Előd

Címkék: web józsefváros

2008.12.13. 17:27

Volt itt a kerületben egy kezdeményezés, működött is darab ideig, aztán egyik napról a másikra eltűnt. Többen olvastuk, örültünk neki, hiszen ha időközönként is, és területileg szűk részen, de arról adott hírt, vannak itt a környezetükért felelősen gondolkodó  lakók, tudósított valamiféle civil kezdeményezésről. Ráadásul úgy, hogy új lakók a kerületben, és rögtön letettek az asztalra.

Aztán az összefogás nagyobb léptéket öltött, megalakult a Palotanegyed részönkormányzat, elindították a fesztivált, fát és virágot ültettek...és elnyomták a kezdeményező webes lehetőséget.

Most jelenleg ez a kép fogadja a látogatókat, és ez bizony végleges döntés.

Pedig már kezdett kialakulni egy közösség, az itt lakók kezdték megismerni a lapot, további szerzőkkel bővült a csapat - és ami a legfontosabb: folyamatosan frissült.

Most helyette van egy harmad-olyan oldal, ami nem is működik. Ha valahová a politika beteszi a lábát, ott kő kövön nem marad? Miért érezte az alpolgármester zavaró tényezőnek a proaktív civileket?

 Cui prodest? - teszik fel ilyenkor kérdést, hiszen ezzel az oldallal mindenki csak nyert. Mégis megszűnt...kár érte.

Te tudsz róla többet?

Civil összefogás

Címkék: civil roma józsefváros

2008.12.11. 16:37

Egy civil kezdeményezésre kaptam meghívást, és mivel időm engedte, el is mentem. A Roma Parlament épületében tartották - amiről tudtam, hogy van, azt is, hogy hol, de bent nem jártam még soha. Eddig.  De lássuk, miről volt szó!

A Roma Parlamentnek is otthont adó Tavaszmező utcai házat a kerület le akarja/akarta bontani. A házban hat önkormányzati lakás is található, és míg a roma szervezetek megkapták a bérleti szerződés felbontásáról szóló határozatott, addig ők nem. Ezen persze ki is akadtak, rendesen, ami teljesen jogos. Na, erre viszont egy (majdnem) példa nélküli összefogás kezdődött, tíz civil szervezet, egy kerületi lakossági csoport, egy alapítvány valamint két intézmény közreműködésével. A civilek egy közösségi részvétellel megvalósuló tervezési folyamatot kezdeményeztek az önkormányzatnál, az épület megmaradására és a környék fejlesztésére. Az épületet a KÖH (Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal) novemberi ülésén védeni javasolta, a mai összejövetel pedig egy bemutatkozó volt, ahol a különböző résztvevők ismertették elképzeléseiket, illetve a terveket, ki mivel tud hozzájárulni.

A sajtótájékoztató egy rögtönzött helyszíni bejárással kezdődött, - virtuálisan, persze - kivetítőn lehetett megnézni a területet, ahová hol szerényebb, hol nagyvonalúbb elképzeléseket álmodtak, s talán valósulhatnak is meg. A József utca 37 alatt működő Műteremház telke vége szomszédos, így könnyen lehetne egy átjárást kialakítani - jelképesen - és művészi együttműködést a majdan itt létrejövő fővárosi roma központtal.

Az önkormányzat részéről a RÉV8 igazgatója ismertette azt a tervet, amely szerint egy hat hónapos közös ötletelés végén kiderül, mi valósulhat meg, mi lesz az épülettel. Hangsúlyozta, nem ismer minden részletet, de nyitottak az elképzelésre, és támogatják azt, minden tőlük telhető módon.

Egy kis perpatvar is majdnem kialakult a Roma Parlament elnöke és a RÉV8 igazgatója között, előbbi nehezményezve az önkormányzat hozzáállását a tevékenységükhöz, személyes sérelemnek megélve a felmondást, kérdezve, hogy akkor most visszavonják-e, amire nem kapott megnyugtató választ. Talán januárban, talán júniusban kiderül. Felsorolta mindazt a tevékenységet, ami zajlik az épületben - és amit az önkormányzat el akar venni tőlük. Úgy érezte, nem a hely, a ház rendezése a fontos, hanem a romák szervezeteinek eltakarítása.

Nem áll szándékomban minden felszólaló mondandóját szó szerint ismertetni, de itt volt a Levegő Munkacsoport, az ÓVÁS! Közhasznú Egyesület, Budapesti Városvédők Egyesület, Zöld Fiatalok Egyesülete, Civilek a VIII: kerületért és a BCE Tájépítészeti tanszék tanára. Mindenki elmondta, hogy jó és hasznos a projekt, örülnek neki, részt vesznek benne, és ki mivel tud és akar hozzájárulni. A ZöFi szerint sétáló utcává kell alakítani a Tavaszmező utcát, és nem ártana néhány fa sem. Az egyetem a hallgatók bevonásával tervezne élhető részt, művészeti projekteket.

