Az úgy történt, hogy gurultam a Déri Miksa utcán, nézelődtem, többek között azt, hogy itt bizony sosem intézkednek a közteresek - a halszálkában járdára parkoló autók sokszor annyi helyet hagynak csak, ahol egy(!) ember elfér. Aztán mit látok? Két közteres pont arra sétál, beszélgetnek. No, mondom, ezt megnézem - volt egy furgon, amely a többi autóhoz képest is kevesebb helyet hagyott, hátha legalább azt az egyet megbírságolják (KRESZ 40.§ 8. bekezdés c.) pont). Fotógép bekészít, és csináltam egy képet - jól látszik, nem férnek el egymás mellett a közteresek sem.

Pont elkaptam őket, de amire elraktam volna a gépet, már oda is értek az egyenruhások. Az alacsonyabb rögtön azzal kezdte, hogy miért fotóztam őt le, nem adott rá engedélyt, azonnal mutassam meg és töröljem ki. Persze, nem tettem, illetve mondtam neki, hogy nem kell az engedélye a fotózáshoz, közterületen meg pláne - de ezt neki tudnia kell - , illetve akkor kell, ha felismerhetően közzéteszem. Amit nem fogok.

Akkor is kell az ő engedélye, és igazoljam magam. Rendben, igazolom magam, ha megmondja, miért igazoltat. Ekkorra már elővettem jegyzetfüzetem, és felírtam az azonosító számukat (02280, 01878) biztos, ami biztos. Azért igazoljam magam, mert megsértettem a személyi jogait azzal, hogy az engedélye nélkül készítettem róla egy fényképet. Mint civil ember. És ha nem lenne szolgálatban, akkor is követelné a fotó törlését, csak akkor más módszerrel...De így fel leszek jelentve.

Rendben. Tessék, itt az igazolványom, mondja ő is az adatait. Na meg mutassa már meg, mit írt, mivel akar feljelenteni? És tényleg, azt írta le, amit mondott: személyi jogait sértettem meg.

Közben odaért még egy felügyelő, akinek röviden elmondva, mi is zajlik, ő is megerősítette, nem kell engedély a fotó készítéséhez, csak a felismerhető közzétételhez. Ám M.A., 02280-as jelvényszámú közterületesünknek ez sem volt elég. Ő akkor is megteszi a feljelentést. 

Papírjából nem kaptam, azt mondta, majd postán kapom a bírságot.

Pár dolgot nem értek:

1. nem végzi a munkáját, nem biztosítja a közterületet, a járdán való haladást, amit a törvény előír neki - intézkedési kötelezettség elmulasztása

2. magánszemélyként sérelmezi a fotót róla, és hivatalos személy voltát kihasználva tudja meg az adataim, majd jelent fel - hivatali visszaélés

3. közterület-felügyelő, mégsem tudja a munkáját szabályozó törvényeket, rendeleteket - simán alkalmatlan a munkavégzésre

4.  úri passzióból feltart, rendőrrel fenyeget ha nem igazolom magam, és akkor is saját hülyesége mellett tart ki, amikor már a kollégái is nekem adnak igazat - zaklatás

Kíváncsi vagyok a bírságra - már ha tényleg végigviszi ezt az egész ügyet, hivatalosan. Arra is, mit szólnak ehhez a felettesei - főleg a jogászuk. Javasoltam neki, konzultáljon vele, mielőtt még nagyobb szarba keveri magát, de azt mondta, majd ő tudja.

A köztereseket nem lehet fotózni munkavégzés  - illetve nem végzés - közben? Ki ellenőrzni őket akkor, és hogyan? Ha lefotózom, akkor meg követeli a kitörlését? Hol van itt a rend, amit neki kellene teremteni s fentartani? Hol élünk...?

U.i: így nem ismeritek fel, ugye? 

U.i.2: jelentsem fel én is?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr872185263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemét disznók.

Hiába jelented fel, ebben az országban úgysem csinálnak semmit. Ráadásul a képed nem bizonyít semmit.
egyébként meg nem vagy köteles kiadni személyi adataidat nekik, vagy?
@martin86: de, muszáj, hivatalos személy, igazoltathat, fel is tarthat, sőt, elő is állíthat
www.jkf.hu/index.php?tid=1&main=9&feed=aacfc169e40d0b03b09371e8a4889d05
Állj ki igazadért! Én veled vagyok.
Szegény közterest nem áldotta meg a mindenható túl sok ésszel) Csak van egy nem fogyatékos munkatársa aki lecsillapítja vérszomját ha meg nincs az az ô bajuk. A fényképen világosan látszik h munkaidôben, egyenruhában munkavégzés helyett mit csinálnak. Azért én elküldeném a képet a felettesüknek egy kis kísérôszöveggel, picit megpiszkálni ôket lehet másra sajna nem jo ez az egész.
kutyás közterületes kellene, akkor javulna az eq
egyébként mindig rohadtul röhögök. magyarban a közfeladatost (pl rendőr) takarják ki a képeken és a a civilt (pl rabot) nem
amerikában meg fordítva...
hihihi
@Lesley:ijesztő, hogy ilyen embereknek ilyen jogkörük van!
Kedves Lesley!

