Rend..

Címkék: köztér mátyás tér díszburkolat

2011.07.05. 16:02

.. lett a Mátyás téren. Végre! Eddig csak a baj volt, állandóan odamentek a gyerekek a játszótérre, labdáztak, visítoztak, a szüleikkel kiabáltak és viszont...Ennek vége. Marcona őr vigyázza a bekerített részt, egyetlen kapu van nyitva a hatból, ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel.


Az átjárás is megszűnt ezzel együtt, aki a Tavaszmező felől igyekszik a Tescoba, körbe kell mennie. De legalább nem szemetel bent, nem kerekezik keresztül és még csak nem is dohányozza be a teret. Nézegess bezárt, leláncolt kapukat!

Van két nyilvános WC is már a téren, de nem működnek. Ha a szükség úgy hozza, nemes egyszerűséggel a bokrok közt végzik dolgukat az erre járók; vagy a járdára, mert a bokor szúr...délután kettőkor, fényes nappal.

Ezt persze nem látja az őr, hiszen ahhoz fel kellene állnia a kellemes árnyékból, na meg akkor ki tudja ki menne be a térre. Nem is az a dolga, nem közterület-felügyelő...várjunk csak! De hiszen éppen az! 

És mint olyan, bizony intézkednie kellene. Ha mondjuk ezt nem is látta, mert tényleg a tér túloldalán történt, a szeme előtt zajlottak események: az elvileg mindkét végén lezárt utcában egy teher- és több személyautó állt. Nem baj, hogy fél éves a díszburkolat, az EU fizette! 

Igaz, rakodáshoz az a célszerű, ha közel van a kocsi a bolthoz, és nem kell cipelni a nehéz dolgokat - de a Tesco gurulós kocsikkal oldja meg a szállítást! Akkor csak azért állt be a díszburkolatra, hogy ne kelljen messzire gurítani?!

És ezen a felén még kamera is van. 

A tiltótábla alatti kiegészítő KRESZ szerint azt mondja:

A járművek forgalmára vonatkozó tilalmi jelzőtáblák

14. §
(1) A járművek forgalmát tiltó vagy korlátozó jelzőtáblák:


n) „Mindkét irányból behajtani tilos” (40. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útra mindkét irányból tilos behajtani;


(3) Ha az (1) bekezdés n)-y) és z/2. pontjában említett jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő táblán „Kivéve célforgalom” felirat van, a tilalom nem vonatkozik arra a járműre, melynek úti célja a táblával megjelölt úton vagy övezetben van.
 

 

 Gumiszabálynak tűnik ez nekem, hiszen simán azt mondhatja bárki, ott az úti célja. KRESZ-t jobban értők segítségét várom ebben a kérdésben, mi a frankó?

Szóval rend lett a bekerített részen. Ez is egy megoldás, hogy nem engedünk be senkit, és akkor nincs ki tönkretegye, teleszemetelje. Igazuk is van - na meg sokkal olcsóbb...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr73041766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha olvasgatod a Kreszt, esetleg olvass kicsit tovább, a kiegészítő táblákig! A "Kivéve célforgalom" egészen pontosan ezt az esetet jelenti. Az áruszállítónak a lezárt útszakaszon belül van a célja, mint ez a menetleveléből is kiderül.

A hugyosjózsiban igazad van, a naplopó "parkőrben" szintén. (Az átkosban a parkőr amúgy ücsörgés helyett az esetleges szemeteket is összeszedte szeges végű botjával.)
első! :-)
A Mátyás teret az alkesz Csécsei idejében évente! igen évente jól olvassátok átépítették, az utóbbi kb 8 évben. Amióta a nyikhaj fideszes Kocsis Máté a földesúr a szemétdombon, akarom mondani polgármester a kerületben azóta néz ki a Mátyás tér (lehet hogy már nem is az, hanem III.Pius pápa tér :-))) ha már II János pali ott a szomszédban) azaz akarom mondani I Dakota Koki Orbán Cigánykirály tér lesz lassan
Igen, pont ezt jelenti a célforgalom.

Hogy ide behajthat a tescós teher, mert ide jött.
Sőt, a parkoló autónál is elég könnyen kikövetkeztető, hogy minden bizonnyal szabályosan került oda, némi elemi logika segítségével. Nyilván ott volt a célja, különben nem ott állna, hanem máshol...

Egyáltalán nem gumiszabály. Ha ott van dolgod, bemehetsz, ha nem, nem haladhatsz át. Csak mecerás betartatni.

Ha esetleg valami felelől beosztásban dolgozó jagelló is olvassa, akkor tudok ötletnek adni pár olyan utcát, ahol délután csak ki kellene állni a végére, és a végén kibóláyzni egy sávot a keresztutcában, ahová ki lehet terelni hosszú sorokban az áthaladókat. A gyorsabb ügymenet érdekében javasolt előre megírni egy két-háromszáz darab sárga csekket, hogy a helyszínen már csak a nevet címet kelljen beleírni gyorsan.
Pont egy ilyenben laktam nem rég, és délutánonkén hosszú kolomnákban hajtottak át a pasarsztok, hogy nyerjenek max 1 percet. Volt, hogy be is dugult. Egyébként egy járda nélküli, lakó pihenő övezeti utcáról van szó, ahol a sok magát okosnak hívő paraszttól gyalog nem lehett elférni ilyentájt.
Mátyás térre játszótér. Nem semmi optimizmus, nem is csoda hogy ezerrel védik.

Ráadásul pár lakó IQ-ja nem sokkal lehet több a majmokénál, mint a képen is látszik, épp hogy nem makog.
Az új sétáló utcákat (pl Tavaszmező) a környékbeliek nagy része kutyafuttatónak nézi és ha rájuk szólok még én vagyok elküldve a picsába. A Mátyás térre nem értem miért nem lehet valami kutyafutattó félét kialakítani, ahova a kis kedvencet ellehet vinni.
Mondjuk én nem vinném a Mátyás tér közelébe sem a gyerekemet.
Kutyafuttatót kéne kialakítani a Mátyás téren, mert az összes kutyás vagy az Erdélyi vagy Tavamszmezőben szaratja a kutyáját.
jólvan, blogmotor....
ha szeretnétek minden kerületbe egy mátyás teret, válasszuk újra a gyurcsányt
megkajuk :-)))))))

50+20 év nem múlt el nyomtalanul
megérte, mi az hogy! nagyon is!
a szerző nagylelkűen nem említi a cigókat akik tarhálják a környéken lakókat és este már le sem mersz menni...

Én tudom, laktam ott egy pár évig.

Persze, vajh mi a faszér kéne őr ha nem miattuk, navajon?
Az a baj,hogy már a gyerekek sem oda mennek,hanem az utcán lógnak egész nap csapatokban, és kötözködnek!
sajnos tudom,a környéken lakom:(((((
Ahol nincs rend ott kerítés kell és őr. Majd ha rend lesz nem kellenek...
...ahj, de kirekesztő vótam' má' megint...
a Mátyás téren még nem jártam, de Újpesten is találtam már ilyen agyament kerítésezést, értelmét nem találtam.
Mindig újratermelődnek a degenerált egyedek, akik ez elkövették.
Kivéve célforgalom:

Ha semmi dolgot, de a tábla mögött KRESZ szempontból végrehajtasz egy szabályos megállást, már szabályosan hajtottál be.
Az egész nap szotyolázó-köpködő-bagózó 500Ft os kurvák,alvó hajléktalanok kitiltásával szerintem nem vesztettünk sokat.
Igen, meg rengeteg helyi lakos járt a térre. Csak ők is hangosak voltak, szotyiztak, cigiztek egész nap. A térre fehér ember eddig be nem tette a lábát.
@Gaius Plinius Secundus: Na igen, a Mátyás téren nem elsősorban a játszótérrel van a gond.

Pár helyet elkerülök (kikerülök) pesten, ez is közéjük tartozik.

