Mitől mástól, a politikától. A pártpolitikától.

A benne részt vevő emberektől. Egész pontosan ettől.

Emlékeztek, Szabó Gábor a polgármester magyar hangja a web2-n - volt tavaszig. Onnan viszont szembement vele, és ez a harc lett élete mozgatórugója. Annyira, hogy ultimátumot adott a kerület első emberének, november 22., délután négy óráig mondjon le. Vagy.

A szocik viszont tárt karokkal fogadták, leleplező kis történeteit blog formába szerkesztik, vissza lehet olvasni, néhol érdekes. A mostani poszt, ami a konkrét öklendezést kiváltotta, az előző polgármester és a mostani között lerendezett szerződés - emlékeztek, Csécsei Béla lemondott, majd 5 évre szóló, határozott idejű szerződést kötöttek a tanácsaira. Havi 750 000 forintért; az aprót, hogy ingyen telefon+laptop, nem számolom.

Az ügy kipattanása után Kocsis Máté, dr. fel is bontotta a szerződést. Közös megegyezéssel, hiszen nem maradhatott úgy napvilágra kerülése után. Ráadásul kicsit később az ÁSZ is neccesnek találta...

Viszont Szabó Gáborunk meséje szerint Kocsis 32 milliót küldött vele Csécseinek. Ha ez igaz, Kocsisnak menni kell. Ha nem igaz, minimum rágalmazásért perelnie.

forint_1.jpg

A dolog szépsége, hogy Szabó Gábor - aki szintén dr., de ő a gyógyítós fajta -,pályázik a polgármesteri székbe. 

Ezek után kétszer is meggondolnám, hogy ez az ember bármilyen pozícióban dolgozzon a közért.

Hányinger ez az egész cirkusz.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr24863355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Önmagában Csécsei pénzért (kifizetésért) történő eltüntetése (lemondása)aljas ötlet valamennyi szereplőtől, beleértve őt is. De nem a pártpolitika ilyen, hanem konkrét személyek.
És akkor mi lesz, ha K.M. küld valakit egy kabáttal Sz.G.-hoz, hogy hagyja már ezt abba?
Mindig is úgy éreztem, hogy jobb ebből kimaradni, mindig is utáltam a politikának ezt az oldalát. Gusztustalan, és tökminegy, kinek van igaza.
Ragad mindkettejükre.
@jt: Ilyen jellegű próbálkozásokon rég túl vagyunk. Nem jártak sikerrel.
@jt: És amiért rendkívül mértékben nem mindegy, már felelősséggel bíró embernek, hogy különbséget tegyen ugyanazon cselekmények eltérő személyei között, arra egy példa: te tagja vagy a Teleki Piacmutyi Bírálóbizottságnak. Akkor most Te is mutyista vagy?
@08.szabogabor: Én nem vagyok tagja, csak egy szakértő. Aki vagy kiszedeti a korlátozó kitételeket és megszavazza, vagy nem. Az új eljárást az első körben megszavazta. A politikai felelősség persze az enyém.
A testületi felelősség kérdésében pedig van egy érdekes kísérlet Verókék környékén. Rajta tartom a szememet, de ez itt nem téma. Inkább az, hogy Máté elég rosszul válogatta meg a munkatársait. Konkrétan rád gondolok :)
Nem mellesleg az talán a legérdekesebb, hogy vajon miért szelektíven egy blogon teregeted az infót, amely csak arra jó, hogy ne kelljen a btk-val bajlódni (nem, nem az ELTE BTK-ról van szó), miért "csak" politikailag próbálod kicsinálni, amikor de facto köztörvényes dolgokkal vádolod.
Elolvasom, de csak akkor hiszem, ha látom.
@jt: Én válogattam ki a Mátét. Ha nem teszem, nem lett volna abban a helyzetben, hogy bárkit válogasson. És ne légy álnaiv. Az Országgyűlés Rendészeti Bizottságának Elnökével szemben nem a BTK-zás a leghatékonyabb út. Te egyébként meg se nem írsz, se nem BTK-zol. Eszerint mindent rendben találsz az Önkormányzatban;)
@08.szabogabor: ebben egyetértek
@jt: belül vagy, ezért sokkal több infót kellene megosztanod a lakosokkal, több mindenre felhívni a figyelmet, feljelenteni, bejelenteni - de te nem, mert....jaaa, hát NEM lehet más a politika!!!
:)
@08.szabogabor: A kritika jogos. Nem találok mindent rendben. Azonban a gépezet túl jól működik, szépen befedik a felszínt. Te is tudod.
@Lesley: Azért a LáMPásból komoly botrányt próbáltak csinálni, ez nekem igazolás. És a további LáMPásoknál is így lesz ez. Az online nem működik elég jól. Mindenesetre a "független blogszféra" sem ad hírt túl sok ügyünkről, nemdebár? További szakirodalom: google.com/search?q=site%3A8ker.blog.hu+lmp
Még tanulságosabb: 8ker.blog.hu/tags/lmp

