Vajon tényleg a polgármesterünk regisztrált a Facebookra? Saját kezűleg frissítgeti a profilját és csatlakozik csoportokhoz, eseményekhez? Tényleg ő válaszol a kérdésekre, felvetésekre?

Az történik az oldalán, amit ő akar, vagy ki van adva feladatként?

Jó arcot mutat a választóinak?

 Kocsis Máté és a véleményszabadság

 
Gyönyörűen példázza a Fidesz, s ezen belül is Kocsis Máté józsefvárosi polgármester szólásszabadsághoz, sajtószabadsághoz fűződő viszonyát az alábbi eset.
 
Két hete megalakult az “ELÉG!” nevű Facebook-oldal, amelyet a Fidesz azután hozott létre, hogy Orbán Viktort csúnyán megszégyenítették az Európai Parlamentben az új médiatörvény miatt. A Fidesz nem bírta nézni, hogy alig páran csatlakoznak a “közösséghez”, ezért beszervezte Deutsch Tamást, hogy hirdesse a sajtóban, ő is csatlakozott (egyébként lebukott, a nagy sajtókampány alatt még nem csatlakozott). Azonban ez sem volt elég, ezért a kormánypárt láthatóan kiadta ukázként, hogy minden pártkatona és szimpatizáns hozzon létre álprofilokat, hogy minél többen legyenek az oldalon. Jól látszott, hogy ezek a kamuemberek egy-két napja regisztráltak, egyetlen aktivitásuk, hogy csatlakoztak az ominózus oldalhoz. (Ez egyébként a Facebook elsődleges szabályának a súlyos megsértése, hiszen csak saját nevünkkel regisztrálhatunk a közösségi oldalra.)
 
Egy nagyon rosszul kommunikált választ adott a Fidesz a közösségi médiában a sajtószabadságért szerveződők lépéseire, s a közösségi média lényegét meg nem értve próbálta a nemzetközi szégyent lemosni. Sikertelenül.
 
Én, mint lokálpatrióta  a kezdetek óta tagja vagyok Kocsis Máté Polgármester Úr Facebook-oldalának, hiszen érdekelnek a kerületi hírek, figyelemmel követem szűkebb környezetem, a Palotanegyed történéseit. Kocsis Úr oldalán eddig kizárólag kerületi hírek, események szerepeltek, viszonylag rendszeres frissítéssel igyekeztek Kocsis imázsát építeni a közösségi médiában. Aztán egyszer csak, mind derült égből a villámcsapás, az oldal szerkesztője kitette az “ELÉG!” oldal linkjét, hogy kérje az oldal tagjait, csatlakozzanak ehhez a “közösséghez”.
 
Kicsit felháborodtam, hogy egy eddig kizárólag helyi hírekkel foglalkozó polgármesteri oldal miért megy el ennyire aktuálpolitikai irányba, hogy az eddig számomra mérsékeltnek, megfontoltnak tűnő polgármester miért akarja ennyire megosztani a közösségét. Éppen ezért két kommentet helyeztem el a felhívás alatt.
 

 
Vártam, hogy na vajon mit fog reagálni Kocsis Máté vagy az oldal szerkesztője. Nos, az volt a reakció, hogy törölte a kommentjeimet, sőt, kitiltott az oldalról, mostantól nem szólhatok hozzá semmihez.
 
Ezek után az oldal szerkesztője a polgármester nevében egy nagyon rossz üzenetű, tipikusan a Fidesz jelenlegi pökhendi politizálási stílusát megtestesítő hozzászólást írt, s mindenkit rendre parancsolt.
 
 
Gratulálok, kedves Polgármester Úr, nagyon ért ahhoz, hogyan rombolja le nagyon szép sebességgel azt az imázst, amit felépíteni próbált! Semmiben sem különbözik az Ön által képviselt stílus és hangnem attól, amit a Fidesz az országos politikában képvisel, s ami miatt az egész világon rossz szemmel tekintenek Magyarországra. Sokan csalódtak most Önben, Polgármester Úr.
 
Tisztelettel,
Ardai Péter
józsefvárosi lakos
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr172618397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt kommenteltem a polgármester facebook-oldalának ehhez a bejegyzéséhez:

Kedves szerk.! A mindenkinek szóló kérdésére reagálva, szerintem három probléma van az eljárásukkal.

