Egyik reggel, amint a nyitott ablaknál éppen húzom fel a redőnyt, kiabálást hallottam. Nem nagyon törődtem vele, hiszen folyton kiabál valaki, de nem akart szűnni, így szétnéztem, honnan jön a hang. Az utca túloldaláról, a szemközti ház negyedik emeletéről kiabált át egy férfi, aki arra figyelmeztetett, hogy a házunk sarkán az ereszcsatorna szétcsúszott, és nagy területen ázik a vakolat  - ez nem látszik a mi oldalunkról, csak szemből.

Megköszöntem a szomszédnak, szóltunk a közös képviselőnek, aki intézkedik - nagyobb kiadástól mentett meg. Ilyen a jó szomszéd. Akkor is szomszéd, ha nem egy házban lakunk, de mondjuk egy utcára néz az ablakunk  (így néztük végig a 2006. október 23-án zajló rendőri brutalitást alattunk.)

Szóval a szomszédság hasznos dolog lehet. Ha tényleg jó a viszony a szomszédokkal, akkor gyümölcsöző kapcsolat is születhet, produktív fejleményekkel. Példa van rá bőven, itt a kerületben a Nap Klub működik hasonló elven, így nem csoda, ha őket kérték fel most, segítenének a Magdolna negyedben is létrehozni a Szomszédsági Tanácsot. Közösségfejlesztésből tanulmányt is írtak, ráadásul itt, a kerületben szerezték (másfél) évtizedes tapasztalatukat.

A Rév8 szervezi az egészet, a Magdolna Negyed Program II. keretében kerül rá sor. Az volt az alapvető elgondolás, hogy a negyeden belül sikerüljön létrehozni egy olyan szervezetet, amely tudja képviselni a terület lakosait; másrészt pedig különböző rendezvényeket tudjon tartani. A pénz a létrehozáshoz a projektből van, közösségfejlesztési címszó alatt, az EU fizeti; az önkormányzat pályáztatott, és a Nap Klub Alapítvány nyerte el a feladatot.

Ők első körben egy kérdőíves felmérést készítenek, ami nagyjából januárra összegződik, de közben már lakossági fórumot is tartanak, hiszen látni kell, ki az, aki kiáll a saját és környezete problémái miatt, és tenni is akar.

A lakossági fórumra öt (5) környéken lakó jött el, a többiek érdeklődök voltak más negyedekből, de a kerületből. Összesen kb. 20-an ültünk ott. A kezdés bőven csúszott, vártunk, hátha jön még valaki, de ahogy szervezte a Rév8, kevés hirdetéssel, nem csodálom a létszámot. Na meg a híre sem annyira jó a cégnek, akik "szerződtünk egy feladatra, és csak azt csinálhatjuk a Magdolna negyedben. Ami a programban le van fektetve, nekünk azt kell végrehajtani, többet nem csinálhatunk, kevesebbet viszont nem tehetünk meg. Ami nincs benne, értelemszerűen az nem lehet benne!"

De ne rohanjunk ennyire előre, fenti mondatok ugyanis nekem címezve érkeztek, azzal a kiszólással, hogy a helyi civil média képviselői sosem azt értik ki a mondandóból, amit akarnak mondani - ezért szó szerint lett idézve. :)

A fórumot Buczkó Barbara vezette, aki profi közösségszervező - legalábbis annak titulálják. Azzal kezdtük, hogy mindenki bemutatkozott pár szóban, sorban. A megjelent lakosok rögtön elkezdték mondani a problémájukat, azt,  amiért időt szántak erre a találkozóra - volt olyan, aki nyár óta vár választ egy levelére; az fél év - de ez a mai este nem erről szól, mondták. Egyéni gondokkal meg kell keresni a Rév8 munkatársait, hivatali időben. Hátha segítenek...

Ezt hallva három ember rögtön felállt és távozott. Közösséget szervező emberként én biztosan nem hagytam volna, de a profik biztosan jobban tudják, kire van szükség egy fórumon. Aztán az egész beszélgetés vége előtt a projektet vezető szakember is távozott...Előtte azért még felírta a táblára a következő találkozó témáit: migránsok, önkényes lakásfoglalók, drog dílerek.

A problémákat és a lehetőségeket feltérképezve szeretnének egy közös cselekvési tervet csinálni, hogy mit lehetne változtatni. Minden héten csütörtökön 3-5 között lehet menni panaszkodni ötletelni, minden hónap utolsó csütörtökén fórum. Ezeken aztán kialakul kialakítják azt a Tanácsot, ami alulról szerveződik, aktív, tenni akaró környékbeli lakókból áll. Önszerveződő módon. Vagyis...kicsit zavaros ez a része, hiszen a Nap Klub pénzt kap azért, hogy létrehozza, de az ideális az lenne, ha létrejönne - szóval nem értem.

Érdekes megoldás. Maga az ötlet remek, már rég el kellett volna kezdeni egy ilyen dolgot - illetve van is működő szervezet, érdekvédő/érvényesítő munkáját ismeri mind az önki, mind a Rév8 - de ez itt a pénz elköltéséről szólt. Látszott ez minden résztvevőn, bőszen jegyzeteltek, fizetést kapnak ezért. Egy ilyen munkához elhivatottság kell, szenvedély, valamilyen szintű megszállottság - olyan, amilyen a Négy Ház Egyesület vezetőjében lángol. Na meg a többi, a negyedben munkálkodó civil szervezetben is megtalálható.

Kár, hogy nem őket kérték fel, hiszen többségük itt él, ismeri a helyzetet, problémákat - megoldásokat. A Nap Klub vezetője, Judit, úgy beszélt a negyedről, mintha egy másik városról lenne szó, és nem ugyanazon város ugyanazon kerületében tevékenykednének. Az is fura volt, hogy profi közösségszervezőként hogy jutott eszükbe karácsony előtt egy héttel lakossági fórumot tartani...? Ha csak az nem, hogy év vége előtt teljesíteni kell egy ilyen fórumot - az EU felé.

A RÉv8 hozta szokásos formáját - bár mostanában már legalább azt elismerik, hogy kommunikációból megbuktak.

Már csak azt kell kivárnunk, teljesen mikor fognak.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr81577652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedvellek Lesley! Aktív fiatal éveimet idézed fel bennem. Amikor még azt hittük, rólunk szól(hat)nak a dolgok. Hát, tudjuk, mennyire lett így... De te ne add fel!
Ha jól értem a lényeget: a SZIGONY-negyedben működő Nap Klub Alapítvány a MAGDOLNA-negyedben fog létrehozni egy Szomszédsági Tanácsot.
Mégpedig egy olyan Szomszédsági Tanácsot, amelynek egyébként a Magdolna-negyedben lakó civilek alulról jövő önszerveződésével kellene létrejönnie.
Ez több, mint érdekes.

Elismerve a Nap Klub tevékenységét (bár az elmúlt évről szóló beszámolójuknak csak a címét találtam meg az új honlapjukon, és a régin is csak 2007-ről, 2006-ról és 2005-ről vannak feljegyzések), meg kell jegyeznem, hogy a Szigony-negyed túlnyomórészt panelekből és egyetemi kórházakból álló épületállománya, valamint lakosságának összetétele jelentős mértékben különbözik a Magdolna negyedétől.

Ennek figyelembevételével felmerül bennem a gyanú: a Nap Klub szomszédsági kapcsolatok építésében szerzett másfél évtizedes tapasztalata egy merőben más környezetben nem igazán lesz felhasználható.
sóhivatal közpénzből?
Kedves Lesley!Minden szó így igaz, ahogy írtad.A szóban forgó egyesület (Négy Ház) több éve próbálja ezt a bizonyos alulról szerveződést lenyomni az önkormányzat-Rév8 torkán, de valahogy eddig nem igazán tetszett nekik az ötlet. A dolog pikantériája az, hogy amit most kezdenek csinálni ebben a bizonyos szomszédsági tanácsos projektben, már évek óta működhetne, ha nincs a RÉV8 ZRT.Csak az a fajta program, amit a Négy Ház Egyesület szeretett volna véghezvinni, nem csak a "jól bevált" módszerekkel(közösségi programok, parkgondozás, ingyen málnaszörp) kívánt dolgozni, hanem alapos, korrekt, kemény munkával, együttműködve az önkormányzattal, RÉV8-cal rendőrséggel, JVK-vel stb. összetett és mélyreható programokat akart kidolgozni ( megjegyzem ki is dolgozott egy párat, csak a RÉV8 lehúzta a WC-n).Alföldi Úr szerint ezek a programok csak egyfajta rendcsinálási szándékot mutatnak fel az egyesület részéről és mint tudjuk, Alföldi ÚR pedig annyira szociális, mint egy darab ementáli sajt, így hát sok vizet nem lehetett fakasztani. Úgyhogy Én átmenetileg fel is adtam, de ami késik nem múlik, ahogy meggyógyulok újra kezdem a munkát.
Kedves dankó7!

