15 hónappal kukázást tiltó előterjesztése után most saját tábora hátrált ki Dr. Kocsis Máté hajléktalanügyi referens mögül, aki így kénytelen-kelletlen visszavonulót fúj. Április 5-én, Kocsis Máté "bólogató jánosaival" együtt hatályon kívül helyezi a kukázás tiltását, így újra legális tevékenységgé válik Józsefvárosban a kukázás.

Az abszurd rendelet, mely sajnos nem az egyedüli volt az országban, több dologra is ráirányította a figyelmet:

Megmutatta, hogy sajnos egy népszavazáson a szavazásra jogosult állampolgárok egy kicsiny részét (50000-ből), mintegy 7500 embert sikerült lépre csalnia a kerületi polgármesternek és az őt támogató helyi képviselőknek, hogy aztán ezek az állampolgárok arra szavazzanak, amit az alkotmánybíróság nemes egyszerűséggel "hátrányos megkülönböztetés okozásának" nyilvánított.

Rávilágított, hogy a szociális szakma helyesen járt el akkor, amikor kiállt ama szociális munkás kollégák mellett, akik szabálysértési figyelmeztetést kaptak ill. akiket hatósági rendelkezés elleni izgatás bűncselekménye miatt elítéltek, amiért elsőként radikális szakmai akcióval hívták fel a közvélemény figyelmét a józsefvárosi alkotmánysértő döntéshozók rendeletére.

Magyarországon, az elmúlt 15 hónapban megtörténhetett, hogy egy önkormányzat, annak polgármestere és képviselői - túllépve jogalkotó hatáskörükön - hátrányos megkülönböztetést okozzanak magyar állampolgároknak. A józsefvárosi döntéshozók ahelyett, hogy arra költenék a választópolgárok pénzét, hogy a nyomort enyhítsék badarságokra pazarolták azt, anyagi eszközök segítségével alkotmányellenes kérdésekkel kapcsolatban kiírt népszavazáson próbáltak meg kirekeszteni és bűnözővé nyilvánítani egyes társadalmi csoportokat.

Szociális munkásokként mi mindent elkövettünk, hogy gátat szabjunk és megakadályozzuk a kukázásra szoruló embertársaink törvényen kívül helyezését. A szemétháború utolsó előtti lépéseként, feljelentést tettünk hivatali visszaélés, közösség tagja elleni erőszak, zaklatás és kényszerítés miatt "ismeretlen tettesek" ellen.

Végül engedjék meg, hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik a rendelet visszavonása érdekében fórumokat szerveztek, a józsefvárosi népszavazáson a "nemek" mellett kampányoltak, szórólapokat terjesztettek. Azoknak, akik tüntettek ellene, akik, tiltakozásuk jeléül, a decemberi hidegben a szabálysértési iroda előtt éjszakáztak, akik végig ülték velünk a tárgyalásokat. Köszönjük volt és jelenlegi tanárainknak, mindenkinek, akik mellettünk álltak, civileknek és szakmabelieknek, fedél nélküli aktivista barátainknak, az újságíróknak és bloggereknek, a velünk szolidaritást vállaló nemzetközi szociális szakmai szervezeteknek: egyszóval Mindenkinek!

 Új Szemlélet

 2012. április 4.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr1004363533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örülök, hogy vannak ilyen civil kezdeményezések amik valóban a rendszer fékei. Mielőtt valami fideszes bérencnek titulálnának itt, elmondom , hogy se jobbra se balra nem húzok, DE
Hol voltak ilyen összefogások annak idején amikor az egész nyolcadik kerületre rásózták a budapesti hajléktalanok eltartását? Nem mindig a szemmel láthatólag hátrányos helyzetű emberek mellet kéne kiállni, hanem azokért is akik csendben tűrik a kiszolgáltatottságot. Ez az álszentség zavar, nem az a baj, hogy emberek ne aludjanak az utcán, hanem , hogy miért nem kukázhatnak. Ez amit ők elértek, erkölcsi győzelem, de azok az emberek akik az utcán döglenek meg és nem lájkolják ezt a szép plakátot, nekik ez annyiban mutat valami jót, hogy továbbra is túrhatják mások szemetét. Ezt komolyan beállítani győzelemként szerintem elég hazug dolog.
Kiváncsi vagyok ha minden reggel kiborogatott kukák fogadják a lakókat a házak előtt, ők mennyinek fogják győzelemnek értékelni a hatályon kivül helyezést.
@Hapcikutya:

De hát mit befolyásolja az esetleges borogatást az önkormányzat rendelete?