@mindkettő:
Az egyetlen, ami jobban működne: napi szinten a nyakukra járni. Ügyfelelősök kellenek, de nem olyanok, akik finnyásan csak a saját ügyüket viszik, hanem végrehajtók csapata, akiket bármire be lehet vetni. Ha meglenne ezeknek a kritikus tömege (10-20 fő), más lenne az ellenzéki munka. Addig marad ez. És ez a Fidesz elemi érdeke, hogy így is maradjon. Kell a tenni akaró elégedetlenek kritikus tömege. Ha meglesz, az élére áll majd valaki. Ha nem mi, akkor más, az is jó, de bárcsak már ott tartanánk.

ui: a szocik jobban csinálják? Ugye nem. Pedig mindenből 3x annyi erőforrás van nekik. Kivéve pénzből, mert abból sokkal több.
ui2: Szabó Gábor jobban csinálja? Jobban.
ui3: egyéb ellenzék, amely szóra érdemes?
izé, elfelejtettem befejezni a mondatot:
ui2-höz: Mert vannak belsős infói. Na nekem ez alatt a rezsim alatt nem lesznek.
@jt: Tulajdonképpen egészen jó testületi tevékenységet folytatsz, de az a valóban eredményes politizálásnak csak az egyik, és nem is a legfontosabb eleme.

Az a politikai erő, amelyik nem rendelkezik a kormányzóképesség politikai ethoszával, elkopik. Csakhát a kormányzóképesség hitelessé tételéhez koherens jövőkép kell, és karizmatikus és szünetnélküli szervezési és kommunikációs munka. Ez nincs Nálad, Nálatok meg.

Felvillanások vannak, de az nem vezet politikai beágyazódáshoz, és állandó megerősítés nélkül visszhangtalan is marad. Ehhez jön még a "kivel nem" megközelítésmódotok, ami önmagában kudarcra vezet.

A Máté féle gépezet meg valójában nem létezik. Ha valamit az ember igazán meg akar tudni, akkor szinte percek alatt megtudja. teljes a szétesettség, a lojalitás pont akkora, mint egy gyenge vezető esetében szokott.

Szóval nem külső tényezők, pláne nem a bizottsági tagok és szakértők száma határozza meg a sikeres ellenzéki politikát.
@08.szabogabor: Igen, ez is igaz. 2011. december 23. környéke óta világos számomra. Illetve a jövőképpel nincs baj, de a "karizmatikus és szünetnélküli szervezési és kommunikációs munkával" van. Igen, mert az erőforrás kérdése, lásd az előző posztomat.
A "kivel nem" megközelítésmód pedig nem véletlen. Hiába hajtjuk el az Orbán kormányt, ha visszatérnek azok, akik azt kitermelték. És nem látom, hogy amarra gyökeres változások történtek volna.
Az LMP meg szeretné törni a kétpártrendszert (lásd még: kartellpártok). Ha más (nem szélsőséges) párt meg tudja csinálni ezt, szívesen eltűnök, akár holnap.
Mostanában épp látunk egy ilyen kísérletet kibontakozni. Kár, hogy éppen egy volt miniszterelnökkel akarják befejezni a múltat.
Szabó Gábor mintha új ajánlatot tett volna a riválisának.

