Sokat gondolkodtam azon, egyáltalán elkezdjek-e írni erről, hiszen annyi helyen, annyi írás, annyi féle vélemény, ötlet született már, hogy lassan Dunát lehetne vele rekeszteni...Még külön blog is indult a témában.

Aztán mégis elkezdtem, hiszen ez közügy, mindenkit érint, nem csak a kutyásokat. Sietek az elején tisztázni, én is tartok állatot (teknőst), be is fogadom, ha olyan, nem vagyok ellene annak, hogy az ember még egy darabot magánál tartson a természetből. Ami nem tetszik, az a szar.

Az ember tudja, az ürülékben bomló és bomlott anyagok vannak, veszélyes fertőzéseket lehet elkapni belőle. Ezért van egy külön helyiség a lakásban, ahol nem végzünk egyéb tevékenységet, viszont gondosan megtisztítjuk utána a kezünket. A kutyatartók jogosnak vélik a kijelölt helyeket, ahová kedvenceik üríthetnek, amit nem nagyon takarít senki. Sokan ezért nem engedik oda a kutyájukat, viszont a maradék kis zöld részeken, rosszabb esetben a járda/út szélére engedik szarni. Kiszárad, majd a szél széthordja, arról nem is beszélve, hogy egy kiadósabb eső után nagy területen szétterül a higított fekália. 

Olyan egyszerű lenne a megoldás....Nem kell hagyni, hogy a kutya seggét elhagyó szar elérje a földet.

Működése egyszerű: mágneses, ha a videóból nem derülne ki. Elég egyszer megvenni, és utána már csak a zacskót kell vásárolni, 30 darab van egy csomagban -  azt meg amúgy is kell.  Háromféle színkombinációban és négyféle méretben kapható - az USA-ban. És nem is drága - ha lenne ebadó, akkor azt is el tudnám képzelni, hogy a regisztráláskor egy ilyen eszközt kapnak a gazdik, a zacskót pedig megveszik folyamatosan. Az önkormányzatok így is költenek a kutyaszartartók kihelyezésére és üritésére.

Ha valaki azon aggódik, hogy viselik ezt a kutyák, itt egy kicsit hosszabb videó.

Egyébként tényleg rengeteg kutya van Budapesten: szakértők szerint mintegy 400 ezer kutya él itt (ennek csak a fele regisztrált). Ebben élen járunk: a másfél millió lakosú Bécsben 60 ezer, a 650 ezer lakosú Frankfurtban 12 ezer kutyát tartanak nyilván. Ezekben a városokban ráadásul a belvárosi zöldterületek aránya is sokkal nagyobb, mint itt.
 
A kutyák Budapesten kb. 40 tonna kutyapiszkot hullatnak el naponta: ez már nem kis közegészségügyi kockázat.
 
Érdemes tekintetünket Angliára is fordítani: ott 1996-ban vezették be a “The Dogs (Fouling of Land) Act” nevű ebrendeletet, ami egy igen szigorú szabályozás. Elég nagy visszatartó ereje van az akár 1000 fontos pénbírságnak (durván 305.000Ft), valamint az utcai hirdetőtáblákról sok helyen visszaköszönő, gyönyörűen nagyított, frissen gőzölgő kutyaürülék fotójának a mellé társított szöveggel: “Ne higgy annak az embernek, aki azt mondja, hogy ez nem veszélyes hulladék”.
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr891340167

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kántor ideszart 2009.08.28. 15:43:05

Csilla kutyaszarba lépett. Csak otthon vettük észre, pontosabban éreztük meg a penetráns szagot, így az amúgy szerdán esedékes takarítás egy részét előre kellett hozni: flóraszeptes felmosás az előszobában és a lépcsőházban, orrfacsaró cipőtisztítás (a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kérlek ne a marketingbullshitet mutasd, hanem ahogy te rohangálsz, hogy a kutyád seggéhez érj, mielőtt a hígfosást kiteszi.

Egyébként ha figyelembe vesszük az indexes bevezetőt, mit kezdjünk ennyi kutyaszaral, egyszerű a megoldás: építsünk várat belőle.
majd ha 2-3 kisgyerek megvakul az urulek miatt es eler a proli nep hangja a donteshozoig, azaz a donteshozok erzekelik, hogy a szavazatmaximalizalasnak az a modja hogy beszivatjak a kutyasokat, akkor majd lesz valtozas, addig nem...
remelem mas gyereke fog megvakulni, es nem az enyem, sot azt remelem a legjobban, hogy egy olyan kutyas gyereke fog megvakulni aki eddig othagyta
Kutyákat lelőni, gazdáikat munkatáborba deportálni. Mindenki tudja, hogy ez a megoldás, csak senki nem meri felvállalni.
:P :D
Hát nekem 6 éve van qtyám és pesti vagyok és sosem okozott gondot hogy vigyek magammal zacsit+papírt és fölszedjem utána a termést. És úgy látom hogy a fiatalabbak szintén így tesznek, inkább az öregebbek nem. Esetleg büntethetnének a közterületesek.
mágneses?

