Ilyen nincs!

Címkék: utca rendőrség felújítás fkf

2009.05.20. 22:11

Este 9:20, óriási csattogás, fúró és asztfaltvágó gép hangját hallom. Kinézek, látom sárga villogó autó áll az úton, nem a metróépítés. Lemegyek megnézni mi a helyzet.

Itt áll a ház előtt két FKF-es teherautó, és légkalapáccsal bontják az út közepét. Kérdem őket, mit csinálnak, mi az a rettenetesen fontos dolog, amit most, este fél tízkor kell elvégezni. Nem fogjátok elhinni: a csatornafedelet cserélik. Az út közepén lévő csatornafedél körül törik fel az aszfaltot, és raknak helyette másikat. Semmi vészhelyzet, amit el kellene hárítani! A csattogás a légkalapácsról percenként leugró légtömlő hangja volt, amit visszaszerelnek, és egy perc múlva óriási sziszegéssel pattan le róla.

Ők az éjszakai műszak, és csak most tudják megcsinálni, mert napközben forgalom van. Csináltam pár képet, aztán kis szóváltásba is keveredtem, szerintük nem fotózhatok, szerintem meg közterületen vagyunk, három embernél több, ami tömeg, akkor gond nélkül. Az engedélyük akkor kellene, ha látszanának felismerhetően bárhol. Nem értenek egyet, kicsit káromkodnak, szidnak, feljelentéssel fenyegetnek - itt a térfigyelő kamera a sarkon, nem lesz nehéz dolguk. Jogaik vannak, mondják - nekünk is, felelem, pihenéshez, például.

Eléggé felpaprikázva érek haza, hívom a rendőrséget, ahol unott hangon kioktat Gergelyfi Gyula, hogy örüljek, hogy megcsinálnak valamit, és nem aszfalt tolvajok azok. A munka nem bűncselekmény!

Na, itt kicsit elszakadt a cérna. A csendháborítás nem hozzájuk tartozik? Ha házibulit kell szétverni, akkor örömmel mennek, ilyenkor meg a füle botját sem mozdítja? Nem csodálom, ha közutálatnak örvend a testület. Végül flegmán leráz, hogy kiküld valakit szétnézni - de hova is? Nem is figyelt arra, amit mondok? Nincs 300 méter a kapitányság!

Hívom az FKF-et is, ahol persze már csak a gép fogadja a hívásokat. Rámondom kérdésem, várom holnap, hogy visszahívjanak, kinek volt ez a grandiózus ötlete, ki találta ki, hogy napközben nem lehet egy fél órára lezárni ezt a kis szakaszt, és inkább a pihenni vágyó lakosság terhére este légkalapáccsal szétverni a csatornafedelet körbevevő aszfaltot?

Ilyen nincs!

Na, ma megnéztem, mit is görcsöltek tegnap este, miért kellett este csinálni óriási zajt, és meglepődtem ismét. Tényleg csak a csatornafedél körül lett kicserélve az aszfalt, semmi sürgős, semmi veszélyelhárítás. Ezt nappal is meg lehet tenni, egy órára lezárva ez az 50 méter. Gondolkodni luxus?

Megnéztem a csendháborításról szóló szabályt, (218/1999. Korm. rendelet az egyes szabálysértésekről, 6.§), ami így szól:

Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetőleg a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Ebből véleményem szerint az "indokolatlan", és az "alkalmas arra, hogy mások nyugalmát zavarja" kitétel megáll. Kaptam olyan mélt is, hogy este 10 után van csak csendháborítás - ilyen nincs már a rendeletben. Vajon a rendőrség intézkedett?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr761134465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha ez bárkit megnyugtat (engem nem), a poszt nem kizárólagosan józsefvárosi jelenségről szól. Hajszálra ugyenezzel találkoztam Zuglóban.
Engem állandóan az a kérdés foglalkoztat: vajon melyik törvény írja elő, hogy az összes közművet az úttest alatt kell vezetni? Milyen rendelet szabályozza, hogy az aknafedeleket kizárólag a gépkocsik keréknyomán szabad elhelyezni?
Az igaz, ha nem így csinálnák, ahogy most, egy csomó munkahely megszünne, azoké, akik a besüllyedt fedeleket cserélgetik.
Részvétem, ahogy elnézem 1 óraára rá írtad a posztot, aztán végól hogy aluudtál?
@uccaszoc: rögtön az események után írtam, és igen, jól aludtam, köszi!
:)
megyek is megnézni, mit műveltek
hülye balfaszok városa vagyunk. akiben még él a remény, hogy lehetne ezt másként is az is hülye :) én is természetesen.
részvétem az ésszel élőknek!
nézd a jó oldalát, Lesley: lett témád, szívtál egy kis friss esti levegőt és egész hangulatos lett a fotó. egy ufológusnak megmutatod, imádni fogja :))))
@solaitid: de legalább figyelemfelkeltő, és elválasztja az esti történéseket a reggeli dolgoktól
Ez már talán kicsit túlzás! Gondoljunk csak kicsit utána: hányszor zavartad te mások nyugalmát a szórakozásoddal és szartál rá, hogy mások mit szólnak - ezzel szemben hányszor zavartak azzal, hogy végre csináltak valamit, ha nem is a legjobbkor.. Talán kicsit öregszel, nyűgösebb vagy és szelektív a memóriád. Eddig fittyet hánytál a kötelességeidre, most meg vered az asztalt a jogaidért???
Nálad legalább megcsinálták :)
Ahol én lakom, ott két hétbe telt mire kijöttek a bejelentésem nyomán, mert elviselhetetlenül csattogott minden egyes arra haladó autó kereke alatt. Persze nem csinálták meg, csak szivattyúzgattak valamit fél óráig - fényes nappal, kanyarban, terelés nélkül -, utána még rosszabb lett a csattogás.

Szóval én elviselnék akármikor fél óra légkalapácsolást, csak szűnjön már meg ez a zaj :(

Egyébként egyetértek, tényleg baromság éjszaka ilyet csinálni. De hát tudjuk, a "közlekedés szent", lásd közhelyszótár indy.media.hu/node/1215