Itt a nyár (???), kezdődik a fesztivál! Több is: már volt pár, és zajlik tovább, az esős idő ellenére. Most hétvégén a Palotanegyed fesztivál, például. Igaz, a tervek szerint a Mária utca már az új burkolattal várta volna az ideérkezőket, de ami késik, nem múlik: majd jövőre!

 

2010. június 4., péntek

 

Gutenberg tér

18.20 Irodalmi beszélgetés (helyszínváltozás! az esős idő miatt a beszélgetésre a Casa de la Musicában kerül sor)
Vendég: Háy János
A beszélgetést Ránki Júlia riporter vezeti. 
Háy János író, költő, volt tanár, kiadói szerkesztő, most szabadfoglalkozású író. Első kötete első mondata: „Háy János nevű személy nem létezik.” Ez a nem-létező személy ír verset, prózát és drámát. Maga illusztrálja könyveit. A Gézagyerek és a Herner Ferike faterja című darabját több nyelvre lefordították, külföldön is bemutatták.

 

Krúdy Gyula utca

10.00-18.00 Kézműves foglalkozások – Csiribiri kézművesműhely
Mivel is játszhattak dédszüleink, nagyszüleink? Mi lehetett anyu, apu kedvenc gyermekkori játéka? És a tiéd? Gondolkoztál már azon, hogy mindenféle háztartási hulladékból is készülhet játék? Mire lehet jó egy régi, megunt ruhadarab, egy pillepalack, egy parafadugó, vagy esetleg egy konzervdoboz? Kézműves foglalkozásaink időutazásra hívnak minden gyermeket és felnőttet. Gyere, készíts velünk ugráló kötelet fonalból, kisautót fából, szélforgót műanyag hulladékból, diócsörgőt dióhéjból, bábokat textilhulladékokból!

10.00-18.00 A Sziluett Műhely különleges társasjátékai
Fából faragott nagyméretű játékok minden korosztálynak.
Saját tervek alapján készített, egyedi táblásjátékok várják a gyerekeket, és a felnőtteket a rendezvény alatt a Krúdy Gyula utcában. A varázslatos kivitelezésű bábokkal és a hozzájuk tartozó mesés történetekkel a gyerekek és szüleik könnyen megszerethetik a komolyabb logikai játékokat is.

 

Lőrinc pap tér

18.00 Langaléta Garabonciások – Vándormuzsikus, avagy a régi világ hangszereinek meséi
„Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni” - mondja a régi ének. Ha odáig nem is merészkedünk, a régi világ hangszereiről megtudunk egyet, s mást. Síppal-dobbal ajánljuk ezt a Mesemákos-Fürgetáncos mókát kicsiknek és nagyoknak.

 

Mikszáth Kálmán tér

16.00 Berecz András ének- és mesemondó, valamint Balogh Kálmán cimbalomművész estje
„A mesék többet tudnak, mint én, én csak elmondom őket. Az előttem járók annyi bölcsességet felhalmoztak bennük, hogy nyugodtan elmondhatom őket akárhol, mindenki megtalálja a magáét.” – Berecz András, a történetmondás hagyományainak újjáélesztője, nótafa, népmesegyűjtő, folklórkutató és tréfamester.

17.00 Langaléta Garabonciások
A Langaléta Garanbonciások sok éve járják már az országot gólyalábaikon, és ejtik ámulatba mímes játékaikkal, hangos muzsikálással és ravasz szófacsarással a tisztelt „kurtalábú” publikumot. 
Vezetőjük Gulyás László táncos, zenész, szófaragó, és a többiek: Ambrus Kristóf akrobatikus ügyességű láblóbász, Nagy Sándor fúró-faragó kézműves, Orbán Dénes néprajzos, zenész, Szabó Balázs bábos, zenész.

18.00 Megnyitó
Dr. Kocsis Máté polgármester és Seress Zoltán, a Bárka Színház igazgatója megnyitja a Palotanegyed Fesztivált.

19.00 Tánchagyományaink - A Honvéd Táncszínház és zenekara előadása
A Honvéd Táncszínház Magyarország legnagyobb hivatásos együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc-kincse. Ebből a páratlanul gazdag anyagból építkezik a repertoár: a nagy formátumú táncdrámáktól a népi vígjátékokig, a klasszikus tragédiáktól a mesedarabokig. Tagjai nem csupán a régi magyarországi, felvidéki és erdélyi dallamokat őrzik, hanem a hajdani falusi zenészek, cigány muzsikusok bravúros játékstílusának és lendületének is átörökítői.