(Jogvédők számára)érdekes viszont, hogy ahol én lakom, ott nekik sem kell kerülniük.
ahol nincs önkontroll, ott kontroll van.
Nemrég jártam arra, a Makrotex-nél voltam. A GPS már nem létező utcákba akart benavigálni :)
Látom Lezli, beszálltál a népszavazási kampányba a mi oldalunkon:)))

Még pár ilyen poszt, és más kerületekből is át fognak jelentkezni hozzánk, hogy szavazhassanak a rendpárti vezetésre...
Nem tudom emlékeztek rá? Pont ezt írtuk néhányan. Most rájöttek, hogy a drága szép sétálóutca, tér amire annyi pénz ment el, erre a környékre tök fölösleges. A lumpen lakosokkal, a hajléktalanokkal, a kurvákkal kellene kezdeni valamit. Tiltással, sok pénzzel átalakított környezettel nem lehet megoldani az ö életüket.
csodálatos környék,most meg hogy így kicsinosították kénytelenek minden egyes viacolort kamerával őrizni , mert azt is felszednék a cigányok. A Dankó utca felőli padon szotyizó dagadt cigány családoktól én szögesdróttal védenék mindent ami érték. Ugyanez az réteg képezte az átmenő forgalmat is, szétbaszva, szétszemetelve mindent.
Ráadásul a park nem játszótér, hanem park.
Az egész ottani helyzet olyan, mintha 1000 nm2 dzsungelt kicsinosított volna a kongói köztársaság, aztán amikor kész lett rájöttek, hogy a csimpánzok nem is értékelik, és ugyanúgy odaszarnak márvány közepére. Mert ugye ők csimpánzok...
A megoldás az, hogy vagy hagyják hogy 1 hét alatt tönkretegyék, vagy megvédik erővel...
Érthető a megóvás vágya, de a megoldás - hogy topikosan mondajm - tipkus fideSS-es lett. Az egyénre szabott területfelügyelés nem megy nekik, így inkább kitiltanak a téről mindenfajta életet. Ráadásul parknak mondani ezt a teret, egyébként is ócska hazugság.
monnyon le az egész fidesz vagy ki f###om
@városjáró: "Érthető a megóvás vágya, de a megoldás - hogy topikosan mondajm - tipkus fideSS-es lett"

Nem tudom jártál-e azon a környéken mostanában. Próbálj meg ott egyénre szabottan területfelügyelni. Ha rászólsz az egyik túlsúlyos anyukára, mert a szotyit szétköpködi vagy a játszótéren dohányzik - márpedig az ottani anyukák 99%-a láncdohányos - már veszi is a mobilját és egykettőre a Tavaszmező utcai lincseléshez hasonló tömegjelent főszerepében találod magad.

Nézd csak meg milyen fantáziadús játékokat ismernek a környékbeli gyerekek:
www.youtube.com/watch?v=Lfepi7ebTyM&feature=player_detailpage#t=27s
"Gumiszabálynak tűnik ez nekem, hiszen simán azt mondhatja bárki, ott az úti célja. KRESZ-t jobban értők segítségét várom ebben a kérdésben, mi a frankó?"

Nekünk azt tanították, hogy behajtok, megállok, kiszállok, visszaszállok, továbbmegyek, szabályos voltam.
@Yasashi Tanuki: Ismerem a placcot. Épp ezért nem hiszem, a tér kvázi kilúgozása hosszútávon megoldást hozhat. Bringázni pl miért tilos? Én ott tanultam kerekezni, és kurvára nem tecc, hogy most ez tilos lett. És dohányozni is lehessen (a játszótéren túl) minimum addig, amíg a forgalmazása legláis, és az állam ebből húzza az egyik legnagyobb adóbevételét. Szemetleni, bokorbavizelni, verekedni, kutyátszaratni természetesen legyen tilos, de élni ne! Hogy mindezt konkrétan ellenőrizni is kéne? Hát igen. Ha pedig ennek - jóslatod szerint - lincs lenne a vége, akkor az az alkalmazott eszközrendszer és az azt alkalmazók együttes kudarca lenne. Ha a deviánsok egy hangos kisebbség, akkor ezt hamar kezelni lehet. Ha viszont hangos többség... Nos akkor elhibázott volt az egész "háromszoros térrehabilitáció".
Egy pillanatra azt hittem ez egy barátok közt promo cikk...
Ez a blog most mi ? Egyrészt had gratuláljak az index.hu-nak hogy ilyen ótvar "blog"-ot kitesz címoldalra. Másrészt Gratulálnék annak is aki megírta a semmit 7 ábrával + egy valamifajta linkkel! Igaz a téma amit boncolgat nagyon is életszerű! Csak eleve a blog nem. Már a címével kezdve. Mindenki tudja hogy a nyócker egy moslék hely. Nem kicsit nagyon. Most ennek a blognak az a célja hogy bemutassa hogy menyire tényleg-nagyon az. Ó köszi nem kell 3 percre bemegy valaki és rájön hidd el nekem. És akkor most szúrjam tökön magam? Ki a francot érdekel az egyik pesti gettó mikor annyi van a világon... el se tudjátok képzelni. És olyan durvák hogy azokhoz képest a nyócker egy gyenge felkészitőtanfolyam. Nade az ember nem erre törekszik. A fény felé hajlik a növény is mert annak van esze. Lehet azt gondolni hogy igy-ugy az EU-s pénz - mert persze ezt is elkurta valaki, de ez a felfogás egyet jelent: mélyszegénység árnyékéban élő Mélydepressziót. A sose lesz jobb felfogást. Meg: "Mer a hülye IFÁ-jával is rááll a drága térkűre". Fasza. Gratulálok. Sőt már granulálok szinte! Aki nem ismeri a kreszt az minek dumál róla? Próbáld ki: célforgalom meghatározása (könyörgöm a szóban is benne van) célom van ott. Ha azt mondod a rendőrnek hogy 30 éve egyszer itt jártam és most meg akarom nézni hogy most hogy néz ki az célforgalom. Legalábbis a nem komenista városokban. Az az épitőipari cég meg akinek elmozdul a térköve a teherauto annak csak anyit üzenek: nem köll a cementet kilopni. Legalább egy Tesco elöl nem! De amugy 10-20 év garikat vállalnak ezek erre, ugyhogy az aggódás elég nevetséges. Az ór meg nem megy oda a hugyosjóskához? há hol? a nagytudásu nyócba? Most komolyan te havi 80 ezerért odamennél naponta 8-szor csikágózni? Akkor te csák noris lehetsz. Mi a tököm ez a blog? Miről szól ez? Majd a nyócbol lesz a rózsadomb vagy mit vártok? Vesztesekre szükség van mert egyébként nyertesek sincsenek! Igy működik ez e versenyszellem."Mer a sok EU-s pénz..." óóó kispajtás ha tudnád miről beszélsz... foggggalmad nincs mert forintba gondolkodsz! De mai hír hogy visszakap Mo. 35 millió eurót. Számold már át azt nézd meg ez a project menyibe volt?
@városjáró: Azt gondolták, hogy igényesebb környezetet létrehozva, igényes emberek fognak odaköltözni és ettől igényesebbek lesznek az ott élő őslakosok is.

Figyelmen kívül hagyták azt a Murphy törvényt, hogy mindegy, hogy egy hordó szennyvízbe öntünk egy pohár bort, vagy egy hordó borba, egy pohár szennyvizet, mindkét esetben szennyvíz lesz a végeredmény. Ugyanerről szól az az egyre népszerűbb mondás, hogy ki lehet verni a cigányt a putriból, de a putrit a cigányból soha.
Na ezt a blogot és cikket is megtalálta Árpádsáv Agitprop Kommentező Hadosztálya, és pár jobbikos bértollnok elkezdett cigányozni.

De az is lehet, hogy a Mátyás tér ilyen körbekerítése, és a környékbeliek kizárása csak egy pszichológiai főpróba Kocsis körzetvezető és a FideSS részéről - ugyanolyan "kiképzés", mint a náci Németországban volt az "Euthanasia" terv. Na igen, a Tavaszmező utca felújítása is a hírhedt késes "gyűlölet-támadás" után, illetve annak ürügyén az utcában, illetve a Nagyfuvaros-Koszorú utca vonalától nyugatra lakó romák "trükkök százaival" történt/kikényszerített át- és elköltöztetése után történt meg. És így lett a Tavaszmező utca "felújítása" Kocsis körzetvezető presztízsberuházása. Aztán a környékbelieket - célirányosan a helyi cigókat - ki kellett szorítani a Mátyás térről a "szebb jövő" érdekében. Na persze, ha a Magdolna negyed többségi lakossága zokszó nélkül elfogadja azt, hogy a Mátyás tér nem nyilvános park, illetve hogy a cigóknak nincs joguk közterületen tartózkodni, akkor jöhet az újabb körbekerítés - ezúttal a Dankó-Szerdahelyi-Dobozi utcák, valamint a Baross utca szervízútja által határolt tömbök körbekerítése, és "Közrendvédelmi Telep" névre átkeresztelése - a kerítés mentén kívül őrködő személyzet pedig arra fog ügyelni, hogy a körbekerített területről ne jöjjön ki senki... legalább is élve. Azt az apró technikai problémát pedig könnyű megoldani, hogy a 99-es busz ne keresztezze a leendő "Közrendvédelmi Telepet".

