Tiszta energia

Címkék: autó füst

2012.05.23. 23:01

Kedves 8ker Blogger!
 
V. Ágnes vagyok és a Kálvária tér 6. szám alatt élek, ahová tegnap megérkezett az MVM - Paksi Atomerőmű tékoztató kamionja, ezzel kapcsoltaban szeretnék segítséget kérni, a gyorsabb eredméyn elérése érdekében.
 
A "jövőnk energiája" elnevezésű mozgó installáció működéséhez elviselhetetlenül büdös és hangos áramforrását egy benzin- vagy dízelmotoros agregátort használ. Reggel 7 órától este 10 óráig  ömlik a kipufogógáz a lakásainkba, zárt abalakok mellet is.
A ház több lakója próbálta este leállítatni, de sikertelenül.
Ma már beszéltem a rendőrséggel, a közterület felügyelettel, a Levegő Munkacsporttal és az önkormányzattal is  - nekik már e-mailt is írtam), hogy szeretnék elfogadható megoldást találni. Pl. szerezzenek valahonnan elektromos áramot!
(Arról álmodni sem merek, hogy 2012-ben a megújuló energiákat népszerűsíteni esetleg napelem segítségével is lehetne...)
 
Az önkormányzat honlapján található cikkben   olvasott hangzatos mondatokkal ("Hogyan őrizhetjük meg egészséges környezetünket gyermekeink, unokáink számára ..., csökkentené a legolcsóbb és legtisztább áramot előállító..., hogyan nőne Magyarország károsanyag-kibocsátása, ha nem lenne atomerőmű...) tökéletesen ellentétes, az ami itt történik. 
Ez nem brand-építés, leginkább image-rombolás, de ez legyen az MVM baja. Hiába dekorálják vaddisznókkal, vadmadarkkal a kamiont, ha a fekete füst napi 15 órán át ölik belőle.
 
A házban idősek és betegek is élnek, akik egész nap otthon vannak, a lakásokba beömlő kipufogógázokat nem lehet egészségkárososdás nélkül elviselni, 1 óra alatt fejfájást okoz.
 
Mivel eddig mindenki lerázott, máshoz irányított, azt kérném, hogy tegyék közzé a problémát a 8ker blogon, a Facebookon, ahol csak lehet. Illetve, bármilyen javaslatot, ötletet szívesen vennék, hogy merre induljak tovább.
 
Köszönettel:
 
V. Ágnes

UPDATE:

 

 

Szerencsére a problémát sokkal gyorsabban megoldotta a kiállítás szervezője, mint ahogy bármilyen reakció történt volna az Önök részéről.

Délután 4 óra körül rácsatalakoztak (hosszas szervezés, egyeztetés után)  a házunk elektromos hálózatára és azóta csendben füst nélkül üzemel a kamion.
Az összes intézmény, hivatalos vagy civil szervezet válasz nélkül hagyott, kivéve a kiállítás szervezőjét, üzemeltetőjét, akik meglepően együttműködőek voltak.
 
Köszönettel:
 
V. Ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr244542723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@pjm: "Miért lenne más ez a program, mint ennek a nyálas nyikhaj polgármesternek az összes többi megmozdulása? Nem az a baj, hogy fiatalom 48 milliót végtörlesztett, mert megdolgozott érte, hanem, hogy egy álszent, arogáns majom. De megválasztottátok őket, ne sírjatok. Csak azt kaptátok, amit megérdemeltek, mert az ember mindíg azt kapja... " :-))
@Deres: semmivel sem jobb. A városi trolinak is meg kell termelni az áramot valahol, a mol részvények helyett valami német példás neperőmű támogatási rendszert is ki lehetne találni, arról meg nem is beszélve, hogy egy paksi középjavításból egész pestet be lehetne napelemezni a háztetőkön...
És este meg meg mivel világítasz? Vagy mivel hajtod a szivattyúkat a nyári zivatarok idején? Akkor megsütheted a napelemeket.
A napelemek jók, de csak mint kisegítő áramforrás, amíg nem tudod valahol letárolni környezetbarát módon az áramot.
Most aztán jól megláttuk, milyen komolyan veszi Paks a környezetvédelmet.

