Imre nem unta meg a tevékenységet, sőt! Az elkészült virágágyásokat felturbózta: egy szivacsréteget tett a föld alá, és csövet vezetett keresztül rajta, hogy biztosan meglegyen a folyamatos nedvesség a virágoknak. Hogy lássák, ez tényleg egy gondozott kis kertecske, kerítés-félét rakott a szélére. A másik ágyásnál fehér kavicsokkal díszítette. A harmadiknál elkezdte földdel feltöltteni a rácsot, hogy oda is növények kerülhessenek. A Görög Étterem ablakai alá is rakott virágládát, növénnyel persze.

De ez már nem elégíti ki, és régebben mesélte is, hogy a Kiscsibész téren lévő, ÁNTSZ által lezáratott szökőkutat kívánja felújítani. Mondta, gyűjt pár fajta csempét, és kirakja a kút oldalát vele. Most jártam arra, és tényleg nekilátott. Bár pont pihent, így nem tudtunk beszélni - a képek mindent elmondanak.

 

Középsarok

Címkék: vélemény ház üveg

2009.09.04. 11:41

Elkészült egy újabb üvegpalota. Úgy tűnik, divat lett a ledőlést megépíteni, legalábbis az első fázisát - de ezt már az építészek kielemezték.  Szép vagy nem, azt mindenki döntse el maga. Tervek szerint az Üllői út is irodaházasodik.

Én személy szerint nem nagyon szeretem az üvegkalickákat - de ez az én bajom. Viszont a kerület déli része, a Corvin Projekt, és a hozzá kapcsolódó épületek egy része ilyen. Belefér, persze, így is elég különböző a kerület minden része, most lesz egy ilyen is.

Attól még nem szeretem.

 

Kihasználva

Címkék: utca tér járda fantomház

2009.09.04. 07:36

Az Erkel Színház csendben várja a végét, körbekerítve, őrök által vigyázva rá. A körülötte lévő teret viszont használják, ha nem is úgy, ahogy volt, de kis kreativitással.

Szia Lesley!

Pont az Erkelre néz az egyik ablakom (amíg még megvan a színház), délutánonként/esténként itt lábtangóznak a kölkök. A srácok a felrajzolt pálya közepének a terelőbólyákat és léceket használták fel. Nyár van, vakáció épp hogy elmúlt, focizni meg így is jó! 

Üdv: Barbb

 

A tegnap lemondott Csécsei Béla polgármester helyére az új kerületi vezetőt november 22-én választhatjuk meg.

Ezt elég hamar sikerült megszülni, a jegyző asszony nem tétlenkedett. Már csak az indulókra várunk, és lehet anyázni drukkolni, vitázni, és a szavazásra buzdítani az ismerősöket.

Hajrá!

 

 
 

Breaking News! 



Igaznak bizonyult az a sajtóinformáció, ami a mai lapokban jelent meg: Csécsei Béla már nem akar mást, csak békésen élvezni élete hátralevő részét, ezért lemondott. A testület feloszlatásáról szóló hírek pedig kacsának lettek minősítve.

A testületi ülés erős sajtókísérettel indult, de nem nagyon foglalkoztak vele a képviselők. Az első napirendi pontként a polgármester lemondásának sürgősségi tárgyalását szavazták meg, aztán az ülést vezető alpolgármester felolvasta Csécsei Béla lemondását. Megszavazták, elfogadták. Ezzel együtt díszpolgárrá avatják, elismerve érdemeit.

Még utoljára felszólalt, elköszönt. Elmondta, tavaly októberben bokatörést szenvedett, ami a mai napig gyógyul - két vasalat tartja a bokáját. Közben a másik lábát használta jobban, aminek eredménye a túlterhelés: csípőbántalmakat idézett elő, protézis beültetését javasolják az orvosok. Ezzel a kondícióval nem tudja teljesíteni azt a polgármesteri munkát, ami napi 8-10 órás fizikai megterhelést jelent, ezért saját maga hozta meg hosszas vívódás után azt a döntést, amit bejelentettek. Visszavonul, de további jó munkát és legalább annyi sikert kíván, mint amit ő elért.

