Jómunkások

Címkék: bilincs bírság jkf

2011.07.01. 17:19

 Szabó Gábor volt oly' kedves, és kikérte a tavalyi összesítőt a közteresek munkájáról - ami még nem mutatja meg, hogy milyen is az.

A parkolás az egyik kedvenc témám - nekik is, főleg a bilincselős része. Vannak szabályok, ami alapján lehet parkolni, az ezeket megszegőket pedig bírságolni. Az alábbi képeken egy rendkívüli helyzet látható: a KRESZ szerint a saroktól öt méterre kell parkolni, kivéve ha felfestés van.

Megállás

40. §

(5) Tilos megállni:

d) körforgalmú úton, útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik; 

A Bródy-Vas sarkán jól látható felfestés van, minden nap parkolnak ott autók, a pénzbeszedők mégis próbálkoznak. Kell a lóvé, na! 

Remélem, a tulaj fellebbezett a bilincs miatt. Arra is kíváncsi vagyok, a bilincselők milyen KRESZ tudással bírnak...Javasolnám a KRESZ ide vonatkozó részének kiosztását minden közteresnek, hogy a továbbiakban ne okozzanak felesleges bosszúságot a kerület lakóinak.

Na meg akkor hasznosan töltenék ki munkaidejüket. 

Vicces az is, hogy két honlappal bír a rendészet: az egyiken a parkolás kapcsán még mindig jól félretájékoztatják a laikust, a másikon már nincs ilyen segítség...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr943030351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miböl gondolod, hogy kerületi lakos? Ismered?
@k.elod: igen, szóba elegyedtünk, elmondta
@Lesley: A konkrét sztori majd a fellebbezésnél tisztázódik, én most csak filózgatok kicsit...

Mi van akkor, ha a tulaj nem a parkolásának helye, hanem a nem fizetés miatt lett megbilincselve? És mondjuk a blogger szólt neki, hogy vegye le a mikuláscsomagot, hogy sztorit kerekíthessen...

Láttunk már tőle aktív közreműködést a dokumentarista tevékenységet elősegítendő, nemde?
@08.szabogabor: még te sem lehetsz ennyire hüje: kerületi lakos. nem fizet.
@Lesley: Márha persze valóban az, és még matricája is van...

Ha már így összefutottunk...

Az indexes periódussal kapcsolatban kértem Tőled, hogy az időszak látogatási adatait írd ki, ha nem probléma... Más esetekben magadtól szoktál ilyen statokat kitenni, ezért gondolom, hogy technikai akadály nincs, csak a szándékon múlik. Menni fog?
@08.szabogabor: összekeversz valakivel, nem szoktam kirakni statokat, most sem fogok
az index címlap nem számít, onnan csak a trollok jönnek - az meg nem kell, van nekünk saját :)
@Lesley: Na, most kereshetek vissza, mert raktál már ki ilyesmit...

No, de ám legyen, lehet, hogy tévedek (ahhoz lusta vagyok, hogy a lezliösszest visszapörgessem). Ha tudsz ilyen statot csinálni, megtennéd, hogy megcsinálod, és kiteszed?

Ugyanis ha az Indexről csak a hozzám hasonló trollok jönnének, akkor nyilván élénken tiltakoznál a címlapra felkerülés ellen...
2009.11.26-i "Egy év" bejegyzésedet szíveskedj elolvasni statisztikák, látogatottság ügyében. Már megint tévedtél... Ehhh...
Nem akarok kötekedni, de a képen látszik, hogy a gépkocsi kereke áll a felfestésen. A kerületi közteresek szerint a kocsi orra nem lóghat ki a felfestésről. Jó hírem a tulajdonosnak, hogy a közlekedési bírságot törölni fogják (ugyanis a közteresek nem csak bilincselnek, de fel is jelentenek), ha megfellebbezi a tulaj. Egyébként tavalyi áron számolva ez + 30 ezret jelent.
Sokszor írtam már, hogy valami nincs rendben itt. Egy teherautó totálra tört két, a piros lámpánál álló kocsit, figyelmetlenségből és kapott 20 ezres bírságot, megállsz a 8-ban (fizeted a parkolást, de szabálytanul) az 45 ezer.
Idézetek 08.szabogabor itteni kommentjeiből: "Más esetekben magadtól szoktál ilyen statokat kitenni", illetve "2009.11.26-i "Egy év" bejegyzésedet szíveskedj elolvasni statisztikák, látogatottság ügyében. Már megint tévedtél... Ehhh..."

Ez lenne a póker? Mármint a "szoktál" bizonyítása egy másfél éves posztra utalással?

Az meg "hogy a blogger szólt..", már csupán feltételezésvilág, meg az aktív tevékenység emlegetése a dokumentálás miatt is konkrétum nélküli. Bár ha ez a polgi parkolásos méteres méregetésére vonatkozik, az a PR nekem sem tetszett.
@bizottsagiirnok: Ha a feltételezésvilágba tartozna, a címzett tán tiltakozna, nem? Dehát ő tudja, hogy én tudom, hogy ő tudja, stb. (co. Dürrenmatt)... És az se biztos, hogy annyira szeretné, hogy ezt rajtunk kívül más is tudja... ;)
@08.szabogabor:

Önnek fétise az index címlapja?