Mondjuk ha igazán komolyan venné, már nagy erőkkel más irányba fejlesztene. Részükről az volna a környezettudatosság, ha nem új reaktorért lobbiznának, hanem a megtermelt haszonból naperőművet építenének. Mint a hülye németek vagy japánok. Érdekes, nem mindenben akarjuk őket utánozni.
@fda: A napelem az hülyeség. A nap nem elemmel megy, hanem eltelik magától.
@pjm: @fda: csak egyetlenegy olyan forrást mutassatok, miszerint naperőművel sikerült kiváltani egy alaperőművet!
"Reggel 7 órától este 10 óráig ömlik a kipufogógáz a lakásainkba, zárt abalakok mellet is."

Ömlik az 0-24-ben a belvárosban, még nem szokott hozzá? :)
Mit lehet tenni? Ellenkampány!
Amit itt leírtál szápen dokumentálod, videóval és feltöltöd több videómegosztóra és szólsz a médiának, hogy itt van egy jó kis szaftos riport. Ettől talán észhez térnek. Hülyét senki sem szeret csinálni magából.
Mellesleg ha a rendőrség nem tesz semmit a birtokháborítás ellen akkor be lehetne lengetni nekik, hogy majd akkor a lakók intézkednek de akkor a felelősség a rendőrségé. Most hadd ne adjak ötleteket...
@gmower: Humor herold! Majd ha a te ablakod alá telepítenek aggregátort akkor poénkodj!
@pjm: honnan tudod, ki választotta meg az ilyen patkányokat? A lakóhelyemen én is a jelenlegi polgármester elvtárs ellen szavaztam, de mások megszavazták.

@Bélabáttya:
1. Ki fizeti azt az áramot?
2. Ha valami olyan berendezést üzemeltetnek, ami 380V-ot igényel, akkor cseszheti a konnektorát.
@A fidesz a betegek kiirtására készül:

380V-hoz kell keresni 3 olyan konnektort a házban vagy az utcában, amelyek mind külön fázisról mennek, és meg is van :D
@kovi1970: Értem én a humort csak nem szeretem :)

"Majd ha a te ablakod alá telepítenek "

Akkor lelövöm, mivel magánterület. :)
Napelemmel? Az SEMMIRE NEM JÓ! Abból egy ilyen "installációhoz" 5-600m2-t kellene telepíteni, és ráadásul megfelelő időjárás is kellene hozzá...

A napelem eleve egy bukott dolog, semmi haszna és semmi értelme. Csak ott van neki ilyen, ahol semmi más lehetőség nincs a villamosenergia termelésre. Drága, rendkívül környezetszennyezősen veszélyes hulladék. Az előállításához a megtermelhető energiához képest iszonyúan sok CO2-t is ki kell eregetni.

Az egész sötétzöld energia ipar azon része, amit az emberek ismernek, 99%-ban parasztvakításon alapul!

A valódi zöld, és egyben a legolcsóbb energia pl. az atomerőmű! Egyetlen hibája, hogy csak a minimum teljesítmény szükségletet lehet vele beépíteni, mivel a visszaszabályzása nem gazdaságos. Ez az energiaszükséglet kb. 40%-a...

Naperőmű is van, csak nem Magyarországon, mert itt még a csak csöveket tartalmazó, relatívan olcsó napkollektor is a soha meg nem térülő beruházások közé tartozik! És persze a rendes naperőmű is vizet melegít, nem környezetromboló napelemekből épül fel, hanem egy tükrös napkollektor, ami gőzt állít elő, és turbinát hajtanak meg fele. A napelemhez képest nagyjából 1000x-es hatásfokkal rendelkezik, ami 10000%!
"a megújuló energiákat népszerűsíteni " - az atomenergia nem megújuló. Elfogy egyszer, ha nem is olyan hamar. Csak elvben- a leírt eset, na meg Csernobil és Fukusima kivételével - nem az ájert szennyezi (hanem mást).

