Rossz nyelvek

Címkék: no comment

2009.09.18. 22:37

Megrendült egészségi állapot

 via 

Én itt lakva élem meg az elmúlt két év munkálatait, a port, a zajt, a szombat hajnali munkakezdést - egyszer még olyan is volt, hogy éjjel kettőkor kezdett egy cölöpverő gép dolgozni - így nagyon várom már a végét.

Ma besétáltam ismét az Info Pontba, megkérdezni pár dolgot:

  • mikor adják vissza a teret a köznek?
  • a rém ronda ki és bejáratok milyen  burkolatot kapnak?
  • a mélygarázsban mennyi autó fér el?
  • mennyi lesz a parkolási díj a mélyben?

A válaszoktól nem nyugodtam meg. Az eredeti tervek szerint év végéig kellene befejezni mindent, viszont a fúrópajzsok csúszása miatt ez is csúszik. Igen, vannak olyan munkák, amiket csak a fúrópajzsok áthaladása után tudnak elvégezni, így várhatóan..jövőre készül el.

A kijáratok üvegfalat kapnak, és nyers beton marad - lekezelve, hogy az időjárásnak ellenálljon. Érdekes - mondom én - a Józsefvárosi Rendezési Tervben mintha mást láttam volna. Egész pontosan a 2004/35. rendeletben, amit 2007/51. megerősített:

 

A Rákóczi téri mélyállomáshoz, felszín alatti parkolóhoz kapcsolódóan kialakítandó kijárati felépítmények (mozgólépcsők, felvonók, lépcsők stb.) formaképzésénél, anyaghasználatánál a környezethez igazodó megoldásokat kell alkalmazni. 

 

Hát, erről nem tudnak. Kérik a pontos szabályhelyet. Megkapták. Jobban végignézve a rendeleteket, ilyenek vannak még a tér rendezésére:

 

SAJÁTOS TERÜLETI ELŐÍRÁSOK

(6) Rákóczi téren:
a) A melléképítmények közül csak mélygarázs gyalogos felszíni kapcsolati építménye, rámpa és előlépcső helyezhető el.
b) A tér felől raktárak nem nyílhatnak.
 
(7)  
A Rákóczi téri metróállomás többszintes szintalatti építményének megépítését követően összehangoltan  kell a területen a Vásárcsarnok alagsori helyiségeinek igénybevételével minimum 80 – maximum 120 férőhelyes mélygarázst létesíteni, melyből a közterület alatt minimum 40 – maximum 60 férőhely helyezhető el.

(8) Rákóczi tér
a) A Rákóczi téren növényzetet telepíteni csak a teljes zöldfelületet ellátó, 
automatikus öntözőrendszer egyidejű kiépítésével lehet.
b) A Rákóczi téren a felszín alatti létesítmények szellőzőinek növényzettel való 
takarását biztosítani kell.

(10)A Rákóczi tér északi és déli oldalán az utcaszakaszokat forgalomcsillapított útként, a keleti – a vásárcsarnok és a park közötti – területet gyalogos felületként kell kialakítani.

 

A mélygarázsra vonatkozó kérdéseimet nem tudták helyben megválaszolni, így a DBR Metrohoz irányítottak - ők azonban csak elolvasták kérdéseim, de választ nem adtak.

Ha - neadj'isten - válaszolnának, frissítem. 

 Válasz 1: 

A Rákóczi téri mélygarázs a felszín rendezéssel együtt, várhatóan 2011. nyarára készül el.

A mélygarázs tulajdonosa a Főváros, üzemeltetője a Parking Kft. lesz. A parkolási díjról és az üzemeltetés részleteiről a Parking Kft. tud felvilágosítást adni.
 

