De most aztán tényleg: a tavaly megválasztott új polgármester mellé új testület is került, nagyon kevesen maradtak az előző ciklusból. Az alakuló ülésen a polgármester és a képviselők esküt tettek, többször, a színpadon a Deák Diák iskola kórusa segítette az éneklést, és pár cigány zenész biztosította a zenés hangulatot a Józsefvárosi Cigányzenekarból. (úgy látszik, a politikusok az új arisztokrácia). A terem zsúfolásig tele volt, sokan az ajtóban ácsorogtak. Ott volt mindenki, aki csak számít a kerületben...

 

Kocsis Máté polgármesterként a következő dolgokat tartja fontosnak:

- a városrész megítélése: nem olyan a kerület híre, mint amit megérdemelne. A híres/hirhedt nyócker új színben való feltüntetése azért fontos, mert a fejlődést segíti.

- közbiztonság, közrend: az elmúlt években kialakult szokások mindenképpen felszámolásra kerülnek. Több pénz kell, és akkor rend lesz: több rendőr, több kamera; a hangoskodó szórakozóhelyeket megbüntetni; határozottabb fellépés a köztereken való droghasználat és drogárusítás ellen, a nem oda való elemek eltávolítása.

- köztisztaság: bár az elmúlt időszakban javult, azért van még mit tenni. Az üres telkek tulajdonosait kötelezné a rendbetételre, zárja el, takarítassa, őriztesse, ne legyen szemétlerakó egyik sem. Újabb szemetesek és kutyaürülék tartók, takarítógépek vásárlása, használata.

- hajléktalan kérdés: a főváros nélkül ez a kérdés nem megoldható, ezért olyan együttműködés kell, amivel megoldható. Az elmúlt 15 évben a kerület túlvállalta magát e kérdésben, és elérkezett a tűrőképessége határára. Szociális alapon megfogalmazódó koncepciókat szeretne, amely megoldja a helyzetet, valamint lehetőséget ad számukra a társadalomba való visszatérésre; nem kitaszítja, hanem rendezett körülmények között befogadja őket.

- parkolási gondok: üres telkek megszerzése, a meglévő önkormányzati telkek parkolóházakkal való beépítése. Nem egyetértve azzal a fővárosi rendelettel, hogy családonként egy ingyenes parkoló jár..

- utak állapota:nem rosszabb, mint a fővárosi átlag, viszont meg kell oldani 

- játszóterek: legyenek bekerítve, őrizve. Az évenkénti felújítások árából kijöhet az őrzés - meg kell vizsgálni. Biztosítani kell minden józsefvárosi gyereknek a kultúrált játszás lehetőségét biztosítani.

- állatok - közel négyezer kutya van a kerületben, ezek gazdáit a kultúrált tartásra kellene szoktatni - nem erőből. Új kutyafuttató is kell majd.

- kerékpár - az idén elfogadott tanulmány alapján, ha a kerület útburkolatot cserél valahol, akkor ott legyen megvizsgálva, hogy minden közlekedő (autós, bringás, gyalog) lehetőséget kapjon. 

- a múlt öröksége: 1948, majd 1956 eseményeinek helyszíne büszkeséggel töltsék el az itt élőket, hiszen ez a városrész beleírta már magát a történelem könyvekbe. Az emlékhelyeket fel kell újítani, becsben kell tartani és méltó környezetet kell kialakítani.

 - munkanélküliség: a legtöbb munkanélküli a kerületben van. A fővárosi átlag háromszorosa, 20-28% egyes negyedekben - és ezek a csak a regisztráltak. Az önkormányzat korlátolt lehetőségei között is megadná a mukához jutás lehetőségét; rendszeresen legyen ezentúl is kerületi állásbörze. A diplomás gyakornoki programot is folytatni kell, mint ahogy a közmunka programnak is menni kell tovább.

- városfejlesztés: a megkezdett programokat folytatni, befejezni kell, akkor is, ha csúszások vannak. Újabbakat is kell indítani, Orczy negyednek is eljött az ideje, de jövőre a Teleki tér és környékének rendbetétele kezdődik. Az összes teret meg kell újítani, hiszen ezek közösségi terek is, az emberek vágynak erre, így újra közösségi terekké kell tenni.

