Válaszok

Címkék: fórum civil önkormányzat képviselő

2011.04.25. 16:50

 A CaPE idei első fórumán előre bekért kérdésekkel készültek a szervezők; ezek egy része el is hangzott, de mindet megkapták a képviselők írásban. Kis időbe beletelt, mire a válaszokat összegyűjtötték, de végül megszületett. 


Érdemes lenne negyedenként ilyet tartani negyedévente - amolyan mini közmeghallgatást, az adott terület képviselőjével. Akkor tudná a képviselő, mi is a helyzet a körzetében, és talán tudna érdemi munkát is végezni a választóiért. 

Persze, ez csak tipp. Általában jobban tudják, mit akarnak a választók.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr372853884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korrekt eljárás, és az együttműködés fejlesztésére kiválóan alkalmas kezdeményezésnek tartom.

A Lesley javaslatával is teljesen egyetértek, és ki is egészítem:

Az egyéni képviselők ugye többen vannak, mint a negyedek. A negyed - bár hivatali-tervezési kategóriaként hozták létre - alkalmas egységnek tűnik a közérdekű problémák felvetésére és megbeszélésére. Ezért nyilván az egy negyed, több képviselő felállás lenne, ahogy a palotanegyedi fórumon is volt.

Egy-egy témakör kapcsán esetleg indokolt lehetne az apparátus különösen érintett vezetőjét, szakemberét meghívni, szintén példát adott erre a palotanegyedi fórum az Alföldi György - jelenleg tanácsadó - részvételével. Nagy probléma szerintem, hogy az apparátusi szakembereknek nincs "arcuk" a polgárok felé, kevés alkalmuk van a hivatalon kívül megmutatni a kompetenciájukat.

Ezt a képviselők legtöbbjére is igaznak tartom, s ezért - a szakértőkhöz hasonlóan - természetesnek venném, hogy felkért hozzászólóként vagy saját kezdeményezésből, időnként részt vegyenek a számukra fontos témákban különösen érintett negyedek fórumain. Például a Kesztyűgyár tanácsadó testületébe kinevezett politikusok is megmutathatnák így a kompetenciájukat és elkötelezettségüket a szűkebb feladatuk iránt.
Itt a Húsvét eljött végre
Orbán Viktor örömére.
Elkészült a Fidesz alkotmány,
Ami egy gagyi tákolmány.
Amit az emberek "lelocsolnak"
s Piszuár helyet használnak.
Már holnaptól indul a számláló,
Lesántult a dakota kamu ló.
Már látszik a Fidesz válság,
Ez csak pünkösdi királyság
Ne fuss hát el Tömjén füstös virágom,
A sok önkényért verés jár, de három!
A Jobbikos Novák Előd szerint az új alaptörvénnyel csöbörből vödörbe esett az ország, hiszen a "rákosista" alaptörvény helyére egy újabb egypárti, párturalmi alkotmány kerül. A politikus a képviselői irodaházban tartott sajtótájékoztatón levette a falról a nemzeti együttműködés nyilatkozatát, és helyére egy képet akasztott fel. Ezen a fotón Rákosi Mátyás portréjába Orbán Viktor arcát montírozták. Novák szerint a közintézményekben a nemzeti hitvallás helyett jobb lenne ezt a képet kirakni.
Idézem a polgármester Facebook-csoportjának egyik kommentjét (a kukázási rendelet tárgyú egyik hírhez tartozik, de öszefügg a palotanegyediek kérdéseinek példás kezelésével):

"Engem továbbra is érdekelnek a szemetelés csökkentésére alkalmas megoldások, és szívesen részt vennék - az interneten, esetleg személyesen - olyan ötletgyűjtésben, ahol hasonlóan motivált emberek konkrét megoldásokat keresnek, hogy aztán a döntéshozók sok szempont és elképzelés mérlegelésével intézkedhessenek.

Helytelenítem viszont, ha a kérdésben magukat motiváltnak mondó embereknek semmi javaslatuk nincs, ha az illetékesek sem jutnak túl a panaszkodáson, vagy ha átgondolatlan intézkedéseket hoznak, amelyekről előre látható, hogy eredménytelenek vagy nem hatékonyak lesznek. Ezen az alapon nem értek egyet a kukázás jogszabályi tiltásával sem.

Reméltem, hogy a polgármester oldalának bejegyzésénél megjelennek a stábjának az illetékes tagjai, az ön körzetének vagy a hasonlóan érintett körzetek önkormányzati képviselője, az ő segítőik, a konkrét megoldásokat kereső aktivisták. A képviselőknek azonban híre-hamva sincs itt. A polgármesteri hivatal munkatársai csak lájkolnak, időnként törölnek, hozzászólni nem szoktak. Új megoldásokat az ember erről a fórumról nem nagyon ismerhet meg, és nem is tűnik érdemesnek ötleteket itt közzétenni, mert senki nem adja jelét, hogy érdekelné.

Az önkormányzat honlapján évekkel ezelőtt hozzá lehetett szólni, de ezt a lehetőséget az előző ciklus elején megszüntették. A polgármester egy hivatalos leveléből nemrég kiderült, hogy eldőlt, az ottani kérdezési lehetőséget nem akarják visszaállítani, maradnak annál a minimumnál, amit a törvény előír.

Két képviselő ugyanakkor (Szilágyi Demeter és Egry Attila - aki alpolgármester is -, mindketten a Palotanegyedből) jó kezdeményezést tett: lakossági fórumot tartott, majd az ott összegyűjtött konkrét kérdéseknek utánanézettek, és a válaszokat írásban közzétették, hogy minden érdeklődő láthassa, a kerülettel foglalkozó legolvasottabb internetes oldalon, a 8kerblogban ( 8ker.blog.hu/2011/04/25/valaszok_34 ). Teljesen konkrét, megoldásközpontú, nem hagy ki semmit. Közvetlenül az interneten gyorsabb és hatékonyabb lehetne, de a célnak ebben a formában is tökéletesen megfelel.

A kukázási kérdésekről az önkormányzat részéről a polgármester közterületi ügyben illetékes tanácsadójával lehet beszélgetni az interneten, a kerületi MSZP fórumában ( www.mszp8.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=96#6485 ). Azért ott, mert az a kerületben a legolvasottabb politikai fórum: a kerületi Fidesznek tudtommal egyáltalán nincs internetes oldala, a polgármesteré ugye ilyen, az LMP-én csak most kezdenek tartalmat fejleszteni, a Jobbikén ugyanúgy nem lehet kérdezni, mint az önkormányzatén, a 8kerblog pedig ugyan foglalkozik politikával, de nem kimondottan politikai fórum. Tehát maradnak a szocialisták, ha politikát is érintő ügyben hozzászólni és válaszokat is kapni szeretne az ember.)"