Corvin mozi fórum

Címkék: fórum hivatal tér

2009.05.05. 22:02

Nem kevés tiltakozó volt a tervezett beépítés ellen, így mára az önkormányzat lakossági fórumra hívta a környéken lakókat, mondanák ugyan el, mit gondolnak - illetve a tulajdonost, mutatná ugyan be a terveket, hogy érdemi vita legyen, ne légből kapott információk alapján szidjuk és utasítsuk el látatlanba.

Az önkormányzat épületében a nagy tárgyaló székein már gyülekeztek az emberek, az asztalnál a jegyzőség képviselője és a főépítész. Mellettük légi fotó a mozi környékéről és a tervek, amelyeket megtárgyalunk. Még egy kicsit várunk, fészkelődünk, helyet keresünk, megérkeznek a képviselők is, na, mehet. Kb. ötven fő, plusz a két őr, akik rendületlenül álltak végig az ajtónál.

Már az elején elhangzik, hogy jelenleg nincs érvényes építési engedély, elvi volt, de azt az önkormányzat visszavonta. Hangsúlyozták azt is, hogy a környéken lakók ügyfélként vannak kezelve (most már), a főépítész már az elején olyan hülyeséggel adta meg az alaphangot, hogy ha nem valósul meg a ráépítés, akkor talán, esetleg tönkre is mehet az egész mozi. Akkor aztán nézhet a tisztelt környéken élő lakosság! Az építési szabályozásban meg az van, hogy akár 30 méter magas akármit is felhúzhatnak arra a területre. Kicsit mosakodott még, elnézést is kért a tájékozatlanságáért, nem volt képben. Na ja, nem ez a dolga.

A fórum moderálója remekül végzi a dolgát, sorrendet állít fel a jelentkezők között, egy segéd pedig mindig odaviszi a mikrofont a beszélőhöz, hogy mindent halljon mindenki. Nem is került szó szájkaratéra, aránylag rendben zajlott végig.

A főépítész után az első felszólaló Wittner Mária volt, véletlenül, aki felháborodásának adott hangot,hiszen  ez egy kegyhely, mi lesz a táblával, mi lesz a környező házakkal, amelyek egy része már halott, mikor jön egy olyan építész, akinek mindezen emlékezést segítő tárgyak útban lesznek? Tartsuk tiszteletben ezeket a dolgokat!

A Budapest Film főmérnöke kapott utána szót, ő is véletlenül, aki elmesélte, mi mindent tettek ezért a térért, és tesznek a mai napig. Kicsit arrogánsan sorolta a dolgokat, amire aztán elégedetlen morajlás érkezett az ott élők köréből...át is tért a jövőre gyorsan, ismertette a terveket, egy hátsó bejáratot akarnak nyitni a Corvin Sétány felé, fölé egy tetőt, ami azért harmonizál az üvegfelületekkel, és semmiféle emelet ráépítés nem volt tervben, a gerincmagasság három méterrel emelkedik meg. Négy hónap alatt kész is lenne, könnyűszerkezetes megoldással húznák fel, hogy bármikor le lehessen szedni, ha szükséges. Ha engedélyezik, ez lesz, ha nem, így marad a mozi, seggel a sétánynak.

A lakók következtek, akik egyetértettek Wittner asszonnyal, meg kell óvni a kegyhelyet, a tér hangulatát, esztétikáját, harmóniáját. Mint minden fórumon, itt is kinyílt a panaszláda, szidták a zajló építkezés okozta port, zajt, elveszik a fényt, a levegőt az új épületek, viszont az új felületek kisütik az ember szemét a fényvisszaveréssel, időnként forgószél támad a beszoruló levegőtől, még sincs elég...A teret nem takarítják rendesen, nem tartják be csendrendeletet, a moziban dolgozók a történelmi kegyhely falánál fociznak, nem lehet parkolni sehol, a kopjafa el van takarva a mozi kukáival...Az építtető bőszen jegyzetelt, remélem, lesznek változások az elhangzottakban.