 Válasz 2:
 
Információi pontosak, előreláthatóan valóban a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Parking Kft. lesz a Rákóczi téri mélygarázs üzemeltetője. Hogy blogszerűen fogalmazzak, a jelen gazdasági (és politikai) környezetben nehéz megmondani, mikorra lesz készen a mélygarázs. Ebből következik, hogy az árakat is nehéz megjósolni. Kiindulási alap lehet a mindenkori közterületi parkolási díj, ezt szem előtt tartva alakul majd a parkolási díj a mélygarázsban. Amit persze befolyásol, hogy mennyit kell beruházni a garázs kialakításába. Egyet már most kijelenthetünk, lévén a Parking Kft. közszolgáltató cég, így célja nem a haszonszerzés lesz. Hogy ebbe belefér-e a környék lakóinak a kedvezmény, azt most nehéz megmondani, ahhoz valószínűleg a kerület hozzájárulása is szükséges lesz.
 
Addig is gondolkodjunk azon, vajon miért nem tudnak 2009-ben egy 2004-es rendeletről, amit 2007-ben - amikor elindult az építkezés a téren - megerősített a képviselő testület?
 
Rájuk nem vonatkozik? Jó lesz itt is figyelni, úgy látom...

 

Mint ahogy tavasszal ígérték, már szeptemberben elkezdődött a Mária utca átalakítása a Gutenberg tér és a Lőrinc pap tér között. A munkálatokat vezető közlése szerint gyorsan dolgoznak, mindössze két hónap alatt elkészülnek, és visszaadják a forgalomnak az utcát - addig is megértést és türelmet kérnek az itt lakóktól, valamint a lezárás miatt megnövekedett forgalmú Rökk Szilárd utca lakóitól. A házakba folyamatosan biztosítják a bejutást, ha mentő vagy tűzoltó jönne erre, ők is át tudnak menni.

Az utca két végére táblát helyeztek el, mutatva, ilyen lesz nemsokára. A fákat tavasszal ültetik ki, a padokat és a biciklitárolókat viszont már most birtokba vehetik az emberek. Egyes pletykák szerint a karácsonyi díszvilágítás ide is ki lesz terjesztve...

Hahh! Meg ahogy azt elképzeltük. Szeptember közepe van, és még egy árva kapavágás sem történt. Miért? A választ a RÉV8-tól kaptuk meg.

A tegnapi testületi ülésen szavazták meg a költségeit, így már van rá fedezet, ennek birtokában írják ki a közbeszerzési eljárást. Mivel előzetesen már kértek be ajánlatokat a cégektől, jövő héten eldőlhet, ki lesz a kivitelező. Aztán már csak az engedélyeket kell megvárni, fővárostól, helyi hivataltól, értesíteni kell az ott lakókat és - optimista becslés szerint - három hét múlva kezdődhet.

Az utcabútor (pad, kuka, kerékpártároló) kiválasztása is folyamatban van, arról is a következő hetekben döntenek.

Ha minden így van, ahogy elmondták.

 

 

Flashmob a Blahán

Címkék: civil autó út blaha zebra

2009.09.16. 17:28

Villámcsődület volt pár perce a Blahán: a Budapest korzó a Kerékpárosklubbal ideiglenes zebrákat hozott létre a Blaha Lujza téren, hogy ne csak az autósoké legyen a felszín,  a gyalogos meg le van terelve a föld alá...

A tér négy sarkára kiállt egy-egy ember, festett gyalogátkelő-lámpával, és sípszóra forgatták. A tömeg meg sétált jó negyed órán keresztül, festett zebrát, vizilovet, zsiráfot és sünt mutatva az autósoknak kis táblákról.

Az autósok türelmesek voltak, kivéve egy teherautót, aki a kanyarban előzte meg az előtte várakozót, és dudálva az emberek közé hajtott. Kérték, hogy ne legyen ideges, még szívrohamot kap - azért a 3-5 másodpercért nem éri meg!

Rendőrök nem voltak - illetve az akció elején a Burger King előtt intézkedtek, aztán elhajtottak. Több rendőrautó átment a kereszteződésen, a benne ülők elkerekedett szemmel nézték a tömeget, de egy sem állt meg. Nem is volt miért, hiszen békésen gyülekező tömeg volt csak - akik vissza akarják foglalni a várost az autóktól. 

Rengetegen fotóztak, meg kamera is volt - ha minden igaz, Index anyánk csinált egy videót is..

FOTÓK ITT

Még több ilyet! 

 

Tavaly a józsefvárosi okmányiroda ezüstérmes volt az országos mezőnyben. Idén is indul?