Alig értek valamit abból, amit írsz, bár az nagyon érdekesnek tűnik. Szerintem érdemes volna tájékoztatási, nyomásgyakorlási, szövetségeskeresési célból leírni
- mit tartasz fontosnak a Rév8 szociális városrehabilitációs működéséből akármilyen előjellel,
- szerinted mi az ő koncepciójuk,
- mi a tiétek, mit csináltatok eddig konkrétan, kivel beszéltetek, pontosan mi történt, mivel indokoltak,
- stb.

Mi volna, ha ezeket a koncepciókat közzétennéd itt, egy blogon, vagy bárhol?

Kiket volna érdemes bevonni ebbe?

Miből állna a rendcsinálás?

Mit értesz a Rév8 vezérigazgatójának szociális érzéketlensége alatt?

Hogyan kerül ellentmondásba a rendcsinálás és a szociális ügyek iránti feltételezett érzéketlenség?
@vajdapeterutca: Most komolyan, mit nem lehet ebből megérteni? A ti sztoritok tán sikergalopp? Nekem nem úgy tűnik. Akkor meg, mit értetlenkedsz? Ennél konkrátabb hozzászólást mit olvasnál szívesebben?
Szia!

Részletesebbet, rendszeresebben olvasnék róluk, tőlük. Érdekel, mit csinálnak.

Dehogy, a mi történetünk természetesen messze nem sikersztori. A maga módján kudarcos és sikeres, és ebből szerintem lehet tanulni. A Négy Ház is nyilván a maga módján kudarcos és (remélem, részben sikeres), amiből szintén jó volna tanulni.

A Rév8 szociálpolitikai részlege tudtommal szakmailag erős stábbal működik. Szeretném érteni, milyen kép él róluk a partnerekben, hol csúszik félre, ha félrecsúszik.

Az sem elég, hogy az önkormányzat és intézményei általában ilyenek és ilyenek. Csak nem minden terület, és minden az önkormányzatnak dolgozó ember hajszálra pont ugyanolyan...?

Vagy félreértem a megjegyzésed?
@vajdapeterutca: Egyre kevesebben vannak az önkormányzatokban akik azért dolgoznak épp ott, mert ez érdekli őket. Túlélő - máshoz nem értő - emberek inkább. Legalábbis akik a végtermékekről döntenek, azok tuti.

(Olvastalak másutt is, ott is próbálod elvenni a véleméynek élét, holmi konkretizációs igényekkel. Naivnak tűnsz...)
Lesley!

jó lenne, ha a "szó szerint idézem"-et, tényleg szó szerint idéznéd. és nem torzítanál egyetlen betűvel sem. akkor talán lehetnél hiteles is.
és legjobb lenne, ha arról tudósítanál, ami tényleg volt és nem CSAK arról, ami neked (vagy egyeseknek?) épp a sarkadat (sarkát) böki.
mert ez a Hitelesség. (mily meglepő...)
elfogódott, vagy cél mentén elfogódottá váló - Magdolnán kívül lakó, élő, csak provokációs helyzetekben ide jövőként írsz.
persze, írj, ha ez a viszketegséged! írj! alkotmányos jogod. de emellett minimum legyél hiteles! ha már...
de ne támadj olyanokat, akiknek a munkájáról mit sem tudsz.
sajnos a Te "munkádról" mi, Magdolna negyedet "szétbarmoló, hozzá nem értő, kifigurázható, fikázható, kritizálható, stb." napi "barmok" mit sem tudunk - de nem is parolázunk ki. így kérlek szépen, Te se tedd, míg mit sem tudsz. de ha érdekelne legalább (minimum) -és vállalva önmagad bejelentkezel - bármikor szívesen bármelyikünk elmeséli Neked. ebben biztos vagyok.

azon a fórumon én is ott ültem - és én is egyike voltam a "sokat jegyzetelőknek". és én elmondtam ki vagyok és milyen minőségeimben vagyok ott. Te nem. puszta "nyóckeres" lakosként mutattad be magad - miközben itt lébecolsz megélhetési bloggerként. bocs - de kérdezném, eddigi életed során mit tettél ezért a negyedért??? tudod, azért a negyedért amelyikben nem laksz...de amelyik működését ilyen prímán bírod minősíteni...

van igazságod sok szempont mentén. ezt ott a Fórumon pont az általad fikázott cég sem tagadta! mi több, felvállalta!

hogy mit tud megoldani és mit nem?? csak annyit, amennyit az adott projekt megenged.
ezt, ha már annyira tájékozott vagy, alapból tudnod kellene.

és kérlek, írj arról is, hogy TE mit tettél mindeddig a Magdolna negyedben élőkért???

üdvek, VB.
@varangyosbéke: Na mesélj, mit tettek le az asztalra eddig? (De vigyázz, én sem lakom ám ott, csak beleugatok az életedbe - ahogy te is a másokéba.)
@varangyosbéke: fontos különbség köztünk, hogy te (és a többiek) fizetést kaptok azért, amit csináltok. Vagy nem csináltok.
A vicces az, hogy diktafon volt nálam. A szó szerinti rész szó szerint van. Megélhetési blogger? Ezt kifejthetnéd bővebben, de tényleg.
Mesélni? A gyerekeknek, ők talán még elhiszik. Szerinted miért van olyan rossz híre a cégeteknek? Az egész kerületben, minden negyedben, ahol dolgoztok...Mi lehet az oka?
Érdekes az is, hogy nem cáfolod a dolgokat, hanem a személyem kezded ki. Ez is olyan tipikus, Rév8-as.
Kedves Dankó7

Amit leírt, az érthető volt, és tényszerű. Vajdapeterutca kifogásai (mint pl.:…alig értek valamit abból, amit írsz…) őt magát minősítik.
Az Ön helyében azért az Alföldi urat érintő, személyeskedő megjegyzését mellőztem volna. (Egy ilyen mondat ugyanis erősen lecsökkenti a hozzászólás lényegi részének a súlyát).

Én feljogosítva érzem magam arra, hogy megszólaljak ebben az ügyben, hiszen az elmúlt évek során újságíróként figyelemmel kísértem a Magdolna-negyed négy, felújításra kijelölt épületének felújítási munkáit.
Amikor végre elindult egy rehabilitációs folyamat ebben a városrészben, az itt lakók joggal remélték, hogy lakókörnyezetük végre szebbé-jobbá válik. Ennek érdekében talán egy kissé alaposabban odafigyeltek a megkezdett munkákra, azok minőségére, de akár ésszerűségére is. Ha valami nem úgy alakult, ahogy kellett volna, a jobbítás szándékával jelezték azt.

Csak egy példát említek: a Dankó utca 7.-ben, az udvar díszburkolatának lerakása előtt (és közben) az ott lakók azt kérték az illetésektől, hogy egy lefolyót is építsenek be a lépcsőház előtti területre. Ám hiába szóltak – a Rév8-nál nem vették figyelembe ezt a jelzést.
Ennek pedig az lett a következménye, hogy már az első nagy esőzésnél összegyűlt a víz a jelzett szakaszon, és így utólag kellett felszedni a burkolatot, hogy mégis kiépítsék a csatorna-elvezetést.

Úgy látom, hogy minél távolabb él valaki a Magdolna-negyedtől, annál inkább nem érti (nem értheti) az ott élők problémáit. Az értetlenkedőknek, a fanyalgóknak, és a mások problémáival azonosulni képtelen embereknek ezért azt javaslom, hogy a Kálvária térről indulva sétáljanak végig egyszer a Dankó utcán, mondjuk úgy délután három-négy óra körül. Ott forduljanak be a Szerdahelyi utcába, és menjenek ki a Teleki térig.
Garantálhatom, hogy megrázó élményben lesz részük.