Sajnos, több képviselő volt bent, mint kellett volna, akik elvitték a politika felé a témát. Előkerült a szexbolt, amit támadnak, és ismételten bejelentették, hogy helyi védettséget fog kapni a Corvin köz,  a későbbiekben akár műemléki jelleget is. Juharos Róbert úgy látja, megvan az mozi tulajdonosában az együttműködési szándék, és hajlik arra, hogy az engedélyért cserébe felújítsa a környék házainak homlokzatát - némi kerületi pénzzel - és egy szép, új díszburkolatot kapjon a köztér. Naná, hogy megvan, hiszen egy földhivatali be nem jegyzés miatt a mozi alatti terület egyik része még a kerületé! (ez a része nem hangzott el, csak sikerült megszerezni a doksit) Konkrétan a mozi hátsó sarka alatti darab föld, tehát alku pozicíóban vagyunk, és ki lehet ebből úgy jönni, hogy mindenkinek jó legyen a végén. Okos politikus így tálalja a kompromisszumot, csak olyan hosszan beszél mindig...

Úgy tűnik, felfogta a hivatal, hogy nem lehet a lakók feje fölött tervezni, hiszen egyre erősebb az érdekérvényesítő szándék. Kellett húsz év, de most már felelősen gondolkoznak a lakókörnyezetükkel kapcsolatban, és felfedezik a jogaikat, kötelezettségeiket. Ennek örülök. A fórum jó arra, hogy megbékítse az ellenérdekelteket, és talán tényleg közös megállapodás születik. A terveket így, ebben a formában nem támogatják, abban viszont mindenki egyetért, célszerű a mozit megnyitni hátul is. Jelenleg nincs engedély, a beadott terveket vizsgálják, hogy betartja-e mindenben az építésügyi szabályokat és ha mindenben megfelel, akkor ez lesz, hiszen az önkormányzatnak nincs joga megtagadni az engedélyt. A terv így néz ki - nekem tetszik.  Kattintásra nagyobb lesz!

 

 Ha lesz másik, módosított terv, akkor azt egy következő fórum témájává teszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr541105124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nekem tetszik, de nem én lakom ott.
a Corvin-Szigony lakótelepéhez képest - ahol hihetetlenül divatjamúlt, fantáziatlan építkezés folyik - kimondottan jó.
és miközben én is örülök, hogy az állampolgárok kezdenek rájönni, hogy a demokráciában mi is kell, hogy legyen a viszony a hivatal és köztük, tény, hogy az ilyen fórumok sokszor nem többek - mint ahogyan írod - végtelen panaszkodásnál.
ezért lassú dolog a demokrácia. viszont sokkal komfortosabb egy bármennyire hatékony diktatúránál.
az a baj, hogy az, hogy "egyre erősebb az érdekérvényesítő szándék", az azt jelenti, hogy az emberek gondolkodás nélkül mennek neki mindennek ami újító, kortársi, nem historizál és mszp; és jönnek a 70 év fölötti nagymamák és nagypapák, és megmondják, hogy ez csúnya.

komolyan ez az érv a projekt ellen, hogy az ott kéremszépen kegyhely?! egy tábla?! tessék inkább azért küzdeni, hogy méltó kegyhely legyen, és ne a város egyik leglepukkantabb mozijának a díszlete.
a méltó kegyhely nem a ráépítéstől meg a szexbolttól zavarodik össze.
hanem amikor marakodnak a halottakon az utódok.
Az jó, hogy a lakók beleszólnak, csak ne az legyen, mint sok helyen. Hogy az öreg nénik meg akarnak győzni mindenkit, hogy ne legyen itt semmi változás, minden maradjon olyan mint volt, ne építsenek semmit.
@solaitid: A fő gondolattal egyetértek, de mitől lepukkant a Corvin? Kimondottan kellemes mozinak tartom.
@solaitid: miért is baj, hogy a régi, viszonylag szép épületek helyén a többség nem akar egy újabb kálvin téri csodát látni?
Nem tudom, nekem édesapám 89-ben ezt mesélte a Corvin-közről dokumentumfilm-nézés közben: "ott állt az az ágyú, nem tudtam bemenni, de nem akarták arrébb vinni sem. Visszaküldtek a Tűzoltó utcába, hogy onnan kerülve valahogy bejutok hátra, és akkor be tudom vinni a lőszert. Nagyon féltem, de sorkatona voltam, forradalom volt, a parancs meg az volt, hogy oda kell vinni a lőszert". Namost, ezek után nem szeretném, ha - egyébként már nem élő - édesapámról majd csak úgy tudnék mesélni az unokáimnak, ha éppen a Corvin-közbe tévedünk, hogy "itt volt valamikor", vagy "akkor még nem így nézett ki". És nem vagyok 70 éves, hanem 30. Nem vagyok se fideszes, se jobbikos, semmilyen se vagyok.