Nem hiszem, hogy sokan tudják, de 1944 véres decemberében ez a terület valóban "átmeneti gettóként" is működött... az egy dolog, hogy a Jobbik ugyanúgy gettót és haláltábort akarna, ahová CSAK etnikai hovatartozásuk, vallásuk, szexuális orientációjuk, illetve politikai világnézetük okán deportálna embereket. De mit is várhatunk attól a Jobbiktól, amely szerint MINDEN roma bűnöző, CSAK mert romának született - és mit is várhatunk attól a Kocsis körzetvezetőtől, aki ENNEK a Jobbiknak a támogatásával is lett polgármester, illetve Gyöngyöspata után is kvázi kiáll a Jobbik nyilaskeresztes-utánzat párthadserege, a Gárda mellett... ahogy kiállt a Gárda mellett 2008-ban az akkori gárdajáráskor, és kiállt Bayer Zsolt mellett is, mikor az "ötös számú párttagkönyv tulajdonosa" MINDEN jozsefvárosit elmebetegnek és patkánynak, illetve származásuk okán MINDEN romát CSAK származásuk okán bűnözőnek nevezett ama "patkányozós" cikkében.

De az is lehet, hogy túl sok volt a fagyálló a "Chateau Loore"-ben (sató lőre)...
@Frigyesmester: te tasz-os bérhazudozó vagy, bűnöző cigány vagy simán elmebeteg? A Jobbik programjában nincs ilyen terv. Érdekelne kik védik azokat a bűnözőket, akiket a dolgos cigányok is megvetnek? Mutathatok szakmunkás cigányt akinek diplomásak a gyerekei, az ilyet hívják tisztes szegénységből feltörekvő becsületes embernek. Sajnos nem ők vannak többségben, hanem azok akik leépítenek minden lakást, környéket minden országban.
A Feneketlen-tó környéke Újbudán talán nem 8ker (se kisebbség, se kurva, se hajléktalan se stb).

Mégis bekerített játszótér van ott is (évek óta), őrbódéval, őrrel, tiltó táblával... és nyugodt anyukákkal, apukákkal és gyerekekkel.

Faszéé kell ész nélkül farkast kiáltani?
És focizni miért nem szabad?
öm... cigányokról szó sincs? én örülök annak az őrnek. talán máskor elmesélem, hányféle atrocitás ért a Mátyás téren, illetve hány ismerősömet rabolták ki, stb.
Te, Lezli, az elmúlt egy hétben sikert sikerre halmozol a "hogy nyírjuk ki magunkat a közvéleményben" projektben.

Elég kudarcos sztori, ha valakinek az egyetlen állandó partnere az a Frigyesmester, akinek elmebéli állapota naponta felragyog. Ja, csak kérdem, tudtad, hogy ő az, aki az Apáthy utcai erkélyéről mobilozta a Zöld Pardon hangját évekkel ezelőtt, mert az őt elviselhetetlenül zavarta?

Szóval lassan azért jársz a saját blogodba, amiért a nyuszika a mackó barlangjába...
Eléggé mordori lett a környék az elmúlt 40 évben, nem csoda hogy védik a játszóteret. Aki járt már arra és a környező utcákban, nem csodálkozik.
@köcsögmacska: nem gyerekek azok, hanem növendék orkok...
@Osiris_X:

Látszik, hogy vágod, hogyan megy a térkövezés. Tipikus példája vagy a félművelt hozzászólóknak, pajtás.
@08.szabogabor: Ha neked valaki azért nyírja ki magát a közvéleményben, mert az index címlapról beszabadul pár rasszista állat ide a fórumra, az kicsit érdekes érvelés.

Lesleynek tökéletesen igaza van abban, hogy az önkormányzat megpróbál a lehető legkevesebb erőforrást alkalmazni a téren, még azon az áron is, hogy ezáltal nem lehet átjárni, amivel gyakorlatilag arcul csapja saját magát. Semmi nem indokolja, hogy így korlátozzák a szabad mozgást a környéken.

A behajtásról meg: mindenki látja, hogy ott van a süllyedő oszlop, aminek rég működnie kell, de nem működik. Igen, célforgalom behajthat, szerintem a Tescós teherautó jogosan van ott, ők testületi előterjesztésben is külön behajtási engedélyt kértek, amiért kvázi cserébe jelentős összeget is letettek...
De: itt parkolóhelyek nincsenek kialakítva, tehát aki itt parkol, az biztos, hogy illegálisan teszi ezt.
@5677467676768:
Hagyjad, valószínűleg egy vén nyomorult, teleszemeteli a fórumokat a demagóg baromságaival.
ha KRESZ-nácik akarunk lenni, akkor kezdjük ott, hogy a teherautó tutira 5 méteren belül van kereszteződéshez, az alsó képen látható szürke autó pedig forgalommal szemben parkol, ami szintén szabálytalan...
Csinaltak setaloutcat a szemetdombra GRATULALUNK, azt senk inem figyelte hogy 800 meteres korben 4 hajlektalan szallo van a kornyeken ahol ovoda es iskola is van, ja es alakokat se kerdeztek meg hogy akarnak e meg 130 hugyozo hanyo hajlektalant maguk melle?????
Na es akko ez meg a II janos Pal Papa ter a szarral hugyyal nadi hegeduvel
Ami az "őröket " illeti, tök jó hogy vannak, de ők is okádják a szotyit magukból, ugyanúgy bagóznak a területen, és beleszarnak, hogy mi történik körülöttük. Lehet, hogy erkölcsit kellene kérni a kerületőröknek.Azt veszem észre, hogy az eddig a kisboltnál feszítő agyontetovált bizalomgerjesztő egyének, akik már akkor is lenézően néztek, most aq kerület őrség pólójában nyomják és még lekezelőbben néznek mint eddig.

A kérdésem az lenne: Kecskére káposztát?
@emárton: mert ez egy játszótér parkkal, nem focipálya.Mit szólnál, ha fejbe rúgnál egy kisgyereket és apuka letépné a fejed?
@Frigyesmester: te egy marha vagy! "ami úgy néz ki, mit egy kacsa, és úgy is hápog, mint egy kacsa az mi lehet?"
Mikor teccenek rájönni végre, hogy amíg egy házban mocsok van, hiába festjük szépre a kerítést...
@08.szabogabor:

Rendpárti vezetés? A differenciálatlan tiltás, a szabályok betartatásával kapcsolatos kivételezések és önfelmentés, az apparátus kímélése a szakszerű és fegyelmezett munkától minden, csak nem rendpárti intézkedések.

Az indulatos és civilizálatlan kommentekkel együtt is látszanak azok a témák, melyekkel a döntéshozóknak és az üzemeltetőknek indokolt volna foglalkozniuk, és nem teszik. Nemrég ön kifejtett egy konzisztens, ámde a finanszírozó szempontjából hátrányos pályázási és fenntartási politikát: nem vacakolunk a fenntartás és az apparátusi menedzsment részleteivel, ha szükséges, inkább visszafizetjük a támogatás kis részét, és pályázunk újabbakra.

Ha jól értem, ön azt írja, a kerületi vezetés egységét biztosítja, hogy az önkormányzat részéről a webkettőn egyedül ön kommunikál, és hogy nem fogunk éket verni a döntéshozók közé azzal, hogy a polgárokkal való kommunikációra bírjuk őket. Éket verés volna, ha a lakosok által felvetett problémákat a lakosokkal nyilvánosan megbeszélik?

Miért is nyírná ki magát Lesley a közvéleményben?
08.szabogabor 2011.07.06. 02:34:25 hozzászólása több dolgot is visszaigazolni látszik:

- ezek szerint Kocsis körzetvezető bértollnok tanácsadója még SZDSZ-es al/álpolgármester időszakában saját felhasználásra (is) gyűjtött adatokat mind a kerületben zűrös ügyeket felvetőkről, illetve tán az SZDSZ szavazóiról. Meglepetést sem okozna, ha ezen adatok átpasszolásra kerültek volna a FideSS részére –pl. a Kubatov-adabázis józsefvárosi listáinak „aktualizálása” céljából. Lehet, hogy ez volt a jól fizetett tanácsadói poszt elnyeréséhez szükséges „belépő”, „ajánlólevél”, „kaució”?

- És úgy tűnik ezt a típusú adatgyűjtési gyakorlatot folytatja tovább a kerületi FideSS és Kocsis körzetvezető is…

- a sorok és a szavak között olvasva egyre inkább nyilvánvalóbb, hogy Kocsis körzetvezető (tán mint az OGY Rendészeti Bizottságának elnöke?) hozzáfér a titkosszolgálat (az NBH-ból lett AVH) információihoz, még folyamatban lévő ügyek tekintetében is? És ezeket a megszerzett minősített információkat át is adja a közpénzből jólfizetett tanácsadójának – azért, hogy az adatokat önös politikai célból felhasználja? Az egy dolog, hogy DaSzilva, Lator’c és a galamblelkű főtitkos eftárs őrizetbe vétele és szabadlábi védekezése okán mindenki találgat, és mindenfélét – kivéve a titkosszolgálaton belül lehettek olyan „renegát osztagok” létezését, akik nemcsak a szolgálati felettesüknek jelentettek, hanem mondjuk „pártitkár elvtársnak”, „pártitkár polgártársnak”, illetve „pártitkár nemzettestvérnek”. És kérdés, hogy így vajon miféle titkosszolgálati dolgok kiknek a kezébe kerültek ki.

