Corvin Mozi

Címkék: építkezés hivatal

2009.03.17. 13:16

Tudtátok, hogy két emeletet készülnek ráhúzni a Corvin Mozi épületére? Ha olvassátok a kerületi lapokat, ilyenek derülnek ki az olvasói levelek rovatból. Ide is másolom, mi áll ott.

Tisztelt Szerkesztõség!
Alulírottak, a 1082 Budapest, Corvin köz 6. lakói segítségért fordulunk Önökhöz.
Meglepetésünkre most tudtuk meg, hogy a Corvin filmszínház átépítésére – két szintet akarnak ráépíteni - az Önkormányzat elvi építési engedélyt adott ki. Sem az építési engedély kérelemről, sem annak kiadásáról nem tájékoztatták a szomszédos házak – lakások tulajdonosait, pedig kötelességük lett volna.
Tiltakozunk a mozi épületének átépítése, megmagasítása ellen. Nem fogunk levegőt és napfényt kapni. A WC-k és a zuhanyozók szellőztetése az itt lakóknak elviselhetetlen helyzetet teremtene. A Corvin-projekt építkezése miatt úgyis sok port nyeltünk, a zajról nem is beszélve.
A felvonulási terület jelentősen korlátozná saját lakásaink megközelíthetõségét, nem beszélve arról, hogy szükség esetén hogyan tudnának a mentő- és tűzoltó autók a területre bejönni. Házunkban sok nyugdíjas, beteg ember lakik, akiknek életminőségét nagymértékben rontaná maga az építkezés és a megmagasított moziépület is.

Üdvözlettel: 16 lakó
(a névsor a szerkesztőségben)


A Corvin filmszínház emeletráépítését Józsefváros Kerületi Építési Szabályzata lehetővé teszi. Az átépítés egyedi építési ügy, a főépítész egyedi építési ügyekben nem jár el, csak a terveket véleményezi. Az építési engedélyt az Építésigazgatási Iroda adja ki. Egyedi építési ügyekben azok kérhetik az építési hatóságtól az ügyféllé történő minősítést, akik a hatásterületen élnek, és akiknek jogos érdekét a megvalósuló beruházás sérti.
A Corvin filmszínház telkét közterület veszi körül, az Építésigazgatási Iroda ezért nem értesítette a lakókat, mivel nem telekszomszédok.

Miasnikov Péter
fõépítész

 

Szépen lerázta őket, nem? De komolyan, hogy gondolhatta, hogy ezzel le is zárta ezt a témát? Egy újabb példa arra, hogy a hivatal(nok) magasról tesz a polgárra.

Sorjáznak a kérdések még: a képviselők nem gondolják úgy, hogy meg kellene őrizni ezt a területet olyannak, amilyen volt? Itt zajlottak az '56-os szabadságharc fontos csatái, koszorúzási helyek vannak - az építkezés nem fogja azt akadályozni? 

A kerületi építési szabályozásban vajon miért nem szerepelt az épület eredeti megőrzése?

Úgy tűnik, itt is a helyben lakó polgárok megmozdulására lesz szükség - annyi a pozitív a történetben, hogy az önkormányzat áldásos munkája nyomán a helyi közösségek kialakulnak, megerősödnek. 

Szerencsére.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr37994105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyóckeri korrupció :D Háát, ha az óramutató járását követve haladna a seriff, akkor a VI. és VII. kerület után Csécseiék ügyeit is megnézhetnék :D
Ezt a kurva ötvenhatozást mikor lehetne már lezárni? Soha nem elég az önsajnálatból, meg a semmi őrzéséből?
Minden rohadt lyukból ez folyik.
Ne keverünk bele szocikomcsizsidó összesküvést mindenbe.
Mozi, emeletráépítés, bunkó hivatalnok.
Az ötvenhatos ömlengést meg hagyjuk már el.
Ezért tartunk még mindig ott ahol vagyunk.
A magyar képtelen továbblépni: Mohács, 48, Trianon, 56...
Szánalmas.
A kifogások kicsit sántítanak. Magam is "nyóckeres" vagyok, méghozzá a közelből. Hát igen, egy magasabb épület elvesz némi fényt és levegőt. Itt is, máshol is. Ezen az alapon sehol nem lehetne a szomszéd épületnél magasabb házat építeni.