Ezek után pedig majd gondoljanak azokra, akik önhibájukon kívül ezen a környéken élik le az egész életüket. És bocsássák meg, ha közülük néhányan egy kissé hangosabban kiabálnak segítségért...

Kedves Dankó7

Vajdapeterutca javaslatát jónak tartom: az Egyesületnek egy saját blogot kellene létrehoznia, ahol a nyilvánosság erejével megtámogatva lehetne ütköztetni, csiszolgatni és kialakítani a felek eltérő véleményét, álláspontját – a jobbítás szándékával.
Ennek beindításában és későbbi munkájában én is szívesen közreműködnék, mint egy közelben élő (és a Teleki téri piacon vásároló) lakó. Az ünnepek után megkeresem, addig is jobbulást kívánok.
@varangyosbéke: Ott voltam a fórumon, magam is azt hiszem, hogy lehetett volna jobban szervezni, csinálni. Nem tisztem Lesley-t megvédeni, de a "ki hol lakik", "mihez van köze", és "mit ír meg" témafelvetések elég vesztesek. Véleménye van, ilyen-olyan, írhatja, aztán lehet érdemben vitatni. Ez a "megélhetési blogger" irány sem túl elegáns.

És tényleg nehéz a RÉV8-cal kommunikálni, sajnos gyakran vagy bezárkózik a cég (nem reagál semmire), vagy ha valamin kiakad, akkor a sértettség mentén kinyilatkoztatnak munkatársai, ezt magam is megtapasztaltam. Ettől még nem feltétlenül rosszindulatúak sem ők, sem én (szerintem Lesley sem). Inkább a helyzet rossz, vagy egyre inkább szomorú.
Arról is érdemes lenne polemizálni, jó-e az, hogy önkormányzati cég csinálja az egész rehabilitációt. Meg hogy mi lesz a Kesztyűgyárral, mit csinálnak a helyi civilek, lesz-e folytatás, és milyen, meg még lenne néhány ötletem:-)
üdv, Virág T.
Még egy apróság: Ha végre lenne működő honlapja a RÉV8-nak, ott is folyhatna a beszélgetés, de ezt eddig nem sikerült megvalósítani.
A blogot meg lehet jónak-rossznak tartani, de nagy erénye, hogy van, ezáltal fórumot teremt. (Mellesleg Lesley-nek köszönhető a Kesztyűgyár blogja is.)
@városjáró:

Kedves Városjáró!

1. alpári vagy - de nyilván ez a Te csáberőd/szered. vagy akármid.
2. nem szólítottalak meg,így kérlek ne is szólj bele olyanba, ami épp nem Rád tartozik
3. megjegyzésemen kívül álló, okvetetlenkedő, kötözködő és agresszív vagy.
4. ha ez rendszeres, sztem kérj szaksegítséget.

üdvözöllek, VB.
Tiszteletem a hozzászólóknak! Minden hozzászólást érdekes (és tanulságos) volt olvasni és igen kiragadtam az elmúlt kb. 4-5 év tapasztalataiból néhány keserű emléket. Meg kell mondjam, nem volt nehéz dolgom rossz emlékeket felidézni. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag rossz dolgok történtek velünk, sőt.A blog ötlete már nagyon régen felötlött bennem, de sajnos vagy szerencsére, (a RÉV-nek bizonyára szerencséjére :))egyszerűen nincs kapacitásom rá.Pedig anyagok (fényképek, iratok, jegyzőkönyvek- persze ami publikus-)bőven állnak rendelkezésemre.Terveztem már (a fejemben) formát, tartalmat is az oldalnak, de csak eddig jutottam :((.Szerintem mindenképpen összehozom valahogy, bár szerencsésebb lett volna a folyamatos blogolás.A másik problémám, hogy lebetegedtem,így kb 5-6 hónapja kiestem az egyesület életéből.Végezetül Alföldi Úr megítélése természetesen szubjektív vélemény, de szerintem egy fórumon talán még ez is megengedhető.Ha valakit ezek után érdekel a történetünk (egyesület)szívesen állok rendelkezésére, csak sok időt szánjunk rá, mert röviden képtelenség összefoglalni az eseményeket.
@Lesley:

"fontos különbség köztünk, hogy te (és a többiek) fizetést kaptok azért, amit csináltok. Vagy nem csináltok."

igen, mi itt fizetést kapunk. ez egy cég, tudod, és nem egy önkénteseket tömörítő civil szervezet. jó lenne, ha konkrétan leírnád végre, hogy mi a problémád? pl. mit értesz a "csinálás" és a "nem csinálás" alatt. mi az, amit szted "csinálunk" (megjegyzem, ha van ilyen, akkor talán nem is vagyunk annyira nagy szemetek...) és mi az amit szted "nem csinálunk". ezt kiemelten kérem, hogy fogalmazd meg, mert pl. igen nagy probléma, hogy túl sok a vagdalkozás és kb. nulla a konkrét megfogalmazás.

"A vicces az, hogy diktafon volt nálam. A szó szerinti rész szó szerint van."

végzett és gyakorlott újságíróként, civilként és RÉV-es alkalmazottként is azt gondolom, ezt az infót jobban tetted volna, ha meg sem említed. tudod, a hang- és képfelvételeknek meg van a maga szakmai, jogi protokollja. ha Te diktafont használtál és erről nem tájékoztattad a résztvevőket, akkor épp törvénytelenséget követtél el. ilyenhez nincs jogod! ez egy nyilvános fórum volt és nem a maffia éves gyűlése. és Te nem vagy az FBI, de még csak a Nemzeti Nyomozóiroda embere sem, hogy törvényileg védett eszközként "poloskával" gyere és ülj le pl. a lakosok közé, akikért állítólag kampányolsz.
amit tettél a törvénytelenségén felül, még tisztességtelen, etikátlan is.

"Megélhetési blogger? Ezt kifejthetnéd bővebben, de tényleg."

nem, sajnálom, de most nem fogom kifejteni. bocs. tudod, mindent a maga idejében.

"Mesélni? A gyerekeknek, ők talán még elhiszik."

minden nap a Magdolna negyedben élő rászoruló gyerekeknek mesélek. de nem azért, hogy elhiggyék, hanem, mert örülnek neki.
de ezt is csak azért teszem, mert ez a "szemét" RÉV8 direkt és előre megfontolt szándékkal elkövette a programot, amire engem, szociális munkást, "súlyos összegekkel lefizetett". sőt! megvesztegetett!

"Szerinted miért van olyan rossz híre a cégeteknek? Az egész kerületben, minden negyedben, ahol dolgoztok...Mi lehet az oka?"

ezt szeretnénk mi is tudni. évek óta. az biztos, hogy ez a blog sem arra gyúr, hogy konstruktív párbeszédet kezdeményezzen...mint azt az éjjel is írtam, nem gondoljuk, hogy MI vagyunk a tökéletesek! és sztem, az, hogy ezt nyilvános fórumon is elmondjuk, nem annak a jele, hogy mi akarnánk folyton elhatárolódni. ha végre egyszer bárki is indulatok nélkül megkérdezne, akkor talán sikerülne tisztázni olyan alapvetőségeket, amelyekre ezidáig még senki sem volt kíváncsi, de amelyekről "húdenagyon" tudott véleményezni.

"Érdekes az is, hogy nem cáfolod a dolgokat, hanem a személyem kezded ki. Ez is olyan tipikus, Rév8-as."

én nem kezdtelek ki. írtam egy levelet. Neked. mert Te írtál egy bejegyzést, amely nem volt teljesen korrekt.
hogy te ezt "kikezdésnek" vetted? bocs, e már igazán a te magánügyed.
én pl. nem írtam azt, hogy "sztem, ez a Lesley nevű alak kikezdett minket, ahelyett, hogy mondjuk bevállalta volna, hogy..."
de ha egy személyes megszólítás manapság (bocs némely dolgokban kissé régimódi vagyok...) kikezdés, akkor így, utólag kérek elnézést Tőled.

üdvek,

VB
@bizottsagiirnok:

Kedves Virág T.!

