Újabb hír jelent meg a Corvin mozi épületének magasításáról - így már nem is annyira tűnik eleve elvetélt ötletnek. Bár láttunk már karón varjút, tervtől eltérő építkezést, reméljük, itt nem lesz ilyen.

A kommunikáció hiánya okozza legtöbbször a gondokat, ezen kellene mielőbb változtatni a hivatalnak.

 

A Corvin mozi mögött lassan átadják a Corvin sétány első házait. S mivel maga a sétány egyenesen nekivezet a mozi hátuljának, a jó öreg Corvin nem fordíthat hátat végfalával az új városrésznek: így aztán bejáratot, s előteret terveztek hozzá erről is.

A tervek körül azonban adódhatott némi félreértés, mert a mozit környező bérházak lakóinak kétszintes ráépítésről volt tudomásuk, s ez ellen írtak tiltakozó levelet az önkormányzatnak. Két szintről nincs szó, de annyi igaz, hogy a mozi hátsó traktusán valóban lesz ráépítés, az épület többi részén pedig tetőtér-beépítést terveznek. A Corvin jelenlegi legmagasabb pontja 14,02 méter, ami a tervezett ráépítéssel 17,25 méterre nőne, de csak azon a hátsó részen, amelyet 1996-ban, a legutóbbi felújításkor toldottak a mozi történeti épületéhez. (E '96-ban elkészült hátsó toldás helyén egyébként korábban benzinkút működött.) Most ehhez az új traktushoz a fölfelé bővítésen kívül hozzátoldanának egy üveg előteret is.

Mind a '96-os, mind a most tervezett átépítés tervezője Töreky Dezső, aki lapunknak elmondta, hogy az átalakítás nem érintene meglévő mozitermet. A bejáratokat egyszerűen a hátsó termekhez vezető folyosók végén nyitnák, ehhez csak a falat kell átvágni. Az üveg előtér pedig a most ideiglenes parkolónak használt kis, hátsó teresedésből venne el.

Fönt, a hátsó traktus tetején az egyszintes ráépítéssel egy többfunkciós rendezvényterem jönne létre konferenciák, fogadások céljára, s az egész hátsó épületrészt modern vonalú, mandulaalakra emlékeztető tetővel fednék le. A magasítás oldala üvegből készülne, így rálátás nyílna onnan a Corvin sétányra is.

Az 1922-ben épült, nem műemlék (!) mozi körút felőli, eredeti épületrészein a tervek szerint marad a nyeregtető, s marad az eddigi gerincmagasság. Csupán a tetőtér épülne be üzlethelyiségekkel, olyan üzletek számára, amelyeknek közük van a kultúrához. Port Ferenc, a Budapest Film Zrt. igazgatója szerint a tervekre befektetőt keresnek, nekik ugyanis nincs pénzük a megvalósításra.

A jelenleg kért elvi építési engedély a műszaki megvalósíthatóság tisztázására irányul, tudtuk meg a VIII. kerület építési osztályán. Az elvi építési engedély az építés körülményeinek előzetes tisztázására szolgál, és megadása esetén egy évig köti az építésügyi hatóságot. 

Forrás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr961051630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem tetszik a terv, csodálkoztam is milyen furcsa lenne ha a modern utca egy mozi fenekébôl jönne (nône) ki.
Köszönet a friss hírért.
Ránézésre nem annyira rossz, de kicsit fából vaskarika. Mintha megint gombhoz vennének kabátot. :(
@solaitid: nekem azóta nem tecc, mióta Rajk beszabadult az előcsarnokába fémmunkálkodni. meg az a csúcs ott a tetején - az a ráépítés... hát testidegen. és az óra számlapja sem látszik nagyon a körútról - mert a budapestfilm ragaszkodott hozzá, hogy a logoja színeit viselje - mindegy ha nem látszik. de a mozi feliratot azért szercsére lecserélték a felújítás óta.
nem mondom, hogy ez a post artdekó pre szocreál épületegyüttes a kedvencem a városban, de egy építészeti egység, és illene úgy is kezelni. a legviccesebb persze az, hogy nem a Corvin projekt akar idomulni a városhoz, hanem a várost akarja saját (falanszter)arcára szabni. Ez az ami nekem a leginkább nem tecc.

egyébjént vicces a cikk üzenete is. Hogy tulképp csak zaokat a részeit építjük be a a térnek, aholy régebben úgyis egy benzinkút állt. Vagyis örüljetek lakók, hogy volt 15 jó évetek! ka kia aranánk szúrni veletek, akár még atomlepárkót is építhetnénk ám az orrotok al, úgyhogy egy buborékemelet ide vagy oda nehogymár gond legyen.

Persze nem ott élek, nem értek hozzá. De! :)
www.budapest23.eu/?p=2887
mixonline.hu/Cikk.aspx?id=26316

- Jogos-e a lakók kifogása, miszerint a felhúzandó két emelet elveszi tőlük a kilátást és a fényt? Tekintetbe tudják-e venni ezt?

- A belvárosra jellemző beépítési mód zártsorú, zárt udvaros. A Corvin köz e tekintetben egyedi kialakítású, hiszen a mozi épületét közterület veszi körül, így jobbak a helyi adottságok a környező tömbökénél. A meglévő, kialakult állapot esetére a hatályos építésügyi előírások (OTÉK) alkalmazásában szükségszerű eltérések megengedettek, hiszen a zömében százéves belvárosi épületek nyilván sok tekintetben nem feleltethetőek meg a mai kor követelményeinek, és jogszabályi előírásainak, viszont ez a tény nem jelenhet építési tilalmat, korlátozást a régi épületekre.


Csak én érzem azt, hogy jó magyar szokás szerint nem a kérdésre válaszolt a riportalany?!