Csak egyszerűen úgy gondolom, hogy a Corvin közt azért kell a lehető leginkább megőrizni eredeti állapotában, mert ami ott történt, az szinte felfoghatatlan, megismételhetetlen, és a hely adottságaiból adódóan csak ott történhetett meg. Tökéletes fedezék, csapda, légüres tér. Szóval nekem jobban tetszene, ha nem bántanák... És azt hiszem nemcsak nekem lenne fontos, hanem egyszer majd mindenkinek ebben az országban.

Amikor majd @szzsm9: -nek nem lesz (sajnos) igaza.
A kedves ellenzők megnézték a terveket?

Ez gyakorlatilag EGY TETŐTÉRBEÉPÍTÉS!!!

Vajon akkor is tiltakozni fognak, amikor az egyik társasház építi be a tetőterét? Akkor is tiltakoztak, amikor valaki kicserélte az ablakát műanyagra? Akkor is tilakoztak, amikor felújították a mozit?

Ez a hozzáépítés olyan óvatos, hogy az önmaga a tisztelet. Aki ezt nem látja a terveken, az legyen kedves szemészhez járulni. Aki meg a mozi 1990-es éveken épített farát félti, annak meg jobb nem beszélni az ízléséről, mert nincsen nekije.
birom, amikor az eroszakos modernizalok raszolnak meg azokra is, akik _egyseges_ varos(resz)kepet szeretnenek.

miert faj egyeseknek, hogy a korutnak legyen egy hangulata? miert nem fernek el a modern irodahazak/epuletek ott, ahol amugy is ilyenek vannak? ki orul a fem-uveg boszmesegnek a vorosmarty teren? szegeny, szegeny Magyarorszag.
@Art Mooney: Én örülök neki! És jelzem sok konzervatív ízlésű ismerősöm is ki van vele békülve.

Amúgy meg, nézd már meg a terveket!

A Corvin-mozi épülete farpofájának plasztikai műtétjéről van szó. Ez a rész amúgy is teljesen új, már leírtam, 1990-es években épült a mozi lezárásaként, mert akkor is ki kellett bővíteni.

Egységes a körút, és a Corvin-köz is, valóban. De ez nem jelenti azt, hogy ez az apró kis kortárs hozzányúlás tönkretenné ezt. Vagy a Combino is tájidegen az 1880-as évek építészeti produktumai között? Járnál inkább lóvasúttal?
@Abdab: belülről szuper, de most a külsejéről van szó.

@bécsi pszicho: bár nekem a kálvin térivel sincs bajom, itt szó sincs erről. egyrészt mert csupán egy tetőtér-ráépítésről van szó, másrészt mert a környezete is egészen más.

@Art Mooney: a fém-üveg böszmeségnek a vörösmarty téren kb budapest 90%-a örül, az egyik legnépszerűbb kortársi épületbe trafáltál bele. másrészről, ahogy a vörösmarty térnek, úgy a nagykörútnak sem egységes építészetileg a képe, sőt, a nagykörutat kiépülése után nagyon sokáig szidta a korabeli sajtó, hogy csúnya, rossz minőségű.
@solaitid: Mert csúnya és rossz minőségű? :)