és mi van ha a kutya nem vasat szarik?
Az a gáz, ha bevezetnék az ebadót, rengeteg állat utcára kerülne - mert ilyen rendesek a gazdik. Előtte egy RFID-s azonosító kötelező jelleggel minden állatba, aki meg kiteszi az állatát, annak tényleg durva büntetést.
Aztán jöhet az ebadó, majd meggondolnák, hogy ki vállal tényleg jó szívvel háziállatot. Ha meg házőrzőnek kell, van riasztó, ha meg vakvezetőnek, az kaphat mentességet. Meg lehet ezt korrekt módon csinálni.
@Zsola777: Városi lakásba, házörzőnek? :))) Szerintem aki emeletes házban kutyát tart az hülye. Aki meg az utcára szaratja, az egye meg utána.
"Aztán jöhet az ebadó, majd meggondolnák, hogy ki vállal tényleg jó szívvel háziállatot."
Jó ötlet, pont az öregektől vedd el a gyakran egyedüli társukat, mert ugye nem a szolizott picsa nem fog pénzt kapni a kigyúrt stricijétől ebadóra, a nyominger pincsijére, ezt mindenki sejtheti...
Amúgy ha évi 10K HUF (ami lófasz) ebadót vezetnének be erre a 400.000 állatra, akkor 20 év múlva nullszaldós lehetne a BKV (80 mrd HUF). Miért nem jutott eddig ez Demszky eszébe? :))
@Sün! balázs: Vannak kertvárosi lakások is.
@Muad\\\'Dib: Ok, könnyen beszélek kertes házból, de bakker - régen is volt ebadó, nehogy már a szegény kisnyugdíjasok lepődjenek meg azon, hogy ez új. Addig örültek volna, hogy nincs. Ám legyen, kapjanak kedvezményt az ebadóra a rokonok nélküli nyugdíjasok.
Attól, hogy valaki nyugdíjas lesz, nem jelenti azt, hogy hirtelen kedvezményt kap mindenre és gyámolítani kell. Mondtam, lehet ezt korrekt módon csinálni.
Az adóval meg mindenki nyilatkoztassa ki, hogy igenis hajlandó törődni a háziállatával és _felelős_ gazdája. Erről lenne szó. Lenne bevétel, parkfejlesztésre is lehetne költeni.
A bevezetés után biztosan több, de hosszú távon kevesebb lenne a kóborállat. És tisztábbak a közterek, főleg a városban. Akinek nem tetszik, költözzön vidékre.
@Muad\\\'Dib: Nem az ebadó a lényeg, hanem hogy ne szarassa az "egyedüli társát" az utcára. Nehéz felfogni?
sok kutyaellenes balfasz.igen, aki itt megvakulásról, meg megetetésről ir, az nézzen már magába..
egyrészt: a kutya nagyon régen domesztikált háziállat.nekem is van kutyám, az előzőnél is vittem zacsit és összeszedtem a cuccot, tárgyalásra menet, öltönyben is.nem tétel, ez kutya kötelességem, ha már kutyát tartok.

pakesz: ha a kisgyereked megvakul, akkor talán Te vagy a hülye, hogy nem mondtad neki hogy nem szabad. van játszótér, viheted oda is, előbb vakulna meg egy hintabalesettől, mint a kutyaszartól.hiszti...

Kedves cikkíró: ha már Nagy Britanniát említetted, néézz utána légyszíves, hány kutya van abban az országban...na mennyi? A múltkor a Top Gear adásában elhangzott, hogy kb. 5-6 millió... még jó hogy kell szabályzás...
Az a fasz, aki meg összeadta egy átlag bp-i kutya átlag bélsár tömegét..hát ehhez csak gratulálni tudok.vki összeadhatná a parkba, aluljáróba, térre, lépcsőházba szaró csövesek végtermék tömegindexét is/nap, az nem zavar, kretének? meg az elszórt szemét? meg a kölykét a parka szarató kismama látványa?
Sok hülye, aki a kölykének csak a mesekönyvben tudja mondani, hogy milyen helyes kutyus..szörnyű ostoba egy társadalom vagyunk...
200.000-300.000 vagy súlyosabb büntetéseket bárkire. Eb elkobzása, altatás azoknál akik többször követnek el szabálytalanságot.
Ebadó, minek? Eltünteti a kutyasz@rt? Szépen elvándorol zsebekbe (mint a büntetések)
nem egyszerűen utcára, hanem _közterületre_ tilos szaratni az ebet
@Goose-T:
"Nem az ebadó a lényeg, hanem hogy ne szarassa az "egyedüli társát" az utcára."
Írtam én olyat, hogy szarassa az utcára? Szedje össze mindenki. Viszont épp ezért értelmetlen az ebadó. Attól még összeszedni nem fogják, az önkormányzatok meg nyilván nem ennek takarítására fogják költeni, ismerve a mai állapotokat.
@=Daniken=: azért, mert az egyik problémát előveszem, nem jelenti azt, hogy a többi el van felejtve. A szemetelés is fontos, és már született is rá terv, meg is valósult.
8ker.blog.hu/2009/05/21/kommando_akcioban
Nézd meg a futtatókat/szaratókat a városban, legtöbbször nincs messze a játszótér. Sokszor közvetlenül mellette van. Ebben nem a kutyások a hibásak, viszont nem érdekli őket, hogy szarhegyeket hagynak a gyerekek mellett.

