Járdán parkolni

Címkék: rendőrség parkoló

2009.04.10. 11:55

A kerületben is - mint az egész városban - egyre több az autó, viszont nem növekszik ezzel arányosan a parkolóhelyek száma. Az építkezések is el-elvesznek parkolóhelyeket, elég csak a metró-gödrök körüli helyzetet megnézni.

A rend derék őrei, no meg a közterületek felügyelői viszont - esküjüknek megfelelően -  szigorúan lecsapnak. A KRESZ világosan leírja, hol lehet szabad és hol tilos parkolni. Nincs elnézve semmi, nem lehet őket korrumpálni, a Törvényt képviselik, ennek megfelelően járnak el mindig - egy ideális világban. De mivel ez nem az, hanem Abszurdisztánnak csúfolt kishazánk, így a rendőrök a saját környékükön (értsd: a rendőrkapitányság környékén) a civil autóikkal simán felállnak a járdára. Minden nap.

Persze, nem tudhatom bizonyosan, hogy valóban a rendőrök autói vannak ott, de erre utal egy levélváltás (ami túl hosszú ahhoz, hogy betegyem) egy lelkesen aktív szomszédunk és a kapitányság között. Az viszont tény, hogy a KRESZ ezt írja a megállásról:

 

40. § (8) A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha
a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

  

Ehhez képest mit látunk a képeken? Másfél méter helyett sok helyen egy ember sem fér el!

 


Tisztában vagyok azzal is, hogy ha végisétálunk a kerületen, egy egész blogot meg lehet tölteni a szabálytalanul parkoló autókkal, és hogy ez mégiscsak kiragadott példa, de két jó okom is van ezekre a képekre:

  • Az egész történetet kaptam, fotókkal, levélváltással egyetemben, benne egy ígérettel, hogy kivizsgálják ezeket - mint látni a képeken, lassan két hete készültek.
  • Mégiscsak a rendőrségről van szó, akiket a szabályok betartatásával bízott meg a társadalom. Ráadásul nekik kellene jó példát mutatni, betartva a törvényt.

Csoda, ha nem bízunk ezek után a zsarukban?

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr531057361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sztem fotó majd feljelentés. Sajnos sok ilyen van. Nem ismerik a kreszt. Ja persze rendőrök!
Amennyiben tábla vagy felfestés nem engedi, akkor egy centit sem szabad elfoglalni parkolás közben a járdából. Vagyis a KRESZ posztban idézett bekezdésében minden pont végén egy ÉS értendő.
És akkor hova álljanak a Tolnai utcában??
@Yogi: Nem kötelező autóval járni...
Ha kevés a parkolóhely, és az önkormányzat nem dönt úgy, hogy a járda helyett újabb parkolóhelyeket létesít, akkor használják a közösségi közlekedést és/vagy kerékpárt. Esetleg kombinálva azzal, hogy az autót ott teszik le, ahol van parkolóhely. Városban előfordul, hogy többen akarnak parkolni, mint ahány hely van. Jobb ötlet?
@S. Annyi