 

Pollack Mihály tér

20.30 Palya Bea és örömzenekara
„Mint zenésznek és mint táncosnak is régi, soha nem szűnő vágyam, hogy a testemben, a hangomban lakó ritmust megismerjem, tökéletesítsem, kreatívan használjam. Szeretném mindezt továbbvinni. A zenéket is, meg azt, hogy akik hallgatják a dalokat, érezzék a hangom és a lelkem minden rezdülését, és ezáltal érezzék a maguk lelkét is.” (Palya Bea)
Palya Bea – ének; Bolya Mátyás - koboz, citera; Dés András – ütőhangszerek; Szokolay Dongó Balázs – fúvós hangszerek 

 

2010. június 5., szombat

 

Gutenberg tér

10.00-18.00 Antikvár könyvpiac

17.00 Irodalmi beszélgetés
Vendég: Balázs Attila író, műfordító, szerkesztő
A beszélgetést Ránki Júlia riporter vezeti.
„…én is egyszer – pár hamuban sült pogácsával – elindultam a nagyvilágba: trbuhom za kruhom.” Újvidéken született 1955-ben, 1991 óta Magyarországon él. 1994 őszétől a Magyar Rádió munkatársa, jelenleg a Kulturális szerkesztőséget vezeti. Első kötete  1979-ben jelent meg (Cuniculus, regény). Legutóbbi regénye a Kinek Észak, Kinek Dél. József Attila díjat kapott 2010-ben.

 

Krúdy Gyula utca

10.00-18.00 Kézműves foglalkozások
Mire lehet jó egy régi, megunt ruhadarab, egy pillepalack, egy parafa dugó, vagy esetleg egy üres konzervdoboz? Kézműves foglalkozásaink időutazásra hívnak minden gyermeket és felnőttet. 

10.00-18.00 A Sziluett Műhely különleges társasjátékai
Fából faragott, kézzel készített, nagyméretű játékok minden korosztálynak.

 

Lőrinc pap tér

16.00 Kamilla-Karamella és Fogas bohócok: Régimódi bohóctréfák Újmódi gyerekeknek
Zenés bohócjáték Darvas Kristóf zongorakíséretével.
Van-e, ki nem ismeri a Tölcsér-trükköt? Lehetséges, hogy nem láttátok még az Eltüntetőst? De a híres-neves Zsonglőrtanítás csak kijön már a könyökötökön? Aki még nem látta, ne hagyja ki! Aki már látta – ki ne hagyja! Hiszen Kamilla Karamella és Fogas bohócok újra életre keltik ezeket a már hagyománnyá játszott mutatványokat, hogy ismét igazi bohóctréfákon mulathasson a mélyen tisztelt gyermek-publikum.

 

Mikszáth Kálmán tér

11.00 Szalóki Ági gyerekkoncert - Gingalló
Ahogy azt már Ágitól megszokhatta a közönség, most is népdalfeldolgozások kerülnek terítékre a koncerten. Ezúttal József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor és az erdélyi származású fiatal költőnő, Szabó T. Anna verseit hallhatjuk.
Szalóki Ági – ének; Rácz Krisztián – gitár; Oláh Szabolcs – gitár; Kovács Zoltán – nagybőgő; Dés András – ütőhangszerek

17.00 Józsefvárosi 50 tagú Cigányzenekar koncert
Egy különleges és értékes tradíció megmentését is támogatja a józsefvárosi vezetés. Ötvenegy józsefvárosi cigány muzsikus rendszeresen kulturális műsort szolgáltat a nagyobb ünnepek, rendezvények alkalmával. Ők a kerület népszerű, világhírű cigánymuzsikusai.

18.00 Nicoïcmus koncert
A jazz és a populáris zene határán mozgó Nicoïcmus 2006 októberében alakult Budapesten. A dinamikus és költői számok a reggae, a funk, és a komolyzenei hagyományokból is merítenek, sajátosan fuzionálva.
Nicolas Bürki - zongora, ének; Esterházy Micu - dob


 

Pollack Mihály tér

20.30 Ghymes koncert - ÁLOMBÁLOM
A 27 éves „Magyar Örökség“ kitüntető címet viselő GHYMES dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága. Ezt egészíti ki Szarka Gyula népi alapú zenéje. A Ghymes hat az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad.

Szarka Tamás – ének, hegedű, gitárok, koboz; Szarka Gyula – ének, gitár,basszusgitár, bőgő; Jelasity Péter – szoprán- és altszaxofon, fuvola; Jász András – szaxofon; Nagy Szabolcs – szintetizátor, nagydob; Kún Csaba – szintetizátor; Lau János – dobok

 

2010. június 6., vasárnap

 

Gutenberg tér

10.00-18.00 Antikvár könyvpiac

17.00 Irodalmi beszélgetés
Vendég: Kiss Judit Ágnes
A beszélgetést Ránki Júlia riporter vezeti.
„Kiss Judit Ágnes vagyok. Eddig három verskötetem (Irgalmasvérnő 2006, nincs új üzenet, 2007, Üdvtörténeti lexikon, 2009), és egy regényem (A keresztanya – Szomor Veron történetei 2008) jelent meg. Az utóbbi időben drámaírással is elkezdtem foglalkozni. Amikor épp nem írok, akkor zenélek, táncolok, a lovammal foglalkozom, vagy alszom.”