"Ott voltam a fórumon, magam is azt hiszem, hogy lehetett volna jobban szervezni, csinálni. Nem tisztem Lesley-t megvédeni, de a "ki hol lakik", "mihez van köze", és "mit ír meg" témafelvetések elég vesztesek. Véleménye van, ilyen-olyan, írhatja, aztán lehet érdemben vitatni. Ez a "megélhetési blogger" irány sem túl elegáns."

igazad van. nem volt elegáns, de az sem, amit Lesley tett. mindenkinek a maga stílusában érdemes válaszolni, másként sok esetben nem érti.

"És tényleg nehéz a RÉV8-cal kommunikálni, sajnos gyakran vagy bezárkózik a cég (nem reagál semmire), vagy ha valamin kiakad, akkor a sértettség mentén kinyilatkoztatnak munkatársai, ezt magam is megtapasztaltam."

alapvetően senkivel sem könnyű kommunikálni. még egy cég is "csak" emberekből áll - bármilyen hihetetlen is. és épp emiatt, adott esetben/esetekben előfordulhat, hogy épp rosszul kommunikál le valamit. és? ettől már azonnal a gonosz sárkány??
tudod, jó lenne, ha azt is észrevennék a céget támadók, hogy épp milyen "megváltozott" státusukból hozzák az indulataikat. a RÉV8 nem az önkormányzat. csak egy cég, amelyik legalább meg próbált tenni valamit...

"Ettől még nem feltétlenül rosszindulatúak sem ők, sem én (szerintem Lesley sem). Inkább a helyzet rossz, vagy egyre inkább szomorú."

egyetértek. alapvetően sztem itt puszta kommunikáció-hiányról szól minden. esetenként - kommunikációs nehézségekről.
ésszerű azt gondolni/hinni, ha "jól beszólok" akkor megoldhatom a problémám? sztem ez botorság. (bocs!)

"Arról is érdemes lenne polemizálni, jó-e az, hogy önkormányzati cég csinálja az egész rehabilitációt."

ez nem önkormányzati cég! ez egy cég, amelyik az Önkormányzat megbízásából teszi azt, amire épp megbízása van. itt nem hivatalnokok és direkt a kerületiekkel "kicseszni" kívánó droidok dolgoznak! ez egy cég, amelyik megpróbálja a lehető legjobb tudása szerint tenni, amit. hibákkal, nem hibákkal. de legalább tesz valamit.

"Meg hogy mi lesz a Kesztyűgyárral, mit csinálnak a helyi civilek, lesz-e folytatás, és milyen, meg még lenne néhány ötletem:-)
üdv, Virág T. "

a RÉV8 azon dolgozik, hogy a Kesztyűgyár amíg csak tudja, ellássa azt a feladatát, funkcióját, amit eddig. (és az, amit ellát, nem kevés!) hogy mit hoz a jövő?? ezt senki nem tudja és ha ez a folyamat tartósan ilyen ellenséges marad, hát...mit hozhatna az a szép jövő???

üdvözöllek,

Bálint S.

(fairra, csak fair módon lehet..) :o)
@bizottsagiirnok:

(Mellesleg Lesley-nek köszönhető a Kesztyűgyár blogja is.)

ha nem lenne Kesztyűgyár, akkor nem lenne Lesleynek sem mit köszönni.

ki volt előbb? a tyúk, vagy a tojás???

bocs!

üdvek!
@varangyosbéke: Itt vinyákolsz, hogy ki itt a névteklen és van képed "varangyosbéke"-ként irogatni? Te aztán nagy arc lehetsz.
Tünj a picsába, önelégült fasz!

A többiektől L-nézést!
@varangyosbéke: Ja, és nehogymár leugass egy civilt, mert diktafonozva rögzít. Mást mondasz (hazudsz) tán, ha tudod, hogy rögzítik, és mást ha "csak" privátban vetithetsz?

Pusztulatba az ilyen közéleti meberekkel!
@városjáró:

"Itt vinyákolsz, hogy ki itt a névteklen és van képed "varangyosbéke"-ként irogatni? Te aztán nagy arc lehetsz.
Tünj a picsába, önelégült fasz!

A többiektől L-nézést!"

no comment, Városjáró(ka)
@városjáró:

"Ja, és nehogymár leugass egy civilt, mert diktafonozva rögzít. Mást mondasz (hazudsz) tán, ha tudod, hogy rögzítik, és mást ha "csak" privátban vetithetsz?

Pusztulatba az ilyen közéleti meberekkel!"

tocábbra is : no comment, Városjáró(ka)
bocs! elgépeltem! szóval: "továbbra is: no comment, Városjáró(ka)
@varangyosbéke: Na leszünk mi még jóban, öreg! Szóval ha már meglebegtetted itt az önelégült büszke képed, mesélj már arról a bizonyos "mi dolgozunk is, nem csak ugatunk" dologról! Ja és a neved/beosztásod is jó volna közzétenned.

Csupa fülek vagyunk!
@bizottsagiirnok:

"Még egy apróság: Ha végre lenne működő honlapja a RÉV8-nak, ott is folyhatna a beszélgetés, de ezt eddig nem sikerült megvalósítani.
A blogot meg lehet jónak-rossznak tartani, de nagy erénye, hogy van, ezáltal fórumot teremt."

minden kezdeményezést, ami nem csak a RÉV8 torkának vágása, sztem szívesen fogad a cég. én ezt gondolom. magánemberként. (furcsa, hogy el tudok vonatkoztatni az éppen képviselt szerepeimtől??)
tegyétek szóvá!
kezdeményezzétek.
civilből.
ennyi.

ezt a blogot nem becsülöm le! csak nem értek egyet sok szempontból (civilként, alkalmazottként, akárkiként sem...) azzal, amit épp képvisel.
ha semmire sem tartanám, akkor "bulvár blog"-ként léptem volna át...

tudod, az a problémám, hogy írtam Lesleynek, kaptam erre válaszokat - de ha végig olvasod a történéseket, - tisztelet a kivétel(ek)nek - eddig csak a "támadásokat" kaptam.
ha nem voltam korrekt a válaszaimat illetően, akkor azt elvárom, hogy korrekt módon válaszolják, reagálják le. "hamár"...

és ha végig olvasod a "párbeszédet", akkor pl. "vajdapeterutca"-hoz intézett hozzászólások is elég keményen tükrözik az itt "uralkodó" alaphangulatot.

én ezt látom.

üdvek, Bálint S.
@varangyosbéke: na látod, ennek így semmi értelme. Ahelyett, hogy körbenéznél és meglátnád a problémákat, meg az embereket, itt csinálsz magadból hülyét.
Ezzel szintén nem a Rév8 jó hírnevét öregbíted...
@városjáró: azért durvulni nem kell, kilátszik a hülyesége magától is.
:)
@városjáró:

"Na leszünk mi még jóban, öreg! Szóval ha már meglebegtetted itt az önelégült büszke képed, mesélj már arról a bizonyos "mi dolgozunk is, nem csak ugatunk" dologról! Ja és a neved/beosztásod is jó volna közzétenned.