A saját kommentem linkjét adom meg. Előtte és vélhetően utána is ezt véleményezi a közönség, és ott az ajánlat tárgya is:

www.mszp8.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=103#15315
Megpróbálom összefoglalni egyfajta szempontból a három év történéseit.

Azt, hogy a józsefvárosi intézményrendszerben régóta nagy baj van, azt kívülállóként, nagyon korlátozott eszközökkel, két ember kommunikációjából lehetett tudni: a Xantus Juditéból és Szabó Gáboréból.

Xantus Judit korábbi jegyzőként kénytelen volt kommunikálni. Már ha elég kitartó volt az ember, és nem nyugodott bele, hogy a beadványoknak a hivatalban szokásuk volt úgymond elveszni. Az ő érveléstechnikája volt a tények - amennyire meg tudom ítélni - pontos ismertetése, majd ebből tényellentétes következtetés levonása. A jogsértésre utaló tényinformációk felsorolásából levont személyes következtetés, miközben jogsértés nem történt.

Hogy Xantus Judit ennek ellenére milyen érdekből és miképpen maradhatott ennyi ideig hivatalban, azt a Szabó Gábor 100+ részes írásművéből lehet tudni. Vagyis hogy megállapodott vele, hogy nem áll útjába az akarata érvényesülésének törvényességi kifogásokkal, ő pedig gondoskodik róla, hogy hivatalban maradjon. Szabó Gábor többek közötti megállapodásról ír, de ugye bizonyíték egyelőre csak arról van, amit önmagáról állít, ezért írom egyes számban.

És nagy dolog, hogy ezt írta, abban az értelemben, hogy míg Józsefvárosról ezt lehet tudni, más hasonló apparátusok működéséről legtöbbször szinte semmit. Ugyan van példa hasonlóra, mint a zuglói Várnai László képviselő blogja. De a komplexitásánál fogva a Szabó Gábor munkássága szerintem egészen különleges intézmény- és kultúraleírás a kétezres évekről. Méghozzá a magyar glóbuszon rendezetten alig leírt önkormányzatok köréből.

A fő különlegesség, hogy ez a kommunikáció egy olyan belső embertől származott, aki önmagának alkot törvényeket, és igyekszik rákényszeríteni azokat egy önkormányzat és egy közhivatal vezetőire. Ezt persze bárki megpróbálhatja, itt viszont minden jel szerint hosszú időn át hagyták. További különlegesség, hogy ebben a meglehetősen zártnak tűnő világban Szabó Gábor objektíve a nagyon kevés fejlesztést kezdeményező személy egyike (és a szerepfelfogásánál fogva dominanciaharcot kezdeményez mindenki mással, aki fejlesztést kezdeményez). A kialakított szerep tartósságához hozzátartozik az élettársa, mint közigazgatási szaktudással rendelkező háttérember. Hogy az ő kommunikációja milyen lehetett apparátusokon belül, ha az útjába került valaki, arra a kívülálló abból következtethet, ahogy velem vitatkozott ezen a fórumon. Ha valaki, ő a hatalmi fölényből kommunikálás specialistájának tűnik, megértem, ha kerüli a nyílt vitát.

Szabó Gábor jelzi is a problémát, okozza is, az információs értéke szerintem jelentős. Többször pedzegettem: lehet, hogy akciókutatóként a legsikeresebb (még ha kamunak tartja ezt a módszert). Így folyamatokat és reakciókat lehet leírni, abból lehet következtetni a dolgok működésére akkor, amikor nem tudjuk megfigyelni.

Szabó Gábor esetében mindennél jobban jelezte a bajt az önkormányzat működésében, hogy Csécsei Béla, Takács Gábor, Kocsis Máté nem állította le, sőt biankó felhatalmazást adott neki, hogy a nevében írjon.

A józsefvárosi vezetők és a hatóságok viszonyáról jó néhány hajmeresztő értelmezést leírt már. Most a legújabb a "városállam" illetve a saját maga nevében felajánlott úgynevezett vádalku.