- oktatás: az elmúlt időszak iskolafelújításai után a bölcsödék, óvódák következnek. Új bölcsödét kell építeni, és sportlétesítményeket létrehozni. Eségyenlőségi központ felállítása, hogy a tehetséges, de szegény gyerekek később ne segélyből éljenek; oktatási támogatás legyen inkább most. 

- idősek: intézményeket meg kell tartani, bővíteni kell. Támogatási program a kisnyugdíjasok számára, hiszen a kerületi háztartások 40%-ban egyedül élő nyugdíjasok laknak. Legyen politikamentes Idősügyi Tanács, hogy bevonódjanak a döntéshozatalba. 

- egészségügy: fejleszteni és tovább bővíteni az intézményeket. Szűrőszombatok rendezése továbbra is, hiszen életeket mentettek.

- egyházak: külön testület felállításával szorosabb kapcsolat a történelmi egyházakkal, hiszen közösségek.

Ez a négy év vázlatokban. Jó terv, csak a civil szféra maradt ki a külön felsorolásból, de majd alakul ez is. Az önkormányzat működése is megváltozik, kisebb, hatékonyabb, olcsóbb struktúra lesz. Rögtön azzal kezdte, hogy cáfolja a Hírszerző cikkét, amely szerint nem lesznek ellenzéki frakciók. Semmilyen frakció nem lesz, ezáltal nem lesz külön frakcióhoz kerülő, elkölthető pénz sem. Minden képviselő Jószefváros szolgálatára jelentkezett, nem pedig pártpolitikai szolgálatra.

Összesen 2 bizottság lesz, hiszen egy önkormányzatban kétféle dolog történik, egyik a várossal, a másik pedig a benne élőkkel. Lesz tehát egy Város Bizottság, és egy Humán Bizottság, 5-5 alelnökkel. A bizottságokban az ellenzék kap ellenőrző szerepet, ezért aztán a VB-ben a városüzemeltetésért, építészetért kormánypárti, pénzügyi ellenőrzésért, városarculati-városmarketing, közbeszerzési ellenzéki. A HB-ban az  oktatási, egészeségügyi, kulturális kormánypárti, a szociális ellátás ellenzéki. 6-4 arány, nem is rossz. Átláthatóbb legyen a működés, mindenki számára - van még mit csiszolgatni rajta. 

Társadalmi megbízott alpolgármester is lett, Egry Attila, míg főállású alpolgármesterként Sántha Péterné ült a polgármester mellé. Fény derült arra is, hogy a nemrég érkezett kapitány már tovább is állt, helyett már egy megbízott vezető van.

Nos, ez így nekem teljesen rendben lévőnek tűnik, kíváncsi vagyok, mi és hogyan valósul meg belőle - és persze azon leszek, hogy a civil szervezetek is nagyobb hangsúlyt kapjanak, hiszen mégiscsak itt tevékenykednek a kerületben, a kerületért.

Adjon az ég erőt mindennyiunknak!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr292369301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Két pontosítás:
1. A bizottsági alelnökök "nem is rossz" 6-4 arányához csak annyit, hogy természetesen mindkét bizottsági elnök fideszes lesz. A szavazatok 48%-ával a mandátumok 70%-át megszerző Fidesz-KDNP mindenütt ragaszkodott a 2/3-hoz: mind a bizottságok vezetésében, mind belsős és külsős tagjainál.
2. Tanácsnokok nem lesznek, ezzel tényleg meg lehet takarítani némi pénzt ,kb a költségvetés tízezred részét, de túl sok értelme valóban nem volt.
Hát, azért ez nem olyan nagy durranás, többnyire megmaradt a kampányszlogenek szintjén, fontos lenne a "hogyan" is. Több cél elérése nehéz lesz, és az is fontos, hogy miről nincs szó a felsorolásban.
Példa az előbbire: fel-felmerül a tisztaság és a több takarítás kérdése, anélkül, hogy a szemetelés visszafogására bármilyen ötletet hallanánk. A kutyaszar "nem erőből" történő csökkentése is elég homályos. Hogyan képzeljük el, kérleléssel?
Kerékpár: egy év alatt mi történt a parkolók kihelyezése ügyében?
Hajléktalan-ügy: Megtévesztő a kerület túlvállalásáról beszélni, mert nem az önkormányzat tudatos intézményfenntartásáról van szó, hanem arról, hogy (néha a hozzájárulásával, ingatlanjuttatással, máskor meg megkérdezése nélkül) különböző szervezetek a kerületben (is) fejlesztettek. Ettől persze még valóban sok intézmény van itt.
Parkolási gondok: úgy tűnik, egyszerre kétfele megy a polgi, a jópolgárok kedvébe járna a családonként több autó kedvezményével (most a kerület egy részében még mindenkinek ingyenes a parkolás), miközben szó van a kevesebb autóról, és alakulgatnak sétáló vagy csökkentett forgalmú utcák is.
Játszóterek, parkok őrzése: biztos fontos, de ez nem biztosít semmit, a Mátyás téren hétközben vannak parkőrök (vagy mik), a gyerekhomokozó lécei mégis régóta szét vannak szedve. A lényeg az odafigyelés lenne, az más, mint az őrzés.
Amiről többek között lehetne szó: Mi lesz sokszáz üres lakással, mit terveznek a komfort nélküli, félkomfortos, lakhatatlan lakások (házak) rendbe tételével?