Nyilván ott ér el legtöbb embert a professzionális politikától (a kerületi döntéseket egyfajta egymás közti társtulajdonlásnak tekintő politikai vállalkozóktól) független nyilvánosság. Ha ön pókerjátékosnak tekinti magát, és valószínűleg a politikus kollégáit is, meglepődik, ha Lesley nem teríti ki az összes lapját? Az ő portfoliojában egyébként sokkal nagyobb arányban szerepel a hitelesség, mint a profikéban. Ha rábizonyítanák, hogy durván manipulál, nemigen maradna neki semmi. Az intézményrendszer falai mögül könnyebben ellentmondanak, akár rövid időn belül, akár saját maguknak.

Lehet, hogy nem kattintanak túl sokan az index címlapján sem a józsefvárosi hírekre, de mi következne abból? A kerületi döntéshozók kommunikációja alapján azt sejtem, hogy a címlap azért érdekes, mert azt a polgármester kollégái is olvassák, és ha van egy látványos ügy, akkor megkérdezik: mi folyik nálatok? Szóval ha sokan olvasnak is valamit, az inkább azért érdekes, mert akkor nagyobb valószínűséggel olvassák azok, akik úgymond számítanak. Ezt viszont az önszelekció is eredményezi, nem csak a sok olvasó.

Például az indexfórumot nagyon kevesen működtették, mégis a kétezres évtized legalább kétharmadában az volt az árnyalt és szabad közéleti beszélgetések legjobb fóruma Magyarországon. Ahol nagy arányban megfordultak azok közül, akiknek volt mondanivalójuk. Például hogy kipróbálják, amit majd saját névvel írnak vagy mondanak. Onnan fejlődött ki a VEKE, mely az intézményeken kívüli szakmaibeliekből és érdeklődőkből ("civilek") mára lényegében a mainstream lett, és régóta lehetett látni, hogy így lesz.

A kerületi MSZP fórumból látszik, talán ön is utalt rá régebben, milyen meglepően kevesen vannak azok, akik ebben, a kerületben mindeddig úgymond meglehetősen beágyazott politikai formációban önálló gondolatokkal bírnak. Persze távolról sem igaz, hogy akiknek van gondolatuk, azok megjelennek az interneten, de azért van összefüggés. Amelyik csoportosulásban vannak gondolatok, és képesnek érzik magukat meggyőzni másokat, azok előbb-utóbb előjönnek, hiszen ennél szabadabb és elérhetőbb fórum nincs.

Azt hiszem, nagyon kevés önálló gondolat van a kerületi Fideszben és a hivatalban is. Lehet mondani, hogy ők nem dumálnak, hanem dolgoznak, csakhogy én ezt nem hiszem. Lehet látni például a polgármester Facebook-oldalán, mennyire nem tudnak érvelni, és nem vállalják, hogy védelmükbe veszik a főnök érveit. Lehet látni a testületi ülések jegyzőkönyvéből. Lehet tapasztalni, ha az ember találkozik egy-egy képviselővel, még ha rokonszenves és ambiciózus emberről van is szó.

Működtetnek egy óriási intézményrendszert, és a vezetők a jelek szerint korábban is, most is úgy gondolják, hogy "elég néhány okos ember", és örülnek, ha így is van. Az apparátus tagjai pedig, ha van okosságuk, fogják és inkább hasznosítják másra, ha a munkahelyi problémák felismerése és megoldása nem fontos.

Mindezt pedig, a beszélgetéseken kívül - mivel az ember közvetlen kapcsolatai korlátosak - az intézményeikről szóló írásokból tudják meg. A kerületi mainstream nyilvánosság a legritkább esetben szól konkrétumokról és problémákról. Ez volt a helyzet országosan is, nekem például nagyrészt ezért volt elviselhetetlen a közélet nagyjából a kétezres évtized közepéig. Azóta az országos mainstream sokat fejlődött, a kerületi maradt ott, ahol volt. Pedig itt is óriási pénzeket kezelnek, és rengeteg ember életét meghatározza, ahogyan működtetik az intézményeket.

A kerületben ezért nagyjából abból lehet tájékozódni a közvetlenül nem megtapasztalható részletekről, amit az emberek öntevékenyen az internetre hordanak, és amit az országos mainstream felfedez. Amit lehetne a problémamegoldásra és együttműködésre használni, de a professzionális politika, legalábbis a mindenkori többségi része, ebben nem lehetőséget lát, hanem konkurenciát és zavarkeltést. Ettől függetlenül az emberek megkeresik azokat az információkat, amik érdeklik őket, és levonják a következtetést. Nem feltétlenül mint választók, hanem például mint az apparátusok tagjai, akik eldöntik, hogy érdemes-e tanulniuk és erőfeszítést tenniük. Vagy pedig elég tessék-lássék együttműködni, és a munkájuk rovására is inkább másra fordítsák a figyelmüket.

