Térfigyelők

Címkék: rendőrség térfigyelő józsefváros

2010.03.26. 10:57

 Az új kapitány nem válaszol. Írtam neki az új helyére kerülése után, reménykedésem fejezve ki, hogy tényleg tenni fogják dolgukat a kollégái mindig, de semmi. Aztán elküldtem a fotókat, meg a jól látható szabálysértéskor nem intézkedő fakabátokról - arra sem. Aztán a térfigyelő kamerák képeinek kikerülését - válasz nuku.

A legutóbbi poszt - a térfigyelők helyei - kapcsán kértem kiegészíteni a listát, hiszen rövid időn belül két kamerát is jeleztek, ami nincs a listában; illetve ismételten kérdeztem, hogyan kerülhet ki a rendszerükből a netre pár kocka a térfigyelő kamera felvételéből?

Nos, pár órával később érkezett is egy megkeresés mélben a kerületi hivatalvezetőtől, hogy adnám meg nekik a netes helyet, ahol találkoztam ilyen képekkel, mert elkezdenék kivizsgálni, hogy ki és honnan töltötte fel.

Persze, megadtam neki. És további kérdések tólultak klaviatúrámra: miért nem a belső rendszert vizsgálják? Vagy ott nincs monitorozva, hogy ki és mikor ment ki képeket, videókat a térfigyelő kamera felvételéből?

Emlékeztek még a botrányra, ami pár éve volt a rendőrségnél térfigyelő kapcsán? Nem? Íme egy 2003-as írás ide vonatkozó részlete:

A térfigyelők kálváriája a közvélemény előtt egy hónapja, február közepén indult azzal, hogy nyolc rendőr ellen vádat emeltek, mert elaludtak szolgálat közben. A rendőröknek a térfigyelő kamerákat kellett volna néznie, de a hivatalos megfogalmazás szerint megszegték hivatali kötelezettségüket: többen kimentek a szobából és voltak olyanok is, akik az asztalra feküdve aludtak. A Tények akkor közreadta, hogy a térfigyelők a kérdéses időpontban a kelleténél kevesebben voltak, és a túlórázás miatt kimerültek.

Persze, cifra az ügy, hiszen úgy buktak le, hogy a megfigyelőket is megfigyelték kamerával. Kicsit hosszabb riport a Hetekben volt anno olvasható, mi is történt, ebből (is) kiderül, minden mozdulat rögzítve van. Akkor mégis hogyan kerültek a netre a fotók?!

A válasz nem egészen egy hét alatt született meg: 

Tájékoztatom, hogy a felelős megállapítása végett soron kívüli vizsgálatot kezdtünk, melynek eredménye képen a felelős személy kiléte megállapításra került, vele e tevékenység ellátására vonatkozó megbízási szerződést azonnali hatállyal felbontottuk.
Megállapítottuk, hogy a felvételek nem a rendszerből - melyből csak az adatbiztonság maximális betartása mellett és csak a jogosultak részére kerülhetnek ki felvételek - másolták azokat ki, hanem a belső rendelkezéseket kijátszva a központban a térfigyelési feladatokat ellátó egyik személy saját tulajdonú képfelvevő berendezéssel (fényképező vagy mobiltelefon felhasználásával) a monitoron látható képet lefényképezve vitte ki azokat.

Ilyen eset tudomásunk szerint a kerületi térfigyelő rendszer 10 éves fennállása óta nem történt, a szabályok betartására és betartatására jelentős hangsúlyt fektettünk és a jövőben erre még kiemeltebb figyelmet fordítunk, hogy ilyen, vagy hasonló esetek nem fordulhassanak többet elő.

Bízzunk benne, és reméljük, hogy a kamerákon feltűnő szabálytalanságok mindegyike megfelelően lesz szankcionálva. Az meg nem tiszta, hogy az elkövető csak a térfigyelőktől lett elküldve, vagy a testülettől is...?

Kapcsold le!

Címkék: ajánló civil felhívás világítás

2010.03.26. 08:18

Kell egy kis áramszünet,
időnként mindenkinek,
és aztán megint mehet,
minden tovább!

És mennyire igaza volt Hofinak, aki a fenti dallal népszerűsítette az energiatakarékosságot! :)

Ha ma is élne, biztosan csatlakozna a Föld Órája nevű akcióhoz, amit minden évben március utolsó szombatjának estéjén tartanak. 

Március 27-én este 20.30-kor Te is kapcsold le a villanyt! Ezzel máris minden idők legnagyobb klímavédelmi eseményének részesévé válsz.

Ha részt szeretnél venni a Föld Óráján, regisztrálj! A regisztrált csatlakozók között WWF-es meglepetéseket sorsolnak ki. Regisztrációddal hozzásegíted a szervezetet, hogy pontos képet kapjon arról, mennyien vettek részt az akcióban.

