Térfigyelők

Címkék: rendőrség térfigyelő józsefváros

2010.03.26. 10:57

 Az új kapitány nem válaszol. Írtam neki az új helyére kerülése után, reménykedésem fejezve ki, hogy tényleg tenni fogják dolgukat a kollégái mindig, de semmi. Aztán elküldtem a fotókat, meg a jól látható szabálysértéskor nem intézkedő fakabátokról - arra sem. Aztán a térfigyelő kamerák képeinek kikerülését - válasz nuku.

A legutóbbi poszt - a térfigyelők helyei - kapcsán kértem kiegészíteni a listát, hiszen rövid időn belül két kamerát is jeleztek, ami nincs a listában; illetve ismételten kérdeztem, hogyan kerülhet ki a rendszerükből a netre pár kocka a térfigyelő kamera felvételéből?

Nos, pár órával később érkezett is egy megkeresés mélben a kerületi hivatalvezetőtől, hogy adnám meg nekik a netes helyet, ahol találkoztam ilyen képekkel, mert elkezdenék kivizsgálni, hogy ki és honnan töltötte fel.

Persze, megadtam neki. És további kérdések tólultak klaviatúrámra: miért nem a belső rendszert vizsgálják? Vagy ott nincs monitorozva, hogy ki és mikor ment ki képeket, videókat a térfigyelő kamera felvételéből?

Emlékeztek még a botrányra, ami pár éve volt a rendőrségnél térfigyelő kapcsán? Nem? Íme egy 2003-as írás ide vonatkozó részlete:

A térfigyelők kálváriája a közvélemény előtt egy hónapja, február közepén indult azzal, hogy nyolc rendőr ellen vádat emeltek, mert elaludtak szolgálat közben. A rendőröknek a térfigyelő kamerákat kellett volna néznie, de a hivatalos megfogalmazás szerint megszegték hivatali kötelezettségüket: többen kimentek a szobából és voltak olyanok is, akik az asztalra feküdve aludtak. A Tények akkor közreadta, hogy a térfigyelők a kérdéses időpontban a kelleténél kevesebben voltak, és a túlórázás miatt kimerültek.

Persze, cifra az ügy, hiszen úgy buktak le, hogy a megfigyelőket is megfigyelték kamerával. Kicsit hosszabb riport a Hetekben volt anno olvasható, mi is történt, ebből (is) kiderül, minden mozdulat rögzítve van. Akkor mégis hogyan kerültek a netre a fotók?!

A válasz nem egészen egy hét alatt született meg: 

Tájékoztatom, hogy a felelős megállapítása végett soron kívüli vizsgálatot kezdtünk, melynek eredménye képen a felelős személy kiléte megállapításra került, vele e tevékenység ellátására vonatkozó megbízási szerződést azonnali hatállyal felbontottuk.
Megállapítottuk, hogy a felvételek nem a rendszerből - melyből csak az adatbiztonság maximális betartása mellett és csak a jogosultak részére kerülhetnek ki felvételek - másolták azokat ki, hanem a belső rendelkezéseket kijátszva a központban a térfigyelési feladatokat ellátó egyik személy saját tulajdonú képfelvevő berendezéssel (fényképező vagy mobiltelefon felhasználásával) a monitoron látható képet lefényképezve vitte ki azokat.

Ilyen eset tudomásunk szerint a kerületi térfigyelő rendszer 10 éves fennállása óta nem történt, a szabályok betartására és betartatására jelentős hangsúlyt fektettünk és a jövőben erre még kiemeltebb figyelmet fordítunk, hogy ilyen, vagy hasonló esetek nem fordulhassanak többet elő.

Bízzunk benne, és reméljük, hogy a kamerákon feltűnő szabálytalanságok mindegyike megfelelően lesz szankcionálva. Az meg nem tiszta, hogy az elkövető csak a térfigyelőktől lett elküldve, vagy a testülettől is...?

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr731853741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A "megbízási szerződés" alapján úgy gondolnám, a térfigyelőktől küldték el és nem az állomány tagja volt, bár ez azt jelentené, hogy külsős végezte a munkát. Ez meg így nagyon csúnya volna, tehát nem is értem, mit írtak...
Figyelj, mán!
Ha fotózni van kedved, menj a...Tolnai Lajos utcába. A rendörség mögött, bíróság oldalán végig tilosban parkolnak valószínűleg a rendőrök is.
Mivel naponta pár tucat járörkocsi megy arra és valahogy nem intézkednek soha.
Ez a netre kikerülés egy érdekes téma. Nem véletlenül tiltakozik az ombudsman a BKV-s kamerázás miatt. Ő is azt mondja, hogy meg kell teremteni a feltételeket, és utána lehet.

kerülhetsz olyan cikis helyzetbe, amit nem szeretnél viszontlátni a neten...
@BKV figyelő.hu: Például ? Csak nem recskázol a tömött piros hetes peronján hazafelé ....
azóta is gondolkodnak a válaszon, de satuba lett fogva a tökük ezzel... :) Mit tudnak mondani. Ez olyan, mint amikor odakakálnak a járdára és rajtakapják az illetőt, hogy - ezt maga nyomta ide? Mire ő: - Nem tudom... holnap válaszolok
Érdekes a banki SW-ek fejlesztői nem vihetnek be kamerás mobilt a munkahelyükre. De ezek szerint a rendőrség nek nincs szüksége ekkora szigorra.
@BKV reszelő:
Pl csókolózol az utcán, vagy összesimulva andalogsz a barátnőddel.
A nejed meg látja otthon. Vagy a másik barátnőd.
Nem is az a baj, hogy lefotózta a monitort haaat1 nevű egyén, hanem hogy ott büszkélkedett vele az index fórumán, aztán amikor kérdeztük a képek illetőségéről, akkor mélyen lapított. Miközben meg természetesen "elfelejtett" intézkedést foganatosítani az tilosban parkolások ellen.
Kitakart, betakart - csak azt nem mondta mitakart...
Amig a Baross-körút sarkán a járdán parkoló rendőrkocsi személyzete a Barosson a tilos tábla alatt ácsorgó taxi soförjével beszélget kedvesen a meki bejáratánál, nemnagyon van értelme kamerázgatni.
Amig a Koszorú utca - Kálvária tér szakaszon 50-80 autó parkol szabálytalanul a járdán, nemnagyon van értelme kamerázgatni.
Amgí senkit nem érdekel, mit látnak a kamerák, nemnagyon van értelme kamerázgatni.
jó, h írtál nekik, köszönjük.
@Tron65: Amíg a Tavaszmező utcában a főiskolás támadóit egy órán belül elkapják (és ez csak egy kirívó eset a közelmúltból), addig van értelme "kamerázgatni".
A tilosban parkolás is csúnya dolog, nem akarom mentegetni, de amikor a térfigyelő rendszer VIII. ker-i sikeréről beszélünk, nem egészen és nem kizárólag a szemetelés és a közlekedési szabálysértések visszaszorítására gondolunk.