Csupa fülek vagyunk!"

no comment, Városjáró(ka)
Azt tudni kell, hogy a Rév8-at "támadók" nem alaptalanul "támadnak". Esetünkben, egyesületi szinten is, és mint Magdolna Negyedben élő adófizető polgár is, tapasztalatok alapján "ítélünk" meg konkrét eseményeket, embereket, cégeket.A teljesség igénye nélkül, ez a fajta kommunikáció (blog fórum) nem megfelelő hely bármilyen hirtelen és indulatos vélemény kifejtésére. De egy biztos, a Rév8 elismeri, hogy nem működik a kommunikációjuk, minden évben többször elmondja ezt, de attól hogy elismeri még nem lesz jobb....Természetesen elfogult vagyok, minden tekintetben, de egy "civil" mi mást tehet, amikor folyamatosan lepattan az ajtóról. Képzeljék el a következő szituációt: Ön megáll egy ajtó előtt,az ajtóban áll egy kedves udvarias fiatalember és invitálja Önt, hogy menjen közelebb hozzá. Ön, széles mosollyal közeledik és amikor már majdnem belépne , hirtelen becsapják az ajtót, és Ön ott áll betört orral az ajtó előtt. Na, ezt velünk, kb. 1112-szer eljátszották. Hát csoda, hogy annyira nem tudjuk értékelni a RÉV8 áldásos tevékenységét?
@Lesley:

"na látod, ennek így semmi értelme. Ahelyett, hogy körbenéznél és meglátnád a problémákat, meg az embereket, itt csinálsz magadból hülyét.
Ezzel szintén nem a Rév8 jó hírnevét öregbíted..."

tudod, ezzel a válaszoddal végleg meggyőztél, hogy bármilyen kezdeményezésnek sincs semmi értelme. Pont azért, mert ahelyett, hogy elgondolkodnál azon, amit írtam - ilyen agresszív módon amolyan "műgangsztásan" csak be(le)szóltál.
téged nem is érdekel a megértés, párbeszéd, kommunikáció lehetősége. ez elég szomorú.

tudod, bármilyen furcsa is, én minden nap körbenézek. és minden nap kommunikálok. emberekkel. mindenféle emberekkel. Magdolna negyedben élő és nem ott élő emberekkel is. civilként és szociális munkásként is. ismerem a helyi problémákat. civilként tettem is le épp eleget az asztalra. szociális munkásként is.

Te hülyének nézel.
semmi baj.
más is tette már.
nem vagyok sértődékeny.

egyébként, csak kérdezném:
az általad adott válasz szerint tényleg lenne a RÉV8-nak jó hírneve???!!!
ez jó hír.
köszi!

üdvek, VB.
@dankó7:

szia!

pontosan tudom, mit tettetek és hogyan. voltam arra "szafarira" :o)))
és értem is a problémáitokat. hogy az esetleges megnyilvánulásaitokkal, akármikkeitekkel nem értek mindig egyet? ez benne van ebben a nagy pakliban.
hajdan elég sokat beszéltünk.
tudod, hogy ki vagyok és milyen.
tudod, hogy ha véleményezek, azt nem ilyen vagy olyan elfogultságból teszem!
és kívánom, mielőbb legyél jól!

üdvek!

BálintS.
Hű, milyen csatatér lett itt tegnap este. A legfontosabbaknak tűnő megjegyzésekre néhány gondolat:

- önkormányzati cég: mind tulajdonviszonyaiban, mind megrendelőiben, mind "elszámoltatóiban" (pl. Felügyelő Bizottság) kitapinthatónak vélem az erős önkormányzati, helyi politikai befolyást, annak a rossz hatását a működésre. Erről már írtam sokszor, e-mailben küldöm, ha szükséges.
- kommunikáció: szerintem kommunikálni jó, izgalmas feladat. Tapasztalataim szerint a RÉV a környék lakosai (magam is beleértve) felé nehezen kommunikál. Én a nyilvánosságot fontosnak tartom egy közösségfejlesztési program során, hiszen az érdekérvényesítési képesség erősítése az egyik alapja. Irkáltam már újságban/honlapon/e-mailben a kerületről, RÉV8-ról, hol az volt a baj vele, hogy nem konkrét, hol az, hogy nem érthetem a cég helyzetét. Ez minden bizonnyal így van, nem is célom minden esetben megérteni, és ez kölcsönös. Az azért biztos, hogy a kommunikáció mindig úgy szakadt meg, hogy nem kaptam választ. Legutóbb egy nyár végi levelemre, amire a címzett a kerületi közmeghallgatás előtt azt mondta, majd reagál, de most jön az évvége:-)
- a blogról: érezhető - kommunikációs, információs - hiányra reagál, több embernek fontos, ami történik a környéken, és ez lehetne előre vivő energia, aztán itt komment-háborúvá válik. Tényleg kéne RÉV-honlap, etc., etc. Lesley itt lakik, erősen elfogult a kerület mellett, és ez jó alap. A bejegyzései egy része érdemi dolgokról szól, a szelekciót az olvasóra bízza, ami meg nem tetszik, továbbgördíthető.
- Kesztyűgyár: az olvasható itt, mintha meg kéne köszönni az intézményt, és nem lehetne véleményt formálni. Veszélyes a "hála" erővel történő kikényszerítése. A Kesztyűgyárnál éppen hogy jól modellezhető sok felhozott probléma. Pl.: Nagy beruházás, beköltözik oda a RÉV egy része, miközben a civil szervezetek a bérelt pincéiket újítgatják fel, ahelyett hogy közösen kesztyűznének. Aztán itt a szomszédban a Roma Parlament, nincs érdemi együttműködés, ahogy a Kesztyűgyár-Mátyás tér-Kapocs "lehetőségtár" sem. Ezt is tudom mail-ben jó hosszan taglalni:-)
- A kesztyűgyáras blog: nagyot változott az idő, engem már hívtak le azért a közösségi házba, hogy többen jó hosszan elmondhassák, milyen igazságtalan vagyok a RÉV-vel (részben azt kaptam, amit itt Lesley, akkor azt ő is végighallgathatta, ezért talán emlékszik rá). Ott nagyon nyomtam a kommunikációt, hogy pl. egy blog néhány perc alatt futtatható. Nem sokkal később Lesley megcsinálta, elküldte nekik, azóta többé-kevésbé működik. Most meg a "tyúk-tojás" kérdésről olvasok ahelyett, hogy Lesley - aki nálam sokkal konstruktívabb volt - felé meg lenne köszönve az, hogy a neten valahol fellelhető a Kesztyűgyár. (Tudom, hogy a tetszhalott RÉV8-honlapon is van infó, de hát azt azért nem számítanám ide.)

Végezetül: beszéljünk, kommunikáljunk, csak ne legyen már hirtelen vége akkor, amikor a másik félnek más lesz fontosabb. Ugyanis sokszor ez nem játszható el, ártani meg felesleges. Bár a külső ellenség összehoz:-)
Üdv, Virág T.
@bizottsagiirnok:

bizottsagiirnok 2009.12.22. 06:55:19

Kedves Virág T.!

bocs, hogy csak most írok választ, de ünnepek, otthon, család és munka is "dögivel"...
szóval, amiket leírtál, sztem fontos dolgok! megpróbálok - szokásomhoz hűen mondatról-mondatra , gondolatról-gondolatra reagálni...és remélem, ebben a szerteágazó blogban, megkapod a válaszom :o)

"Hű, milyen csatatér lett itt tegnap este."

én nem éreztem csatatérnek :o)) sokkal inkább alsó-zsigeri reflexxióknak... :o))

"A legfontosabbaknak tűnő megjegyzésekre néhány gondolat:"

no, ez pl. számomra fontos infó! legalább bárki is megpróbál érdemben kommunikálni!

"- önkormányzati cég: mind tulajdonviszonyaiban, mind megrendelőiben, mind "elszámoltatóiban" (pl. Felügyelő Bizottság) kitapinthatónak vélem az erős önkormányzati, helyi politikai befolyást, annak a rossz hatását a működésre. Erről már írtam sokszor, e-mailben küldöm, ha szükséges."

a RÉV8 NEM önkormányzati cég, hanem, egy, az önkormányzat által igényelt külső cég, amelyik bizonyos, az Önkormányzat által megrendelt , megpályáztatott munkákat "végrehajt".

"- kommunikáció: szerintem kommunikálni jó, izgalmas feladat. Tapasztalataim szerint a RÉV a környék lakosai (magam is beleértve) felé nehezen kommunikál."

amit írtál, igaz! ezt a RÉV8 sem tagadja! de nehéz úgy kommunikálni, hogy élből el van vágva a torka a "Cégnek"...esélyt sem ad senki...pont ez a problémám! cikizni a legkönnyebb, de eleget tenni és közben megmaradni hitelesnek a legnehezebb. ha pl. Téged naponta támadnának és senkit nem érdekelne ki is vagy valójában, mit tennél?? én itt élő lakosként, szocmunkásként és "alkalmazott"-ként is folyton az érdemi kommunikációt keresem..