Feljelentés egészségkárosításért? Jogász van itt? Vagy ÁNTSZ?
Kétlem, hogy a bemutatókamion meg a házfalak közt a károsanyag ne lépné túl az egészségügyi határértéket.
@pjm: Ez baromság, ugye tudod? Te sem tudsz semmit villamoshálózatokról, igaz? Csak hogy a röfit befalazták és az orrából jön az áram.
@fda: "a megtermelt haszonból naperőművet építenének. Mint a hülye németek vagy japánok. Érdekes, nem mindenben akarjuk őket utánozni. " - Hahaha.. a japcsiknál áramkorlátozások vannak és egekben az áram ára, a németek meg francia atomáramot vesznek.
A zsidok 40 evig bolyongtak a sivatagban hogy garantaltan olyan helyet talaljanak ahol se foldgaz se koolaj nemletezik, mi hasonlo adottsagokal rendelkezunk a karpat medence kozepen.
@Nagyon komoly - munkatársam szülei két éve telepítettek napelemet a házukra, némi állami támogatással. Lassan nyugdíjba vonulnak, így érdekli őket a megtakarítás.
Minden évben pozitív az egyenlegük, többet termelnek vissza az elektromos hálózatba, mint amennyit fogyasztanak.
Egyébként Carlisle felett laknak, a híresen napsütötte Skócia alatt egy sarokra.
De biztos, hogy sosem térül meg...
Egy cég minél környezetszennyezőbb, annál jobban púderezi magát a környezetvédelemmel.Lásd E-on, MVM, Mol,gyógyszergyárak, vegyi üzemek,légi társaságok stb. Persze ez csak kommunikáció (értsd:pofátlan hazugság)
Sajnos jelenleg a megújuló energiák nem jelentenek gyakorlati (!) alternatívát. Rettentő drágák, más területen igen környezetszennyezőek, és megbízhatatlanok.
További kérdés, hogy pl egy olajtársaság miért lenne érdekelt alternatív energiák elterjesztésében (és így az olajfogyasztás visszaszorításában?)
@Nagyon_Komoly: A napelem hatásfoka 10-25 százalékig terjed. Na azt szorozd meg ezerrel és vidáman többszázszorosan megsértetted a termodinamika első főtételét. :-))
@nyekk: Semennyiben, nyilván csak reklám.
@Egyasokkozul: Nálunk a lakóparkban napkollektorokat akartunk felszerelni. Még a napkollektoros cég (aki egy kissé a nyílván elfogult) kalkulációja szerint is min. 20 év a megtérülés. Ugyanakkor az élettartama szintén 20 év. Az arra felvett hitel brutális kamatterheit, vagy esetleges meghibásodásokat, és karbantartási költségeket a 20 évre még nem számoltam.
Ha a megújuló energiákat az állam nem támogatja, akkor középtávon sajnos versenyképtelenek.
@belekotty: De mondjuk te is csak belekotyogsz, mert én semmilyen hálózatról nem beszéltem, azt nekem válaszolták. Nem baj, nem kell mindig figyelembe venni ezt a hülye blogot, csak írd, amit akarsz...
@Deres: Tulképp tényleg meggyüző érvelés...
@A fidesz a betegek kiirtására készül: 1. Ki fizeti azt az áramot?
Speciel megérhetné a lakóknak is, de egész nyugodtan fizetheti az MVM, vagy a szervező is. Nem túl bonyolult mérni, pláne annak a csapatnak.