A Phralipé nevében Daróczi Ágnes már nagyobb volumenű terveket is hangoztatott, lebontás helyett felújítás, esetleg újabb két emelet, napelemmel a tetején, ami biztosítja az energia egy részét, fedett udvar, kávézóval, ahol zenés-táncos szórakozóhelyet lehet létrehozni, az utcában lévő Kandó kollégiumában lakó fiatalok kedvenc szórakozóhelyévé válva, de nem feledve a roma hagyományőrzést, művészetet, és a tehetséges fiatalok támogatását.

Ha a kerületről beszélünk, úgy általában, mindenkinek eszébe jut, hogy igen, ott sok a roma, az egy putritanya. Ezt a tendenciát akarják meglovagolni, de úgy, hogy mindenkinek az jusson eszébe, hogy jaa, ott van az a Művészkert. Pozitívra fordítani a mostani hírhedtséget. Új imidzset építeni - nem egyszerűen a romáknak, hanem a nyolcadik kerületnek, és a művészeknek, hiszen rengeteg világhírű zenészt csábítottak már eddig is ide, fellépni.

Sajtótájékoztató volt, de pont a sajtó hiányzott. Egy újságíró jegyzetelt, és majdnem hozzá igazították a menetrendet, ki szólaljon fel, ki mondja a magáét. Inkább lakossági fórum hangulata volt, mintsem sajtótájékoztató. Úgy igazából nem értem, miért nem kapott nagyobb nyilvánosságot, hiszen a kisebbség ügyeire általában ugrik a média - az olyan szaftos tud lenni. De nem láttam a kerületi lapokat sem, a Helyi Témát sem.

Az biztos, hogy elindult valami, és a következő összejövetelen már konkrét lépéseket akarnak egyeztetni egymás között, hogy a januárban már így üljenek le tárgyalni az önkormányzati képviselettel.

Mi meg reménykedjünk, hogy talán nem csak a botrányba fulladt Palotanegyed Fesztivált támogatja a "tanács", és végre elindul középső Józsefvárosban is egy nagyobb - kulturális projekttel támogatott - fejlődés, amelynek természetesen részei az itt lakó és alkotó emberek. Romák és magyarok, együtt.

 

Négy Tigris

Címkék: piac józsefváros hellókarácsony

2008.12.09. 12:56

A Pannon Puma országában a Négy Tigris immár 15 éve az a hely, ahol sok kispénzű, vagy hívjuk így: 'a gazdasági válság áldozata' beszerzi az alapvető ruházati cikkeket, sokkal olcsóbban, mint máshol. Tudjuk, ÁFA nélkül minden kevesebbe kerül, ha vámot sem fizetnek a kereskedők, akkor verhetetlenek az árak. Igen, azzal is tisztában vagyunk, hogy ezzel az államot, így saját magunkat károsítjuk, de ha a családi kassza csak ezt teszi lehetővé? (Tegyük hozzá, hogy a képviselők sem fizetnek adót a költségtérítésük után, és még csak számlát sem kell leadniuk.)

Minek van elsőbbsége? Az egyén érdekeinek vagy a közösség hasznának? Jó vagy rossz a piac működése? Szükséges rossz a "JociPláza"?

Nem csak a kereskedők haszna esik latba, hanem az ott dolgozó emberek érdeke, bére is.Sok honfitársunknak ez a bevétele - és inkább ez, mint a segély. A hivatalok évek óta próbálnak tenni valamit, felszámolni, eladni, helyét sóval behinteni - a látszatintézkedéseken kívül azonban semmi nem történik. Időnként végigmegy egy razzia, büntetnek, elkoboznak, aztán fél órával később már minden megy tovább. A Máv tulajdonosként megkapja a bérleti díjat, a terület többi része pedig soktulajdonos.

A piacnak van azonban egy másik arca is, illegális dolgokat is be lehet szerezni, csempész cigi, kitöltött számlatömb, fegyver, hamis okmányok, minden, amit el lehet képzelni. A többség azonban nem ezért jár ki. Ezek ellen határozottan fel kell lépni, viszont itt is a kereslet határozza meg a kínálatot. Hamis jogsi, hamis végzettséget igazoló okmány, hamis nyelvvizsga, diploma nem egy vezető, képviselő, vagy közalkalmazott karrirjében fordul elő - már ha lebuknak vele, ugye.

 

 

 

 

Te mit tennél a piaccal? Kijársz vásárolni? 

Mi lenne a jó megoldás?