" Én a nyilvánosságot fontosnak tartom egy közösségfejlesztési program során, hiszen az érdekérvényesítési képesség erősítése az egyik alapja. Irkáltam már újságban/honlapon/e-mailben a kerületről, RÉV8-ról, hol az volt a baj vele, hogy nem konkrét, hol az, hogy nem érthetem a cég helyzetét. Ez minden bizonnyal így van, nem is célom minden esetben megérteni, és ez kölcsönös. Az azért biztos, hogy a kommunikáció mindig úgy szakadt meg, hogy nem kaptam választ. Legutóbb egy nyár végi levelemre, amire a címzett a kerületi közmeghallgatás előtt azt mondta, majd reagál, de most jön az évvége:-)"

igazad van. de nem szabad általánosítani! egy ember napi "tette" vagy "nem tette" még nem eredményezheti a RÉV8 általános megítélését! itt azért sokan dolgoznak! és egyetlen tapasztalatból, sztem nem szabad általános véleményt formálni!

"- a blogról: érezhető - kommunikációs, információs - hiányra reagál, több embernek fontos, ami történik a környéken, és ez lehetne előre vivő energia, aztán itt komment-háborúvá válik. Tényleg kéne RÉV-honlap, etc., etc. "

ebben is igazad van! és ez a "napi" -ember kommunikáció meg is van. hogy ezzel nem kérkedünk?? nem tesszük közzé napi szinten?? miért is kellene? itt egy program, amire szerződött a cég és amit végrehajt.
de ha az a helyi civil igény,hogy az általános "mindennapokról" kapjon infót??? hát kérje - és sztem megkapja. a Cégen ez sem múlik.
csak végre kommunikáljon már Vki ÉRDEMBEN és nem direkt vadászkéssel...plíííz!

"Lesley itt lakik, erősen elfogult a kerület mellett, és ez jó alap. A bejegyzései egy része érdemi dolgokról szól, a szelekciót az olvasóra bízza, ami meg nem tetszik, továbbgördíthető."

Lesley a kerület lakosa, de NEM a Magdolna-negyed lakosa. ez nem baj, csak épp hátrány, amikor "bepoloskázva" jön egy civil fórumra...csak a "fikázás" okán...és még be sem mutatja magát, ki is Ő és épp milyen minőségében ül ott 00.64 percen keresztül mozdulatlanul (csak mondtam egy időt...ennél hosszabb volt a fórum..) én ezt nem tartom fairnak...sajnálom. ez számomra semmi civil kurázsit nem tükröz, sokkal inkább szánalmat... bocs!

"- Kesztyűgyár: az olvasható itt, mintha meg kéne köszönni az intézményt, és nem lehetne véleményt formálni. Veszélyes a "hála" erővel történő kikényszerítése. A Kesztyűgyárnál éppen hogy jól modellezhető sok felhozott probléma. Pl.: Nagy beruházás, beköltözik oda a RÉV egy része, miközben a civil szervezetek a bérelt pincéiket újítgatják fel, ahelyett hogy közösen kesztyűznének."

A "Kesztyűgyár" a Magdolna-program által megálmodott helyi civilséget képviselhető épület és konkrét program! Bármilyen furán is hangzik, de ezt is a "gonosz" RÉV8 álmodta meg és hozta létre...szóval, "ide" a Kgyárba nem "beköltözött a Magdolna-program, hanem helyi szinten maradt az egész negyedet érintő program.".
ezért gondolom, hogy álságos dolog a Kgyárban hirdetett személyes szívességtétel úgy, hogy közben egy, pont a RÉV8 által létrehozott intézményben való civil(?)ként támadom a RÉV8-at!? mert utóbbi státus sztem épp felezi a "fikázási" jogosítványokat. minimum felezi! mert így igazságos! sztem!

"Aztán itt a szomszédban a Roma Parlament, nincs érdemi együttműködés, ahogy a Kesztyűgyár-Mátyás tér-Kapocs "lehetőségtár" sem. Ezt is tudom mail-ben jó hosszan taglalni:-)"

ne taglald! a Roma Parlamenttel a megfelelő programon belül kiváló a kommunikációnk és az együttműködésünk! első blikkre is nyitottak voltak! és éppenséggel (bocs!) "letojták" a külső véleményt, mert Őket sem érdekli a helyi csontrágás! eredményre "dolgoznak"! és pont emiatt becsülöm Őket nagyra!

"- A kesztyűgyáras blog: nagyot változott az idő, engem már hívtak le azért a közösségi házba, hogy többen jó hosszan elmondhassák, milyen igazságtalan vagyok a RÉV-vel (részben azt kaptam, amit itt Lesley, akkor azt ő is végighallgathatta, ezért talán emlékszik rá). Ott nagyon nyomtam a kommunikációt, hogy pl. egy blog néhány perc alatt futtatható. Nem sokkal később Lesley megcsinálta, elküldte nekik, azóta többé-kevésbé működik. Most meg a "tyúk-tojás" kérdésről olvasok ahelyett, hogy Lesley - aki nálam sokkal konstruktívabb volt - felé meg lenne köszönve az, hogy a neten valahol fellelhető a Kesztyűgyár. (Tudom, hogy a tetszhalott RÉV8-honlapon is van infó, de hát azt azért nem számítanám ide.)"

Kedves, nem akarnám Lesley-t (bocsáss meg érte Uram!) mennyekbe magasztalni, mert egy blog létrehozása kb. 4 percnyi munkát jelent az életében..szóval, ha vki olyan szinten él mint Lesley - tehát: fel kell hánytorgatni az Ő védelmében, hogy létrehozott egy semmit...(honlapok százai könyökölnek a sima programmal ilyen témában is, ingyen..)...de még magam is képes lennék létrehozni egy ilyen minimál blogot...bocs, de hadd ne legyek "behatódva"...

"Végezetül: beszéljünk, kommunikáljunk, csak ne legyen már hirtelen vége akkor, amikor a másik félnek más lesz fontosabb. Ugyanis sokszor ez nem játszható el, ártani meg felesleges. Bár a külső ellenség összehoz:-)
Üdv, Virág T. "

igen! beszéljünk és kommunikáljunk! érdemben! erre bármikor "vevő" vagyok!
pláne, ha bárki is hasonló "tempóban" ír, és nem akar élből "legéppuskázni!"
:o))

üdvek, BálintS.
@varangyosbéke, néhány megjegyzés, ismét csak a legfontosabbnak gondoltakra:

Önkormányzati cég-e a RÉV8?: A nyilvános és hatályos cégadatok szerint a cég többségi tulajdonosa a Józsefvárosi Önkormányzat, kisebbségi a Fővárosi Önkormányzat. A 4 FB-tag mindegyike kerületi alpolgármester vagy tanácsnok. A kerületi honlapon olvasható képviselő-testületi jegyzőkönyvek tanúsága szerint sok ügyben illetékes/előterjesztő/felelős a RÉV8, az önkormányzat tulajdonosként bízza meg konkrét feladatokkal, tulajdonosi jogait rendszeresen gyakorolja. Véleményem szerint emiatt a RÉV8 önkormányzati cég, amivel semmi gond nincs, csak úgy vélem, egy közösségfejlesztést lehetne más, akár hatékonyabb (pl. konzorciumi) formában menedzselni.

Lesley, mint józsefvárosi, de nem magdolnás: Biztos igaz, hogy nem a Magdolnában lakik, de Budapesten még a kerületi felosztás is fals, nemhogy a friss és elég mesterséges „negyedelés”. Ráadásul, ha ez arra szolgál, hogy a negyeden kívüliek azt kapják meg, hogy nincs közük a máshol történtekre, az egész ellentétes lehet az eredeti szándékokkal. Én pesti vagyok, aki ugyan szereti a kerületét (némely részét), de természetesen naponta megyek máshova, és az ott történteket is látom, véleményen van róla. (Képzeljük el a Metro4-et negyedekre bontva…(vagy hogy készen van)

Kesztyűgyár: Már a múlt, úgyhogy csupán teoretikusan: azt gondolom, hogy helyi rendszerbe megérkezvén a helyi erőforrások, igények és lehetőségek feltérképezése után lett volna érdemes építkezni. A magam részéről egy nyitott, befogadó intézménynek jobban örültem volna, de ez lehet a magánügyem.

Kesztyűgyár-blog: Teljesen igazad van, 5 perces munka, csak Lesley éppen megcsinálta, az ott dolgozók meg nem. Azért ez sem lényegtelen.