Picit remegett a hangja, először csinál ilyet, hogy lemond - de az egész emberen látszott, valami megtörte nagyon. Hogy a betegsége, vagy az, hogy szorul a nyaka körül a hurok*, nem tudni. Mindenesetre megtapsolták, majd szép sorban elköszöntek tőle a frakcióvezetők, képviselőtársak. Benga Oláh Tibor szinte nekrológot mondott sírva köszönt el, Kerekes Pál bejelentette, a művelődési bizottság sürgősséggel tárgyalta a díszpolgárságot, és támogatják, Juharos Róbert méltatta a nagy ellenfelet, Révész Márta bízik benne, hogy a továbbiakban is számíthatnak a segítségére, Hárs Gábor sajnálatát fejezte ki, és reméli, kergetőzhetnek még az önkormányzat körül. Tapsvihar.

A kivonuló Csécseit a sajtó támadta le, kérdezgetve, mi igaz a hírekből, tényleg a volt pártja - karöltve a Fidesszel - zsarolta meg? Remegő szájjal ismételte meg, hogy nem, az egészsége az, ami megromlott, nem kényszerítette senki semmire, a híreket nem olvasta, de nem is érdekli. 

Kocsis Mátét is megostromolták, a zsarolásról kérdezgették - ő azt ismételgette, hétfőn volt frakció ülésük, ott nem tárgyaltak ilyen témát. Viszont egy korszak zárult le Csécseivel, ez tény.

Polgármestert választunk. Ha minden igaz, még idén. A kerületnek leginkább egy szocialista polgármesterre lenne szüksége - nyilatkozta a helyi MSZP vezetője.

Hááát, nem tudom. Remélem, csendes kampány lesz, hiszen a jövő évi választásokig kapja megbízását az új polgármester. Tavaly ősz óta polgármester nélkül működik a hivatal, ezt a kis időt már csak túléljük.

Béla viszont vette a kabátját, és lelépett. Köszönjük!

 

 _____________________________________________

*Sokan vélik tudni, hogy mindenféle korrupciós ügy lebeg a feje fölött. Egyesek azt is mondják, nem véletlen, hogy a Józsefvárosi piac nem zárható be, hiszen onnan is szép summát kap. Ezek az utca emberének véleményei - de tudjuk: nem zörög a haraszt...

Zappa Caffé

Címkék: zene ajánló cigány hangulat józsefváros

2009.09.01. 18:13

Ma hat éves a Zappa Caffé. Hat éve fogadja látogatóit az a hely, ahol az ország egyetlen védett falfestménye van. Hat éve nyitotta meg kapuit a hely, ahol a rendszerváltás után a méltán híres "Tilos az Á..." működött. Múltidéző.

A szülinapi buli pénteken volt - hiszen hogy nézne ki, hogy szeptember második napján a fél város másnapossággal küzdve nem menne dolgozni? A szülinapi zsúr zártkörű volt, csak meghívóval lehetett bejutni. A térre kiterjesztett pub vendégeit csinos hoszteszek várták, akik beváltották a meghívót karszalagra, és elmondták, mi merre található.

Ezen a napon önkiszolgáló volt: a tér felőli részén a terasznak lehetett rövidet vagy koktélt kapni, a két sörcsap a terasz közepének szélein várta az amatőr csapolókat (hogy mennyit bénáztak!), bent, a festett falak között pedig egy teljes borhűtőben garázdálkodhattak a vendégek. Kik voltak ők? Beszállítók, törzsvendégek, partnerek - akiknek így köszönték meg a működéshez való hozzájárulást.

