Parkolási kiváltság

Címkék: autó hivatal járda parkoló jkf

2010.01.18. 10:23

A szomszédos kerületben, Erzsébetvárosban sokszor láttam, hogy a parkoló autó kerékbilincset kap olyan esetben is, ha megfelelő helyre állt, megfizette a parkolás díját, de a kijelölésen, a felfestett csíkon átlóg. Gyakorlatilag ezzel a járdából foglal nagyobb helyet, amit a KRESZ 40.§  8. szabályoz.

Nálunk ilyenekért (sem) nem büntetnek, vagy figyelmeztetnek. Mindennapos látvány, hogy babakocsival vagy kerekesszékkel az út közepén kénytelenek menni az emberek. A legszebb, hogy az önkori környékén, sőt, előtte is akad ilyen - pedig ott az Escort Security is, 0-24-ben, akik ugyan nem intézkedhetnek ilyen esetekben, de könnyedén hívhatják a köztereseket. Vagyis hívhatnák.

Hogy nem teszik, annak biztosan oka van. Hogy mi, nem tudom, de naponta látok szabálytalan autókat az önkori előtt. Talán itt kellene kezdeni a rendrakást - a saját háza táján kezdje a "söprést" az új polgármester. Bár az igaz, ez még az előző polgármester alatt lett kialakítva, a jegyző asszony meg ellenőriz minden rendeletet, hogy megfelel-e a hatályos szabályoknak - vagy nem - szóval csak javítani tud rajta.

Elég lenne csak az ablakon kinéznie, alatta ott egy szabálytalanul kijelölt, csak a Hivatal dolgozóinak fenntartott parkoló - az utca két oldalán. 

Ha jobban megnézzük, sorszámozott helyeket látunk, beosztva szépen. A járda meg szűkül, két ember nem fér el egymás mellett.

Értem én, hogy az ott dolgozóknak is be kell jutni a munkahelyre, de a Hivatal egy köpésre van a Körúttól - szóval elég jó a tömegközlekedés arra. Vagy akár járhatnának bringával is....

Ami nem fér a fejembe, hogy miként várhatják el a jogkövető magatartást a lakosságtól - bármilyen téren - ha a Hivatal jelöl ki törvényellenes parkolót a saját dolgozóinak?

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr61565699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A közterület felett az önkormányzat képviselőtestülete diszponál, azok meg - láss csodát - engedélyezik saját maguknak. Minden szabályos, minden a legnagyobb rendben van.

Egyébként más kerületekben is ez a helyzet: az önkormányzat magának sorompósít, kitábláz.
Mivel nem marad a járdából másfél méter, a felfestéstől függetlenül szabálytalan a parkolás.
Jelentsd fel őket a rendőrségen írásban, azt nehéz elsimítani.
@kispista: van budapesten olyan hely ahol marad másfél méter hely a parkoló autok és a fal között? kétlem...
@norbi2k: pedig van bőven - ott, ahol széles a járda és széles az út is.
Ami viccesebb, hogy sok helyen maga a járda nincs 1,5 méter...
@norbi2k: Ahon nem marad, ott a kresz szerint szabálytalan a parkolás.

@OkoskaTo:rp: Ha szabályosan csinálná, az kisebb baj lenne. De pont az a lényege a közterületi parkolódíjszedésnek, hogy ne egész nap parkoljanak ott, hanem csak azok, akik valamit rövid idő alatt szeretnének elintézni.
A közelben több foghíjparkoló is van, ott is bérelhetne az önkorményzat parkolóhelyekek (de van nekik seját üres telkük is), az úttesten (egyik oldalon hogy járda is maradjon) meg az ügyfelek parkolhatnának.
Elég lenne végigkarózni a járda szélét, 12 méterenként kitenni az út szélére egy dézsában egy fát és máris jobban mutatna. De ez kijönne 1 m ft-ból, a teljes rekonsrukcióért meg 100 misit le lehet nyúlni az EU-tó. Ezért hagyják rohadni az utcákat, amíg nem kapnak pénzt.
Most komolyan gondolja, hogy a hivatal dolgozóinak nem kéne parkolóhely? Ott a hivatal, hát ott a parkoló is. Vagy nekik nem jár, mert le a mocskos politikusokkal? Akik mellesleg az ott dolgozók, semmi közük ehhez.
@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: ennek akkor neki kéne futni megint, én a szabályok betartását kérem számon. Na meg a közteresek munkáját.
@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Pont a hivatali dolgozó az, akinek kurvára nem kell parkolóhely. Kapjanak cafeteriában egy BKV bérletet meg az épület elé egy kerékpártárolót, ha meg van fölöslegesen elszórható pénzük arra hogy a szutyok Corsáikkal és Swiftjeikkel járkáljanak, akkor fizessék a parkolást egy olyan helyen, ahol szabályosan lehet parkolni.
@Sün! balázs: Hogy nézne ki egy tepsiseggű hivatalnok biciklin? Esetleg biciklis nadrágban?! Brrr!
Azért közízlés is van a világon!
@Lesley: Erre reagáltam főleg: "a Hivatal egy köpésre van a Körúttól - szóval elég jó a tömegközlekedés arra. Vagy akár járhatnának bringával is...."
Ez szerintem döbbenetesen populista hozzáállás. Félreértés ne essék, nagyon kedvelem a blogot, de ezzel nagyon nem értek egyet.