Szóval a kerületi ügyekben az öntevékenységen alapuló tájékozódás és tájékoztatás szerintem pont azokat éri el, akiket érdekel, és akiknek a hozzáállását, jövőképét befolyásolja. Nem mindegy, hányan vannak, de nem az a döntő. Hanem hogy sok vagy kevés múlik azoknak az együttműködési készségén, akik maguknak keresik meg azt az információt, amelyet értékesnek tartanak.
@vajdapeterutca: Má bocs, de ez most: ehhh...

Öntől szokatlanul figyelmetlen volt, merthogy a "Civilek" topikban még le ís írtam, mire kell az indexes stat. Csak arra, hogy tudjak egy arányszámot keletkeztetni: hány látogatóból sikeredett mindössze 5 negatív komment a témában.

Az Index - e témában a kerületi bloggerekkel összhangban - nyilván botrányosnak tartotta a civilekre vonatkozó írásomat, ezért került címlapra. Na egy Index címlaphoz képest az 5 negatív hozzászólás az végtelenül karcsú. Mondhatni: a szándékot bebukták.

Az Index-adatok alapján lehet megmutatni a bukta mértékét.

Szóval itten tévedni teccett egy nagyot, bár érdemes azért felfigyelni egy ismétlődő jelenségre. Nevezetesen arra, hogy hajlamos nagyon kevés infóból nagyokat általánosítani. Ez soxor kudarcos, itt most különösen látványosan.

Az Indexről egyébként. Magam is azok közé tartozom, akik a fórumaiban jártattam a számat nem keveset. Egyetlen nem ident nickem is ott található. És a két alaphonlap, ami a kedvenceknél be van állítva - természetesen a kerületi blogok mellett;) - az Index és a Hírszerző.

Fetisizálok... Meg vajon mit mondanak a többi political animalek... Vicc.

Az meg persze kettős mérce, hogy olyan adatokat nem tesz ki egy blogger, melyek tézisének ellentétét igazolják, pedig ezek az adatok megvannak. Ez komoly hitelességi probléma. Van persze egy rakat más is, de azokat megtartom magamnak - meg Lesleynek - további játszadozásainkhoz bármikori Royal Flush-höz.
@08.szabogabor:

Mazochista is? Ha anyázós kommenteket szeretne az Index címlapon, akkor parkolásról vagy hajléktalanokról írjon.

A nem intézményi szereplőkkel való együttműködés javaslatára sem hevesebb indulatok, sem mélyenszántó kritikák nem várhatók. Akár hozzátehetnék a népszavazási kérdésekhez, szerintem nyert ügy volna. Mondjuk, "akarja-e, hogy inkább gyermeküdültetésre fordítsuk azt a pénzt, amelyet eddig különböző civil szervezetek mérhető haszonnal nem járó támogatására költöttünk?". Esetleg még azt is, hogy "akarja-e, hogy Lesley műszakba járjon dolgozni, a tengés-lengés és a blogolás helyett?"

Ettől teljesen független, hogy az üzenet szerintem eljut mindenkihez, akiket érint. Ugye nem csak a megbízójának írt, hanem hasznosnak látta kitenni. Az elmúlt évek szakmai innovációit nagyrészt az állandó intézményeken kívüli szereplőkkel hozták a kerületi közszolgáltatásokba. Ennek megvolt az oka, de sajnos az a következménye is, hogy az intézmények keveset tudtak befogadni a többnyire jó minőségű módszerekből, sőt inkább megsértődtek, hogy nem ők kapták a pénzt. A közreműködők és programok által ide vonzott más civilek előtt ismertté vált az intézmények működésének sok részlete. Valószínűleg inkább, mint más kerületekben, ahol nem voltak jelentős fejlesztések, és az intézményrendszer megmaradhatott a hagyományos szerepeiben. Az ön javaslatával azt üzenik, hogy elég a külső szemekből, fő a nyugalom. Innovációk pedig akkor lesznek, ha egyszer majd az a bizonyos pár okos ember ráér. Például miután a hajléktalanok létszáma az ötödére csökken, és felszabadul a sok kapacitás, ugye. Addig a saját humán szolgáltató intézményekben a "szubjektív érzületek alapján végezhető értékelést" intézi magának, aki tudja, a többiekkel meg lesz valami.

Nem fognak sokan kommentelni, a szóban forgó szakmák képviselői máshol sem verik szét a klaviatúrát, hogy megosszák a tapasztalataikat. Ez nem közösségi közlekedés, nem lesz belőle VEKE. Csak levonják maguknak a következtetést.

Elolvasok én mindent, amit az önkormányzat megoszt a polgárokkal, és a témáimba vág, és arra tudok reflektálni, mire másra. Néha részt veszek rendezvényeken, néha beszélgetek. Aztán visszatükrözöm, amit látok. Ez nem szakértői elemzés, más a módszere.
@vajdapeterutca: Tapasztalhatta elégszer, hogy mazochista vagyok, ugyanis ha nem az lennék, nem olvasnám el újra, és újra az intézményrendszerünkre vonatkozó önismétlő megállapításait...;)