Mindez nem jelenti azt, hogy általánosítani kellene. Peace!
Lehet 400000 kutya Budapesten, de azért érdekelne ebből a ténylegesen lakásban tartott állatok száma, akiknek az ürülékéről mint problémáról beszélhetünk.
Van kutyám kertben, övét azért ne számítsuk ebbe a 40 tonnába, bár budai. Volt lakásban is a város szélén, őt viszont legtöbbször olyan helyre vittem, ahol célszerűtlen lett volna összeszedni utána, egy réten vagy a lakatlan Dunaparton. Ő például futamított már meg betörőt, nem mondhatjuk, hogy nem házőrző.

Ahogy tudom, régen az ebadót a házőrzőkre nem rótták ki, és a beszedésére cserébe olcsóbban olthatták be őket - a pénz erre ment, a veszettség visszaszorítására, nem egy új politikusvillára.
@Zsola777:
Lásd az előző kommentet. Plusz még annyi, hogy a magyar közállapotokból kiindulva, csak az illegálisan tartott állatok száma nőne meg, márpedig egy beoltatlan kutya, ha lehet még rosszabb, mint az utcára szaró. De ismétlem, természetesen ki kellene valamit találni, csak ez nem egyszerű, mert nem állítasz egy őrt minden kutyás mellé.
@Muad\\\'Dib: Bizony ez így van, de valahol csak el kell kezdeni a dolgot, nem?
Talán pont brit tudósok készítettek egyszer szimulációt a kutyaszar időbeli terjedéséről és eloszlásáról.

Ugyanis akik belelépnek, azok széthordják. Amit széthordanak, abba belelépnek mások.

Legtöbbször nem darabos kutyaszarba lépünk, hanem a széthordott, nem látható nyomokba.

Gyakorlatilag, aki járdára lép, az kutyaszarba lép; ha utána bemegy a lakásba, már be is vitte.
@pucros: erre gondolj, ha nyári esőben szandálban vagy
Nem vagyok egy nagy matematikus, de ha elosztom a 400000-et 40000-rel (40 tonna az elvileg ennyi kiló, nem?), akkor az jön ki, hogy egy budapesti eb 10 kilót tojik naponta. A szomszédomban (nem Pesten) két darab 80 kg körüli kutyát tartanak, de szerintem még együtt sem sikerül ennyit produkálniuk. Akkor hogy is van ez az adat? Még átlagnak is nagyon gyanús...
ezzel pont az a baj, mint sok minden mással, hogy van rá rendelet, csak nem tartatják be az emberekkel.
pl a 8. kerületben az a rendelet, hogy ha sétáltatsz kutyát, még ha nem is szarik éppen, megállíthat a köztis, kérheti a kakizacsit, és ha nincs nálad, akkor 10ezer a büntetés.

nem hogy ezt nem láttam soha megtörténni, közterületest se látok soha.

német utca józsef utca sarkán ingyen adják a zacskókat amúgy.

más: fél évig éltem kint németországban, ott ugyanúgy csomóan nem szedik össze a kakit (menj csak el egy olyan városrészbe, ahol sok a bevándorló..), csak több a pénze a városnak, gyakrabban takarítanak és hatékonyabban.
@Nadine: kutyám éves termése... :))
@Vámpír\\\'08:

Hát igen, az ilyen posztokba mindig azok írnak be, akik felszedik. Olyat még nem olvastam, aki nyiltan leírná, hogy ő csakazértis odaszaratja a kutyáját a parkba, a többi meg nem érdekli.

Csak sajnos az utcán látható kutyaszarmennyiségből nekem úgy tűnik, még mindig ők vannak többen.

@Kopi3.14:

Hát, ha a marketing shit és a dogshit között kéne választanom, én még mindig inkább a marketing shitet választanám.

