Üvegtorony

Címkék: tér terv józsefváros

2009.01.17. 13:14

A választások évében, 2006. március 23-tól április 15-ig Michael Rakowitz művész együttműködést kezdeményezett a város lakóival budapesti közterületeken vizionárius építészeti kollázsok és modellek létrehozására, amelyek a kerületek rehabilitációs folyamatai következtében lerombolt épületekkel és foghíjtelkekkel foglalkoznak. Rakowitz egy szendvics-táblát viselt magán, amelynek felépítése azoktól az ideiglenes szerkezetektől ered, amelyeken a választási kampány plakátjai láthatók városszerte. A testről leemelve a szerkezet átalakult mobil rajzstúdióvá, és rögtön képbe öntötte az itt lakók álmait, elképzeléseit. 

„Két nagyon magas üvegtorony, melyeket híd köt össze, Gazdik Richárd javaslatára. A VIII. kerület lakójaként Richárd büszke környezete sokszínű etnikai kultúrájára, a kínai, roma és arab lakosságra. A torony alapja egy világítótorony, a híd pedig fénysugár, melyek azt jelképezik, hogy Magyarország a Kelet kapuja. Az egyik torony a Rákóczi térre épülne, minimum 18-20 emelet magasságba, kilátást engedve Budára úgy, ahogy a budaiak látják Pestet a Gellért-hegyről vagy a Várhegyről. Pestre is rálátás nyílna a toronyból, felülnézetből lehetne figyelni, hogyan változik. Végigsétálva a hídon a járókelők egy kiállítást látnának a kerület bevándorlók kultúrájának migrációjáról, miközben ők maguk is mozgásban volnának. Végül a másik, hasonlóan magas üvegtoronyból bukkannának elő a Blaha Lujza tér foghíjában.”
Forrás

A torony és az átjáró biztosan feldobná a kerületet, főleg hogy metróval lehetne a Rákóczi térig utazni, onnan meg lift repítene a magasba...kár, hogy csak álom marad.

Arra viszont jó, hogy lássuk, a kerület lakói hogy képzelik el a felemelkedést.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr22879770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sajnos lemaradtam a kiállításról és csak itt és most látom előszőr amit Michaellel kitaláltunk. Jó kis este volt a Szimplában és nagy élmény volt ilyesmiről beszélgetni. Amúgy a nevem helyesen: Gazdik Richárd. (Azt hiszem csúnyán firkantottam alá az elkészült képet)