A Zöld Pardon kapcsán:
- Nincs erkélyem, és a mobilom kizárólag telefonálásra, illetve SMS küldésre használom.
- A Zöld Pardon „városi legendák” szerint a FideSS rejtett kampányfinanszírozója volt, míg a Rio Cafe a maszopé. Nem is csoda, hogy az egyéb és durvább disznóságaik miatt soha senki nem volt hajlandó fellépni velük szemben a hivatalok részéről. Ahogy a közpénzből jól fizetett bértollnok tanácsadó sem, mikor még alpolgármesterként „dolgozott”. És innen nézve nem meglepő, hogy Tarlós főpolgármester lobbizik a Zöld Pardon érdekében, míg a Rio Cafe azonnali bezárását sürgeti…

Végül: a minősítés a minősítőt/minősítőket minősíti.
@Frigyesmester: A gugli a te barátod...
Nem kell ahhoz titkos info, hogy Kegyedet be lehessen azonosítani. Csak be kell írni, hogy Frigyes+elmebeteg és már dobálja is a különböző blogok kommentjeinek tömkelegét, többek közt a zöldpardonosat is.

Vajon az miért van, hogy ahol Ön megjelenik, ott előbb utóbb többen megállapítják, hogy nem normális, és ugyanazon topikokban senki mást nem minősítenek annak? Talán azért, mert Ön tényleg az...

Tán ennek részeként gondolja, hogy bármilyen szinten érdekes lehet bármilyen biztonsági szervezetnek. Kétlem...
Lesley, a 08.szabogabor elnevezésű kommentelőt nem lehet kitiltanod? Pont olyan, mint egy politikus: a 8ker, amiről a blogod szól nem nagyon érdekli, de teli van negatívummal, utálkozással, gyűlölködéssel irántad(!). Van ennek értelme?
Na, megjött az álnaiv agrártagozat...
kicsit megkönnyebbültem, hogy nem voltam annyira demagóg.... vagy nem csak én.
@08.szabogabor: kiváncsi lennék az ön véleményére az elöző post-ról... ott nem láttam csápolni...
@Kefear: A véleményem benne van a józsefvárosi népszavazásban...
@08.szabogabor:

Igen, de ha ilyet ír, akkor számíthat rá, hogy lesz, aki elmondja, hogy ez a válasz nagyon sovány éppen öntől, aki sok év óta különböző minőségekben döntő szerepet játszik a kerületi közbiztonsági és közterületi hatóság működésében, a rendőrséggel való együttműködés szervezésében.

Nem beszélve arról az ellentmondásról, hogy magát keményvonalas rendpárti politikusnak mondja, miközben vamzerségnek minősíti, ha az önkormányzatnál elkövetett jogsértés miatt valaki feljelentést tesz. Aztán pedig arra hivatkozik, hogy a politika olyan, mint a pókerjáték, és az internetes aktivitásának része, hogy a riválisaival szemben zugügyvédtrükköt alkalmazzon.
@Frigyesmester: Mi lenne ha nem vélt, vagy valós politikai csatározásokat folytatnánk, hanem a nyilvánvaló igazságot vennénk alapul a vitában.
A sétáló utca és a tér nem erre a környékre való, ez tény.
Ha már meg van, óvni kellene, ez is tény.
Attól, hogy nem akarod látni látni, hogy kik tesznek tönkre mindent és kik lopnak el minden mozdíthatót az sajnos a Te elfogult vakságod.
Azért mindenki magába nézhet, hogy benyalta a tiltsuk ki az autókat és minden milyen szép lesz dumát és zászlót bontott a projekt mellett, amin néhányan jól megszedték magukat és néhány év múlva a környék űgyis leamortizálja az egészet.
@vajdapeterutca: Ha valakit valóban érdekel, mi az egyes lényegi kérdésekről a véleményem, az egy tanulmánykötetnyit olvashat tőlem a kerületi blogokon. Ebből a kötetnyi írásból meg vagy három fejezet a közrendvédelemről szól.

Nem fogom magam ismételgetni. Ha valamiben nem merül merül föl új szempont, akkor pusztán utalok arra, hogy ezen már többszörösen túl vagyunk.

Második bekezdésére: ez is huszadszori ismétlés, az első tíz esetben megválaszoltam, többet nem fogom.
@08.szabogabor:

Ne feledje, hogy itt és most mi nem véleményt cserélünk, hiszen azt már tényleg ismerjük, hanem értelmezéseket osztunk meg másokkal. Én elmondom, hogy az önkormányzat szelektíven rendpárti, a saját tisztviselőire nézve válogat a szabályokban, lezáratlan történeteik vannak, és a polgármesternek személyes adóssága van e téren. Ön azt mondja, hogy mindez az önkormányzatot nem érdekli, és hogy öntől fogjuk megtudni, hogy az önkormányzat mit akar, olyan kérdésekben, amelyek fontossága a saját véleményem szerint vetekszik az önkormányzatnak a médiában vagy a jegyzőkönyvekben tett közléseivel.

Ez izgalmas kommunikációs helyzet, az interaktív interneten lényegében ön jeleníti meg a kerületi Fideszt és a polgármestert. (A polgármester facebook-oldalának szerkesztőinek kommunikációja a lájkolásra, tiltásra és a legutolsó vezetői nyilatkozat beidézésére korlátozódik.) Szerintem ez nem lesz tartható sokáig, részben mert egy akkora intézményrendszer nem csak az ön és nem is csak a polgármester hangján kell megszólaljon, részben mert ön néhány vitatott ügyben politikailag egészen biztosan felelős, és a rendpárti szerepben nem túl meggyőző.

Az előző poszt egy konkrét rendőri intézkedést, ez a térkezelés módját és egy közterület-felügyelői intézkedés elmaradását kifogásolja. A fentiek ellenére meglep, hogy nincsenek rájuk konkrét mondásai. Világos, hogy az eddigi hasonló felvetésekre (a felügyelők nem szállnak ki az autóból, nem szólnak rá a kutyát az utcán szaratóra, a közparkban vizelő emberre, a növényeket nem gondozzák) azt fejtette ki, hogy majd akkor foglalkoznak ezekkel a jelentéktelen részletekkel, ha a hajléktalanok száma az ötödére csökken, illetve hogy a növények gondozásához hasonló részletekkel egyáltalán nem éri meg foglalkozni, mert jönnek az újabb pénzek a kerületbe. Ám szerintem az ilyen általános és nemtörődöm válaszok sem lesznek sokáig tarthatók. Pláne egy olyan tanácsadótól, akinek a kommunikáción kívül a múltban és a jelenben éppen ez a szakapparátus az illetékessége.

Tessék, ha többször kell elmondani, akkor főleg nem magának mondom, hanem a mindenkori olvasónak. Maga pedig vagy elmondja a saját mantráját, vagy egyszer érdemi reakciója is lesz az ilyen jellegű lakossági panaszokra.
@vajdapeterutca: Gyorskérdés...

Ön időközben fölcsapott LMP-szakértőnek?
@08.szabogabor:

Nem csaptam fel LMP-szakértőnek. Függetlenként részt vettem egy véleményezési eljárásban, melyet az LMP szervezett. Az egész itt olvasható: lmp678.blog.hu/2011/07/05/igy_dolgozunk_a_kepviselotetuletben_1_az_atmeneti_segelyezes_rendszerenek_atalakitasa_jozsefvarosban

A logika az, hogy az emberek közügyekről beszélnek ("politizálnak"), ennek egyik területe, hogy az önkormányzat előterjesztéseiben foglalt témákat beszélik meg. Lehet a döntés után, de lehet előtte is, az jobb, mert akkor esélye rá, hogy a döntéshozáskor figyelembe veszik. Lehet szóban is, amikor kevesen, akár csak ketten vesznek részt, de lehet írásban is, amiről sokan értesülhetnek, pláne ha internetre megy.

Azt írják, rendszeresen akarják csinálni, ami szerintem nagyon jó ötlet. Megszervezhetné a kerületben a többi párt és az önkormányzat is. A magam részéről mindenhová szívesen válaszolnék. Ahogy valamilyen formában konkrétan tettem is, eddig az LMP, az MSZP, az önkormányzat, a FIDESZ tisztviselőinek kérésére.

A módszeresség és a nyilvánosság csökkenő sorrendjében írtam. Megfigyeltem, hogy minél távolabb van egy szervezet a tényleges döntéshozástól, annál szélesebb körből és átláthatóbb formában gyűjti be a szempontokat, és annál kevésbé gyanakszik hátsó szándékokra. Kár, mert a sikeres európai országokban ezt fontos eszköznek tekintik a döntések minőségének javításához, amiről dönteni természetesen mindig az erre felhatalmazással rendelkező fog.
@vajdapeterutca: Kis magyar melodráma...

