot.

A másik nagy szövetségesünk, mint talán ez sejthető, a Hivatal. Az idők során ki is alakult egy kölcsönös megnemtámadási szerződés közöttünk, amit csak egyes, túlbuzgó egyedek szegnek meg olykor mindkét részről. Könnyen belátható ugyanis, hogy Hivatali Ember, ha személyét nem éri konkrét támadás, kevésbé agresszív, vagy empatikus, hogy a másik oldalról nézzem a Dolgot. Elemi érdekünk hát, hogy olyan nyakatekert, ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes, tili-toli jogszabályok szülessenek, amelyekben kényük-kedvük szerint lehet intézkedni, pontosabban nem intézkedni. A dzsungel pedig ellenőrizhetetlen.

Ha megengednek egy költői hasonlatot, ebben a jogi labirintusban garantáltan meghúzhatja magát, aki vérszívásra adja a csápjait. A bürokrácia a mi melegágyunk. A Hivatal  a bérlőre mutogat („felelőtlen és fegyelmezetlen magatartás”), a bérlő a szomszédra, a szomszéd a közös képviselőre, a közös képviselő a tulajdonosra (a vegyes tulajdonú ház a legkitűnőbb vadászterep), a tulajdonos a Hivatalra, a Hivatal egy Másik Hivatalra, az pedig a bérlőre. Komolyan mondom, lepetézek.

A nyócker ettől függetlenül is valóságos Eldorádó lett az idők során, fantasztikus, emberöltő óta nem látogatott pincéivel, lezárt, befalazott helyiségeivel, áporodott, levegőtlen lakásaival, sötét, mocskos lépcsőházaival és kapualjaival. És ezek csak az objektív adottságok. A szegénység, a munkanélküliség, a maróbbnál maróbb, emberemésztő betegségek lényegében szabad prédául kínálják az itt lakókat, legyengült fizikumuk, halovány életerejük garantált hozzáférést kínál kevéske vérükhöz. Néha már lelkiismeret furdalásom van, amikor éjszaka útnak indulok a ziháló sötétben. De a nejem, aki szokott tévét is nézni, azt mondja, ne legyen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr414712995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vagy kétszer nem ment el a kommentem, vagy kétszer fog megjelenni...
Valami itt nem stimmel a kommentelésben...

Szóval: ésszerű szabályozás, felelős végrehajtás, akadálymentes lakossági tájékoztatás
-- mindez (sajnos csak) Kanadában, magyarul!

bedbugsinfo.ca/PDFs/BedBugs%20Tenant%20Rights%20Fact%20Sheet/BedBug_tenant%20rights_Fact_Sheet_NBv4_hungarian.pdf
A poloskafertőzésről, mint a fejlett világban terjedő súlyos közegészségügyi
problémáról, és példa a közhatalom reakciójára:
www.webbeteg.hu/cikkek/eloskodok/3992/elszaporodott-agyi-poloskak
Azt az itteni - önkormányzati intézményből származó - felvetést pedig, miszerint a
fertőzés oka a szegények tisztaságának és felelősségének hiánya, cáfolják a fenti dokumentumok is, cáfolja az általam ismert két magyarországi fertőzés is:

az egyik helyszíne a balatonalmádi Magyar–Angol Kéttannyelvű Gimnázium és Kollégium
www.magyarhirlap.hu/hirvilag/poloskak_miatt_tanitasi_szunet_a_gimnaziumban.html

a másiké a buda­pesti Károli Gás­pár Refor­má­tus Egye­tem
217.20.130.49/wpb/?p=2132
@vajdapeterutca: Nyomtatom a magyar nyelvű tájékoztatót, és máris kiteszem a házban. A legfelső szinteken megjelentek a poloskák, és a ház 192 lakásos. Időzített (atom)bomba lenne ilyen méretekben.
@prokontraa:

A kolléga kigyűjtötte a többi magyar nyelvű tájékoztatót is a kanadai honlapról:

kozpontibizottsag.blog.hu/2012/09/07/poloskazas

(Innoválnak a civilek, onnan merítve, ahonnan lehet!)
@vajdapeterutca: Köszönöm, megvan mind! Figyelek, ahol lehet! :)
Oldalainkon próbálunk segítséget adni az ágyi poloska felismeréshez és beazonosításhoz, illetve az irtás előkészületeihez.
www.agrohydro.hu/poloskairtas.html
www.poloskairtas.hu