Az önkormányzat hosszú évek után úgy döntött, hogy ismét pályázhatnak az itt élők is lakásokra, nem csak a hivatal dolgozói. Na, azért nem vitte túlzásba, összesen 9 lakást lehetett megpályázni, azt is csak akkor, ha az ember vállalja a felújítást. 

Ez még rendben is van, ha beköltözöl valahová, az a minimum, hogy rendbeteszed, ha kell, milliós nagyságrendben is. Cserébe megkapod az elővásárlási jogot, ami már jó befektetésnek tűnik.

A pályázati anyagot meg kell vásárolni, mint a nagyok. Jó, legyen, 100 forint, annyi az anyag előállítása, a papír+festék ami rajta van. Ott aztán fel is van sorolva minden, ami kell, mint az egy igazi pályázati anyagnál kell.

Hétfő (09.14.) volt a leadási határidő. Oda is mentem, munka előtt, mondom leadom és kész, onnan már csak várnom kell az eredményt. És itt kezdődtek a bonyodalmak!

Óriási sor volt, erre külön kellett sorszámot kérni. Na ez még nem gond, leadják, kapnak egy cetlit, hogy átvették, és jónapot. De nem haladt az istennek se a sor! Megnéztem, mi a tétlenkedés tárgya, hiszen nekem munkába kell érni, és mit látok? Mindenféle papírokat, nyomtatványokat adnak még ki, elmagyarázva, mivel mit kell tenni, mert hogy szerves részei a pályázatnak. Persze, a megvásárolt csomagban nem volt egy sem ilyen, így nekem is nyomtatványon kellett nyilatkozni arról, hogy jelenleg hol lakok, tényleg vállalom a felújításokat saját zsebből és hogy van munkáltatói igazolásom+kereseti kimutatásom is. A pályázati anyag mellé le kell fénymásolni az összes érintett iratát - nem, az nem jó, ha viszek fénymásolatot a személyimről, ott helyben kell csinálni - derült ki többeknél.

A csúcs azonban az volt, amikor elromlott a bejáratnál a sorszám osztó gép. Össze-vissza hívtak oda embereket, a biztonsági őrök terelgettek, kiabálták a sorszámokat, ahogy gondolták, rövid időn belül óriási káosz alakult ki.

Aztán egyre több helyen nyitottak ablakot, és kitalálták azt is, hogy aki vállalja, hogy ellenőrzés nélkül leadja a pályázatát, kockáztatva azt, hogy első körben kidobják, ha valami nem jó. Mivel szorított az idő, éltem ezzel a lehetőséggel. 

Félek azonban, hogy hiába körmöltem alá mindent, amit ott elmondtak, hiába ugrasztottam rokonaim lóhalálában az okmányirodához, valami kis apróság kimaradt. Hiánypótlásra nincs lehetőség, miért is lenne?

Kérdés: miért nem lehetett minden formanyomtatványt belerakni a csomagba? Vagy miért nem írták bele a tájékoztatóba, hogy nem teljes a csomag, és nem fogadják el a saját magam által írt nyilatkozatokat? 

Olyan régen írtak ki lakáspályázatot, hogy elfeledték, mit hogyan kell? A kiírt 9 lakásra több százan pályáztak, viszont az Önkormányzat másik 12 lakást árverésen értékesít szeptember végén. Miért nem lehet inkább azokat is megpályázni?

Remélem, valaki illetékes hozzászól, főleg a polgármester választás előtt.

Üdv: dr.Tomix

Ha más is hasonló tapasztalatokkat szerzett, ossza meg velünk!

Legyen szabad az Á…

Címkék: ajánló civil meghívó blaha

2009.09.14. 13:40

Blaha parti akció



A Budapest Korzó csapata flashmobot szervez a felszíni autómentes közlekedés népszerűsítésére szerdán a Blahán 16.45-től. Gyertek el, ha szerettek közlekedni és nem szeretitek, ha a tereptárgyak és terepjárók akadályoznak a mozgásban. Az akció gyalogos lesz!

5-kor kezdünk és max. 10 percig tart. Ennyit még mindig megér ez a város!

Gyere el és terjeszd!