Javaslat: Üljünk le dumálni, lehet akár blog-nyilvános is, próbáljuk meg az eddigi polemizálásnak a hasznát venni, akár hosszabb távon. Kerületi civil szervezetek, révesek, netesek, bloggerek, érdeklődők. Ebben tök szívesen részt vennék.

Üdv, Virág T.
@varangyosbéke:
Kiegészítés, azokat a furcsa, kínaira hajazó "izéket" mosoly-jelnek szántam. További szép napokat kívánok!
T. Fórumozók! A Rév8 "kommunikációja" csak hab a tortán. Itt nem ez a fő probléma! Ennél sokkal súlyosabb és összetettebb dolgokról beszélhetünk. Én tudom és hiszem,hogy addig jár a korsó a kútra....... Mit értek ez alatt? Pl: A RÉV8,az önkormányzat megbízatását teljesítve, elkezdett egy programot, a szokásos és jól bevált módszerekkel (szórólap, sátorozás a Mátyás-téren stb.) kezdett bele, és Mi régóta áhítoztunk egy ilyen programra!Igen úgy vágtunk bele, hogy hittük, egy kész, profi csapattal, megfelelő pénzügyi háttérrel és nem mellesleg politikai hátszéllel rendelkező céggel áldott meg bennünket az Isten.Először, akkor döbbentünk meg, amikor szembesültünk a valós pénzügyi háttérrel. Aztán rá kellett jönnünk, hogy profinak nem nevezhető, inkább kísérletező , de jó szándékú emberekkel hozott össze bennünket az élet.Aztán rá kellett jönnünk, hogy Alföldi Úr szavaival élve: "egyfajta csodavárás" alakult ki a lakosság körében, és ez a be nem teljesedett csoda, tulajdonképpen a fő probléma és minden baj okozója, de tanultak belőle és megígérik, hogy többé nem fordul elő!

Kérdezem én, hogy miért csodavárás az, hogy meghatározott költségkeretből, jól beütemezett munkálatokról és minőségi munkáról beszélgessünk? Mi az oka annak, hogy a programban, aminek szintén meghatározott időtartama volt jelen pillanatban 1 év csúszás tapasztalható? Hová lett a pénz? Egyszer már elég volt (papíron), aztán hirtelen kevésnek bizonyul? Ki a felelős ezért? Miért kell állandóan hálásnak lennem azért (és erre nem kimondva de különböző jelekből kikövetkeztetve folyton emlékeztetnek is)mert egy önkormányzati bérházat amit mellesleg 45 éve nem újítottak fel most kegyeskednek felújítani? És ha már itt tartunk, a lakossági bevonás ami a program legjobb része, ólom súlyként nehezedik a jól képzett RÉV8 ZRT csapatára? Akkor miről beszélünk?

Sajnos, legnagyobb igyekezetem ellenére sem tudom lenyelni a békát.
Aki ismer, tudja hogy a végsőkig kitartottam, értek támadások innen-onnan nem érdekelt, sokszor az "elveimet" is feladtam, csak tudjak konstruktív lenni.Alkalmazkodtam, együttműködtem, segítettem, javaslatokat adtam, fórumokra jártam (NEM FIKÁZNI)

Bocs, de nem. Értelmetlen dolgokra sajnos kevés az időnk itt a Földön.
nagyon érdekes vita alakult ki. élvezettel olvasom pár napja. magam a Mátyás téren lakom, a Magdolna negyedben, ezért remélem, a RÉV8 okézza hozzászólási jogomat:)
szerintem "dankó7", mikor csodavárásról beszél, nem túloz. én is nagy várakozással tekintettem a programra, fórumokra is jártam, az egyikről írtam is ide a blogba. aztán már nem jártam fórumokra...ezt hosszú lenne itt kifejteni, hogy miért is nem. még megvádolnának azzal, hogy személyeskedek.

közben tényleg mozgosítva lettek emberek, akik szívesen tesznek a kerületért. azonban energiájuk, lelkesedésük lohad és ez nem tűnik fel a RÉV8nak. kár.
nem tudják kihasználni a civilek erejét. közben panaszkodnak, hogy apátia van. nem könnyű feladat mozgosítani, de talán pont ez lenne A! legfőbb feladat. ami elsikkad a napi működés mellett.
mi, akik ide írunk most ebben a témában, mind nagyon szívesen, ingyen, tudást és fáradtságot nem kímélve - ha néha szkeptikusan is - álltunk a program mellé. csak senki le se tojta.
emlékszem az első levelemre, amikor jelentkeztem önkéntesnek a RÉV8hoz. írtak, hogy majd jelentkeznek. azóta is várom a hívást. több, mint egy éve....

amint kritika éri a cuccot, a reakció azonnali sértődöttség, bezárkózás. kár.
persze, még nem késő. én optimista vagyok.

nagyon jellemző jelenség, hogy Lesley megcsinálta a Kesztyűgyár blogját - tényleg nem egy nagy meló, ez is egy jelzés, hogy az egyébként fizetésért dolgozó kesztyűgyáriak is megcsinálhatták volna.

A poszt témájához hozzászólva: találkoztam a Nap-klubosokkal. Jó szándékúak. Fogalmuk sincs a Magdolna-negyedről. Nekik ez egy másik földrész. Pedig az alapítvány pár utcányira van. Nem itt élnek.
Az ötlet szép.
Ennyi.
Kedves Varangyosbéke!

Ha a főnökeid tudnák, hogy milyen hangnemben "képviseled" itt a céged, akkor lehet, hogy nem sokáig tehetnéd...
Tök kívülálló PR-osként azt tanácsolnám a RÉV8-nak, hogy sürgősen erősítse meg a kommunikációját! Egy komoly cég nem engedhetné meg magának, hogy "akárki", akármit összevissza írogasson a nevében. Nem véletlenül ez is egy szakma... (nem elég pl. gördülékenyen fogalmazni, hanem a cég "fejével", érdekei szerint is tudni kell gondolkodni - ami itt történt, az inkább csak rontott az imázsán, minthogy bármit is javított volna.) Hogy mi működik, vagy mi nem a mélyben, azt csak kevesen tudják megítélni, de hogy ebből mi látszik, az kommunikációs kérdés. A stílus maga a cég.

BUÉK!
Előző posztom végét felrakom újra, mert elég fontosnak tartom, és "elsüllyedt".

2009.12.29.:
"Javaslat: Üljünk le dumálni, lehet akár blog-nyilvános is, próbáljuk meg az eddigi polemizálásnak a hasznát venni, akár hosszabb távon. Kerületi civil szervezetek, révesek, netesek, bloggerek, érdeklődők. Ebben tök szívesen részt vennék."
Kedves Kommentelők!

Én is ott voltam azon a bizonyos fórumon. Pontosabban én "vezettem" több, de inkább kevesebb sikerrel. Nem akarom magamat lehúzni, de a kritikákból próbálok tanulni, hogy a következő jobb legyen.
Amiket itt olvasok néha nagyon elszomorítanak, eltérünk a lényegtől. Emberekről van szó. A rossz kommunikáción lehet segíteni, pontosan azzal, hogy naprakészen írunk, hívunk, olvasunk. Nekem ez nagyon új, mert kistelepülési közösségfejlesztést csináltam csak eddig, ahol a helyi újságon és a szóbeszéden kívül nem nagyon volt más hírforrás. Viszont egy ilyen nagy közösségben ezek nem elegendőek. Lassan megtanulom, és most próbálkozom a RÉV8al egy közös megbeszélést összehozni, ahol a negyed beli civilekkel lehetne beszélgetni a tevékenységekről. Meg persze helyi lakosok, bloggerek, mindenki. Remélem összejön, ezzel is segítve a kommunikációt, és tompíthatna az ellenségeskedéseken.
Vagy nagyon naív vagyok?
B.
@Kétbé: nem vagy naív. én csak azon gondolkodom, hogy hogyan lehetne az unalmas és gyakran kontraproduktív "lakossági fórum" jellegű találkozásokat feljavítani. hogy az embereknek legyen kedve elmenni beszélgetni, ne csupán panaszáradat legyen. ne kinyilatkoztatás, majd megválaszolatlan kérdések. ne unjuk meg öt perc után az egészet és ne csupán gumicsontok csócsálása legyen.
neked van erre módszered?
A lényeg szerintem, hogy témája legyen az összeülésnek.
Akkor egy dologra koncentrálva talán hatásosabbak lehetünk közösen. Ja, és a vezetőnek többször közbe kell szólnia, lezárnia szálakat, hogy ne feleslegesen üljünk ott.
B.
Én mennék, ha ráérek. Jó lenne, ha tudható lenne a kerete (téma, idő, felvetés, hozzászólás, ki hányszor, meddig, stb.), és vezetve lenne, különben sajnos ellaposodik az egész, illetve eluralják néhányan.
Az elején hasznos tisztázni, ki miért van jelen, a végén pedig, hogy azt kapta-e, amit várt. Meg azt is, hogy hogyan tovább.
Igyekszünk ilyenné formálni, és még a hónapban megrendezni.
Minden felvetést szívesen várok, és a részvevőket is. magán, civil, önkormányzat, mindenki.
B.
Sziasztok!