Beteszem a beteges anuszkedba. Jo lesz?
Lila polo rendben?
szerintem abban a naptári hónapban, amikor felparkol, ne kapjon fizetést.
hoppá. lehet hőbörögni. hogy "dehát kell az autó!"... miért is kell? 6 éve járok kerékpárral, és hoppá. nem esett le az aranygyűrű az ujjamról. aki meg még ahhoz is béna, hogy tekerjen, ne menjen rendőrnek. vagy járjon bkv-val. :-P
AVÓs gecik. Nincs messze az idő amikor mi fogunk testüregmotozást végezni rajtuk.
Demszkyt sok mindenért lehet szidni, de a Demszky-karó egy áldás ebben a városban, ahol az autósok mindenhova odapofátlankodnak. Az önkormányzatok hibája, hogy semmit nem tesznek a járdák megvédése ellen, és nem lehet normálisan közlekedni ettől a sok balféktől.
A szó, amit keresel, a kromofág.
5 évente egyszer kell megcsinálni.
+ Manyizgáak tökéelesen igaza van, azok a abcdö betők a hivatkozást könnyítik meg, a mondatból kihagyva őket egyértelmű, hogy mindegeyik feltételnek telejsülnie kell.
@nyistapista: na, és tudod hány helyen láttam én kitört Demszky-karókat? sok. sarkokon, főleg.
ha oda akar parkolni a paraszt, oda fog.
Most őszintén...számít valamit? :D Okés, szenzációhajhászás miatt ki lehet emelni a rendőröket, hogy HÚÚÚÚha, de Budapesten olyan a közlekedési és parkolási kultúra, hogy szerintem a saját lelki nyugalmunk érdekében ezen a témán csak röhögni lehet :D :D Járdán parkolás :D Inkább arról készíts fotókat , hogy hol találtál olyan helyet ahol nem szabálytalanul csinálnak bármit :D Az sokkal izgibb lenne!
@joungen: így így
ők szemeket is nyugodtan kilőhetnek, számít valamit?
joguk van hozzá...
Külön élvezet lehet így egy babakocsit tolni. És milyen biztonságos!
Ez egyszerűen pofátlanság, mocsokság! Erre nem lehet az kifogás, hogy hová álljunk. Én sem fogom az autók gazdáinak otthonának bejárati ajtaja előtt elvégezni nagy dolgomat. Pedig színvonalban véleményem szerint a kettő ugyanaz.
A Ferenc krt - Baross sarkán jó egy hete kinnvan egy megállni tilos. A taxisokat ez persze a legkisebb mértékben érdekli, azóta is ott ácsorognak. Hasonló a helyzet az Üllői legelején: baloldalon egy általában üres taxidroszt, jobboldalon a járdán-buszmegállóban ott ácsorognak. Mellékesen megállni tilos is van kinn.
Hasonló a helyzet egy barommal, akinek már többször szóltam, hogy a járdán nemszabad parkolni, a parkolási engedélyére (!!! az utca mások oldalán lévő fizetős részbe volna érvényes, de az plusz 10 méter és egy zebra) és arra, hogy a metrót építi, rendszeresen odaáll. Arany Volvó.
Jaj... egy csilliomodik poszt arról, hogy vannak akik rosszul parkolnak. Nagyon izgi. Mi a következő? Egy poszt arról, hogy van ahol van egy kis szemét? Nagyon izgi. És persze felháboritó. De ugy hallom a felhők se vattacukorból vannak.
Gallion!
A Baross utcában a Kálvária tér és a Koszorú utca közt kb 300 méteren úgy 60-80 autó parkol tiltott módon a járdán. Ha szerinted ez normális, akkor ne olvass ilyen postokat.
Üdv!

Néhány kiegészítés a fenti történéssel kapcsolatban.
A Tolnai utca ezen oldalán nincsenek lakóházak, csak hivatali épületek, melyek előtt a szóban forgó rész a hivatalok részére fenntartott parkoló. AMely így lett kijelölve, az utca másik oldalán szép nagy járda biztosítja a gyalogosok zavartalan mozgását.

Valóban szabálysértés az ilyen parkolás (nem bűncselekmény) és meg lesz szüntetve, így az itt lakók ezen helyen történő parkolása is megszűnik, akik eddig azért parkolhattak itt.

Nagyon helyes és jogos társadalmi követelmény, hogy ne fordulhasson elő ilyen.

Viszont a gépjármű partvissal, kromofággal történő megrongálása, vagy erre felhívás bizony bűncselekmény.

A rendszámok láthatóságáról pedig ne is beszéljek. Gondolom minden autó tulajdonosának függetlenül munkájától meg van az a joga, hogy a rendszáma csak beleegyezésével szerepeljen a nyilvánosság előtt, azaz ez sem teljesen jogszerű.

Sose feljtsük el a saját kötelességünket sem! Nem elég mindig csak a jogokra emlékezni.

Felmerült az is, hogynem kell autóval járni. Igaz nem is kellene 24-36-40 órákat dolgozni ezeknek az embereknek, sokszor saját szabadidőből, hivatástudatból, és éjszaka a vidéken lakóknak meg nem is kellene hazamenni. Sokuknál az autó az egyetlen alternatíva éjszaka, mivel az agglomerációba nem jár éjszakai járat.

Több intézkedő rendőrt bántalmaznak, ütnek el egy évben, mint ahány sérülés 2006 óta keletkezett az összes tömegrendezvényen oszlatás miatt. Akkor most minden civil ember verekedős és nekik lehet?? SZóval az általánosítással óvatosan, mert demagógiában nagyon jó de egy demokratikus környezetben nem a megfelelő eszköz.

Végeredményben, minden szabályszegés feltárása közös érdek, de ennek során legyen bertartva minden társadalmi szabály, legyen az írott vagy éppen íratlan.
Az előttem posztolóhoz csatlakozva, minden jogszabály ér amennyire be lehet tartani. Tessék megmondani hova lehet állni! Ennyi, Hány éve szedik a parkolási díjat? Hány parkolóház, mélygarézs épült belőle? Mert ha jól tudom arra kell költeni. A környéken több száz parkolóhely szűnt meg az építkezések, a telkek beépítése stb. miatt. Lett egy parkolóház a Bacsóban és egy mélygarázs a Polláckon. Nos én sem vállalom, hogy éjszaka egyedül bármelyikből hazajövök.....Most terveznek egyet a Gyulai Pál utcába, kérdés, hogy melyik végére? Mert a Rákóczi útról sem mernék hazajönni, tele az utca részeggel az egyebekről nem is beszélve.