Építészetileg egységes. Egységesen silány.
Sajnos bennem él a para, hogy a lakossági egyeztetés max metafizikai viszonyban lesz a végeredménnyel. Láttam már jó pár ilyen szitut, főleg a hatkerben de máshol is, és általában ezeknek az a célja, hogy a lakosság megnyugodjon, biztonságba ringassa magát és ne kötözködjön egészen addig, amíg már úgyis mindegy mert kész van a cucc... Eddig _minden_ ilyennél kiderült, hogy umbulda van mögötte, megéri óvatosnak lenni. Bízom belőle hogy nem lesz gáz, de oda kell rájuk figyelni...
Jol nez ki,bar a blaha 1 kibaszott undorito hely.
csak egy példa: London kellős közepébe raktak egy óriáskereket.

aki itt örökre archiválni akarja a körutat a jelenlegi állapotában, az el van tévedve. a városnak a jelenkor igényei szerint kell élhetőnek lennie, nem pedig múzeumot kell benne berendezni.
@LOL MOTHERFUCKER: a Corvin Moziról van szó, nem a Corvin áruházról
Nekem is tetszik. A kegyhely méltóságát baromi egyszerűen meg lehet oldani, csak akarat kell hozzá. Nem is kell messzire menni, csak a II. kerületi Széna térre. Ott is nagy botrány kerekedett a Mammut építésekor, most mégis mindenki elégedett lehet, nagyon szépen megoldották a feladatot.
@solaitid: most latom, h te is irtad a kalvin teri boszmeseget.

amugy alahuznam, h ne mossuk ossze a 2 problemamat:
1. nem tetszik, h modernkedot/klasszikust teszunk a klasszikus/modernkedo kornyezetbe
2. nem tetszik, ahogy a modernkedo-hivek ott irtjak a klasszikus stilust, ahol tudjak. (u.akkor erdekes, meg nem lattam ilyen tomegben olyanokat, akik modernkedo varosresz kozepebe b*tak volna be egy klasszikus vonalvezetesu epuletet.)
ja, meg lehetne csinalni hogy firefox alatt is olvashato legyen az egesz kommentlista.
hm, egy korabbi kommentem eltunt, lassuk meg1x:

@BDzsH: "Járnál inkább lóvasúttal?" - kerlek esz nelkul forgasd ki a szavaimat. koszonom!

@solaitid: 90% szereti? forrast, legyszi, vagy bizonyitsd h a megkerdezettek reprezentaljak a magyar (v bp-i) lakossagot. masreszrol, teljesen irrelevans h a korabeli sajto mit irt errol, a varoskepet _most_ kell ertekelni, es velemenyem szerint egysegesseget megorizni, de legalabb nem tovabb rombolni (ld. eroszakos modernkedes).

megjegyzem, kulonosen alsagos a modernkedok fellepese figyelembe veve a felhuzott epuletek gyenge minoseget es jellemzo otlettelenseget. (kalvin ter.. irodahazak az arpad hidnal.. a lista vegtelen..)
@Art Mooney: Egyetértek, hogy sok szar minőségű modern épület születik. De ez akkor sem jelentheti azt, hogy most klasszikus stílusban építünk. Ez _ugyanaz_, mintha lóvasúttal járnánk.

Szerintem a "modernkedők" sem irtanák ki a régi épületeket, csak ahol foghíj van, ott nem egy hazugságot, hanem a mai kort tükröző házat szeretnének, mint ahogy minden kornak megvan a maga stílusa.

