Az a jó, ha többen is leírjuk, mit láttunk, tapasztaltunk ugyanarról a dologról. Két hete volt a Szomszédsági Tanácskozás - ma délután lesz a következő összejövetel. Így látták mások az előzőt:

Egy kívülálló szemével

Február negyedikén megtartotta immár második programját a most még Szomszédsági Tanácskozás néven futó kezdeményezés. Buczkó Barbara, a Nap Klub Alapítvány koordinátora szerint az a dicséretes cél, hogy a megszervezett fórumok idevonzzák majd mindazokat, akik hisznek a közösség erejében, és abban, hogy egy alulról jövő kezdeményezéssel is komoly eredményeket lehet elérni. Engem sikerült ide vonzani.

Az első tanácskozáson (január 21) eldőlt, hogy most majd bemutatkozhatnak a civil szervezetek, legközelebb, 18-án pedig közelebbről vizsgálják meg a társasházak felújításának lehetőségeit. A fentiek értelmében jó néhány kerületi civil szervezet mutatkozott be, köztük olyanok is, amelyek működési területe elsősorban a Magdolna negyed. Ki gondolta volna, hogy ilyen sokan vannak? És akik még vannak, de nem voltak itt... Élőben láttam a cáfolatát annak, amit egy a kerületet egyébként bizonyos szempontból jól ismerő személy mondott, miszerint nincsenek a kerületben valóban független, aktív civil szervezetek. Vannak, és úgy látszik, utat törnek maguknak - csak még kevesen látják őket...

Érdekes és tanulságos alkalom volt. Nem csak bizonyos kötetlensége miatt (közben lehetett pogácsát, teát fogyasztani, a "háttérben" 8-10-en számítógépeztek, és csak fél füllel figyeltek), hanem mert a tervezettől eltérően menet közben más irányt vettek az események. Szépen egymás után bemutatkoztak a civil szervezetek, és amikor lehetett volna ezekre a bemutatkozásokra spontán módon reagálni, kérdezni, újabb, előre be nem jelentett szervezeteknek megnyilvánulni, akkor az egyik jelen lévő szervezet annyira hatékonyan tárta fel a saját problémáit (elmaradt Rév8 ígéretek, információhiányok, érdemi egyeztetés hiánya, területükön élő kábítószerterjesztőkkel kapcsolatos gondok, stb...), hogy lehetetlenné vált bármilyen más ügy terítékre kerülése. Mégsem volt érdektelen kívülállóként figyelni. Hiszen tanúja lehettem annak, hogy egy szervezet hogyan mozgósít sikeresen (elhívta az érintett lakókat), képviselője hogyan lép fel hatékonyan - bevonja társait, félbeszakítja a más irányba induló gondolatokat, addig nem nyugszik amíg nem kap egyenes válaszokat. Mindezt kicsit hangosan, de még az elfogadható civilizáltság keretein belül. Érdemes volt látni
az "illetékesek" reakcióit is. Akik nem voltak felkészülve erre az akcióra (hiszen nem ez volt a kitűzött téma), emiatt nem is volt itt az elsősorban illetékes, mégis derekasan tartották a sarat a kollégái, elismertek dolgokat, konkrét - és ezért számonkérhető - ígéreteket tettek, több területen megfelelő mértékben helyükre tették az addig hiányos/ellentmondó információkat, és összességében: valami megmozdult. Ismét. Várhatóan nem egy hivatal tekervényes és átláthatatlan útjain fog elakadni az egyébként jogos közösségi/lakossági igény, hanem lesz elmozdulás, előrelépés.


Tiszteletreméltó volt az alkalom szervezőinek lélekjelenléte, moderáló/közvetítő, a vitát mederben tartó aktivitása, a jelen lévő képviselőasszony témához való hozzáállása.
Nekem, egyszerű résztvevőnek egy kettősséggel kellett megküzdenem: 
egyrészt bosszankodtam, hogy amivel szerettem volna kiállni (az eredeti programba illeszkedően), kérdezni, tájékoztatni, arra esélyem sem volt. A vita kibontakozása után szinte csak az ügyben egyik vagy mások oldalról érintettek és a szervezők maradtak, és más téma elképzelhetetlenné vált. Másrészt őszintén tetszett a résztvevők többségének vitalitása, ügyelkötelezettsége. Összességében úgy voltam vele: nem baj, most tanulok. ismerkedek a résztvevőkkel, az ügy kezelésével, az alkalmazott technikákkal. És bízok benne: legközelebb, az újabb és újabb alkalmakon nem csak ez az ügy, hanem sok (hasonló, és különböző) ügy juthat egyre előrébb. Ahogy nem "csak" a hivataltól, nem "csak" a kijáró képviselőtől, vagy az önkormányzattól, Rév8-tól, közös képviselőtől, kormánytól, bárkitől, tehát másoktól várjuk a segítséget, hanem kézbe vesszük ügyeinket, megtanácskozzuk, felmérjük lehetőségeinket, eldöntjük a tennivalókat, és megkeressük hozzá a megfelelő partnereket.

