Szelektív kuka

2009.04.23. 21:18

A hulladék nagy része nem szemét, újra fel lehet használni, csak külön ki kell válogatni. Ezt megkönnyítendő a FKF szelektív gyűjtőkonténereket rakott ki a város több pontján, ahová mindenki el tudja vinni a külön gyűjtött papírt, üveget, műanyagot, miegymást. 

Sajnos, az ilyen "szigetek" környéke általában úszik a többi, nem odavaló háztartási szeméttől is. A hajléktalanok megpróbálják kiszedni az üvegeket, papírt, hogy visszaválthassák, vagy leadhassák a MÉH-be. Ez is csak ront a helyzeten.

A Recycle Hungary Kft. tavaly kötött megállapodást az önkormányzattal házhoz menő, lépcsőházankénti szelektív gyűjtésre, amelyre pályázni lehetett a társasházaknak. Ez két kukát - egy kéket a papírnak és sárgát a műanyagnak - jelent, heti egyszeri ürítéssel, teljesen ingyen. Mivel a zárt lépcsőházakban vannak elhelyezve, így biztosan nem borogatják, nem szedik ki belőle, nem kerül a szeméttelepre, újra lehet hasznosítani.

A kukák kihelyezését a héten kezdték meg, összesen 470 370 házba, ami 940 740 darab kukát jelent. Talán ti is találkoztatok velük, egy-egy sarkon megállva szétszórják azokat a környező házakba.

Megkérdeztem a kiosztást (is) végző David McCall-t, lesz-e még lehetőség később csatlakozni ehhez a projekthez.

- Természetesen, - felelte - nem te vagy az első, aki ezt kérdezi. Amint kiraktuk a mostani adagot, utána elkezdjünk a rendszerbővítést szervezni.  Lesz majd a kerületi újságban felhívás, és pályázat. Azokat majd a nyár vége felé fogjuk kirakni.

Tervünk, hogy a rendszerrel legalább annyi papírhulladékot szeretnénk Józsefvárosban összegyűjteni, hogy legalább annyi fát lehessen megmenteni a kivágástól, amelyik évet élünk. (Vagyis idén legalább 2009 darab fának megfelelő papírhulladék mennyiséget szeretnénk összegyűjteni Józsefvárosban, illetve minden kerületben, ahol dolgozunk.) Szeretném megemlíteni, hogy cégünk magán tulajdonú cég, s az eddigi beruházások teljes mértékben magán tőkéből valósultak meg, semmilyen támogatást nem kaptunk.

Az jó! Nem kell majd messzire vinni, bóklászni az összegyűjtött csomagokkal, ráadásul a sárgába nem csak műanyagot, hanem alu dobozokat is lehet rakni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr181079605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Király! Már régóta szeretnék ilyet a lépcsőházba, mert nem mindig visz el a lélek a hulladékszigetig...
Nálunk már üzembe helyezték ezeket a kukákat. Igaz, hogy nem túl szépek ezek a rikító színek, de örülünk neki, használjuk is.
A mi házunkban egyszer felcserélték a sorrendjüket, aztán a zsenik a vegyes hulladékot dobták a sárgába :)
Úgyhogy hiába ilyen rikító, ez se elég.
A környéken egymáshoz közel 2 szelektív gyűjtő is van. Naná, hogy véletlenül sem azonos a felirata az azonos színűeknek. Ezzel együtt érdekelne, hol lehet jelentkezni. Bár nálunk az a divat, hogy a flakonokat gondosan bekupakolva, 10-esével zsákba kötve dobják a kukába.
Nekem eddig messze volt a "szelektív-sziget", de mióta 2 ilyen kuka van a házban, azóta külön gyűjtöm otthon a hulladékot. Hasznos, jó, örülök.