2. Ha valami olyan berendezést üzemeltetnek, ami 380V-ot igényel, akkor cseszheti a konnektorát.
Minden belvárosi társasház tudja, van ilyen csatlakozási lehetőség. Nem a vasalót kell kihúzni hozzá
@nyekk: sajnos nincs igazad, mert vannak olyan termikus szélerőművek, amelyeket igenis lehet alkalmazni és nem is olyan drágák. Ha a környezetszennyezés kárát felmérnénk, akkor a szaharából hozhatnánk ide napelemes áramot. Csak a profit nagyobb úr és a politikusaink nagyon klassz zsebpénzt kapnak a felügylőbizottságokból.Egyszerű, mint a polgármesterünk...
@Bélabáttya: arról nem is beszélve, hogy még a villanyórát is meg tudják hekkelni:-))Van hozzá plombájuk....
@belekotty: "a japcsiknál áramkorlátozások vannak és egekben az áram ára, a németek meg francia atomáramot vesznek."

Nem tudom, de elhiszem neked. Azt viszont tudom, hogy óriási munkát fektetnek a tiszta energia kitalálásába, elterjesztésébe. És meg fogják csinálni, ne félj.

Szerintem pár év múlva majd ők röhögnek rajtunk, hogy Haha, a hülye magyarok még mindig úgy füstölnek mint az ősember tette. Még mindig olyan erőművekért lobbiznak a fórumozóik, amik nálunk majdnem kiirtották a lakosságunkat egy vacak földrengés és véletlen egybeesés miatt.
Emberek!
Hol is van a Kálvária 6?
Az önkormányzat egyik épületének tőszomszédságában?
A volt színház épületétől kevesebb mint 100 méterre?
(vagy fordítva? az egyik térképem erre, a másik arra a sarokra mutatja a 6-ot)
Szóval: a hosszabbítót már igenis feltalálták!
@pjm: "Ha a környezetszennyezés kárát felmérnénk, akkor a szaharából hozhatnánk ide napelemes áramot. " - Ja persze! Muzulmán országoknak kitenni az európai villamosenergia szolgáltatást. Na meg hogy hozod ide? Nem olyan egyszerű az! Ja és ipart építesz nekik, vagy odaviszed?