De hogy konkrétan is válaszoljak, agy egészséges kutya tudtommal keményet szarik, arra tök jó lenne ez a megoldás. Az meg, hogy évente egyszer folyós jön belőle, hát szerintem azt ki lehet bírni, hogy olyankor esetleg hozzáérsz. Kezet kell mosni utána, tudod?

jozsefbiro.blog.hu/2008/11/03/kantor_ideszart
bocsi, még valami: eltekintve attól, hogy "minden kutyát és gazdit le kéne lőne", engem is zavar rettenetesen a helyzet, és bár én összeszedem minden alkalommal, nem látom a megoldást arra, hogy ezt hogyan lehetne civilizáltan elintézni, lásd pisi is, mert a gyakorlat az, hogy ahány parkot újjá építenek, annyi kutyasétáltató szűnik meg kíváncsi vagyok, majd a rákóczi téren is fognak-e erre gondolni. Egyre kevesebb a hely, ahova menni lehet, hogy a kutya nem a falakra vagy járdára piszkítson. Csak nem látom a megoldást.
Nem csak a SZARRAL van a probléma, hanem a PISÁVAL is. Ott folyik mindenhol, a házak aljazatától keresztbe a járdán, az úttestig, 10 centinként. Felszedhetetlen, bűzlik, gusztustalan és egészségre veszélyes. A magántulajdont sem kímélik a "gazdik": nyugodtan odapisáltatják a társasházak bejárata elé, boltok elé, személyautókra is.

Persze a szart sem szedi fel a kutyások egy része, de a HÍG FOST és a NEDVES KAKIT nem is lehet felszedni, ott marad a nyom (ami bűzlik, gusztustalan, egészségre ártalmas).

Nem csoda, hogy aki gyerekes, és megteheti, menekül a belvárosból. Egyéb problémák mellett ez az egyik legakutabb ok: épeszű szülő nem akarja csecsemőjét pár centire tologatni a kutyaszartól, húgytól.

A megoldás csak "drákói" lehet: ebadóval *be kell árazni ezt a társadalmi és környezeti kárt*, gyakorlatilag luxussá kell tenni a belvárosi kutyatartást (mondjuk havi 20.000 Ft - még mindig kevesebb egyébként, mint egy parkolóhely vagy a dohányosok átlag havi cigikerete). Ennek hatására remélhetőleg macskára, aranyhalra, esetleg teknőcre vagy papagájra cseréli a legtöbb ebgazda a kutyáját.

Az adóból havi 8 milliárd forint folyhatna be az önkormányzatoknak, ezt egészében köztisztaságra lehetne fordítani. Persze lehetne az adózást progresszíven is alkalmazni: belső kerületekben lehetne "retorzív" mértékű az adó (20.000Ft), kertvárosokban pedig csekélyebb (3000-4000Ft).

Fanatikus kutyások antiszociális és önző kommentjeit el sem olvasom, nyugodtan lehet anyázni. ;]
@Nadine: Hm, tényleg nem vagy matematikus. ;-))

Próbáld meg a 40000-t (azaz 40 tonna) 400000-el (kutyák száma Budapesten) elosztani. Nálam tíz deka jön ki.


jozsefbiro.blog.hu/2008/11/03/kantor_ideszart
@Zsola777:
Egyébként egy egészséges társadalom megoldja ezt szabályozás nélkül is. Egyszerűen a lépcsőházban lakók finom megkérdezik a kutyást, hogy ugyan mi a tökért nem képes összeszedni és szeretné e, ha az ajtaja elé gyűjtenék a wc helyett a napi adagot?
Az amúgy példásan működű parkolóbírságokat kivető cégek embereinek kéne ezt a melót kiadni.
1 kaki az uccán = 100.000 huf
az ötödik után meg sintértelep.
@Muad\\\'Dib: Ez is igaz, de elvileg azért fizetjük az önkormányzatnak a zsetont (közvetve is), hogy ezekkel foglalkozzon - dolgozzon a közteres is, ha ez a dolga. Tehát tisztességes adófizetőként elvárhatom, hogy ez is működjön. Persze ha látom, hogy nem működik, én is akcióba lendülök. Felénk szerencsére nincs ilyen gond.
Ja, méghogy nincs munka...
Kérdésem az, hogy miért nincs ebadó. Itt már mindent és mindenkit adóztatnak ld ingatlan vagy szgk. Miért én fizessem a napi 40 tonna ürülék elszállítását, feltakarítását?
Csip-et kéne beültetni a tulajdonosok költségén, hogy ezzel azonosítani lehessen a szabálysértések elkövetőit.
Megjegyzem még: a vizelet bűze senkit sem zavar?
@promontor: Tudtam!!! Hogy megint rosszul számolok...:))) Most másképp csináltam: a négyszázezret is, a negyvenezret is leosztottam néggyel, aztán meg elveszegettem a nullákat, és akkor kijött a 10 dkg!:))) Nagyon röhögök magamon, és duplán örülök, hogy nem mentem olyan pályára, ahol számolni kell:D
Lakótelepen láttam, amint az idős néni beszélgetés közben végignézte, hogy az "egyedüli társa" miként szarik a járda kellős közepére, majd otthagyta.
Máskor a lányomat, bevittem a belvárosba, kiszálláskor első lépése egy nagy csomóba ért, fél óra cipőtakarítás...és így tovább, évente sok szaros élmény.
Nem érdekel mit mondanak a kutyatulajdonosok, aki nem tud a kutyájával a városban városi módon bánni(azaz felszedni az ürüléket stb.), annak nem kell a városban kutya. Amúgy meg büntetéspárti vagyok. Nem kell magas, hanem inkább az, hogy lehessen gyakran hallani, hogy igenis büntetnek.
@clioltd:
"Megjegyzem még: a vizelet bűze senkit sem zavar?"
Na azért azt kicsit nehezebb összeszedni.
nahat. ez igazán izgalmas.
tök furcsa, hogy abban az országban, ahol egyébként minden kíválóan működik, pont a kutyakaki lenne probléma. én nem is hiszem el.
@873ujr3rk: ez (is) probléma, viszont megpróbálok valamilyen megoldást találni - még ha nem is tökéletes, de kicsit közelebb visz.