A két szuperbizottság elvileg lehetne ésszerű ötlet, de látva azt, hogy az önkormányzat eddig is csak sürgős és helyszíni kézbesítésű anyagok garmadával terhelt képviselő-testületi üléseket tartott, valamint hogy a minimális információ-áralmást sem szervezték meg a lakosok és a hivatal között, azt hiszem, ez az ötlet inkább a képviselők feladat-tengerbe süllyesztése.

Frakciók: Vicces a pártok vs. lakosok képviseletének egymással szembe állítása akkor, amikor mondjuk a polgi egyéb funkcióit egy perc alatt meg lehet nézni a neten. Ez is, mint a bizottságok csökkentése inkább egy központosítás felé vezető lépés, hiszen csökkennek a vitára, egyeztetésre helyet adó hivatalos terek, fórumok. Ettől persze egyeztetés biztos lesz, csak a kimaradók "úgy jártak", legfeljebb panaszkodhatnak.

A civilek elfelejtése meg persze tragikomikus, gyorsan be kéne őket csempészni:-)
Kocsis körzetvezető „nagyexpozéja” kapcsán:

„A városrész megítélése”: Kocsis körzetvezető anno egyetértett és azonosult Bayer Zsolt MINDEN józsefvárosit elmebetegnek és patkánynak nevező cikkével, illetve a Kozák Rajmund esetet követő gárdajárással és az ott elhangzottakkal.

„Közbiztonság, közrend”: Vajon a csendrendelet és a hangoskodó szórakozóhelyek szankcionálása vonatkozik-e a Kocsis körzetvezető és az eddigi FIDESZ-Jobbik koalíció által önkormányzati forrásokból bőkezűen támogatott palotanegyedi szórakozóhelyekre is? Vajon az Orczy Parkban rendezett koncertek több (tíz) négyzetkilométerre kiterjedő zajszennyezése megszűnik? Kötve hiszem…

„Köztisztaság”: A telkek körbekeríttetését kezdheti a bukott Corvin Sétány Projekt keleti végén! Ja, hogy az már a „Szigony Gettó”… akkor itt ebből se lesz semmi.

„Hajléktalan kérdés”: Kocsis körzetvezető eddigi tárgyalási koncepciója az volt, hogy a hajléktalanok és az őket ellátó szervezetek szó szerint takarodjanak. Akkor mi is változna?

„Parkolási gondok”: anno 2008-ban a kampányban 2010 októberégi Kocsis körzetvezető ígért 300 új és ingyenes parkolóhelyet. Ebből 180 lett a Tisztviselőtelepen, a többiről nincs info. „Természetesen” a Szigony Gettóban nulla jutott. A 80 ingyenes JESZ parkolóhelyből lett 80 FIZETŐS parkolóhely. Vajon az önkormányzati telken magánvállalkozásban működő parkolóhelyekkel mi lesz – ugyanis ezeket jellemzően egy, és fideszközeli cég működteti.