Megmondták, hogy nem akarnak szankcionálni. Nehéz is volna. Kocsis Máté azt is megmondta, hogy politikai kommunikációs eszköznek tekinti a rendeletalkotást. A tanácsadója, Szabó Gábor azt is megmondta, hogy a jogvédők tiltakozását is belekalkulálták, a kommunikációs stratégia része volt, hogy a Kocsis Máté elképzeléseinek az ismertségét növeljék. Azt sejtem, hogy nem egészen így gondolták, de aztán a dolog az év második felében elkanyarodott a helyi szociálpolitika fejlesztése felé. Amit, ha drága is, és ha más önkormányzatok sokkal kevésbé motiváltak is, hogy eredményt mutassanak fel, tudomásom szerint széles körű és jóindulatú érdeklődés övezi. Szóval tényleg sok minden történt egy év óta.

Talán érdemes újra felvetni a kérdést úgy is, csökkenti-e a borogatást, ha vannak jelei a szolidaritásnak. Hogy például a társasház lakói együtt vagy akár egyénileg kitalálnak valamit, hogy a más számára hasznosítható dolgokat a kukák mellé tegyék. Egy kerületi politikus felvetette, hogy akkor vonzó marad a kerület a hajléktalanoknak, én azt gondolom: ettől? Vagy hogy ha sok idő van kukázásra, mert a kukák sok időt töltenek az utcán, ti. olcsóbb, vagy a gondnoknak kényelmesebb, hogy a reggeli elszállítást megelőző nap délutánján kiteszi, az nem csak a borogatás miatt probléma, hanem borogatástól függetlenül rontja a városképet.

Az összefoglaló érvem, amire kíváncsian vennék meggyőző cáfolatot: mennyiben játszott szerepet a kukázás tiltása az elmúlt évben a körülmények rendezettebbé tételében?

A vegzatúra valószínűleg elijesztette a hajléktalanok jelentős részét a főváros más kerületeibe, a külső városrészekbe, ahol nem mentek be az intézményekbe, a probléma viszont szétszóródott. Nem a központi szakpolitika fantáziálatlanságára és a kormányzati felelősséget viselő politikai erőn belüli felelősséghárításra (röviden: "mindenki mindenki ellen") mutat ez rá éppen? A szakpolitika és a Fidesz szempontjából is, szerintem sokkal ígéretesebb a helyi szociálpolitikai "modellprogram" + a szemetelés (nem a kukázás) figyelmesebb, fegyelmezettebb szankcionálása, mint a hajléktalanok "ijesztgetése" és a politikai kommunikációs tüzijáték.
@vajdapeterutca:

Szerintem így is össze lehet foglalni:

1. A helyi politika kezdetben differenciálatlanul, erőből, együttműködésekről hallani sem akarva, politikai kommunikációval akart eredményt elérni.

2. Az állami intézményrendszer megmaradt pluralitása (Alkotmánybíróság, ombudsman) és a civilek aktivitása (Baptista Szeretetszolgálat mint mindenki által elismert nem állami szolgáltató, radikális vagy egyszerűen csak a dolgukat tevő jogvédők - Új Szemlélet, AVM, TASZ -, érdeklődő internethasználók, kommentelők) együttesen oda hatott, hogy a helyi politika érettebb, felelősebb intézkedéseket hozott ki magából.

Ha jól csinálja tovább, ebből profitálhat a helyi politika, de Budapest és általában a szakpolitika is. Csak maguktól, vagy a lelkes, de fantáziátlan drukkerek miatt, eszük ágában nem lett volna többet gondolkodni és felelősséget vállalni. Nyomás alatt, és mert volt kikkel együttműködni is, többet, jobbat hoztak ki magukból.

