Régóta nézem, milyen ütemben süllyed a béka segge alá anyanyelvünk használata, miként silányítja azt különböző hivatal és hivatalosság –  már szemem se rebben, ha ilyesmit látok: 

Nemzeti összetartotás.jpg

Összetartozás – nehéz szó, nem is sikerült helyesen leírni egyszer sem; talán mert nem ismerik a jelentését...?

Még szerencse, hogy van rá pénz – lesz itt tévé meg rádió is még, hogy az újbeszél egyre jobban elterjedjen. 

De komolyan, nincs egy kurva hejesírás-ellenőrző a rendszerben? Vagy legalább EGY írástudó ember? Mindent a Kocsis Máténak kell intézni?! Milyen ciki lehet most neki, hogy pártja kommunikációs igazgatójaként a saját önkormányzati honlapja ilyen silány minőséget képvisel.

(esetleg valahol szövegeznek már egy törvényt arról, hogy minden úgy jó, ahogy írják)

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr745345618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyébként rengeteg az elütés, ami számomra azt jelzi, hogy vissza sem olvassák, amit leírtak, csak ész nélkül tolják elénk a szennyet - úgy tartalomban, mint helyesírásban. "A szerkesztő" a fb-on maga a katasztrófa. Tényleg, miért nem érdekel ez senkit a hivatalban? Esetleg mindenki ezen a színvonalon nyöszörög, és fel sem tűnik nekik?
További hibák:

"Kodály Zoltán Férfi Kar": férfikar egy szó (az együttes is így írja a nevét, a cikkszerző nevezte át őket).

"... adott elő az Építészt Udvarban": egy t-vel kevesebb.

Idézett szavak után, kötőjel(? lehet, hogy más a tipográfiai neve) előtt, egy karakter kimarad (két helyen).

"a cél nem az, hogy az állampolgársági eskütétel után mindenki, áttelepüljön": Egy vesszővel kevesebb. "Állampolgársági eskütétel" szerintem nem helyes. (Bár az alkalmazandó - kétségtelenül furcsa - ún. mozgószabállyal mintha történt volna valami a helyesírási szabályzat közelmúltbeli módosításakor. Valaki?) Helyesebb: az állampolgársági eskü letétele után, de szerintem nyugodtan lehet csak állampolgársági eskü (a "tétel/letétel" felesleges fontoskodás, az eskü szó jelentése maga utal arra, hogy esküt tesznek).

Kisebb központozási bizonytalanságok (én sem vagyok biztos, de nem is vagyok korrektor). Az utolsó mondat nagyon hosszú, ezért nehéz olvasni: érdemes volna két vagy három önálló mondatra bontani.

(Bizonytalan helyesírású, kapkodó cikkszerzőt, a korrektor munkájának és bérének megspórolását sejtem.)
Olvassátok már el az eredeti cikket!!Semmi hiba nincsen benne. Ez megint a maffiabaloldal műve!!!Ehhez ért a szociálliberális Bajnai gárda!!!Híreket hamisítani!!!Mi sem könnyebb photoshoppal kreálni egy ilyen cikket, és ámítani vele az embereket. Remélem egyszer megbünteti a hazudozó maffiabaloldalt a Sors!!!
@SarkozyA:

Képernyőmentés volt, nem photoshop. Később javították a felső részt, amit a Lesley szemlézett. A többi hiba a cikk második felében most is ott van, ahogy a kommentben.

Új vagy itt vagy elfelejtetted: az önkormányzati honlapok manipulálása nem a lakosok és civilek, hanem sajnos éppen az önkormányzati apparátus visszatérő szokása. Hivatalos panasz is volt miatta, az önkormányzat azt közölte, hogy megbüntették a felelőst. A Közösségi Házak ügyvezetője is szeret később letagadni közzétett hírt, és törölgetni a munkájára vonatkozó kritikus észrevételeket. Időről időre sikerül lebeszélni az apparátust a manipulálásról, ezért is hasznosak az önkormányzattól anyagilag független emberek észrevételei.