@Sün! balázs: De miért akarod te megmondani, mivel járjanak?
@nyekk: Egy kis testedzés csökkentené a tepsisegget.

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:
Bármivel járhatnak, ha betartják a kreszt (itt nem tartják be) és ők fizetik a költségét (itt nem fizetnek parkolódíjat, ami a többi állampolgárnak kötelező.
Miért lenne populista az, hogy a belvárosban jó tömegközlekedéssel talán ne közpénzből tartsunk fenn parkolókat néhány hivatali dolgozónak?
Az autóval közlekedés nem állampolgári jog.
Én csak azt kívánom nekik, hogy alkalomadtán pl: egy-két riasztott tűzoltó autó tiporja meg az ott parkoló autókat.
Természetesen utána még fel is jelenthenék őket a tűzoltás akadályoztatása miatt..
@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Nem akarom megmondani. Nyugodtan választhat: jár ingyen bringával, jelképes összegért BKV-val, vagy jódrágán kocsival. :)
Idéznék a Kreszből:A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha
a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad - Ebből az is következhet, hogy a 1,5 métert az útburkolati jel felülírhatja, mert sok esetben a saroktól számított 5 méteren belüli megállás tilalmát is felülírja. A sárga felfestésbe is bele lehet amúgy kötni, mert ennek színe elvileg csak fehér lehet. Mi is most foglalkozunk blogunkban, már harmadszor fél éven belül a parkolással kerületünkben(második kerület). Ha valaki hasonlóan rákattant a témára ajánljuk figyelmébe:

egypar.blog.hu/2010/01/19/meg_mindig_a_parkolasrol_valtozasok_fel_9_felfestes_zonak
@Kétkedő: az semmiképpen, hiszen a törvény világosan felsorolja, milyen esetekben lehet a járdára állni: az összesnek teljesülnie kell, nem csak valamelyiknek.
@Lesley: Valóban, mi csak annak az esélyét vetnénk fel, hogy majd ezzel az indokkal akarják lepattintani a problémát magukról. :)
@Kétkedő: próbálni lehet, a törvény egyértelmű, a jegyzőnek meg értenie kell a törvényszövegek értelmezéshez.
:)
Mondjuk alapból azt nem értem, hogy egy ilyen keskeny utcában miért nem tiltják meg a parkolást az egyik oldalon? A másikon tőlem maradhatna a felfestés, de legalább az egyik oldalon és az utcában is lehetne közlekedni.

Ez a felfestéses cucc a Krúdy utcában is divet, ott sem lehet a járdán közlekedni...
@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: "Most komolyan gondolja, hogy a hivatal dolgozóinak nem kéne parkolóhely? Ott a hivatal, hát ott a parkoló is."

Ugye milyen "felháborító" ? Minket kerületfejlesztés címén, sétáló utcává alakítás kapcsán a lakóhelyünknél való parkolástól fognak eltiltani az önkormányzatunk aktív közreműködésével.Persze hogy sokunknak szúrja a szemét, hogy amíg mi kerületi ,adót ide fizető lakosok küzdünk majd a parkolási gondjainkkal,akkor a kiváltságosok még azt is megengedhetik maguknak, hogy még a szabályokat se tartsák be.
Szerintem máris javult a helyzet, néhány hónappal ezelőtt a behajtani tilos is ki volt téve. körbe kellett mennem a Harminckettesek felé, hogy ki tudjak kanyarodni a Baross felé.
@kispista: "Az autóval közlekedés nem állampolgári jog. "

Rossz hírem van, bizony az, ha nem lenne az gondolod, hogy ennyi törvényszegő járna az utcán autóval büntetlenül?