Mi valójában a probléma?
@vajdapeterutca:

Szerintem nagyon is.A tiltó szabályozásnak van azért visszatartó ereje.Lehet a problémát ennyire szétcizellálni ahogy te itt kifejted,de engem teljesen feleslegen kérsz számon mert nem vagyok Önkormányzati alkalmazott,sem döntéshozó.
@Hapcikutya:

Dehogy kérlek számon: beszélgetünk és véleményt mondunk.

Gyakorlat: A tiltó szabályozásnak akkor van visszatartó ereje, ha növeli a macerát. Az első hetekben növelte a macerát, ennek hatására a hajléktalanok szétrajzottak vélhetően Budapesten és környékén. Lehet, hogy így marad, lehet, hogy visszajönnek. Lehet, hogy megoldja az országos politika (amelyért Kocsis Máté éppúgy felel, sőt a jövőben még inkább felel, mint a kerületi eredményekért), lehet, hogy növeli a problémákat és az elégedetlenséget máshogy. A kérdés függőben van.

Gyakorlat is, koncepcionális kérdés is: Ha a szemetelés a probléma, akkor arra a szemetelés tiltása és szankcionálása a megoldás. Amire régóta van szabályozás, semmit nem tudni arról, hogy a kerületi hatóságok mennyit büntetnek szemetelésért, milyen gondosan figyelnek, milyen utasítások szerint figyelmeztetnek. A kukázás sokkal szélesebb körű a szemetelésnél. Tipikus "mindent szabályozni akaró" jogászi-vezetői látása a világnak, hogy ha megtiltok sokkal többet, mint ami tulajdonképpen a probléma, akkor a szórásba beleesik az is, ami a probléma.

Másik gyakorlati és egyben koncepcionális kérdés: Csakhogy a fenti "mindenre lövésnek" vannak komoly hátulütői, nem véletlen, hogy a legkülönbözőbb területeken gyakran nem válik be. Például alkotmányellenesnek minősült az analóg más városi gyakorlat, aminek az önkormányzatnál nem hiszem, hogy örülnek. Máskor nagyon drága a büntetés megszervezése. Vagy büntet olyat is, amit nem kéne. Mint politikai kommunikációs fogás, végül is bejött, a hajléktalanok elmenekültek, legalábbis egy időre. Kocsis Mátét olyan összefüggésben ismerte meg a fél ország, amit nem biztos, hogy egészen így akart, és egyfajta kompenzálás szándéka is látszik annak hátterében, hogy ősszel saját szociálpolitikai programokat indítottak.

Nem egyszerű még egy ilyen viszonylag egyszerűnek látszó kérdés sem.
Én sokkal primerebben és egyszerűbben látom a kérdést mint te,nem kerületi lakosként,de a kerületben dolgozóként:

-utáltam nap mint nap szemétkupacok közt sasszézni,(volt hogy még a Puskinban is ki volt borítva az utcai szemetes) a rendelettel úgy láttam a probléma mérséklődött vagy megszűnt
-a hatályon kivül helyezéssel félek hogy minden visszáll a régi kerékvágásba.Ilyen egyszerű.Engem zavart és zavarni is fog sok szemét.
@Hapcikutya:
A szemetelés azelőtt is büntetendő volt.
A kukázási rendelet nem azért lett hatályon kívül helyezve mert ez új szabálysértési törvényben eleve benne lesz a kukázás tiltása?
Gratulálok és köszönet a győzelemhez!

Mindig is egy alaőptalan faszságnak tartottam. (Írhatnék cizelláltabban a smemiről, de ez a lényeg!)

A kocsisszabóféle gennyeknek pedig eccersmind vége!
@Hapcikutya: én is utálom, hogy
a parkoló autóból kiszálló ember a szemetet az utcai szemetesbe illetve mellé teszi,
és azt is utálom amikor a szombaton kirakott, nem lezárt szemetes zsák tartalmát fújja a szél
és azt utálom mikor a feleslegessé vált heverőt, matracot kerülgetem az amúgy is szűk járdán.

Nem csak a kukázok csinálnak nagy szemetelést.
Egyébként ahogy előttem már leírták: a szemetelést eddig is büntették. Tegyék most is! Ne csak a parkoló autókat figyeljék a kamerák hanem azokat is akik szemetelnek.