Remélem.
@Muad\\\'Dib:

Egyszer egy másik fórumon írta valaki, hogy a kutyások vihetnének magukkal egy palack vizet: ha egy kicsit felöntenék a pisit, higítás sokat segítene a szagon.

Mondjuk szerintem az se lenne rossz, ha a csatornába vizelésre szoktatnák a tulajdonosok a kutyát.
@Vámpír\\\'08:

ezért, hogy "qtyám", jár a faszkorbács! b+
@promontor: nem értetted meg a lényeget, de sebaj, leírom akkor neked is emészthetően. Ezt a szart kérném a kedves posztolótól, gyakorlati tapasztalatok alapján isteniteni, nem csak egy marketingfilm alapaján. Lehetőleg úgy, hogy tényleg tartson is kutyát a posztoló, ne csak beszéljen róla. Ez a kitétel ugyanis még csak ki sem derült a posztból, bár inkább sugározza a nem kutyatartó állapotot.
@Kopi3.14: mivel én nem tartok kutyát, nem tudom neked elmondani, mennyire viseli el a kis kedvenc ezt a fajta hámot.
Viszont ott egy link egy másik videóra, ahol két különböző fajta, más mérettel használja.
Lehet, hogy furcsa lenne elsőre, de megszokná. Mint ahogy nem nyakörvvel születnek.
Neked van amúgy erről tapasztalatod?
@873ujr3rk:
igen, ez a legnagyobb baja az országnak
konkrétan az, hogy ha van egy probléma, akor rögtön van egy nagyobb probléma, amivel foglalkozni kellne inkább

a vége meg az, hogy mindenki szarik bele mindenbe, semmi nincs megoldva

@Kopi3.14:

mint nem kutyás, alapvetően csak annyit tudok mondani, hogy teljesen hidegen hagy, hogy oldjátok meg a problémát, lásd reklámfilm, csak oldjátok meg...
bloggazda meg kijavít, de itt inkább a problémafelvetés a fontosabb, ráadásul egy lehetséges megoldással körítve
(és csúnyán általánosítottam)
Nekem is volt kutyám, városi zöldövezetben. Kb. 3 rászólásból megtanulta, hogy aszfalton, betonon nem kakil, épületre, kocsira nem pisil.

Kb, ugyanennyibe kerülne rászoktatni, hogy a csatornalefolyóba, víznyelőbe lehet pottyantani.

Lelkes kutyaszarellenzők körbepingálhatnák ezeket kutyaWC feliratokkal.

Nem a kutyaszarral van a gond, hanem a gazdival, aki szarik rá. Az ő orrát kell beleverni.
Látom sikerült egy "jó" témát választani.
Én csak azon csodákozom, hogy csak a kutyások zavarják ezt a várost? a hétvégén összevizelt, összehányt, szemétben úszó utcák kutyaszar nélkül tők jók lennének....
Lássunk tisztán a Belvárosi kutyások külön ebadó nélkül is rengetteg adót fizetnek, hiszen a kutyatápok, állatorvosi ellátások, oltások és gyógyszerek mind tettemes bevételt hoznak a költségvetésnek. Egy egész iparág él az állattartók, igy a kutyásokból.

Én sokkal jobban félteném a gyerekemet a galambpiszoktól úgyanis a galambokat senki nem oltja, ellenőrzi az egészségét. Nézzétek meg a Mária utca Bródy sarkot, amit belep a galambpiszok (még a kutyámat sem engedem oda). vagy A Gutit ellepő galamb piszoktól.

A Józsefvárosi rendelet meg átesett a ló másik oldalára, mert nemcsak a zacskót irja elő, hanem a kutya útlevelét is magammal kéne hordani.

