Fekete (reál) pont

Címkék: bolt letelepedett

2009.07.30. 10:27

A József utca és a Lovassy László sarkán épült csodálatosan szép színes új építésű ház aljában új bolt nyilt. Egy Reál Pont. Nem is lenne ebben semmi extra, naponta nyílnak új boltok - vagy csuknak be - itt viszont két Szudánból érkezett fekete férfi a tulajdonos.

Törik a magyart, de mosolyognak mindig. Reggeltől estig nyitva (6-22), mindketten ott vannak. Felváltva, persze, de estére azért kiülnek a bolt elé, megbeszélni a nap eseményeit.


Hat éve élnek itt, kis hazánkban, de közben végiglátogatták Európa több országát, keresve a boldogulást - amit végül mégis csak itt leltek meg, a József utcában. Itt négy éve lakik, és egy hónapja nyitotta meg az üzletet Awad Elnor Yiusf, testvérével Fouzi Rajab Saadallah-val.
 
Magyar állampolgárok, mindketten. Legálisan, a törvényeket betartva végzik a munkájukat, így viszont nehéz, mondják. A nyelv sok problémát jelent, hiszen nem jár a hazánkban letelepedő embereknek ingyenes nyelvoktatás - pedig az egyik legnehezebb nyelv a világon! Egy darabig jártak iskolába, aztán amikor kiderült, nem fizeti nekik senki, abbahagyták. Azóta a mindennapok eseményeiből, az itt lakóktól tanulják tovább. Sokszor nem értjük, mondja, de mindig mosolygunk és vidámságot mutatunk; ezt szeretik az emberek.
 

 
- Adjál két fagyit, és írd fel anya papírjára! - érkezik két kislány, és az értetlen arcot látva folytatja - Nem hiszed? Anya! Aaaaanyaaa! - kiabál fel. - Mondd meg, hogy írja fel! 
A megerősítésre felírják. Hitel van.
 
Szeretnek itt minket, mindenki ismer, barát. Sokszor meghívnak a lakásukba, együtt eszünk, iszunk. Azt gondolom, a cigány emberek szeretnek, mert sötét a bőrszínünk. Nem okoz ez problémát senkinek, mindenki köszön elhaladáskor nekik. A környék gyerekei meg ott bohóckodnak velük.
 
Családjuk van, feleség van, egyiküknek gyereke is. Néha látni őket is. Terveik között szerepel egy másik bolt megnyitása is, a körút túloldalán, de még várnak az engedélyre.
 
Színes(edik) a kerület.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr211262338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nekem a legfurább benne a Juszuf angolul leírva - nem mintha magyarul tudnám, hogy kell betűzni : )
Én is megkértem őket, írják le a nevüket, mert úgy eccerűbb, és nem rontom el...
Vicces, de mégsem igazán értem, miért épp ide vetette őket a sors. Ahogy én vagy te sem megyünk Szudánba csak úgy ABC-t üzemeltetni, úgy ők se hinném. Itt valami turpisság van a dologban. Persze kövezzetek meg, hogy rasszista vagyok, de én ebben a "színesen szép a magyar"-ban nem nagyon hiszek. Vagy 100 év múlva már a most ideérkező színesek (arabok, törökök, kínaiak) is beilleszkedett magyarok lesznek, mint a zsidóság?
Talán azért nem mész Szudánba, mert ott majdnem minden rosszabb mint itt. És ezzel arra is megvan a válasz hogy ők viszont miért jönnek ide.
Azért jönnek, hogy felvásároljanak, mint Shimon Peresz. Ez jó válasz? ;]
@shadai: A dílerbiznisz feszegetése közelebb állna az igazsághoz...
@városjáró: Zseniális következtetés Watson! Gondolom a dillerkedéshez elengethetlenül szükséges egy élelmiszerboltot nyitni!
Egyébként meg igen. Ezesetben rasszista vagy.
Tehát onnan sejthető, hogy törvényellenes dolgokat müvelnek, hogy nem fehér emberek és nem Magyarországon születtek. Jól értem vagy kihagytam valamit?
Az AIDS-terjesztését kifelejtetted városjáró! ;]
@városjáró:
ó, úgy tudtam...

Ha könyörögsz, hogy kövezzelek meg, AKKOR SE foglak megkövezni - de ezzel a bevezetővel se tudod elkerülni, hogy megállapítsam: ige, drágám, rasszista vagy.
De ne szégyeld, mer szabad.
Amíg nem erőszakoskodsz...
@shadai: A francba, tényleg. Kösz hogy szólsz. Te kis kirekesztő.
@efzsé: Egyetértünk. Szerintem sem tilos gondolkodnom.
@városjáró:
De még mennyire nem! Én bíztatlak is, hogy tedd!
Egy kicsit nyitottabban is-esetleg...
@efzsé: Térjünk vissza erre a bolta egy év múlva. Ha még akkor is ők üzemeltetik és nem lesz belőle gond, akkor nyomok neked egy mea culpát - igérem.
Ami egy kicsit megütött, hogy hat éve élnek MO-on, és már magyar állampolgárok.
Amit viccesnek tartok, mert ismerek olyan erdélyi magyar srácokat, akik több, mint 10-15 év itt élés, és legaláb 5-6 próbálkozás után kaptak állampolgárságot!
Habár ezen nem lehet csodálkozni Nemzet ellenes Szoc-lib elveket valló...
(nem fejezem be! :D )