Kezdődik a kinn is vagyok benn is vagyok játék, melynek során a továbbiakban Öntől megmosolyogtató lesz a hitelesség kritizálása.

Mindig baj van abból, ha az ember nem dönti el, mit akar kezdeni, mondhatni, mi a prioritása. Akciókutatás, purifikáció, döntések befolyásolása. Ezek konkrét élethelyzetekben egymással ellentétbe kerülnek. Mint jelen esetben.

Kb. egy éve mondtam többeknek, hogy látjuk mi még Önt pártszínekben képviselőjelöltként. Az addigi elemzéseit, civilkedését tekintsük átmeneti állapotnak, a valós cél a politikai pálya. Nos, az első, legnehezebb lépés megvolt, a szüzesség elvesztése után már könnyebb az élet;)

Ön nem közintézménynek, üzleti szervezetnek, bárminek szakértett, hanem politikai pártnak, tudván, hogy tézisei annak érvelését fogják megalapozni.

Az ilyet - ha a púdert annak unalmassága miatt nem kenegetjük - úgy hívják: pártszakértő.

Félreértés ne essék, az égvilágon semmi bajom azzal, ha Ön pártszakért, rá is fér az LMP-re némi szakértelem, csak a továbbiakban ne játsszuk el a független értelmiségi kontra politikus játszmákat...

Ja meg a civil öntudatra is ráfér majd egy kis átprofilozás;)
Hát nálunk őr az nincs. A szemeteseket lerugdosták, a padok hátát letördelték, a kapukat rendszeresen hegesztik, a helyi lakosok odaviszik a kutyájukat sétálni, a gaz felverte, a játékokat összefirkálták és rohadnak szét a fa részek.

Játszótér ez a javából! Hagy tanuljon az a gyerek emberséget!

Viszont van 1 db TOI TOI véce. :)
Bréking nyúz: a mai (tegnapi) közgyűlés előtt @08.szabogabor odajött hozzám, és közölte, hogy tudja, hogy ki lesz az LMP következő polgármesterjelöltje, éspedig @vajdapeterbolg. Ritkán fordul elő velem, csak néztem, mint a moziban (ezt akkor még nem olvastam).
A magam részéről remélem, hogy elégedett lesz a párt a teljesítményemmel, és nem akar lecserélni. Ha mégis, akkor @vajdapeterblognak van még behozni valója, mert LMP-s gyűlésen még sosem volt. De végül is van még 3 év. Azért egy rekesz jó fajta italt feltennék az ellenkezőjére :)
@jt: A fogadást tartom, ám mivel nem iszom alkoholt, módosítanám - meg persze figyelembe veszem, hogy kocsmáros vagyok, így kicsit könnyebb a dolgom - egy kiló Davidoff vodka kontra díszdobozos Savanya Aranyszalagos pálinka-sorozatra.

Csak figyelj majd;)

Zárójelben...

Kispál se gondolta 2009-ben, hogy Te leszel a polgi-jelölt egy év múlva, ja és Te akkor még mit is csináltál? Hmm... Blogoltál:)

Vajdapeter beleszeretett a politikába, a Fidesz fullos, a szociknál is le vannak osztva a kártyák, így maradtok Ti, kizárásos alapon...
Ja, két helyesbtés, egy Nálad, egy nálam:

Nálad: olyan nincs, hogy közgyűlés, hanem olyan van, hogy képviselőtestület...;)

Nálam: olyan nincs, hogy Davidoff vodka, olyan van, hogy Davidoff kávé...
@08.szabogabor:

Nem vette volna észre, hogy közel öt éve folyamatosan osztom az észt a blogban az összes létező pártnak?

Az elvek mindvégig változatlanok:
- csak az adott ügy érdekel (korlátos számú ügy, nem rajtam múlt, hogy egyre több lett a megoldatlan),
- bárkivel kezdeményezek és elfogadok együttműködést,
- nem tartozom egyik párthoz sem,
- mindent kiírok a blogra (részben a hatás érdekében, részben lustaságból a kerületi összes blogokba szétszórva).

Az önkormányzat képviselők útján működik, ők pártokhoz tartoznak, tehát sokszor pártokkal beszéltem. Ha ez baj, akkor milyen szüzesség elvesztéséről beszél, születésemtől kurva vagyok. Az SZDSZ nélkül nem lett volna sem akció, sem kutatás, sem blog, nem emlékszik? 2006-ban az ő képviselőjük volt Pataki Tamásné, a Tisztviselőtelep civil egyesületének vezetője, hosszú ideig különböző önkormányzati bizottságok tagja az SZDSZ delegáltjaként. Az egyesület programjaként tartottak kampányrendezvényt, ott értesültem az útszélesítésről, melyről hibás állítások alapján döntöttek, és kárt okozott volna a lakosságnak. Azért mondták el nekünk, mert azt hitték, hogy jót tesznek vele a lakosságnak, és hasznos lesz a kampányban. Julika rettegett a nyilvánosságtól, a polgármestertől, a hivatal jelen lévő osztályvezetőjétől, miután kérdéseket tettem fel neki, az volt a fő gondja, hogy Varga Katalin előtt mentegetőzzön, és hálálkodjon neki. Utána szerveztünk egy saját lakossági fórumot, ahol Pista bácsi elmondásából és a hivatal osztályvezetőjének reakciójából megértettem, hogy az önkormányzat illetékeseinek nagyon fontos, hogy a közösből fizessék a Golgota téri kereskedők szemetének az elszállítását. Még további három évig fontos volt, a FIDESZ ugyanúgy nem segített a pénzköltés leállításában a választást megnyert képviselőjének, ahogy az SZDSZ a kampányban magára hagyta Pataki Tamásné jelöltjét a kellemetlen kérdésekkel. 2009 nyarán volt egy rövid időszak, amikor a hatóság kiment, egyszerűen és hatékonyan megoldotta a helyzetet, utána a Golgota téri ügyeket megint tabusították. A két történet viszont kedvet csinált az akciókutatáshoz és a bloghoz. Megértette velem, amit addig csak absztrakt elemzésekből tudtam, hogy az önkormányzatok működésének átláthatatlansága és rossz döntései a magyar közszféra talán legnehezebben javítható problémája. Az SZDSZ-szel a másik kapcsolatom a 2009-es Takács Gábor kampány volt, amikor ön hívott szóbeli egyeztetésre. Én pedig a megkeresést megköszönve, azt válaszoltam, hogy olyan kapcsolatot szeretnék, amit egy az egyben megmutathatok a blogban, ezért a felgyűlt ügyekben lehetőleg írásba szeretnék kommunikálni. Megkaptam, fontos támpont lett az események értelmezésében.

A többi párt ügyeibe sokkal inkább belepofáztam, a néhány konkrét ügynél általánosabb kérdésekben, de a fenti kritériumok mindig érvényesek voltak. Személyes ismerőseim mindenhol voltak vagy lettek. Figyelmeztetni leginkább a FIDESZ-t és az MSZP-t kellett néha, hogy a szeretetben nem lépem át a magamnak szabott kereteket. Aktivista gyűlésen például egyedül a FIDESZ-nél voltam a Polgárok Házában a 2006-os választás után, mert meghívtak. Bár minden találkozásomat azzal kezdtem, hogy nem vagyok aktivista és nem vagyok fideszes, hanem kritikus együttműködő vagyok, és nem csak velük, hanem minden párttal és bárkivel, akitől a nekem fontos néhány kérdésben problémamegoldást várok. Azt mondták, nem baj, szívesen látnak, engem pedig érdekelt, elmentem. 2009-ben, amikor újra kezdtem a blogot, nyilvánosan szerintem én elmélkedtem arról, hogy nem biztos, hogy jó lesz nekik, ha Gotthard Gábor lesz a képviselőjelöltjük, sokkal jobb volna Kocsis Máté. A Golgota téri ügyben Gotthardtól védtem nyilvánosan Kocsist, aki három évért akarta rá hárítani a lazsálás felelősségét, pedig a háromból két évig volt frakcióvezető Gotthard, és egy évig Kocsis. A polgármester-választás előtt a szocialisták internetes fórumában fórumában játszottam el a gondolattal, mi volna, ha - mint esélyes és leginkább kompetensnek látszó jelöltet - ők is Kocsist támogatnák. Nem következmény nélkül, sőt, néhány egyszerű, közmegegyezéssel övezett, de kemény munkával járó feltétellel, amivel aztán egy plusz négy éven át kitartóan számon lehet kérni rajta. Az MSZP és az LMP ügyeibe még jobban belemásztam. A konkrét ügyekben, azt hiszem, ön volt az a személy, akitől a legtöbbet megtudtam. A közszolgáltatások hatékonyságával kapcsolatos részletekről leginkább Molnár Györggyel, és újabban az LMP-sekkel lehet gondolatokat cserélni. Minden olvasható a web2-n: ebben a blogban, a sajátomban, a Központi Bizottságnál, az LMP-nél, és a Kocsis Máté facebook-oldalán.