A kulturált ebtartás ott kezdődne, hogy nem tiltjuk ki mindenhonnan a kutyásokat. Szerencsére egyre többen jönnek rá, hogy a kutytartók fizetőképes társadalom és teszik lehetővé, hogy magunkkal vigyük kedvenceinket a nyaralásra, vásárlásra.
Európa nyugati részén teljesen elfogadott, hogy kutyák vannak az éttermekben, üzletekben (Németországban tilos kikötni).
Végül, de nem utolsó sorban, a riasztórendszer elbújhat egy kutya mellett, én mindkettőt kipróbáltam és ismét a kutya mellett döntöttem....
@lcutti:
A csatorna felett kocsi áll....oda nem lehet....
@Mariannka51: Persze, mindig minden csatorna felett kocsi áll. Jó kifogás.

Akkor ha már tűzcsapra nem szabad parkolni, akkor kutyaWCre se legyen szabad. Ennyi. 15 centivel kiljebb áll és máris odafér a kotyapopsi.
@Teylah: Elegem van a szpemmelőkből. Virtuális kutyaszar!
@Kopi3.14: De, nagyon is jól értettem a lényeget. A lényeg, hogy mondjunk valami kifogást, amire hivatkozva elszabotálhatjuk a probléma megoldását.
1.) Amikor 12 évesen horgászni szerettem volna, meg kellett tanulni egy 30-40 oldalas füzetet és vizsgázni belőle, hogy horgászengedélyt kapjak. Elkelne egy ilyen kutyatartáshoz is. Valamint egy egyszeri díj, hogy tényleg az tartson kutyát, aki komolyan gondolja.

2.) Pestújhelyen a kutyapiszok-kukák mellé rendszeresen kiraknak zacskókat is. Követendő példa! Sajnos így is találkozom olyan kutyásokkal, akik azt mondják, hogy ők ugyan nem szedik össze, mert más meg másképp szemetel, meg nem tartják rendben a környéket. Kérdezem kik? Mert, hogy mi élünk itt, nekünk kellene. Nem az államnak, vagy az önkormányzatnak, bár egyébként rendszeresen ki vannak vezényelve közmunkások avargyűjtése, tereprendezésre (ősszel, tavasszal.

Szóval igen: kevesebb kutyát, több tartva, és sokkal komolyabb, környezettudatos magatartást a gazdik részéről.

Valamint kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes. Aki felnevelt egy kutyát, és komolyan fglalkozott vele, a társa, szerető gazdája volt, az tudja, hogy egy embertől sosem kapja még csak közelítőleg sem azt a szeretetet, ragaszkodást, hűséget, odafigyelést, amit egy kutya nyújthat. Persze sokak életében erre nincs is igény, mert más értékrend szerint élnek.
@Blogerovac:
Sok mindennel egyetértek, egyetlen kutyatartót sem ment fel, hogy felnőtt emberek is az utcán végzik el a dolgukat.

Egyébként lehet, hogy sokan nem értenek egyet velem, de drasztikusan kevesebb kutya kaki van a járdákon mint pl. 5 évvel ezelőtt. Persze mindig vannak akik elfelejtkeznek a kutyájuk termékéről, de mi, kutyások is próbálunk fellépni ellenük (nem mindig sikerrel).
Visszatérve az egyéb szemetekre, húgyszagra, jó lenne ha a közterület nemcsak a kerékbillincs kihelyezésére fektetne hangsúlyt hanem a járdák tisztántartására is. A járdák tisztántartása úgyanis a tulajdonos kötelessége. Jobb esetben péntek reggel lemossák a járdát és hétfő reggelig rá se néznek.
sok lakó inkább kerülgeti a hányást, mint egy vödör vízzel leöntené. Arról már nem beszélek amikor a felesleges csomagolóanyagokat is az utcára dobálják, a kocsiban összegyüjtött szemetet az utcai gyüjtőkbe próbálják beletuszkolni, majd amikor nem megy mellé dobják.

Egy szóval: egy átfogó stratégia kéne a város tisztántartásához, amiben természetésen a kutyapiszok is benne van. Egy elem megváltoztatása nem visz sikerre. Nem kéne mindent a várostól várnunk, nekünk kéne körül nézni, hogy mit tehetünk. (nagyon jó példa volt nyár elején a kis kommandó).
@Lesley: saját háztartásban nincs kutyám, több okból kifolyólag sem: Bp-n panelba elvből nem viszek kutyát, amíg nincs kertesházam elvből nem veszek kutyát, amíg nincs fix lakhelyem-személyes téma- addig nem veszek háziállatot, amit nagyobb nyűg cíhelni magammal mindenhova.