@fda: A gond az, hogy a megújulókhoz 90 százalék alaperőművi kapacitás tartalékot kell építeni. Majd pont a japcsik fogják tudni ezt megcsinálni a 240 százalékos GDP arányos adósságukkal.
Valóban az lenne a legjobb ha mindent megújulókkal meg lehetne oldani, csak a jelenlegi népességnövekedés és gazdaság mellett ez jelenleg nem megoldható.
@fda: egyszer már volt németeknél szélerömü kampány. Ami után meglepve tapasztalták, hogy a szélerömüvi kapacitásnak megfelelö szénerömüvet kellett üzemben tartaniuk, mert a szélerömü kiszámíthatatlanul termel.
A sok hülye sötétzöd meg itt is az atom ellen ugat, ahelyett, hogy a szénerömü, meg a gázerömü mellé láncolná oda magát.
ellenben kifejezetten fotnos dolog a bajor atomerömüveket cunami ellen ellenörizni.
@neoteny: urban legend, nem all le tole.
Sugar in the Gas Tank Destroys a Car's Engine?
dsc.discovery.com/cars/top-10/car-myths/07.html
@ritmikus csimpifon: Szimplán csak meg kell(ett volna) keresni az ELMŰ-t, és kiépíttetni/keríteni egy ideiglenes leágazást.
@pjm: Szaharából... Párezer km nagyfeszültségű távvezeték jó dolog - természetesen teljesen békés és biztonságos területeken át haladva... Olcsó és környezetbarát, úgy a szükséges anyagok előállítása, mint a kiépítés/fenntartás.
@sokadszorra: Csak a pénz nagyságrendeket szerettem volna érzékeltetni.Nem szeretném a politikát idekeverni, de szerintetek mekkora hőmennyiség van az egerszalóki forrásban? Mondjuk 72 fokos víz jön fel? Vagy mekkora hőmennyiség van Magyarország alatt termálvízben. Szerintem az alföldet be lehetne vele fűteni, azt lehetne narancsot termelni:-)))
@vomit: hülyeség, úgy besül, mint a sz@r, csak elég sok kell belőle. 100 literben egy kockacukor még nem komoly. A dízelbe meg jobb a víz.
Persze vannak vízszintes lapátú szélerőművek, amelyek akkor is termelnek, amikor nincs szél, akkor is termelnek, amikor sötét van. Csak kicsit nagy helyet foglalnak el, de a szaharában, vagy az alföldi pusztában éppenséggel lehetne. A mol részvénypakett bukásából már lehetett volna egyet csinálni...
@pjm: csakhogy nem füteni, hanem világítani szeretnénk. S amennyire tudom azért a visszanyomott vizes geotermikus rendszerekben is folyamatosan csökken a kinyerhetö energia.
Az egerszalóki forrásnak mekkora a vízhozama?
@Kopi3.14: nem a szélerőmű a hibás, az energiatárolást kellene megoldani valahogyan. Ennek egyik módszere a vízszivattyúzás magasba. De ha semmit nem csinálnának, csak a földközi tengerből szivattyúznának szélerőművel vizet a szahara közepébe, már akkor eshetne ott is az eső eleget.De hagyjuk, nincsenek ötletek, csak a meglévőket próbálják szarul alkalmazni...
@pjm: a jelen kutatások alapján a szélerömüvekkel is óvatosan kell bánni, a környezetre gyakorolt hatásukat nem lehet figyelmen kívül hagyni. Bár számomra messze az a legértelmesebb alternatíva víztározíval párosítva, bár utóbbihoz nincs szint az országban.
@pjm: Önmagában pozitív geotermikus erőmű nem éri meg. Van egy kis erőmű (mondjuk 5 megawattos) az abból kijövő vízzel lehet fűteni lakóparkot, a maradék mehet termálfürdőbe, a legvégén pedig utakat fűteni télen. Izlandon van ilyen.
A WWF ugyanezt a saját propaganda kamonjukban napelemmel és bárki által tekerhető generátoros bicklivel meg tudja oldani - pedig nekik még nagy LCD TV is megy róla.
@biohazard: Izlandon utak sincsenek. :P

Szélerőművel az a baj (előállítási költségein és azzal járó szennyezésen kívül, lásd még napcella), hogy borzasztóan nagy vesztességgel lehet a hálózatba táplálni. Nálam okosabbak szerint eleve normális vízerőmű rendszer esetén lehet megoldani. Ja, hogy az nekünk NINCS mert elmeszelték a sötétzöldek? Hoppá. Viszont az osztrákoknak meg van, nekik van is használható szélerőmű rendszerük.

Mostanában több helyen láttam viszont "naperőművet" avagy napkohót, ahol egy paraboloid tükörrendszer pár tenyérnyi helyre gyűjtve az energiát lényegesen hatékonyabban működik, mint a "napelem". Egy ilyen még télen sem elhanyagolható energiát állít elő, amivel meg lehet hajtani pl. egy lakóház hőszivattyúit, valamint meleg vizet lehet vele előállítani.

@pjm: Nem kéne baszkurálni az éghajlati tényezőket, éppen elég gáz, hogy az emberi városok a fűtés/hűtés miatt változtatják a légáramlatokat vagy az, hogy miket ténykedik a Kínai Időjárás Ellenőrző Hivatal.
A kamion amúgy közterület-használati hozzájárulás nélkül állt oda, azt csak akkor kapta meg, amikor már ment a kiállítás. És a használati díjból is kapott 50%-os kedvezményt. Amikor a bizottsági ülésen belementem, hogy mire fel ez a nagy felhajtás egy eleve elvetélt projekt miatt (3000 milliárdos, hat 4-es metrónyi árával, amely nagyságrendben a magyar állam évitizedekig nem lesz hitelképes), a Fidesz képviselője belekötött, hogy mi köze ennek a közterület-foglaláshoz. Hát az, hogy kedvezményt adnak ennek a cégnek, amelyet csak értelmes célok esetén szoktunk megadni. A cég neve: Mahir Kiállítás és Rendezvény Szervező és Kivitelező kft. No komment, csak jó, ha tudjuk, hova mennek a közpénzek.

