Úgy tűnik, az önkormányzat tényleg komolyan veszi a civilek összefogása nyomán ránehezedő nyomást: a tavaly még lebontásra ítélt épület egyelőre megmenekült. Ideiglenes műemlékvédelem óvja augusztus 29-ig, közben a KÖH megkezdte a a védetté nyilvánítási eljárást is,  és a múlt heti gazdasági bizottsági ülésen az Önkormányzat a bérleti szerződés felbontását is visszavonta a Roma Parlamenttel (RP), feltételekkel.

Azért mondom, hogy tűnik, mert mintha eleve belekalkulálta volna a projekt sikertelenségét. Vagy mindent megtesznek érte. A bérleti szerződés határozatlan időre szól, de a garanciát egy olyan kitételhez kötötték, hogy maradhat a Roma Parlament, ha EU-s pályázaton nyernek. A pályázaton viszont akkor indulhatnak, ha 7 illetve 15 évig garanciát kapnak a bérlésre. 22-es csapdája, nem igaz? 

Fél évet kaptak a Civilek egy működőképes terv felállítására/megvalósítására, azonban nincsenek meg azok a konkrét feltételek, ami alapján biztosan tetszeni fog a hivatalnak a végeredmény - így könnyen elképzelhető, hogy nyáron mégiscsak kilakoltatnak és lebontanak.

Az örömködést tovább rontotta az a levél, amit a kerület vagyongazdálkodási cége küldött, immár sokadik alkalommal, hogy vízdíj tartozását a RP fizesse már be. Tudni kell, itt egy olyan tartozásról van szó, ami leginkább a fantom kategóriába tartozik: nem is használnak ott vizet, illetve egyáltalán nem használják azon részét az épületnek, mégis kiszámláznak vízhasználatot! Lassan fél éve küzdenek ez ellen, hiába.

Nagyon úgy néz ki, egyikkel kézzel ad, másikkal visszavesz az önkormányzat. Pedig ezekben a vérzivataros időkben, amikor egy jelentős romaellenes hangulat uralkodik országszerte (és ez nagyjából a Fidesz/Jobbiknak köszönhető), itt lenne a nagyszerű alkalom, hogy ennek az ellenkezőjét bizonyítsák, legalább itt, a kerületben. A lehetőség adott, csak élni kell(ene) vele.

A jobboldali többségű önkormányzat alpolgármestere viszont egész egyszerűen lemondta a megbeszélt januári találkozást, majd bizonytalan időre elhalasztotta azt - így pedig hiteltelen az együttműködési szándék!

Kedves Máté! Nem csak krumpliosztással kellene "megvásárolni" a lakosok szavazatait! segíteni a kerületben élő roma közösséget, ezzel is bőven megtérül a befektetett idő és energia - már ha a kerületet nézzük.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr16975164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"amikor egy jelentős romaellenes hangulat uralkodik országszerte (és ez nagyjából a Fidesz/Jobbiknak köszönhető)"


lol.
Egy holland városfejlesztéssel foglalkozó szakember mondta, hogy a bizalmat gyalogosan lehet megteremteni és vágtában lehet elveszíteni. Ez itt is igaz. Miért várjuk, ebben a helyzetben is, hogy egyik pillanatról a másikra, szinte varázsütésre megváltozzon az önkormányzat minden szereplője, és koordináltan lépkedjenek ezentúl? És miért gondoljuk, hogy egy civil szervezet által egy pályázathoz kért 15 éves hozzájárulás, ellentétben lenne a határozatlan idejű bérleti szerződéssel, mikor említett önkormányzat még nem adott ki ehhez hasonló időtartamú elköteleződő nyilatkozatot? Miért gondoljuk,hogy csak ebben az 1 esetben került kiküldésre téves vízszámla? Miért nem lehet ezt visszaküldeni egyszerűen, jelezve a tévedést? Persze a dolgok látszólagos együttállása mintha a múlt változatlan bizalmatlanságát igazolná újra, de biztos ez? A beveztő mondatra gondolva a kérdés csak az, hogy elmozdult-e a folyamat már vagy nem!
Ja, a dolog úgy kezdődött, hogy a Fidesz agyonvert egy tanárt, aki NEM gázolt el egy gyereket.

Jó, persze ez is demagóg. De azért az "ez nagyjából a Fidesznek köszönhető" kitétel nálam kiverted a biztosítékot :(