Aki városban él, különösen Budapest belvárosában, annak bizony el kell viselnie a változásokkal járó nyűgöket is. Azért lehet (és kell is!) kardot rántani, hogy az építkezés minél kisebb zajjal-kosszal járjon, és természetesen azért is, ha nyilvánvalóan valami égbekiáltó disznóságról (pl. zöldterület elvételéről) van szó, de ebben az esetben ilyesmiről szó sincs. Azt az épületet bővíteni csak felfelé lehet, hát felfelé építkeznek.
@Lámpaoltó:
Óóóóó, de mennyire!

Pedig évek óta rászavazok. Meghasadt a tudatom. Most akkor kire...? Merhogy senkire -azt meg nem engedi a lelkiismeretem...

Rob67: szivemből szóltál.
@Rob67: ez egy visszautalás volt a sex-bolt ügyére, ami már megnyílt, de a KDNP-s képviselők még mindig méregetnek.
8ker.blog.hu/2009/02/01/szexbolt_a_corvin_kozben

Amúgy egyetértek én is veled, nem kell a múltban élni.
Nekem kifejezetten tetszik a Corvin-mozi épületegyüttese, úgy, ahogy most van. Szerintem egy igen jellegzetes, tipikus részlete Budapestnek, amit renoválni, nem pedig ráépíteni, átépíteni, beépíteni kéne. Nekem már Rajk belsőépítészete is kiverte a biztosítékot, pedig valaha a "főnököm" volt...:)
A Tisztelt Önkormányzat miért nem tudja köztelezni a bontást, kivitelezést végzőket, hogy takarítsanak maguk után? Miért kell térdig sárban, mocsokban járni utánuk, mellettük? Ld. Leonardo Üllői út felöli vége...

Miért lehet úgy építési engedélyt kiadni, hogy "napszaktól függetlenül folytatható a munka, ha a technológiai folyamat megkívánja"? (más kérdés, hogy az eszement közösbanyának ezt miért kell alírnia?) Mutassaon már nekem valaki olyan építésvezetőt, aki nem tudja megindolkolni, hogy miért kell este 11-kor, vasárnap hajnalban daruzni, betonozni? És ordibáló munkásokat hallgatni... (Tömő-Nagytemplom sarok 8 emeletes hodály)
Nem lep megez a ráépítés. Aki szemfüles volt régebben, láthatta azokat a látványtereket, mikor különböző "burorék" szerű képződményeket rendereltek a Corvin közbe, és a mozira.

A Corvin sétány el nem ítélhető módon szeretne egy vizuális jelet a körút felé, erről van szó. És felesleges azelőtt fikázni, mielőtt láttuk volna a terveket.

Amúgy meg a Corvin épülete építészettörténetileg nem ér sokat, mivel ezerszer át lett már építve szegény. Nincs mit őrizni rajta ilyen szempontból. Mint a történelmünk egyik fontos színtere, annál inkább őrzendő, de ez nem zár ki semmiféle átalakítást, ráépítést.
@efes: Sajnos a jelek szerint nem egy barátságos városrész teremtődik, hanem egy csupa beton és üveg csili-vili irodaház negyed épül. Pedig túlméretes akvárium már van ebben a városban, kerületben elég. A Kálvin térihez hasonló épül az Üllőin a Corvin mozi mögött. Nagyon impozáns lesz a leharcolt szomszédai társaságában.
Szerintem azt nem kell lesajnálni, aki emlékezni (is) jár oda. Neki azért fontos. Nem a rongáló, gyújtogató majmokról beszélek, a békés emberekről, nekik ez jelent valamit. Bár ha ott maradna átépítés után is az emlékmű, akkor nem lenne gond.
Bár sztem meg pont jól néz ki,h nem magas az épület, kicsit legalább elüt a többitől. Ennyire megnövekedett volna a moziba járók tömege? Mozi lenne ott is, vagy irodák v más? Erről tudtok valamit?
@Oi va voi:
nem kell csodálkozni.
Debrecenben ugyanez van. építenek egy kbsztt parkolóházat, az építési engedélyt a köcsögképviselőnek küldték, aki egy nappal a fellebezési határidő előtt adta át, a betonyozás is megy olykor reggeltől másnapig, folyamatosan.
szarrágó minden önkormányzati összefonódott alkalmazott a beruházóval meg lajossal egyetemben.
Ott legalább építenek, és haználhatnak is.
Sopronban két éve kész a parkolóház, de mivel a régi vezetés építtette, az új nem akarja átvenni, üzembehelyezni, inkább próbálják a régi vezetést rossz színben feltüntetni emiatt. Tipikus FIDESZ-es viselkedés.
Mindamellett, az új (FIDESZes) vezetés volt, aki nem fizette ki az alvállalkozókat...
Én nem tudom, ki mennyire nem szomszéd, de itt az egész köz - a két házkaréjjal és a mozival egyetemben - egy építészeti egység (tervező: Bauer Emil 1921).
Az általam talált műleírásban külön kiemelik, hogy a Corvin-színház (a mai mozi) épp a 8,5-12,5 méteres tetőmagasságával teremt a szomszédos bérpaloták számára "rendkívül kedvező világítási viszonyokat". Vagyis nem azért nem épült hajdanán ötemeletes színházépület (mozi), mert nem volt több tégla, hanem mert akkor értelmüket (és értéküket) vesztették volna az oda néző bérpalotai lakások.
Nem ismerem a konkrét ráépítési terveket, de ezt a Bauer féle koncepciót illene 80-90 évvel később is tiszteletben tartani.