(LMP)
ui: ha ekkor már tudtam volna az aggregátorról...
Hát ezek az ötletek zseniálisak! Nem csak napelemben kell gondolkodni! Simán elfér a rendszerben a lighting capture black-start, amit egyébként a világ vezető hatalmai titkolnak! Sőt én tudom, hogy van olyan technológia, amivel mikrohullám segítségével, vezeték nélkül lehet közép és magas feszültséget továbbítani a közvetítő közegtől függetlenül. Fluid ágyas, vándor rostélyos gyorsindítású biomassza erőmű is jöhet és a vulkánok mozgási- és hő energiáját kihasználó prototipusokról - Izland - még nem is beszéltünk, és persze a lebegő szélerőművek is már léteznek!!! (indavideo.hu/video/Lebego_szelerom)
Aki járt mostanában Németországban, az láthatja, hogy milyen a nagy mértékű, gyors napelem telepítés. Ők bezárják az atomerőműveiket, helyette szinte minden házra, istállóra, gazdasági épületre napelem kerül, termőföldekre is építkeznek. Nekik megéri? Nálunk talán többet süt a nap.
@Korven Dallas Világjegy: Ó jézus! Akkor már legyen mindenkinek energiapiramisa, azt ingyen adják a Jósok látókban...
@pjm: Látom még csak nem is értem mi a bajom. A hálózatba tartalék kapacitásra van szükség, a napelemekkel éjszaka nem fogsz világítani. Nem hogy a hálózatokhoz nem értesz, még a megjegyzést sem fogod fel.
@belekotty: : Látom még csak nem is értem mi a bajom. - javítva - Látom még csak nem is érted mi a bajom.
@belekotty: japánban azért drága az áram mert a fukushimai atomerőmű tulajdonosa nem tudja fizetni a kármentesítés stb költségeit, és ki máson húzná le a lét mint az adófizetőkön. a németek meg sztem bőven megoldják, nem olyan bénák mint mi.
@Hedonista Daidalosz:

"Németországban a különösen hideg időjárás miatt újraindítottak több olyan atomerőművet, amelynek reaktorait a fukusimai atomerőműben bekövetkezett baleset után leállították."

hvg.hu/vilag/20120209_nemetorszag_atomeromu_ujrainditas

Ja és nyilván Japánban semmi köze nincs az áram árának ahhoz, hogy a termelés 30 százaléka kiesett. :-))
@belekotty: hát nem is érted. A föld gömbölyű, elvileg van egy globális energia hálózat. Valahol mindig süt a nap, de nem vagyok szerelmes a napkollektorokba. Energiát főleg az elektromos energiát kellene megtermelni ugye nem foszilisan, akkor már ok lenne mniden. A szenet is el lehetne égetni ott, ahol éppen van, nem kellene felhozni. Na erre mondtam, hogy egyszerűbb most kaszálni és yahtot venni, mint a jövőbe beruházni. És sajna ez a beruházás csak a kormányoktól elvárható, csak az energiaszektor adóját a magukra, meg stadionra költik. De ez is a megszavazott banda.
@komplikato: Ha vizet viszel oda, ahol gyárilag volt, akkor nem hiszem, hogy nagy baj történhetne. Mi a probléma azzal, ha a szaharában erdők lesznek? Megfagyunk, vagy esetleg túl sok szédioxid vonódna ki a levegőből? Hát biztosan nagy gond az is...
Ez a baj az emberekkel félnek változásokba belefogni:S de egyszer remélem (nem túl későn) észbe kapunk
@pjm:
Te bölcsész vagy?
"Valahol mindig süt a nap,"
Az a kifejezésről, hogy hálózati veszteség" hallottál már?

