Egyre több ember jegyzi meg egyre több mindenről nyilvánosan, hogy nem jól van ez vagy az; például a felújítások kapcsán: amiről a kerületi sajtó csak dicshimnuszokban ad hírt, a valóság esetleg mást mutat. Mint a Mátyás téren is, ami a kerület életében a legtöbbször felújított tere, mégis találni hiányosságokat. Virágok lettek ültetve a Kesztyűgyár előtt, és gondozzák is, ott van ugyanis a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat - vezetője a videóban emlegetett Ács úr - aminek feladatai közt szerepel ez: - a közterületi kertészeti feladatok ellátása. Jó, el is látják a saját irodájuk előtt. De csak ott.

Teleki Pál a blog fészbuk oldalára tette fel ezt a videót, tanulságos.

Remélem, ezt elküldte a képviselőjének - a Mátyás érre kettő is jut -, valamint az önkormányzat egyéb szerveihez a kérdéseit, hogy vajon miért van ez így...

És nálatok milyen a helyzet? 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr975372145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A videón látható, virágokkal beültetett sávrész egy, a térre elképzelt zöld stratégiai kísérlet része. A Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat (JVSZ) azt vizsgálja, hogy a térre látogatók menyire vigyáznak az ilyen fajtájú növényekre. A JVSZ tapasztalatai ugyanis sajnos azt mutatják, hogy az arra járók nem is kímélik ezeket a növényeket: többször kellett letaposott, kerékpárral elnyomott növényeket kiszedniük és pótolniuk, mely természetesen pluszköltségekkel jár. A sávot a JVSZ dolgozói ásták fel még a tavasszal, azonban sokan járdaként használták és keményre taposták a talajt. A Mátyás tér parkjának és közvetlen környezetének zöld növényzettel történő telepítése, a hiányzók pótlása egyébként a Magdolna Negyed Program III. üteméből került finanszírozásra. Több cserje már elültetésre került, legközelebb június 29-én kerülnek új növények a térre. Mindemellett fontos megjegyezni, hogy a parkot körülvevő kerítés közvetlen közelében található "zöld sávok" megújítása a környező épületek részleges – homlokzati - vagy teljes felújítása miatt csak kora ősszel kezdődhet meg. A JVSZ munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy a kerültben elsősorban a parkok, terek és játszóterek tisztaságát és az ott található növényzetet fenntartsák. Nemrég a Harminckettesek terén, a Tolnay téren, a Horváth Mihály téren ültettek virágokat. A napokban fejeződik be a Nap téri körülkerített park rendezése is. A JVSZ munkatársai továbbá a az alábbi köztereken vágják jelenleg a füvet: Dobozi tér, Golgota tér, a Kálvária tér. A holnap, azaz szombaton rendkívüli munkavégzés elrendelésével az Illés, Práter, Szigony és Baross utcák által határolt terület fű és gyomnyírása következik. Jövő hét elején fűnyírótraktor használatával a Rezső téren, majd a Teleki téren biztosítják a talajnövényzet levágását. Fentieken túl a JVSZ munkatársai július első hetében megkezdik a Losonczi téri játszótér teljes felújítását, mely magába foglalja a jelenlegi kerítés lebontását és helyére egy magasabb, zárható és dekoratív kerítés telepítését. A játszótéren belül és közvetlen környezetében megújul a teljes növényzet, valamint a JVSZ elvégezi az összes játszóeszközök szükséges javításait is. A kijavított játszóeszközök alatti eséscsillapító talaj teljes egészében kicserélésre kerül, a jelenleg homokkal feltöltött területek szegélyfáit szintén lecserélik, illetve megújítják a játszótér ivóvíz ellátását. Polgármester úr kezdeményezésére a már felújított és zárható játszótér a nyitva tartás ideje alatt állandó, a zárási időszakban visszatérő felügyeletet kap biztosítva ezzel a játszótér értékeinek megőrzését.
Aki nem tesz semmit a növényekért, annak nem jelent semmit, széttapossák még "viccből" is :/ Pedig mennyivel élhetőbb lenne zölden. Gondolkodtam rajta, hogy a házban szervezkedni kellene és rágyúrni erre a pályázatra, legalább a közvetlen környezetünk lenne normális: redir.ec/zoldovezet
Ezek a "zöld szigetek" ésszerűtlen helyen és módon lettek kiépítve, egyrészt néha házak kapukijárata elé (nem úgy, mint a virággal beültetett két sáv), másrészt egy síkban a járdával, elválasztó nélkül.

A Mátyás tér és a Tavaszmező hasonló módon "zöldült", az eredmény is ugyanaz: lehangoló. A cserjéket, bokrokat azért kell újra ültetni, mert a korábbiak nem bírták a locsolás nélküli nyarat. Nem is fogják sajnos.
Hamarosan jön a többi "kérdezős" videó!
Az MNP1-ben zöldített udvarok öntözését nem gondolták át.

Közösségfejlesztési bravúr volna, hogy a nagyon alacsony jövedelmű lakók összefogjanak, és pénzt szorítsanak ki az öntözésre.

Az önkormányzat és szervei, ahelyett, hogy segítenék ezt a közösségszervezést, egyrészt hagyják elsorvadni a kezdeményezéseket. A vagyonkezelőnél a lakó szerint nyíltan beszélnek róla, hogy kifutott a projekt, és az önkormányzat nem érdekelt a puha vállalások fenntartásában. Másrészt direkt bomlasztják is a lakók összefogását, ha a lakók kritikát fogalmaznak meg: elveszik a közös helyiségüket, ráerősítenek a lakók ellentéteire, rontják a közösség szervezésére (és egyben a kritika megfogalmazására) képes vezető személyiség hitelét.

Így függ össze a zöldítés, a közösségfejlesztés, és az önkormányzat pénzköltéseivel kapcsolatban megfogalmazódó lakossági kritikák.
Pontosítás: részben MNP2 puha vállalásokról is szó van, amelyek fenntartására bizony jogi kötelezettséget is vállalt az önkormányzat.
@Józsefvaros: " zöld stratégiai kísérlet része "
Hát, ez nagyon tetszik.
És ha a nyári napközis tábor valamelyik gyermeke véletlenül berúgja a lasztit a virágágyásba, máris lehet indokolni, hogy miért nem érdemli meg a hálátlan, igénytelen lakosság a virágokat.