Bár még nem bújt ki a szög a zsákból, ám jelek itt is vannak arra, hogy ha nem is akkora balhé, mint a Hunvald nevével jelzett szomszédos  kerületben, de valami mocorog. Már év elején pedzegette a Magyar Hírlap, ingatlan-botrány lehet itt is, ám akkor az önkormányzat közleményben cáfolt és visszautasított - még pert is helyeztek kilátásba a sajtó ellen.

Rendkívüli közgyűlésen aztán megváltoztatták a szerződést, úgy tűnt, helyrebillent a dolog, ám az újságíró ráharapott a témára mint egy jó bulldog, és figyelemmel követi a további eseményeket. Van mit, Hunvald szellemisége felfedezhető nálunk is...

Két szerv, két ügyben is nyomoz józsefvárosi önkormányzati ingatlanok hasznosítása kapcsán - tudta meg az inforadio.hu. A BRFK egy Hock János utcai, vélhetően áron alul eladott önkormányzati ingatlan értékesítését vizsgálja, míg az ügyészség egy Rákóczi úti ingatlan hasznosítása kapcsán kért adatokat a kerületi jegyzőtől. A kerület polgármestere állítása szerint mindezekről semmit sem tud, mivel hét hónapja táppénzen van.


A Budapesti Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés gyanújával nyomoz 2008 júniusa óta a budapesti, VIII. kerületi Hock János utca 16. szám alatti, korábban önkormányzati tulajdonban lévő udvari épület eladása kapcsán - erősítette meg az inforadio.hu-nak a nyomozás tényét a kerület jegyzője.

A Magyar Hírlap beszámolója szerint az 530 négyzetméteres ingatlan értékesítéséről 2006. június 29-én tárgyalt volna a képviselő-testület, ám végül a kérdés nem került napirendre. A Mitus Zsuzsanna alpolgármester (MSZP) előterjesztésében szereplő értékbecslésben még bruttó 74 millió forint volt az ingatlan értéke. Az augusztus 10-én sürgősséggel elfogadott előterjesztésben viszont a józsefvárosi képviselő-testület már az új, bruttó 24 millió forintos becslés alapján döntött az eladásról.

A lap információi szerint az új értékbecslés mindössze egy nap alatt készült el, megrendelője pedig az ingatlanra pályázó Korona 97. Kft. ügyvezetője volt. Augusztus 9-én a hivatal, megváltoztatva álláspontját, zártkörű pályáztatást javasolt, másnapi döntésében a képviselő-testület ezt elfogadta, és kikötötte, hogy a Korona 97. Kft.-t hívják meg, több ajánlattevőt nem jelöltek meg. A kerületi kapitányság bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást.

Csécsei Béla nem tud semmit

Az inforadio.hu a kerület jegyzőjétől, Xantus Judittól megtudta: nem ez az egyetlen ingatlanügy, amelynek kapcsán adatokat kértek a kerülettől. A Rákóczi út 17. szám alatti ingatlan kapcsán a nyomozó ügyészség két hete kereste meg őt, hogy információt kérjen. Ez utóbbit nem el-, hanem bérbe adta az önkormányzat.

Az inforadio.hu az ügy kapcsán megkereste a kerület polgármesterét, Csécsei Bélát is, aki azt mondta: az ügyekről semmit nem tud, mivel október eleje óta táppénzen van (korábban az önkormányzat azt a tájékoztatást adta, hogy hivatalosan február óta van betegállományban a polgármester, akit azóta az egyik alpolgármester, Takács Gábor helyettesít).

A polgármester, aki a lábát fájlalja, arra sem tudott válaszolni, mikor tér vissza hivatalába, mert mint mondta, vár még rá egy műtét, amelynek még az időpontját sem jelölték ki az orvosai.

Nem ő az egyetlen polgármester, aki hónapok óta nem vesz részt saját kerületének irányításában. A VII. kerületi, szocialista Hunvald György február közepe óta van előzetes letartóztatásban, kerületi ingatlanértékesítéssel való visszaélés gyanúja miatt.

Erzsébetváros és Józsefváros ügyei között sok hasonlóság van, de olyan embereket - ingatlanszakértőket, tanácsadókat - is találunk, akiknek a neve mindkét ügy kapcsán felmerült. Ilyen például Patzinger Ferenc, aki a Magyar Hírlap információi szerint nemcsak a Józsefvárosban vett részt már beárazott önkormányzati ingatlanok leértékelésében, hanem az Erzsébetvárosban is ő készített egy ingatlanszakértői jelentést, amelyben jogszerűnek nevezte azokat az eladásokat, amelyek miatt az ottani polgármestert előzetes letartóztatásba helyezték.

Inforádió

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr931095180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.