Link: www.bparchiv.hu/magyar/corvin/blokk1/corvia3all.html
Millió épület van, ahova rá lehet építeni, még két emeletet.
Ez az épület így jó ahogy van. Miért kell mindig a jót, szépet elrontani valamivel!!!!!!!!!!!!
Érdekes, a szexbolton kiakadtak, de ha sok pénzről van szó, akkor mindent lehet. Például rendelettel lehetett nem abbahagyni az építkezést se éjjel, se hétvégén. Ha emlékszik még valaki tavaly nyárra, a kapukra kirakot rövid értesítő szövegre. Legalább valami indoklás lehetett volna, hogy jön a monszun, és még előtte be kell fejezni a betonozást. Nem jött a monszun, csak gondolom kötbért kellett volna fizetni a építtetőnek. De sebaj, megszoktam a csőbaszkodási munkafolyamatot is, meg a többit is.

A Corvin projekt melletti sarkon lakom, egy gyönyörű, világos lakásban - egyelőre. Gondolom sehova nem fordulhatok panasszal... Azért vettem, mert világos, azért tuftam volna eladni, mert világos. Volt. De sebaj, haladás kell, majd sokat fog érni, mert fellendül a környék...

És elfogadom, hogy azokat az egyemeletes, romos házakat feltétlenül le kellett rombolni. (Vagy se, nem tudom.) De hát pénz. Csak nem értem, minek rá ez az "élhető" Józsefváros szöveg. Én végig azt találgattam, amíg a Futó utcában néztem épülni a lakásokat (a West Balkán mellett, helyett), hogy vajon hányadik emeletnél hagyják abba. Tényleg ennyire kell a pénz, hogy minden négyzetmétere 8 emeletet kell felhúzni? Kinek adják majd el azokat a penthouse-okat? Mert közben felhúzták az irodaépületet szemben. Majd visszaveri az üveg a napfényt - én is ebben reménykedem, ami a saját lakásomat illeti:))

Nem telekszomszéd, basszus, mekkora válasz ez...
Bocs, kommentelésben tört ki belőlem a kisember feeling.
Miasnikov urat a legjobb esetben a legeslegutolsó sorban a lakósok érdeke foglalkoztatja. minekutána Zugló főépítészeként masszívan hozzájárult a kerület elszardíniadobozosításához, és onnan lapátra tették, mitadisten a leglukratívabb Nyolcadikban landolt, ahol amellett hogy főépítész, egy építkezési vállalkozást is üzemeltet. nem titok, én is a weben resersíroztam, könnyen kideríthető, és ő sem tagadja.
Szerintem meg húzzunk rá még pár emeletet a Parlamentre is, meg még nincs mélygarázs a Budavári Palota alatt sem...
Mikor a berlini Reichstag tetejére éoített üvegkúpolában sétáltam, azon gondolkodtam, hogy nálunk miért nem lehet a régi épületeket kiegészíteni, átalakítani, a modernkornak megfelelő technikai eszközökkel ellátni? Miért kell a XVIII. századi struktúrában élnünk a XXI. században is?