„Utak állapota”: Hogy a pofájáról nem sül le a bőr Kocsis körzetvezetőnek! Na persze, a népnemzeti polgári fülkeforradalmi képét még a Szigony Gettó közelébe sem tolta oda, nemhogy a Bókay, Tömő, Leonardo, Práter utcákba. De az újonnan burkolt Szigony utca sem jó minőségű. A Verseny utca pedig katasztrófa. És kukkantson már ki a Horváth Mihály térre, oda ahol Futó utca „torkolata” van! A Bókay utca koraszülött mentős esetkocsik mindennap használt, Gyermekklinika előtti szakaszának felújítása kevesebbe kerülne, mint amit évente eltapsol Kocsis körzetvezető és a FIDESZ-Jobbik koalíció tanácsadókra, illetve a fideszközeli Helyi Téma újságtól vásárolt reklámfelületre.

„Játszóterek”: „Természetesen” kivéve a Szigony Gettó. Apropó, például a Kálvária, vagy a Golgota tér hogy is áll ebben a kérdésben? Ja, hogy az már a Szigony Gettó széle, illetve közele… vagyis, sehogy. Világos…

„Kerékpár”: Akkor a Szigony utcában vagy nem volt útburkolatcsere, vagy nem vonatkozik a tanulmány erre, vagy Kocsis körzetvezető nem tekinti Józsefváros részének. Utóbbit valószínűsítem…

„Munkanélküliség”: Vajon milyen szempontok szerint jutnak közmunkához, vagy gyakornoki álláshoz a kerületi munkanélküliek… pláne egy olyan polgármester irányította kerületben, aki a rasszista MIÉP-ből tántorgott át a FIDESZ-be, és 2008-ban a prenáci Jobbik támogatásával (is) lett polgármester? Gárdapártolásról szóló csekk előny, önmagában a roma származás kizáró ok?

„Városfejlesztés”: Lám-lám… a Corvin Sétány Projekt már szóba se kerül. Hazudnak, mikor a lendületes haladásáról zengenek, pedig évek óta megdöglött a projekt. Kocsis körzetvezető öszödi beszéde az, mikor a Corvin Sétány Projekt sikerességét hazudozza. Ki kell menni a Nagytemplom, Leonardo, Bókay utcákba, és szembeötlő a valóság. Persze, a Corvin közben könnyű az „önfényezés” és az öntömjénezés – meg pár szimbolikus lépés, mint gyalogátkelőhely a Nagykörúton -, de a valóság keményebb. Mint például az, hogy a FUTUREAL felszámolta a projektcégeket, több beruházó már nincs, a RÉV8 Zrt jövőre fel lesz számolva, hogy a területen 2006 novembere óta új beruházás nem kezdődött el. De Kocsis körzetvezető tovább hazudozza azt, hogy a Corvin Sétány Projekt továbbra is lendületesen halad. Halad – de nem a megvalósulás felé, hanem a totális bukás irányába. A Teleki tér rehabilitációnak kezdetét az elmúlt 2 évben pedig mosat hazudja negyedszerre. Az már hab a tortán, hogy szerinte a Népszínház-Kun-Karácsony Sándor-Teleki tér kereszteződésbe nem kell jelzőlámpa. És tuti, hogy a Szigony Gettó számára ígért EGYETLENEGY „fejlesztésből” sem lesz semmi – az Illés – Práter – Kőris kereszteződésbe ígért zebrából.

„Oktatás”: Vajon ugyanolyan apartheidpolitika lesz az oktatásban, melyet pl. Kerepesen, Kartalon, Kiskunlacházán, Hódmezővásárhelyen folytat a körzetvezetőség a helyi roma kisebbséggel szemben? A szegregáció mennyire spontán és mennyire kényszer a Lakatos Menyhértben? És ebben milyen szerepe volt Kocsis körzetvezetőnek? És jellemző Kocsis körzetvezető „oktatási világnézetére” az is, hogy Kozák Rajmund halálos tettlegessége óta CSAK származás okán egy roma gyerek sem tanulhat küzdősportot – már nem csak Józsefvárosban, hanem az ország legtöbb településén.

Valóban: adjon az Ég mindnyájunknak Erőt…
Ugyan már! Nektek semmi nem jó! Kivel lennétek elégedettek? Komássyval? Aki a bizottsági ülésen így mutatkozott be: Komássy Ákos vagyok, ha máshonnét nem, a plakátokról ismerhetnek.
Savanyú a szekfű drágáim!