Legyen és maradjon továbbra is a kesztyűgyár (is) ennek egy terepe!

F.S. 

Másik résztvevő szempár meg ezt látta:

Szomszédsági találkozó
 
2010. február 4.
 
Kesztyűgyár Közösségi Ház
 
Harmadik alkalommal rendeztük meg szomszédsági találkozónkat, melynek központi témája a Magdolna negyedben dolgozó civil szervezetek voltak.
Összesen 8 szervezet mutatkozott be. Minden szervezet kapott 5-5 percet arra, hogy elmondja az összegyűlt lakóknak, milyen tevékenységet folytatnak, miben tudnak segíteni nekik.
A Nagycsaládosok Józsefvárosi Egyesülete kezdte a sor, akik többféle tevékenységgel tudnak segíteni a 3-as vagy többgyermekes családoknak. Ruhagyűjtéssel, programok szervezésével, kormányzati portál használatának bemutatásával, problémák esetén tanácsadással is foglalkoznak.
A Kapocs Alapítvány elsődlegesen droghasználó fiatalok gondozásával, segítésével foglalkozik. A kerületben nem csak a Magdolna negyedben dolgoznak, hanem az egész kerületet lefedik, de az irodájuk itt található.
„Muro Phrale- Testvérem” Egyesület elsődlegesen kézműves programok szervezésével foglalkozik, melyek során nem csak a gyerekekkel, hanem a felnőttekkel is beszélgetnek. Egyformán fontosnak tartják mind a két generáció megszólítását, összehozását.
Roma Parlament nevű civil szervezet több úton tudja segíteni a nem csak roma lakosságot. Elsődleges tevékenységük egy jogvédő iroda működtetése, ahová bárki fordulhat segítségért. Az irodában egy jogász és egy szociális szakember is dolgozik, akik együttes erővel dolgoznak különböző-nem csak hátrányos helyzetű megkülönböztetésről szóló-ügyeken.
Szigony Alapítvány fő tevékenysége a pszichésen sérült embereknek a napközbeni ellátása. Ezen kívül többféle szabadidős programot is szerveznek, tanácsadással és gondozással is foglalkoznak.
ZÖFI- Zöld Fiatalok Egyesülete- Többféle kulturális és környezetvédelemmel kapcsolatos programokat szerveznek. Pl.: hogyan szigeteljünk olcsón? Régi bútorok újrahasznosítása.
4Ház Egyesület a Magdolna Negyed Program I során felújított 4 ház lakóinak közös civil szervezete, akik saját érdekeik érvényesítésére hozták létre az egyesületet.
 
A beszélgetés további részében a lakók saját problémáikat mesélték el. Több bérlő a Lujza utca 14-es házból érkezett, megjelent a saját önkormányzati képviselőjük is, aki segítséget ígért a felmerült problémák mihamarabbi megoldásában. Szeretnének a lakók nyugodtan aludni, zárható kapukat, kaputelefont, mert sok olyan személy tartózkodik az épületben, aki nem ott lakik, csak „üzletelni” jár oda. Éjszakánként is nagy az átjáró forgalom, amitől nem lehet pihenni. A gyermekeket nem merik kiengedni a belső udvarra sem, sok a drogdíler az épületben.
Ezeken kívül a lakások állapota is szörnyű, sok helyen ázik és penészedik a fal, nincs benti WC. A legnagyobb problémát mégis az átjáró forgalom jelenti, sokan félnek kijönni a lakásaikból napközben is.
Az önkormányzat és a RÉV8 Zrt. Képviselői egymásra mutogattak a megoldások mihamarabbi kivitelezésében. Az önkormányzat részéről megjelentek véleménye szerint a RÉV8 feladata a felújítás, és a megfelelő pénzösszeg is a rendelkezésükre áll, míg a RÉV8 végzi a munkáját, csak a pályázatnak megfelelően a szerződés köti őket egy folyamathoz, aminek a megvalósítása több időt vesz igénybe, mint amit terveztek először.
Az időpontok csúszásából adódó kellemetlenségekért elnézést kértek a RÉV8 Zrt. Képviselői, és igyekeznek mihamarabb teljesíteni a feladatokat.
A résztvevőknek elege lett az ígérgetésekből, és gyors, hatékony megoldást szeretnének, már a jövő héten, mert élhetetlen a Lujza utca 14. szám alatti ház.
A beszélgetés végén megegyeztünk, hogy két hét múlva elhívjuk a vagyonkezelő és az önkormányzat részéről az illetékes kollégákat, és azonnali, hatékony megoldást keresünk a problémákra. Ezen kívül levelet írunk a fenti önkormányzati embereknek, melyben minden problémát felsorolunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr241768359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.