 

Krúdy Gyula utca

10.00-18.00 Kézműves foglalkozások
Gyere, készíts velünk ugráló kötelet fonalból, kisautót fából, szélforgót műanyag hulladékból, diócsörgőt dióhéjból, bábokat textilhulladékokból!

10.00-18.00 A Sziluett Műhely különleges társasjátékai
Fából faragott, kézzel készített, nagyméretű játékok minden korosztálynak.

 

Lőrinc pap tér

16.00 Szívós Károly: A bábszínház titkai
Kalandos utazás a bábok különleges világába megismerkedünk  kesztyűs marionett- és óriásbábokkal is. Kipróbálhatjuk, és jelenetekben figyelhetjük sajátos életüket.

 

Mikszáth Kálmán tér

15.00 Ládafia Bábszínház - Bábcirkusz
Játék gravitációval, súrlódással, légellenállással
Egyensúlyozás, kötéltánc, állatszelídítés, tűzfújás, kígyóbűvölés bábokkal. Előadja: Néder Norbert

17.00 MÉHEK
A MÉHEK, a magyar könnyűzene két fenegyereke. Hangszerparkjukat kizárólag eredetileg nem hangszernek szánt tárgyak képezik, műanyag csövek, hordók, vedrek, tojásszeletelő, reszelő stb. Kis ízelítő a repertoárból: Köszöntődal; Páráppáráppáppárá; Barbie-dal; Zákié; Jaj, Béla, vigyázz, az ütvefúró veszélyes szerszám! stb. Méhek: Méhes Csaba és Hargitai Gábor

18.00 „Zenei utazás a történelmi Itáliában” – A Camara Zenekar komolyzenei koncertje
L. van Beethoven: Coriolan nyitány; I. Stravinsky: Pulcinella – szvit; F. Mendelssohn: Olasz szimfónia. Vezényel: Dinyés Dániel.

 

Pollack Mihály tér

11.00 Halász Judit koncert - Csiribiri
A Csiribiri album megjelenése óta minden kisgyermek kedvencévé vált. A színművésznő a magyar irodalom legnagyobb élő, és klasszikus költőinek verseit énekelte meg, Petőfi Sándortól egészen Tóth Krisztáig; és a hazai zenei élet legnagyobbjaival dolgozott együtt, mint Bródy János, Szörényi Szabolcs, Bódi László „Cipő”, Móricz Mihály, Anti Tamás és Tolcsvay László. Egy példátlan életművet hallgathatunk meg a koncerten!

20.30 Besh o droM koncert – Vendég: David Yengibarian
Nevük jelentése lovári nyelven: „Üld meg az utat!” Zenéjükben különböző kelet-európai és balkáni kultúrákból (magyar, cigány, román, szerb, bolgár, stb.) kiemelt népzenei elemek tudatos ötvözete találkozik saját dallam- és ritmusvilágukkal, kel új életre, és alkot önálló egységet.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr912055500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy pozitiv eredménye már van a fesztiválnak: SZOMBAT reggel két takarítóautóval is találkoztam. Sőt egy a szemeteseket ürítő úrral is. Igaz csak a helyszineken, a Rökkbe pl. már nem jöttek..de már nemcsak a Krúdyt takarították, hanem a Polláckot is...
Képzeljétek, VASÁRNAP reggel a Rökk Sz. utcában KÉT takarítógéppel is találkoztam, és több kézi takarítóval. Az utcai szemeteseket is kiürítették. Köszönjük!

A tegnapi cigányzenekar müsora egyszerűen csodás volt.(nem lehetne gyakrabban, esetleg kiválthatnák az erősítős zenét? Tapasztalatból tudom, hogy milyen nehéz jó cigányzenét biztosító éttermet találni).
A könyvásár is sikeres, ahogy az árusok elmondták, szóval reménykedjünk, hogy a vasárnap is sikeres lesz!!!!
A cigányzenekar nekem is nagyon nagy élmény volt! Nem is terveztem, hogy arra a programra is elnézek, de épp akkor mentem keresztül a Mikszáth téren és nem tudtam továbbmenni, annyira tetszett.
Köszönjük nekik és jó lenne többször is hallani őket!