Természetesen szívesen bekapcsolódnék olyan vitákba is, amelyet a fideszesek indítanak szakkérdésekről, de a kerületben az én témáimban nincsenek ilyenek. Erre nem nekem volna szükségem, dehogyis. Hanem nekik, legalábbis ha jó döntéseket akarnak hozni, és legalábbis a szerint a tudás szerint, ami a világban rendelkezésre áll a hatékony közszolgálatok működtetéséről. Ön azt írja, ha a szakpolitikusaik és szakembereik belemennének abba, hogy nyilvánosan kérdezni lehessen őket, akkor rossz szándékú emberek ellentmondásokra kezdenének vadászni a vezetés tagjai között. Ezért az egyirányú kommunikációban és a hagyományos médiumokban Kocsis Máté, az interaktív interneten pedig egyedül ön kommunikál az önkormányzat nevében. Úgy tűnik, Egry Attila és Szilágyi Demeter képviselők mégsem félnek találkozni a polgárok nagyobb csoportjával, és inkább magukra hallgatnak, mint önre. Az élő fórumukon nem tisztázott ügyekben ráadásul írásos válaszokat gyűjtöttek az apparátustól, amit aztán, micsoda borzalom, Lesley-nél tettek közzé. Úgy tűnik, ettől nem kerültek veszélybe a vezetés közös titkai, a képviselőket sem kergették meg az egyébként kritikus polgárok, együttműködési készség és jó hangulat jellemezte a fórumot. A képviselők nem lettek a pártjuk árulói, és Lesley sem lett a párt kurvája. Az írásos válaszokban egyébként, úgy tudom, voltak olyan részek, amelyek többek szerint nem stimmelnek. De ez nem baj, sőt jó kiindulás, amennyiben lesznek további egyeztetések, és szándék a problémamegoldásra.

A polgármester egyik fő mondása a ciklusra, hogy a kerületi ügyekben nincsenek pártok, csak maguk az ügyek. Ugyanakkor a népszavazásra feltett kérdésekben dugdossa a szakembereit a nyilvánosság elől. Saját maga menne, de csak az MSZP tagjaihoz, hogy kifejtse az érveit, melyek a csapból is folynak fél éve, részletek nélkül. Az átmeneti segélyezés ügyében az önkormányzat egy másik pártja, az LMP összegyűjtött részletekre vonatkozó véleményeket, melyeket nyilvánosan közzétett. A többiek örülhetnének, hogy több szempontot hordtak eléjük, amit meg lehet vitatni, és a döntésre mandátummal rendelkezőnek felelősen dönteni, és mások is bekapcsolódhatnak a teljes nyilvánosság előtt folyó vitába, ha akarnak és tudnak. Ehelyett a polgármesteri tanácsadó útján felháborodnak, vagy azt mímelik, hogy a civilek úgymond kurvulnak, mert közügyekben véleményük van, és szóba állnak pártokkal. Nem kell, hogy többen beszéljenek ahhoz, hogy ellentmondásokba ütközzön az ember, és dehogy kell vadászni ellentmondásokra, dőlnek azok maguktól. Kíváncsi vagyok, és követni fogom, mi lesz a segélyezés ügyben használt szakértői háttéranyag nyilvánosságával, most hogy nem a frakciók, hanem a bizottságok döntéseit készítik elő háttéranyagok. Egyáltalán, hogy kik a szakértők, mert a nyilvánosságra hozott dokumentumokból nehéz erről tájékozódni. Ki fogom kérni a bizottsági ülés jegyzőkönyvét is, hogy a LMP-s blogon közzétett véleménygyűjtés mellé lehessen tenni, hogy milyen vita zajlott a bizottságban.

Ja, nem leszek semmilyen jelölt, sem az LMP-nél, sem másutt. Szervezetelemző vagyok, policy- és fejlesztés iránti erős érdeklődéssel, amit szintén jó párszor írtam. Ez itt egy komoly játék, oktatási illusztráció, nekem tanulás, és aki akarja, az használja fejlesztésre.

Azt mondja, akciókutatás, purifikáció, döntések befolyásolása ellentétbe kerül. Egy fenét. Az akciókutatás definíció szerint a döntések befolyásolása, a reakciók leírása és elemzése. A maga dilemmáival és korlátaival persze, ami kiteszi magát kritikának, például az önének. Az LMP-blog, a bizottsági vita jegyzőkönyve, az ön észrevételei az eddigi reakciók, egymást is fogják magyarázni, és a történet még csak most kezdődik. A konkrét ügyekben, amelyeket szeretném, ha megoldanának, ha van szabály, és az kötelezettséget ró önökre, akkor igénylem, hogy betartsák. Nem kullogok el, ha azt mondják, hogy nem akarják betartani, ennyi. Komoly működési problémának tartom, hogy öntől lehet megtudni, hogy a polgármester nem azt akarja, amit mond, hanem valójában az ellenkezőjét akarja. Ráadásul olyan ügyben, ahol valamilyen módon ön is érintett. Nem kávéházi elmélkedésekről van szó, hanem egy hivatal eljárásairól, és ugye ilyet a polgármester nem is tehet. Ezt nem purifikációnak hívják, hanem rendezettségnek és ügyintézésnek. Nincs átfogó vízióm az önkormányzati folyamatok átláthatóvá tételére és visszaélésektől való megtisztítására, nem is értek hozzá, nem dolgom. Amit az adatnyilvánosság és a szabályok ügyében szóvá tettem, azért volt, mert nem tudtam tőle tovább lépni, vagy mert valamilyen ügyben nagyon kötötték az ebet a karóhoz, főleg ön. Hogy a testületi ülések nyilvánosságára vonatkozó szabályokat nem tartották be, és az érdeklődőt hónapokig tartó levelezésre kényszerítették, vagy hogy jogbizonytalanságot idéztek elő a közbeszerzésekben, vagy hogy felhatalmazás nélkül vállaltak kötelezettséget, vagy hogy egy balesetveszélyes helyzet megvizsgálását körömszakadtáig ellenzik a mai napig, és az irataik hemzsegnek az ellentmondásoktól, az nem purifikáció kérdése. Hanem hogy az önkormányzatnál uralkodó rendetlenség miatt nem lehet ügyeket intézni.

A testületi ülésen pár hónapja a polgármester kifogásolta, hogy úgymond bloggerek próbálják irányítani a kerületet. Erre a hm... tévedésre talán magyarázat, de nem mentség, hogy azt is mondta, ritkán olvas blogokat. Az én blogomból és az általam ismert többi blogból az derül ki, hogy azt várják tőle, hogy ő és a beosztottai irányítsák a kerületet, de tényleg. Húsz év alatt a közönség számára is sok minden kiderült arról, hogyan működött az önkormányzatoknál a gyenge és felelősséget nem vállaló polgármesterek és az erős háttéremberek szövetsége. Én Demszkyt, Csécseiből sok mindent, Zuglóban Kutaliknét és Rátonyit, valameddig Weineket láttam. Főleg SZDSZ-es jelenségnek szokták mondani, talán mert néhány politikus ráégett népszerűsége a részletek iránt nem érdeklődő közönség előtt sokkal tovább tartott, mint a párté. Szabó Gábor nemrég azt írta, az angyalföldi Tóth Józsefhez hasonló örökös polgármestert akar csinálni Kocsis Mátéból. Amitől lehet, hogy legjobban maga a kiszemelt ijed meg... Szóval Kocsis Mátét erős polgármesternek szeretném látni, a hivatásos politikusok és háttéremberek pitiáner közös titkai nélkül és a hivatali működés ordító hibái nélkül.

Hasonló oka lehet annak, hogy aki összefüggően mond valamit közügyekről, arra rásütik, hogy úgymond "politikai céljai vannak", értsd közjogi hatalomra tör, vagy a háttérből akar manipulálni. Amennyire látom, ezt a kádárizmus évtizedeiből örökölték az idősebbek, és gyorsan megtanulták a fiatalok, ettől még önbecsapás és hülyeség. Ha nem tisztán cinizmus, talán arról lehet szó, hogy nagyon kevés szerepet ismernek. (Mondjuk négyet: többség, kisebbség - vagy "ők" és "mi" -, hierarchikus függésben lévő hivatalnokok, és a kívülállónak tekintett "lakosság", akik négyévente számítanak, a trendeket pedig közvélemény-kutatással figyelik.)