Régóta szeretnék reagálni itt. A poszt tárgyát is érintő kérdésben most írtam egy hosszú posztot ide:
www.mszp8.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=82#5074

(Azért ide, mert kimondottan helyi politikai, és többé-kevésbé látogatott más fórum nincs. Szívesen írtam volna az önkormányzat fórumába, de az új honlapon sincs.)

@dankó7

Érdekes és tanulságos, amit írsz. Elismerésem és részvétem… De azért remélem, lesz kedved folytatni. Azért jó leírni részletesen, hogy több szövetségesetek legyen, hogy nyomást gyakorolj, hogy tanulhasson a tapasztalatodból, aki, tegyük fel, akar. Én például igen (bár én nem vagyok döntési helyzetben, és nem is vagyok a kerületi intézményrendszerben).

@ echo-25

Nem azért mondtam, hogy nem értem, mert az egészet nem értem, hanem mert részletekre voltam kíváncsi. Az ő próbálkozásaik és csalódásaik konkrét okaira.

@városjáró

Írok azért én markáns véleményt. Hogy az együttműködéseket keresi az ember, az a fejlesztői szemlélet alapja. Azzal nem sokra megyek, ha csak mindenkit csak kiosztok. Persze a szimpla lelkesedéssel sem.

Persze, a közszféra sok területe kontraszelektált. Mégis együtt kell működni velük, és talán érdemes bízni abban, hogy éppen a problémamegoldásra alkalmas emberrel futottam össze. Vagy akkor is pontosítani érdemes problémákat, ha abban bízom, hogy valahol belátható időn belül minőségi csere lehetséges. Ha fejlesztői szemmel nézünk a dolgokra, muszáj valamiben bízni, s ez részben önbeteljesítő is…

A Rév8 stábjába különben tudtommal az adott szakmaterület krémjéből igyekeztek válogatni. Nagyrészt éppen azért kell a projektcég, mert sokkal kevésbé zűrös új szervezetet építeni, mint az önkormányzat saját apparátusát átalakítani.

@szzsm9, bizottsagiirnok, Kétbé

Gondos háttérelemzés, tervezés, monitorozás, határozott projektvezetés nélkül nem megy. Erre a Rév8-nál tudtommal elég jók a feltételek. És amennyire én láttam, a Magdolna körül jó minőségű civilek vannak. Csak azért mondom, mert ez egyáltalán nem magától értetődő. A szociálpolitikában, közoktatásban az elmúlt években gyakoriak voltak az olyan projektek, melyek ennek nem feleltek meg, sok a civilként szolgáltatni vágyó kétes alak.

Azután látom értelmét a projekt és az intézmény nyitott kommunikációjának, ha nyilvánosságra hozta, hogy mit akar ettől, és tematizálja a beszélgetést. Valakinek ugyanis tematizálni kell, és ha ők nem biztosak benne, hogy akarják, akkor bármely kényes ponton megsértődnek, kihátrálnak, lesz nekik fontosabb.

Erre pedig szerintem egyelőre jobb az írásbeliség. Még sörözni is azzal érdemes leülni, akivel már kb. tudod, hogy vannak közös fogalmak.

Az is kérdés, kivel kommunikálhatsz egyáltalán. A politikus, a vezető fontos, de sok részletet nem tudsz. A szóvivőnek emellett még felhatalmazása sincs. Ha az intézmény egyetlen szakértőjét "belökik" a nyilvánosságnak, könnyen rázúdulhat minden kritika és indulat, ami több döntéshozó és számos érdemi ügyintéző munkája következményeként áll elő. Ha jól értem, itt hasonló történt. Megesik, hogy a főnökök kihátrálnak mögüle, megijednek, játsszák a hülyét. Akkor lehetne jól kommunikálni egy adott érdemi szakértővel, ha szinte bármelyik szakértővel kommunikálhatnál, mert akkor ennek volna kultúrája és technikája.

@Peace&Love

Szerintem ez bonyolultabb. Az összetett közszolgáltatásokban nem csak a szóvivőknek kell kommunikálni, hanem lényegében minden érdemi ügyintézőnek. A maga módján, protokollokat fegyelmezetten betartva ugyan, de számos nem egyértelmű helyzetben. A pedagógus, szociális munkás, munkaügyi hivatalnok, rendőr, szakértő szakmai protokolljaihoz hozzátartozik, hogy bizonyos esetekben tényeket és véleményeket oszt meg. És igen, ez gyakran kritikát kelt, további politikai, jogi, társadalmi eljárásokat fog igényelni, amiben a kollégák, főnökök is érintettek, akármennyire szívesen is foglalkoznának mással. Például meg kell védeni az illető álláspontját, vagy javítani kell a szakmai protokollt, de nem feltétlen a helyzetbe éppen belekeveredett kollégát szankcionálva, sőt.

Minderre pedig nálunk rosszak a szakmai és kulturális feltételek. A döntéshozás csúcsaitól az érdemi ügyintézőkig a kockázatkerülés, konfliktushelyzetben a hárítás és vádaskodás jellemző. Hiába érdeklődik a közvélemény, pont ettől is megijednek a döntéshozók, akik intézményeket működtetni nem tudnak, egy-egy munkatársnál megtorlást alkalmazni viszont igen. Az önkormányzatnál alig van olyan szakmapolitikai ügy, ahol egy alpolgármester, egy osztályvezető, egy szakértő markáns véleményt, szakmai és civil vitát vállalna. Ilyen körülmények között pedig sokat kockáztat az intézményekben dolgozók közül_mindenki_, aki részletekbe bocsátkozik, ami során pedig kiderül, hogy "nem minden tökéletes". Gyorsan előkerülhet ugyanis egy főnök, aki tájékozatlanságból, félelemből, pökhendiségből stb. úgy véli, hogy nála ugyan minden tökéletes, úgyhogy vagy a kommunikáló munkatárs az, aki nem dolgozik megfelelően, vagy legalábbis nem lojális a szervezethez.
"A politikus, a vezető fontos, de sok részletet nem tudsz." Helyesen persze: nem tud.
Tegnap kikerült a kapunkra, hogy holnap ötkor újabb kesztyűgyáras megbeszélés lesz. Kicsit késői az értesítés. Szomszédsági Tanácsról most nincs szó, hanem a papír szerint az aktuális Magdolna Negyed Programról lesz tájékoztató. Nem tudom, erre az elég általános címre ki mozdul rá.
Sajnálatos módon egyik helyi lap sem hozta le a hírt, az egyik nem szerette volna, a másiknak hamarabb volt a lapzártája.
A plakát későn készült el. Elnézést kérek mindenkitől, aki jönni szeretett volna, de ezért nem tudott. A téma lehet, hogy általános volt, de sokan kérdezgettek tőlünk a kérdőívezés során, hogy mi lesz a felújítandó házakkal. Ezért lett a téma az, ami volt.
A jövőhétem megrendezésre kerülő fórumra már készülnek a plakátok, a héten kihelyezésre kerülnek. Lesz cikk is a témáról.
Remélem így már hatékonyabb lesz.
Üdv. B
A kerületi MSZP fórumában - a Magdolna program vezető szakértője, Molnár György közelgő lemondása kapcsán - összefoglaltam, amit gondolok:

www.mszp8.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=82#5232

(Abból a fórumból, ha lesznek további hozzászólások, helyhiány miatt törölni fogják, ezért a saját blogomba is fölteszem majd.)