Én pl. rajongok a régi házakért, a klasszicistáért ugyanúgy, mint a szecessziósért (egyébként ezek között is vannak elcseszettek), de ugyanúgy tetszik a Vörösmarty téri ház és még a Kálvin térieket is elfogadom, mert most most van, ilyenek épülnek, kifejezik a kort. A Kálvin tér pl. azért tetszik, mert az ember körülnéz, és 200 év pereg le előtte, minden kornak van egy képviselője, és mégis egy korrekt térré áll össze (ha végre befejezik a felújítást).
@BDzsH:
Mi a szarnak itt egy ilyen drága mozit még továbbfejlesztgetni, amikor máris erősen túl- és kinőtte önmagát. Eltünt mögüle a kis játszótér, az egyoszlopos benzinkút, amely aztán később már csak háztartási fűtőolajat árult
és eltüntek az Corvin-közi előtérből a valóban normális helyek:
benn a közben jobboldalon a régi Keravill majd hanglemez-üzlet és kinn a köruti részen az Azur Illatszerbolt, mellette meg - egészen a sarkon -a "cukorkásüzlet" (édességbolt) ami 56' után nyílt meg, az árkád alatt pedig a kis trafik majd könyvesbolt, s amik manapság csak szexüzlet meg mindenféle hülye bankok, s valami török-görög tulajdonú zabáldák vannak, vagy ott a sarki Csemege helyén az a szuperdrága CBA és a többi vadkapitalista szemét. Már csak egyedül a szuterén-szerű és elhelyezkedésű üvegcsiszolda tartja magát ott a platzon.
Hogy történelmi emlékhely?
Szinte már semmi sem utal reá az emléktáblákon és a fonnyadt koszorúkon kívül.
Ide züllesztette le ezt a teljes területet a pénzéhes szocialista-liberális város- és kerületvezetés!
Aki manapság olcsón akarja megúszni a szórakozást, az nem moziba megy itt, hanem bármely feketepiacon megveszi DVD-az összes jó filmet, így ennek a Corvin mozinak már teljesen tökmindegy, hogy milyen tetőterasza vagy hülye amerikai mintájú pattogatottkukorica-sütője és barna cukrosvíz adagolója (coca-cola) lesz még a jövőben. Azok az amerikamajmoló hülyék valahogy egyre kevesebben vannak, akik még a filmnézés mellé (kukit) zabálni és (cukrosvizet) vedelni ide járnak moziba.
@Art Mooney: nyilvánvalóan nem tudok forrást, de azért, mert Neked nem tetszik a V1, nem jelenti, hogy általánosan ne lenne kedvelt.

nem irreleváns a korabeli sajtó, hiszen ma is van egy korunkbeli sajtó, és, mint Te is mondod, van egy aktuális közvélemény, ami történetesen szöges ellentétben áll a régivel. lehet, hogy csak idő kell a közízlésnek, hogy megszokja az újat? lehet, hogy mindig háborgunk a modernség ellen, de idővel el kezdjük tudni értékelni?

egyes rossz minőségű épületeknek pedig semmi közük a kortársi építészet színvonalához, előbbiből általánosítani nagyon szerencsétlen dolog.
@hufnagel@citromail.hu: Gratulálok!

Vagy nagyon öreg vagy már...

...vagy nagyon hülye.

Bármelyik is, én nem szeretnék ide jutni.
Úgy látom, nem a megberhelt Corvin Mozi lesz a térség legszarabb új épülete... Pusztulatba a Szigonyprojekt házaival! Ócska mind - és az is akinek teccik.
@hufnagel@citromail.hu:

Hú mekkorát röhögtem ezen, kösz a bejegyzést. Csalódtam volna, ha a politikát nem kevered bele, de ez így még hab a tortán hozzá.

Amúgy a vitához kapcsolódva, szerintem két dolgot kell megérteni:

1. Ez az egész beépítés azért kell, mert megváltozik a környék 'főutcája'. Ezért a mozinak csinálni kell egy tetszetős homlokzatot és bejáratot a sétány felé, mert mostantól onnan fogja nézni a sok ember.

2. A 21. században nem építünk 19. századi stílusban, környezettől függetlenül.
Aha. Hufnagelnek az kell, hogy lehessen megint HTO-t venni a történelmi emlékhelyen kólát viszont ne. Ha esetleg az egyikre nincs szükség, míg a másikra van, az maga a vadkapitalizmus. És a városvezetés tehet arról, hogy a virágok elfonnyadnak. Remélem jól foglaltam össze.

"A terveket így, ebben a formában nem támogatják, abban viszont mindenki egyetért, célszerű a mozit megnyitni hátul is." - na ez egy elég jó kiindulási alap, örülök neki, kár, hogy nem ezzel kezdték (ti. bevonni a helyieket is). Bár az nem egészen világos, hogy mi a gond a tervvel (nekem tetszik ugyanis :), mik voltak az ellenérvek. Csak nem a kukák?