A rejtvény megoldása az, hogy nem kevés szerep van, hanem sok (mondjuk negyven, vagy akár száz, a néggyel szemben). Igen, számos lehetőség van a szerepkonfliktusra és a visszaélésre, de ezek nem azok, amiket ön ír. A nyilvánosságnál és a reflexiónál jobb gyógyír nincs arra, hogy a szerepeket jól kezeljük. A Szabó Gábor mantrája a civilek és politikusok szembeállításáról arra jó, hogy gondolkodni nem akaró embereknek adjon egymondatos támpontot.

Azt sejtem, hogy arra számítottak, hogy a FIDESZ és Kocsis Máté elsöprő győzelmével mindenkinek kuss lesz, a pártokon belüli és pártközi riválisokkal együtt a kerület erős embereitől független nyilvánosság megszűnik. Erre éppen ellenkezőleg, aminek több oka van. Az erős felhatalmazással nagy felelősség jár, a FIDESZ nem folytathatja, amit ellenzékben, de azt sem, ami az SZDSZ modellje volt. A dilettantizmus és a pitiánerség szétzilálta az országot, főleg a közszolgálatot, aki látott működő országokat, de nem megy külföldre, annak itt vannak igényei. Beköltözött és beköltözik csomó képzett és fiatal ember a kerületbe, akiknek nem mindegy, hogy az önkormányzatuk megoldja-e az ügyeket, és tesznek az önök évtizedes közös titkaira, és perceken belül tenni fognak az ideologikus mázra is. A Magdolna program is sok kompetens civil figyelmét felhívta a kerületre, akik nem kotródnak el attól, hogy nem fizetik őket, vagy hogy Becskei-Kovács Barbara vagy Szabó Gábor nem szereti őket. Én azt jósolom, hogy ez az évtized jelentős részben az önkormányzatokról és a közszolgálati apparátusokról fog szólni. A problémamegoldásban érdekelteknek az jó hír, az ellenérdekelteknek rossz hír.
@08.szabogabor:

Látom, a Központi Bizottságnál időközben továbbfejlesztette az elméletét: "A politikus a közélet katonája, a katona meg éppenséggel a civil ellentéte."

(Itt: kozpontibizottsag.blog.hu/2011/07/08/elszabadult_4 )

Bravo! Vajon hová fejleszti még, ha tovább nő ez a hőség?
Nos, ez szórakoztató lesz, ugyanis pár évig még szükségszerűen úgy tűnik majd, hogy Önnek van igaza, ám aztán villan majd a vaku...

Dehát ez ilyen műfaj, és ebben a műfajban is vannak szabályok, amelyek ismerete ha úgy tetszik: szakértelem.

Ön is érzi, hogy hitelességénél erősen rezeg a léc. Szeret sokat írni, de az, ahogy most reagál, eddig példátlan. Két nap kivárás után teleírta a kerületi blogokat, cáfolandó az állításomat...

Pedig nem kell cáfolnia, ugyanis mint mondtam, mindaddig semmivel sem tudom bizonyítani az állításomat, amíg - nagyjából két év múlva - elő nem kell jönnie a farbával az időfaktor miatt.

Ráadásul nem azt álítottam, hogy bűnsegédi bűnrészes a világszabadság ellopásában, hanem csak azt, hogy megkezdte politikai pályafutását. Ez Önnek láthatóan mégis olyan súlyú, mintha vádat emeltek volna. Asszem át kéne gondolnia a politikus szerepről alkotott képét, ugyanis a saját téves képétől ijedt meg ennyire, nem mástól.

Az persze természetes, hogy kézzel-lábbal tiltakozik a feltételezés ellen, hisz egy stratégia érvényesülése annál könnyebb, minél később jönnek rá.

Dehát ezen a blogon - az MSZP8-cal szemben - minden megmarad, úgyhogy két év múlva új értelmet nyer majd mostani vitánk. Láttam már pár civilt a politikába érkezni, és láttam már még többet oda igyekezni. Megérkezéséig egyikük sem ismerte be valós szándékait, mivel úgy érezték, hogy az veszélyeztetné céljuk elérését.

Ön viszonylag ritkán szokott érzelegni és csúsztatni, most mégis több esetben ezt teszi. Nem gondolja, hogy éppen a korábbi viselkedésétől való radikális eltérés valószínűsíti az igazamat?

Tételesen:

Ön arról értekezik, hogy más pártoknak is szakértett. Ám példái teljesen rosszak. Egyszerű csúsztatások. Ön ugyanis mindeddig saját tematikája után ment. A témákat Ön választotta ki és azokkal felkereste a pártokat. A válaszok követelése nem szakértés, ugyebár?

Én sem azért hívtam be személyes megbeszélésre, hogy valamely önkormányzati témában szakértsen, hanem azért, mert az Ön által felvetett problémával gondoltam mélyebben foglalkozni. Az, hogy Ön erre nem tartott igényt, más tészta.

Igaz az, hogy Ön saját szándékainak és tematikájának megfelelően kapcsolatba került a pártokkal, ám nem igaz az, hogy egy percet is szakértett volna nekik eddig bármely - az Ön által felvetettől eltérő - témában.

Mint ahogy az sem igaz, hogy Ön mindent a nevével (IRL, vagy nick, ez esetben mindegy) vállal. Pontosan ez tűnt föl az LMP-szakértésnél. Ott csak annyi szerepel, hogy "közgazdász-szervezetelemző". Ha nem ismerném a stílusát, ha nem szúrnának azonnal szemet a gerincvelőből használt terminus technikusai - reflexió, esettanulmány, stb. -, akkor bizony senki sem tudná, hogy Ön az. Ne állítson tehát olyat Önmagáról, melyről azonnal bizonyítható, hogy nem igaz.

További, kicsi színes csúsztatások...

A polgármester nem mondta, hogy a bloggerek próbálják irányítani a kerületet, hanem a szoci képviselőknek tette föl a kérdést, hogy ha bloggerektől kell tájékozódniuk kerületi ügyekben, akkor miért nem adják át nekik a képviselői széküket...

Tóth József elég rossz példa a gyenge polgármesterre, nem gondolja?

Arra számítottunk volna, hogy a Máté győzelmével "mindenkinek kuss lesz"? Akkor mi a fenének koptatnám magam is a klaviatúrát, növelve az általam használt blogok olvasottságát, és vitahelyzeteket élezve illetve teremtve? Tényleg így viselkedik, aki kussoltatni akar? Ugyanmár.

"A polgármesteri tanácsadó útján felháborodbnak...". Háááát, mit ne mondjak, az Ön új szerepvállalásával kapcsolatban írtakból ha valami hiányzik, az a felháborodás. Helyette van ez: "Félreértés ne essék, az égvilágon semmi bajom azzal, ha Ön pártszakért, rá is fér az LMP-re némi szakértelem, csak a továbbiakban ne játsszuk el a független értelmiségi kontra politikus játszmákat..."

Ha ez a felháborodás, akkor ez esetben is újra kell tanulnom a magyar nyelvet, csakúgy, mint a civil szó jelentésénél... Mert azért lássuk be, zajlik azért itt némi maszatoló nyelvújítás.

Szóval, összegezve...

Feltűnő az Ön magatartásának hirtelen változása, na. Feltűnő, hogy csúsztat, hogy érzeleg, hogy összemos.

Szerintem egyszerűen csak telibe találtam, aminek Ön nem örül.

Van ugyanis egy brutális méretű ellentmondás mindabban, amit itt összeírt...

Ha nem különül el oly élesen a civil és a politikai szerep, akkor minek is tiltakozik oly elemi erővel az utóbbi ellen?
@08.szabogabor:

Mint mondjak, remélem, az önkormányzat által megvett szakértelme jobb, mint amilyen jósnak fog bizonyulni. Ezt mondtam egy korábbi az ügyben is, amiben aztán pókerjátékosként és zugügyvédként jellemezte magát. Hát csak jósolgasson.

Azt hiszem, félreért, miért írok ennyit. Nem csak ön és az ismeretlen olvasó kritizál, hanem a diákjaim is, akiknek éppen kedden lesz egy határidő. Időnként érdemes összefoglalni a sztorit. Az ön néhány mostanában írt hozzászólása a politikus és civil szerepekről és az én úgymond lelepleződésemről, szerintem olyan töménységben tartalmazza azt, ami az elmúlt évtizedekben tönkretette a politikát, miközben rövidebb-hosszabb ideig sikert csinált egy-egy politikusnak, ráadásul ritka, hogy ezt önkormányzati szintről fejtik ki ilyen részletesen, hogy minden mondata kincset ér az akciókutatónak.

Annyira hézagos a közös nyelvünk, mintha nem ugyanazokat a blogokat olvasnánk és írnánk, és nem ugyanarról az önkormányzatról.