1. Kezdem a legkisebbel. Ellentmond a polgármester által az első kampánya óta mindeddig erősen hangsúlyozott vonalnak, hogy mindenekelőtt minden józsefvárosi polgármestere akar lenni, aki a pártpolitikát és a kerületi szint fölötti szempontokat csak a legszükségesebb mértékben keveri a helyi ügyekkel. Ennek jegyében például a kormányzó pártnak nincs frakciója a kerületben, és az sem világos, hogy ki a helyi elnöke, elnöksége, mailcíme stb., mivel a koncepció szerint minden képviselő párthovatartozás nélkül a kerületet szolgálja. Ez az oldal is csak minimális utalást tesz a polgármester pártjára, a hivatkozások nagy része a saját és a kerület honlapjáról származnak. Az önkormányzati választás kampányában a képviselő-jelöltekről is nem a helyi Fidesz, hanem a polgármester személyes honlapjáról közöltek információkat. És tovább lehetne sorolni a hasonló értelmű döntéseket. Ezzel szemben a kérdéses fb-csoporton nagyon erősen pártosnak tűnő, elszánt és indulatos hozzászólások vannak. Ráadásul a saját tapasztalatból vagy a médiaelemzésekből azt is lehet tudni, hogy az oldalt kedvelők között, különösen az induláskor, hemzsegtek az ismerősök, fb-os aktivitás, arckép nélküli felhasználók, akik ezzel a közösségi oldal alapszabályát is megsértik, mivel ott csak valódi identitással lehet részt venni. Persze lehet változtatni a polgármester által eddig követett politikai kultúrán, de akkor az neki, és nem a szerkesztőnek volna érdemes közölni a polgárokkal. Egymásnak ellentmondó utalásokat pedig nem érdemes tenni, mert akkor a közönségből szóvá tehetik, ha van rá módjuk.

2. Nagyobb baj, hogy amikor itt valóban megfogalmaztak kritikus megjegyzést, akkor válasz helyett a polgármester nevében a szerk. kizárta a fórumról az illetőt. Azon kívül, hogy egy vitában nem célszerű és nem elegáns a vitapartnert kiiktatni a beszélgetésből, az ügynek van több cikluson átívelő, az önkormányzat működését érintő vonatkozása is. Az önkormányzat honlapján nincs nyilvános interaktív rész, és a kormánypárt józsefvárosi politikusai közül egyedül a polgármester vállalja, hogy a internetet használók nyilvánosan kérdezhetik. Szemben a testületbe más pártok által jelölt képviselőkkel, akiket mind lehet nyilvánosan kérdezni. Többen, régóta javasoljuk az önkormányzatnak illetve a kormányzó politikai közösségnek, hogy vállalja az ezzel járó többlet erőfeszítést és felelősséget, mivel jobb működést és nagyobb megbecsültséget lehet nyerni általa. Sajnos a polgármester nevében a szerk. által történt kizárás azt a véleményt erősíti, hogy a polgárok által közvetlenül - nem a pártokon vagy a hivatalon keresztül - jelzett problémákkal, kritikus kérdésekkel nem akarnak, és személyesen Kocsis Máté nem akar foglalkozni.

3. Végül a kritikus véleményt megfogalmazó polgár kizárása az internetes oldalról a polgármester nevében abban az ügyben is rossz előjel, amivel kapcsolatban az észrevétel megfogalmazódott, nevezetesen a médiaszabályozás célja és fogadtatása. A kritikák szerint a szabályozás meghatározatlan szempontok alapján lehetőséget ad a hatóságnak a szankcionálásra, amelyre az EU-szemeszter után lehet számítani, és ezzel számolva, a médiumok szereplői és vezetői akkor is öncenzúrát gyakorolhatnak, ha ténylegesen nem kerül sor szankciókra. A kormány és a Fidesz ezzel szemben úgy érvel, hogy a hatóság körültekintően és jóindulatúan fog eljárni, a féléves idő arra való, hogy a szereplők alkalmazkodhassanak az új normákhoz, és hogy továbbra is mindenkinek módja lesz kifejteni a véleményét. Nos, a polgármester nevében a szerk. itt a témában ellenvéleményt kifejtőt azonnal az itt általa alkalmazható legsúlyosabb szankcióval sújtotta, a fent olvasható, kioktató és a saját (mármint a polgármester) eddigi politikájával szembenálló kommentár kíséretében.

Összegzés: szerintem érdemes volna megpróbálni visszahívni a csoportba a kizárt felhasználót, párbeszédet folytatni vele. Általában pedig azt átgondolni, hogy a polgármester nevében nyilatkozók és intézkedők milyen elveket kövessenek.
Én nem csalódtam, nem is vártam többet Kocsis Mátétól
Még nem kaptam választ az oldalon - bár időközben a szerk. feltett új posztot a női kézilabdásokról -, próbálkoztam az ügyben másodszor és utoljára:

Kedves szerk.! Mérlegelte a javaslatomat? Ha esetleg egyetért, hogy elhamarkodott volt a kritikus véleményt megfogalmazó polgár kitiltása az itteni beszélgetésből, akkor most talán még nem késő megpróbálni visszahívni. Ha nem ért egyet, akkor is szeretnék visszajelzést kapni. Egy közösségi oldal üzemeltetése aktívabb szerepet kíván, mint mondjuk egy újság internetes változata, vagy egy mailcím az észrevételek számára. Pláne ilyen fontos ellentmondás esetén, mint ami itt keletkezett.