Épp azért, ne csak felvess, személyes példát is mutass, minimum ismerőstől, hogy működik-e, a kutyák elfogadják-e, normális kutyasétáltatásnál megoldható-e, hogy odaérj, kutyafuttatásnál pláne. Bocs, de azt kell modnanom így, hogy ez nem más, mint marketing, nem problémamegoldás.
"Aki felnevelt egy kutyát, és komolyan fglalkozott vele, a társa, szerető gazdája volt, az tudja, hogy egy embertől sosem kapja még csak közelítőleg sem azt a szeretetet, ragaszkodást, hűséget, odafigyelést, amit egy kutya nyújthat."
LOL! Íme, egy sikeres ember sorai...
@Mariannka51: a végső lökést a poszt megírására a Kiscsibész téren minden este látható kutyaszaratás adta. Ha arra jársz, nézd meg, hányan szedik fel...
@Kopi3.14: ok, igazad van. Nem megoldás, hanem EGY lehetséges megoldás. Marketing akkor lenne, ha:
1.) anyagi érdekem fűződne hozzá
2.) lenne magyar forgalmazó, és kifejezetten megemlíteném
MIvel egyik sem, így marad az ötletelés kategória.
Tartottam bérlakásban is kutyát, és a mostani kertes házamban is Budán. nagyjából ismerem tehát mi a műsor a kutyásokkal.
belvárosban kutyát tartani lehessen, ha valaki minimum havi 10000 Ft adót fizet.
HA nincs nála zacskó, vagy video felvétellel bizonyítható hogy nem szedi fel, akkor minimum 100000 Ft legyen a büntetés (aztán követni a díjat az eurohoz viszonyítva).
De, ez csak a rendelet megjelenése után egy év után született kutyákra legyen igaz, hogy a társadalom legyen képes felkészülni. A mostaniaknak csak 50% legyen az adó.
Így szépen leáll a kutya szaporodás, és a kutyákat kötelezően ellátni elektronikus azonosító chippel.
A szabályok betartatását pedig adják ki vállalkozásba herületenként, a vállalkozó a beszedett díjak 30%-t kapja meg (a ha korrupt, akkor a befizetett 5 milliós kaucióját bukja el, tehát ha zsebbe kapja a díj felét pld.).
Lenne itt rend percek alatt.
Más:
Ez az állam egy röhej, itt képtelenek rendet tartani. Fejlettebb államokban inkább megeszi a tulaj de nem hagyja ott, mert az már drága lehet.
1. Kutyák regisztrációja, bőr alá lőtt chip-el együtt, + ebadó.
2. Ebadó mértéke akkora, hogy fedezze a kutyák utáni takarítás költségeit (mivel a gazdik közül csak azok takarítanak, aki ide írnak).
3. Nem regisztrált ebek begyűjt, majd kiirt.
4. "Nyugdíjas-akinek-a-kutya-az-egyetlen-társa" kurvára magányügy, miattuk sem kellene szarban járni. Autót sem tarthatok, ha nem tudom megfizetni az ezzel járó költségeket, hiába hivatkoznék arra, hogy sok gyerekem van, vagy nélkülözhetetlen a munkámhoz. A kutyatartás is tulajdonviszony, jogokkal és kötelezettségekkel jár.
5. Utcára szaró hajléktalan, kisgyerek stb. nem ide tartozik, ez most a kutyaszarról szól. A mennyiségek is jelentősen eltérnek. Nyáron olyan kutyaszarbűz van a belvárosban, hogy rá lehet könyökölni...
6. A kutyák nem csak szarnak. Itt a kerületben a kis utcákban gyakorlatilag minden ház lábazatát (a sarkokon)tönkretette már a kutyahúgy. (Nem, nem a hajléktalanok és nem is a kisgyermekek vagy az UFO-k. Nap mint nap látom az akkurátusan a sarkokra vizelő kutyákat.) Az öntudatos kutyások nyilván vállanák a javítás költségeit...
7. A kutyás egyébként is sajátos állatfajta: nem képes megérteni, pl. hogy nem félek az ebtől ("Nem bánt, nem bánt!") csak nem feltétlenül szeretném, ha rám ugrálna a mocskos tappancsaival.
8. Ami a kutyásnak elbűvölő kedveskedés, nekem lehet kellemetlen. Pl.: a kutya barátságosan nyalogatni kezd (miután felette fajtársa szarát a földről, vagy kinyalta egy szuka hátsóját, esetleg a saját szerszámát/lukát tisztogatta).
9. Az igen kevés, normális gazdával (és állataikkal) nincs gond, ők azok, akik megértették, hogy közösségben élnek és az, ami nekik kedves és fontos, másnak érdeketelen vagy taszító.
10. Az előttem lévő komment íróját sajnálom, hogy a legmagasabb rendű szeretet az volt, amit egy kutyától kapott valaha.
11. Szeretem az állatokat, kutyánk is volt, de jelenleg nem tudnánk vele eleget foglalkozni, így - bármennyire könyörögnek a srácok - egyelőre nincs.
12. Mivel Magyarországon vagyunk, a problémának nem lesz semmilyen megoldása.
@Mariannka51:
Nem csak a kutyások zavarják, de nem lehet lesöpörni a problémát azzal, h. más meg szemetel! Őket is jól meg kell büntetni.