Egyrészt közterületen azt fényképezel, amit akarsz (tárgyat, személyt). A jogi korlát az, hogy magánterületet nem fényképezhetsz szabadon (pl. a gépjárművek belseje az már de jure magánterület). Jogi kiskapuzás címén, netán te épp a szabálytalanul parkoló furgont fényképezted le, és "véletlenül" rajta maradtak a képen a közterület-felügyelők. Addig, amíg a lefotózott személy egyéb, személyazonosságának konkrét, egyedi és kizárólagos beazonosítására alkalmas személyes adatát nem rendeled hozzá, addig ne jogszabálysértő. A közteres azonosító száma pedig nem személyes adat, és nem alkalmas a személy konkrét és bárki számára hozzáférhető azonosítására.

Másrészt: a közteres hasfájása a személyiségi jogai alapján nem áll meg, mert a fotó alapján - de még az azonosító számával együtt - sem beazonosítható egyéb (köztük szenzitív) személyes adataival együtt.

Harmadrészt: mi van akkor, ha közterest akkor fényképezel le, amikor pl. épp megvesztegetési pénzt fogad el? Úgyhogy az ehhez hasonló fotók éppen hogy erősítik a korrupció elleni harcot és segítik a közélet megtisztulását :)

Negyedrészt: mint tudjuk, jogszabályilag előírt dolog, hogy a közpénzek felhasználása márpedig nyilvános. Ergo: nyilvánosnak kellene lennie annak is, hogy a költségvetésből fizetett közszolgák -köztük a közteresek- mit is végeznek, kitöltik-e tisztességgel a munkaidejüket, amiért a mi adóforintjainkból kapják a fizetésüket. Na jó, ezt a közpénzügyi részt nem fejtegetem tovább, mert nem fogom kibírni nevetés nélkül... :)

Ötödrészt: a személyiségi joga eleve nem sérülhetett, mert
- a fotó mellé nem tettél a közteres személyére nézve becsület csorbítására alkalmas kijelentést
- illetve ami kijelentést tettél, az bizony valós - így akkor sem minősül becsület csorbítására alkalmasnak, ha de facto más helyzetben az lenne.

Hatodrészt: élből és többszörösen megvalósította a közteres a hivatali visszaélés büntetőjogi tényállását, mert az általa elkövetett szabályszegés leplezése, illetve a vele szemben történő esetleges jogi szankció elkerülése érdekében eszközölt veled szemben hivatalos eljárást - mert az igazoltatás önmagában hivatalos eljárásnak minősül.

Jogi tanácsom: soron kívül jelentsd fel (ha máshol nem, hát Kocsis körzetvezető nemzettestvérnél) - ugyanis ha te jelented fel előbb a jogszerűtlen igazoltatásért és a retorzió kilátásba helyezéséért; és ő ezt követően jelent fel téged ezért-azért, akkor a közteressel szemben még a BTK 257§ szerinti közérdekű bejelentő üldözése tényállása is megáll. Sőt, a feljelentésed nélkül is megáll - hiszen a történetet közzétetted a blogon, ami de jure nyilvánosságra hozatal. Így, a nagy nyilvánosság által szabadon hozzáférhető információ a törvény erejénél fogva (de jure) úgy tekintendő, hogy az a hatóság tudomására jutott vélelem szintjén.

De a feljelentést úgy kezd, hogy "kérem szíveskedjen(ek) megvizsgálni azt, hogy sérelmemre elkövetésre került-e" az általad felsorolt tényállások, és utána pontról pontra írd le a történeti tényállást, mindenféle jogi jelzős szerkezet nélkül; és ne tényként állítsd a tényállásokat!

Zugügyvédi üdvözlettel: Frigyesmester
Épp a múlt héten írtam le, mennyire meg kéne változtatni ezt a helyet a DM-n. Plusz még hozzá a DM vásárcsarnokkal szembeni oldalát, ahol szintén bukdácsolnak a gyalogosok, nem is beszélve a babakocsisokról. Távol-keleti állapotok!
A konkrét esethez meg annyit, hogy nevetséges, és szólj, ha kell egy jó jogász!