Merthogy a Zappa reklám nélkül működik - és ez tudatos döntés volt, árulja el Szücs Péter, az üzemeltető. Szájhagyomány útján terjed a hírünk....Amikor 2003-ban kinyitottunk, június 15.- augusztus 1.-ig üzemeltettük, úgy, hogy semmihez nem nyúltunk hozzá, csak az árukészletet töltöttük fel. Aztán augusztus elsején bezártuk, átalakítottuk, akkor épült a fenti pult, a lenti pult, voltak ilyen térelválasztó boltívek, amik a két festményt elválasztották, és a teret megtörték, azokat lebontottuk - és így nyitottunk szeptember elsején. Hatodik éve. Nem olyan régen hosszabbítottuk meg a bérleti szerződést, tehát még egy darabig itt leszünk.

A svédasztalos vacsora fél kilenctől nyitott, a tömeg megrohamozta. Éhesek voltak, nem csodálom, meghozza az étvágyat a mindenféle alkohol korlátlan fogyasztása. A sor szerencsére gyorsan haladt - mindenki sietett leülni a megszerzett adagjával - de sokan tértek vissza az üres tányérral egy újabb körre. 

A népes vendégsereg szórakoztatásáról egy cimbalmos - hegedűs - basszusgitáros trió gondoskodott, pici erősítővel. Roma zenészek, akik a Száztagúban is fellépnek, vegyesen játszottak mindenféle muzsikát. Többször tapsolták meg őket, látszott, igény van rájuk. A nyári időszakban amúgy hétfő - péntek között minden este élő zene van, kedden és pénteken a már említett trió, hétfőnként egy klarinétos, szerdánként egy latin-gitáros, csütörtökönként pedig egy mindenféle zenét játszó gitáros.

A vacsora után kicsit megcsappant a vendégsereg, hiszen a szombat is munkanap volt, így az éjféli tortavágást nem várta meg mindenki. Sajnálhatják, remek diótorta volt.

A belsőben található falfestményt a francia Verret készítette 1992-ben, ezt később a Szépművészeti Múzeum védetté nyilvánította. A technika egyedülálló: az alkotó a saját New York-i lakása ablakából fotózott képett egy általa kifejlesztett - és szabadalmaztatott - 3D-s kivetítővel rajzolta fel a helység minden részére, festékkel örökítve meg. Mivel a kép mindenhová kivetült - falakra, boxokra, ajtóra, ablakra, padlóra - így mindenhová fel is festette. Nem szánta az örökkévalóságnak, viszont most már értéket képvisel, megőrzendő. Sajnos, évekkel ezelőtt beázott a terem, így sok helyen pereg a vakolattal együtt. Helyreállítása több millió, és nem is ugorhat neki bárki: csak a múzeum által ajánlott szakember festheti újra. 

Erre jelenleg pályázaton keresnek pénzt, és ha összejön, akkor mindent visszaállítanak az eredeti állapotára - a dobogóra üveglap kerül, a falakon meg plexi védi majd. Érdemes bemenni, és jól szétnézni napfényben. Állítólag az oszlopokon lévő galérián volt egy hely, ahonnan nézve teljesen összeállt a 3D.

Addig is készülnek az őszre, egy új programmal, aminek neve: Szabad az Á. Megnézzük majd azt is.

 Egy évre kapta meg a Tavaszmező utca 6. szám alatti épület az ideiglenes műemléki védettséget - amit tavaly ősszel még le akartak bontani.

Sziasztok!

Múlt héten, 2009. augusztus 29-én szombaton, az álmosító szombaton járt le a KÖH által a Tavaszmező 6-ra kiterjesztett örökségvédelem.
Kerestem többször Deli Sándort, a VIII. kerületi KÖH felelőst, aki ma reggel megerősítette, hogy a második évre is megtörtént ue. :)
A hírt még azzal tudom alátámasztani, hogy a házat nem vették körbe munkagépek, az aktivisták nem alkotnak élőláncot szombat éjjel óta, ellenben mi továbbra is a bázison "ülünk" és "ügyködünk" :)