A témák gyakran nem egy irányból jönnek. Honnan tudja, hogy egy-egy téma mennyire az enyém is? Eddig sem csak vajdapéter-ügyekben okoskodtam, és azokat a témákat szintén a magaménak tekintem, csak az ismereteim nagy része nem innen származik róluk. A szakértésről teljesen elavult képet közvetít, ami egyszerre misztifikál és lebecsül. Szakértelem sokaknál van, ezt megszervezni, strukturálni, döntés-előkészítésre felhasználni igazi kihívás. Az LMP most próbálkozik egyfajta módszerrel, ha folytatják, és amiről van mondanivalóm, természetesen továbbra is részt veszek, és a legkevésbé sem fogom magam pártszakértőnek tartani. Ön a pártok szerepéről is elavult képet közvetít, szerepzavarnak állítja be a többcsatornás kommunikációt, és telerakja manipulatív szembeállításokkal.

De, annak idején nagyon is igényt tartottam arra, hogy az általam felvetett problémával mélyebben foglalkozzon. Ne feledje azonban, hogy a kérdések Takács Gáborhoz szóltak, méghozzá több szerepében, ön csak az egyik szerepében volt a kampányfőnöke, és nem tekinthettem úgy, hogy ön Takács Gábor helyett bármit mondjon egy négyszemközti megbeszélésen. Még ha Nagy Krisztától és öntől akkor már eleget tudtam is a háttérmunkáról ahhoz, hogy tudjam, önálló gondolatokra önöktől számíthatok, nem pedig Takács Gábortól, vagy előtte Csécsei Bélától. A Takács által jegyzett válaszlevélben érzésem szerint részletesen és konzisztensen kifejtették, amit akartak és tudtak mondani. Minden alkalommal megköszönöm, hogy rászánták az időt. Én azt akartam, hogy minél inkább a saját szavaikkal készült választ kapjak, ami megmarad. Mindenki tette a dolgát, szerintem ez a vonatkozás teljesen rendben volt.

Szerintem azért lovagol ennyit a "leleplezéseken", mert önt az ügyeknél jobban érdeklik a személyi kombinációk, engem pedig fordítva. A téziseimről és a stílusomról felismerhető vagyok másnak is, akit éppen ez érdekel, és ez nekem jó. Ha nem lenne jó, akkor vélhetően úgy írom. A szerkesztőnek az volt a szándéka, hogy megmutassa, hogyan konfrontálódnak és/vagy adódnak össze a különféle megközelítésmódok. Innen nézve nemhogy mindegy, hanem egyenesen elvonja a figyelmet, hogy ki mi más még, mint az a szerepe. A blogom indulásától számított jó ideig a szerző azonosítására érdemtelenül sok időt fordítottak a problémamegoldáshoz képest, önmagában nagyon tanulságos volt ennek megnyilvánulásait rögzíteni. Rögtön rábólintottam, hogy persze, én vagyok. Az élőben tartott "civil" (állandó intézményrendszeren kívüliek) találkozókon, ahol képviselők és az önkormányzat civil referense is jelen vannak, természetesen névvel bemutatkozom mindenki mással együtt, és mesélek a további tervekről. Az LMP-körkérdésben való részvételem egyik célja volt, hogy lássam, honnan hogyan reagálnak, és ezt legjobb saját felvetésekkel kipróbálni. Önre számíthatok: személyi kombinálás, hiteltelenítési mantra, egyelőre tartalmi megjegyzés nélkül. A KB-blogon bepróbálkoztam az ön felelősségi körébe vágó több ismert vajdapéter-üggyel, hát egyelőre hárít, látványos az ütemkülönbség.

Még egyszer, hogy ne legyen félreértés: ezt nem magyarázkodásnak tekintem, hanem terepnaplónak, módszertani jegyzeteknek.

Bloggerek, irányítás, polgármester: rossz helyen kereste, egy kommunikátornak szerintem ismerni kell a főnöke releváns mondásait, nézze csak meg.

A polgármestercsináló Szabó Gábor témát most passzolom, mert túl széttartó.

Hogy maga miért blogol, arra több oka lehet, ez is túl széttartó téma.

Tiltakoznék az ellen, hogy a közügyekben való bármilyen aktivitás, az politizálás, politikai szerep? Dehogy tiltakozom, éppen azt mondom! A "politikai céljai vannak", az egy idézet, a Kádár-korszakban és azóta is használják a hivatásosok, ha bárki másra - akár egy másik hivatásosra - nagyon megszégyenítő jelzőt akarnak aggatni.
@vajdapeterutca: LMP-s pályafutásával kapcsolatban már fogadtam Jakabfy kollégával, úgyhogy engem biztos nem fog tudni meggyőzni az ellenkezőjéről, pláne úgy, hogy lényegi állításaimra nem válaszol érdemben.

De most egy kicsit más...

Ha már lesz a hallgatóival egy szakasz-zárás, akkor én is összefoglalom tapasztalataimat vajdapeterről.

Vajdapeter erényei közé sorolom a kitartást, szűken vett szakmájának alapos ismeretét, a harcosságot, a racionális érvelés képességét.

Ezeket kár kifejtenem, hisz valszeg ebben egyetértünk.

Hibái:

1. Rugalmatlanság. Ebben a szóban összegzem gyakorlati vezetési tapasztalatának vélhető hiányát. (Gonoszkodva: aki nem tudja, az tanítja.) Sematikusan gondolkodik, mindent egy kaptafára akar húzni. Benelux modelljeiből indul ki, minden, ami ahhoz közelít, jó, minden, ami meg nem olyan, az rossz, elavult, kádári, egybites. (Gonoszkodva/2: akinek kalapácsa van, mindent szögnek lát.)

2. A prioritások összekavarása. Összefüggnek ugyan alapcéljai, ám kiélezettebb helyzetekben egymásnak ellentmondanak. Valszeg több eredményt ért volna el konkrét problémák megoldásában, ha kevésbé akciókutatott és dokumentált volna. Valószínűleg akciókutatása is eredményesebb volna, ha annak köztes eseményeit szűkebbre szabva megérkezhetett volna néhány konkrét ügyben a megoldásig. Szerintem mindhárom prioritásában paradox módon előrébb tartana, ha eldöntötte volna melyik az elsődleges.

3. Hibás extrapoláció. Ön részrendszerek működési anomáliából próbál meg az egészre következtetni. Ez egyébként logikus következménye esettanulmányi megközelítésmódjának, és intézményi perspektívájának, ám statisztikai elveket nem vesz figyelembe. Könnyen belefut a fehér holló effektusba.

4. Kettős mérce. Ön szakértelmi alapon kritizál, ám olyan ügyekben is ezt teszi, ahol azzal Ön nem rendelkezik, kritikájának tárgya viszont igen. (Ld. városrehabilitáció, közrendvédelem, politics) Ha az Ön szűken vett szakterületén éri kritika, akkor hajlamos a partner minősítésére, míg ha ezt mások teszik, kifogást emel. Kedvenc szakszava a reflexió és önreflexió, ám ezt gyakorta saját magára nem alkalmazza. Rosszul veszi, ha partnerét nem sikerül meggyőzni, ám nem tudna példát mutatni arra, hogy Önt mikor sikerült.

5. Türelmetlenség. Bár szakmaszerűen tudnia kéne, és tudja, mondja is, hogy a szervezetfejlesztésben nincs kapkodás, mert a szervezeti kultúra minimum középtávú terep, mégis gyakorta közöl olyan elvárásokat, melyekről nyilvánvaló, hogy teljesítésük még egyértelmű szándék esetén sem lehetséges rövid távon.

Ezek a lényegi pontok.
@08.szabogabor: Na kicsit megcsúsztam, meg ezt is mind végig kellett olvasni.

A fogadás rendben, ennyi önbizalmam van: nem fog bennem csalódni a párt és én leszek a jelölt 3 év múlva is :)
Gondolom nekem kéne adni a kávét. Ebben a témában meg én nem vagyok otthonos, nem is találtam neten magyar boltban 1 kilós kiszerelést, de ezen ráérek majd később morfondírozni, ha veszítek.

Zárójelben:
-Kispál nem gondolta volna, hogy polgármesterjelölt leszek, csak blogoltam. Határeset: a kampánycsapat oszlopos tagja voltam, éppen már akkor is jelöltek polgármester-jelölt-jelöltnek, de nem vállaltam.
@jt: Nem könnyű kilós Davidoffot találni, de azért lehet. Savanya Aranyszalagos díszdobozos sorozat sincs egyetlen boltban sem - még a Vaskapuban sincs;) -, de ha az élet úgy hozná, begyűjtöm Neked. Nem lényegtelen tétel, hogy ki lesz a polgi-jelöltetek, nem baj, ha a vesztes kicsit megdolgozik a győztes díjáért:)

Más: eddig nem találtam belekötni-valót a blog-mozaikodban, tartalmilag sok mindenben nem értünk egyet, de korrekt a megközelítésmód, fölöslegesen meg senkit sem csapkodok...
Azért van ott őr, mert vasból vagy más fémből vannak a játékok bizonyos alkatrészei.