Ezt a megsárgult papírlapot egy Bródy Sándor utcai bérház bejáratánál fotóztam, itt már akkor is gondoltak erre, amikor még nem volt Föld Órája akció...

Csere-bere bővítve

Címkék: ajánló civil bolt zöfi

2010.03.24. 18:14


A Józsefvárosi Zöld  Ötletbörze - ami olyan jól sikerült, hogy tele volt a terem érdeklődőkkel, rengeteg téma került elő, és kis csoportokban el is kezdték kidolgozni a javaslatokat - egyik témája a Karácsony Sándor utca fátlansága volt. Tamás, aki nem olyan régen költözött a kerületbe, több fórumon felvetette már, igazán jó lenne pár fa az utcában; most tenni is akaró emberekkel találkozott, és el is kezdték szervezni.

Nem egyszerű az ügy, ugyanis az út a BKV busz útvonala, így a főváros kezelésében van. Aztán meg öt éve volt burkolatcsere, a csatorna hálózatának teljes rekonstrukciójával, így pár évig nem lehet hozzányúlni ahhoz. A fákat viszont földbe kell ültetni, és az útfelújításkor nem hagytak egy darab fahelyet sem. Nem is értem, mint ahogy az ott lakók sem, öt évvel ezelőtt miért nem volt egyértelmű, hogy fákat kíván a csupasz utca?

Szóval fel kellene bontani az aszfaltot, alatt a betont, és odavinni a fa gyökerének pár talicska földet. Na de hol futnak a vezetékek, hol van elvezetve a víz-gáz-telefon-kábeltévé? A csatorna rácsatlakozásai? Mert ott nem lehet, az biztos, aztán meg kell valamilyen engedély is az önkormányzatokból is. 

A Főkerttel elég hamar sikerült egyeztetni, ki is mentek egy közös bejárásra, ahol megbeszélték a részleteket: igen, tényleg az lenne a jó, ha földbe kerülnének a fák, akkor tartósabban megmaradnak; de lényegesen egyszerűbb és gyorsabb a ládákba kirakott facsemete. Ami itt jól bírja, az a vadkörte, juhar és a ginko. Ha dobozos verzió, akkor több pénz, de lehet az oldalára padot csinálni, a fa tövébe virágot ültetni. Két dátum van a telepítésnél, május 15-ig vagy szeptember 15 után lehet. Most van még két hónap, meg lehet csinálni - ha minden hivatal partner benne.

A fák sem olcsók, arra is kell pénz. Egyelőre húsz fát terveznek, amiből ötre már össze is dobták a pénzt. Most további támogatókat keresnek, cégeket, szervezeteket és persze magánszemélyeket - a fákat örökbe is lehet fogadni és gondozni. Ha az ott élők magukénak érzik, sokkal jobban fognak rá vigyázni.

Józsefvárosban egy főre 2 m² zöldterület jut. A kerület mindössze 15 darab olyan, 2500 m²-nél nagyobb nyílt közterülettel rendelkezik, ahol a zöldfelület aránya meghaladja a 30%-ot. A zöldfelületek eloszlása kedvezőtlen. A Belső- és Középső-Józsefvárosban kis kiterjedésű, rossz állapotú, egymástól messze fekvő zöldfelületeket találunk. A Külső-Józsefváros helyzete kedvezőbb, de a minőség - a Fiumei úti sírkert kivételével – itt is kívánnivalót hagy maga után. via

Az lenne a jó, ha több ilyen összefogás indulna egy-egy területen, a lakók magukénak éreznék a környezetet, és többet tennének érte. Lassan-lassan, de alakul. 

Itt elkezdték - és szívesen elmondják bárkinek a tapasztalataikat; kitapossák az ösvényt a bürokrácia útvesztőjében, hátha követik őket még többen is.

Plakát

Címkék: politika hangulat plakát blaha

2010.03.22. 11:36

 A Fideszesek az ördöggel cimborálnak! - hallani hozzáértő nénikék szájából. Lehet benne valami, mert tegnap éjjel ezt a plakátot lőttem a Blahán; vörössen izzó szemmel mosolyog ránk:

Fónagy Jánosról mai hír:

Mint a Podolák–Fónagy-módosító esetében? (Egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról címmel, ötvenhét paragrafust érintő csomagot nyújtott be közösen a parlamentnek 2009. november 20-án Fónagy János fideszes és Podolák György szocialista képviselő. A képviselők nagy többséggel hatvanhat perc alatt megszavazták a módosításokat. Szakértők szerint 2011 és 2015 között a törvény 12,7 milliárd forinttal növeli az energiahivatal tervéhez képest az áram árát, az egyes erőműveknek járó támogatási kassza átrendezésével. A kutatóknak név nélkül nyilatkozó államigazgatási hivatalnokok megdöbbentek ezen a pazarláson.)

 via