Végülis ha így gondolkodnának a mérnökök, ahogy te, akkor a sivatag vagy a tajga közepére(esetleg az Antarktiszra) építenének egy bazi nagy atomerőművet és mindenkinek onnan adnák az áramot. Nem kellene annyit a biztonságra sem áldozni, mert kit érdekel, ha elpukkan?! Ezek a buták viszont igyekeznek minden áramforrást a felhasználáshoz közelre telepíteni. Ki érti ezt?
@pjm: Hú bazz!! De nagyon hülye vagy! A szenet lent elégetni, nem felhozni. :-(( A Carnot ciklusról hallottál? Hűtés, ilyesmi? Hőerőgép?
Te hol tanultál? Büfé szakon? Bazz.. te is jóval kezdtél, energia átalakítási szabadalmaim vannak. Picit értek a termodinamikához.

Valahol mindig süt a nap. Bazz.. a másik. Fénysebesség? 50 Hz? Villamos hálózatok kiterjedésének korlátai? Mond ez valamit? Ja, tudom, büfészak. Jó lenne ha 2*2 esetén sem nyilatkoznál, annyira nem értesz hozzá.
Csak szólok hogy az USA kelet és nyugati villamos hálózata is külön van. Nem állok neki elmagyarázni neked miért, mert kizárt hogy értenéd.
@Kis ember: Csak halkan jegyzem meg, a sivatagba nem lehet atomerőművet építeni, mert nincs hozzá hűtés. Pakshoz is a Duna kell.
@pjm: "elvileg van egy globális energia hálózat" - Hol? Mesélj!
@belekotty: 1. ott van a globális hálózat, ahol van villany. Legfeljebb nincs összekötv, mert az olyan szabadalomgyártők, mint Te még nem jöttek rá, hogyan kellene. 2. Valószínűleg a mostani mérnököknek az a bajuk, hogy a tudásuk korlátai miatt nem jut eszükbe valami olyan, ami"lehetetlen". Ha jól emléxem a mérnökök kiszámolták a vasút elméleti csúcssebességét és valami 50 km/óra körül jött ki. Annál nagyobb sebességet az ember nem tudd elviselni. 3. Lehet, hogy meg kellene nézni az olajcégek páncéljait, hogy milyen ötletek vannak elzárva, mondjk Tesla autójára gondolva. 4. A megoldást nem a Teféle mérnök emberek fogják meghozni, de nem is a sötétzöldek. 5. a szenet meg ott lehet elégetni, ahol van, a hűtést, meg a többi szarságot meg kell oldani, igen ez a feladat. Ha elég sok pénzt adnának neked, meg is oldanád. Azon gondolkozzatok nagy okos mérnökök, hogyan lehet dolgokat megoldani, ne azt fejlesszétek, hogyan NEM. Szóval lehet, a büfé szak előny, nem ütközöl folyamatosan a saját korlátaidba. Nem bántani akartalak, csak azt szeretném megvilágítani a kis fejedben, hogy a fejlődést mindíg azok hozták, akik nem voltak hajlandók elfogadni a makacs tényeket:-)) Örülök, hogy egyáltalán gondolkodásra serkentettem a kis agyadat. Tisztelettel a büfés...
@belekotty: értem én, hogy nincs hűtés, de éppen a hűtés viszi el a hatásfok energiát, minél nagyobb a hűtés, annál szarabb az energiatermelés hatásfoka. Na ez a feladat!!!
@belekotty:
Nem baj, majd telepítjük a föld alá. pjm vezeti a munkálatokat. :)
Akkor marad a tajga. De persze az sem jó, a már említett hálózati veszteség miatt.
@pjm:
"Valószínűleg a mostani mérnököknek az a bajuk, hogy a tudásuk korlátai miatt nem jut eszükbe valami olyan, ami"lehetetlen"
Ezzel a mondattal pont a semmihez sem értő bölcsészek szoktak érvelni és olyan egetverő marhaságokat mondani, mint te.
Te még mindig a XIX századi világban élsz, ahol a tudósok, mérnökök önmaguk agyaltak otthon.
Tudod, teammunka, kreatív agyak bevonása, ilyesmiről hallottál már? A mérnökök ui. elég sokszor dolgoznak együtt nem mérnökökkel. Arról már nem is szólva, hogy a mérnökök között is vannak specialisták és általános menedzserek.
@pjm: "1. ott van a globális hálózat, ahol van villany. Legfeljebb nincs összekötv, mert az olyan szabadalomgyártők, mint Te még nem jöttek rá, hogyan kellene" - ami nincs összekötve, az nem hálózat.