Nagyon egyszerű volna úgy a világ, hogy valaki észrevételez egy problémát = lemaffiabaloldalazzuk.
@SarkozyA:

A facebookon egyébként az eredeti, rossz szöveg szerepel, a sajtósok nem törődtek vele:

A Józsefváros oldalon az egész cikk az eredeti szöveggel (amit azóta a portálon kijavítottak, és amit azóta sem):

www.facebook.com/media/set/?set=a.10151443205724117.1073741830.181796144116&type=1

Kocsis Máté oldala csak megosztotta, de az eredeti, hibásan írt címmel:

www.facebook.com/kocsismate/posts/10151556181673241

Nem fényképezem ki az aktuális állapotot, nem ér annyit. Én örülnék legjobban, ha lennének olyan igényesek, hogy javítják.
@SarkozyA: egyes, leülhetsz. Remélem fizetnek ezért..!
Ez az ügy másik oldala:

www.nyest.hu/renhirek/helyesirasnacik-bukasa

A közmegegyezés ahhoz kellene, mi fér bele. Hajlok rá, hogy a sorozatos elgépelések és a mások nevének rosszul írása nem. A központozás meg igen. A stílus modorossága pedig ízlésfüggő.

Nem fér bele a lakosság rendszeres kioktatása sem viselkedésbeli és műveltségi ügyekben. Pláne hogy a hivatalos szervek és személyek írott és íratlan szabályokat sértenek lépten-nyomon.
"Nem túl bonyolult kérdés, hogy miért nem követik a nyelvhasználók a helyesírási szabályokat: túlságosan összetettek, bonyolultak. Csak saját magát idegesíti fel, aki ezt nem képes megérteni. Meg esetleg másokat is."
Nagyrészt igaza van. Bár a helyesírás nem politikai oldalfüggő. Ez független a pártszimpátiától. Az összes csatornán, kivéve időnként a hírtv-n az 1-jén jól van írva. Helytelen: 1-én. A túlzottdeficit-eljárás kifejezést is számtalan csatorna vagy internetes portál elrontotta, de mai rohanó "sms" világunkban nem csodálkozom, hogy ennyire figyelmetlenek az emberek, hiszen "okoskészülékek" irányítanak minket a gondolkodás helyett.
Hamár helyesírás:

"Vagy legalább EGY írástudó ember? Mindent a Kocsis Máténak kell intézni?! "

Személynevek előtt nem használunk névelőt. A typo egy dolog, az előfordul ha szélsebesen gépel az ember, de ha valaki nem tud helyesen írni, az valóban válasszon valamilyen más tevékenységet, mielőtt megtanul.
@qno: Az a rossz hírem, h a nyelv változó rendszer, és a használatával változik. Így ma már nem nevezhetjük hibásnak a tulajdonnév előtti névelőhasználatot, hisz a nyelvhasználók döntő többsége, de legalábbis jelentős része ma már használ névelőt tulajdonnév előtt is. Ezért kár bárkinek nekimenni! A névelő nyomatékosíthat, lehet az irónia eszköze és ezen kívül is lehet stiláris szerepe. Mindemellett ráadásul ez nem is helyesírási, maximum nyelvhelyességi kérdés! Csókoltatom a nyelvtannácikat, de talán jó lenne a kommentek előtt tájékozódni… Vagy például ők maguk használják az ikes ragozást? Azt-azt, ami 30 éve még pont úgy élt, mint az iskolás „nem használunk névelőt a tulajdonnevek előtt” szabály! És nem az iszom/iszok problémára gondolok, hanem a „fogódzkodjon/fogódzkodjék”-ra :) Jómagam nem rajongok Balázs Gézáért, de tájékozódásul itt egy írás, ami szerintem viszonylag jól tükrözi, h mi a helyzet ezzel a névelőzéssel: nyelvmuveles.hu/magyarosan-nyelvhelyesseg/nev-ele-nevelo
Amire ő hivatkozik (Nyelvművelő Kézikönyv), 1980-as, és az is több, mint 30 éve volt, ma már szerintem lehet még engedékenyebben fogalmazni!
Ja, és a „ha már”-t különírjuk (szerintem még kommentben is)… és ez tényleg helyesírási kérdés :)
@csborbi: köszi, hogy nem nekem kellett..:)