Szerintem meg jó ha köteleznek vkit, h. vigye magával a kutya útlevelét is.

Galambokat tényleg ki kellene írtani! Egy kutya legalább nem a fejem fossa le!

Ha egy étteremben eszek én nem szeretem ha kutyák ugrálnak körülöttem.

Az én kutyám mellett néha az egész házat ki lehetne rabolni. :)
Az elsők között kezdtem el zacskózni a környékünkön, ám hamar elment tőle a kedvem:

Úgy az első hét vége felé vittem volna a következő adagot a szemeteshez. Nem túl hajlékony ürge kotorászott épp benne, és próbált találni bármi ehetőt. Jobb kezében ott volt az egész heti termésünk, sok zacsi, benne a motyó. Én ott álltam mögötte, vártam a soromra..
Ez egy dolog, végülis a kuka kuka, nem pedig étterem..

Ám 1-2 napon belül megérkeztek a szipusok, és onnantól nem lehetett odamenni 1 kukához sem. És ez így megy évek óta minden nyáron. Külön kutyakaki kuka nincs, minden egyes szemetes pad mellett van. Az összes pad ki van sajátítva, van ahol egész horda..

Szerintetek ezek után erőltettem én a kutyakaki dolgot? Majd, ha 2 rotival sétálok, esetleg. De törpe szobacirkáló tulajdonosaként inkább nem erősködöm, hogy nekem kéne a szemetes.

Ha az ebadóval el lehetne érni, hogy bizony, legyenek kutyaürülék szemetesek (úttól és padoktól távol) és ne kerületenként 1-2-höz lehessen elzarándokolni, akkor gyorsabban megtisztulna a társadalom.
@Lesley: csakhogy nem ötletként írtad, hanem kvázi mint a tökéletes megodlást, mert láttál egy tecső videot. Ez még csak nem is a problémára tényleges megoldási javaslat, mert nem vizsgáltad meg a lehetőségeit, előnyeit,hátrányait. Reklámozáshoz meg nem kell hogy anyagi érdeked fűződjön hozzá. De ha nem reklám így, akkor meg nevezzük nevén: spam.
Jut eszembe: Annakidején a vizslámat egyszerűen rászoktattam, hogy (belátom, messze nem tökéletes megoldás volt) a csatornafedő fölött végezze el a dolgát. Egyszerű volt: addig nem labdáztunk, míg nem végez. 2-3 hét után a séta kezdeteként már szalad a csatornához potyogtatni (ha kellett, lesegítettem a termést).
Ha láttam, hogy valaki tart tőle, megfogtam, megkötöttem. Bár igazi báránylelkű vizslalány volt, buszon, vonaton mindig pórázon, szájkosárral volt.
@dean23:
Miért kell az útlevél??? azonkivül, hogy határon felmutatom???
@The Green Manalishi: Hol tudsz ma labdázni a kutyáddal? a kerületben nem lehet 2m-nél hosszabb pórázon sétáltatni...
Sziasztok!

Bocsánat hogy itt OFF-olok, de remnykedem, hogy tud valaki itt infót adni.

Tegnap este 11-12 körül elcsapott egy autó egy srácot a Blaha Lujza téren. Párom szemtanúja volt a dolognak. Nem tudja valaki, hogy mi lett a sráccal?

Köszi.
Szakadt szomszéd mattrészegen leviszi a kutyát szarni: örülök, hogy legalább a házból kitalál... te meg jössz itt a mágneses ebseggzacskóval... mintha nem is a kerületben laknál.
Én mindig össze szedem a kutya ürülékét van nálam zacsi.Még nyugaton tanultam meg és nem most hanem a 90-es évek elején!!!!
De megkérnék mindenkit hogy a kutyaürülék tartót ne kommunális szemét tartónak használjátok!!!!!!
Sajnos még sok mindent tanulnunk kéne!!!!
@Blogerovac: Képzel a tisztviselő telepen is kiraknak néha de sokan nem használják.A legszebb hogy kommunális szeméttel van mindig tele a kutyaürülék tartó!!!
@Sün! balázs:
Tudod a 10k az 10 kilo, azaz 10*10 a 3.on, ami 10 ezret, számmal kiirva 10000 jelent!
Csak azért magyaráztam el, hogy tudd mit használsz, és légyszi:
Ne legyél már akkora Gyökér, hogy megspórolsz 2 db karaktert az 5000-ből!
Szupcsi Szemcsi!!!
Köszi Möszi drága köcsi möcsi!
Remélem elolvasod!
:)
Farok!