"Ha jól emléxem a mérnökök kiszámolták a vasút elméleti csúcssebességét és valami 50 km/óra körül jött ki." - na erre hozzál valamilyen linket!

"Lehet, hogy meg kellene nézni az olajcégek páncéljait, hogy milyen ötletek vannak elzárva, mondjk Tesla autójára gondolva" - városi legenda.

"A megoldást nem a Teféle mérnök emberek fogják meghozni, de nem is a sötétzöldek" - Hát ebben nagyon tévedsz, mert pont én vagyok az aki megkérdőjelezi a második főtételt.

"5. a szenet meg ott lehet elégetni, ahol van, a hűtést, meg a többi szarságot meg kell oldani, igen ez a feladat." - aha. És az E290-et hova teszed? :-)) A hűtést meg hogy oldod meg a bányában. Leviszed a hideg vizet és fölszivattyúzod a meleget? :-))

"Azon gondolkozzatok nagy okos mérnökök, hogyan lehet dolgokat megoldani, ne azt fejlesszétek, hogyan NEM" - Jól van büfészakos, majd te mondod meg hogy a tudósok hogy gondolkozzanak! :-))

"hatásfok energiát" - :-)))))))

Fizikából hányas voltál. Bár szerintem neked felmentésed volt.
@Kis ember: Teller is ezt javasolta. Atomerőműveket a föld alá. Csak hát a második főtétel makacs dolog. Bár szerintem az a megfogalmazása, hogy hőt nem lehet munkává konvertálni a környezet egyéb megváltoztatása nélkül, az hibás, mert a hő kémiai energia konverziót nem veszi számításba.
@belekotty:
"hűtést, meg a többi szarságot meg kell oldani"
Ez a kedvencem: oldjátok meg! Az, hogy fizikai korlátok léteznek, nem érdekli a bölcsészt. :)

Azt hiszem Szilárd Leó javasolta, hogy atom-napokat állítsanak fel a tajgán meg az Északi-sarkon, és majd ezzel termővé teszik a vidéket. Amikor szóltak neki, hogy ez esetben faszán elolvad a hó és megemeli a vízszintet, akkor rájött, hogy ez nem is olyan jó ötlet.
@belekotty:
Csináljatok egy Maxwell démont! Oldjátok meg! :))
@Kis ember: Nem akkora hülyeség az! Mert a Maxwell démon - mindketten tudjuk mi az - elve megvalósul például az endoterm kémiai reakciók elvében, ahol az átlagnál gyorsabb molekulák energiája kémiai reakció során kémiai energiává konvertálja a hőt. Arra nincs semmiféle korlátozás. Na most ha azon a hőmérsékleten a visszareakció valamilyen okból gátolt, akkor az alacsonyabban nyert kémiai energiát magasabb hőmérsékleten hővé - már borul a 2. főtétel - vagy elektromos energiává lehet alakítani, ahol a veszteséghő visszanyerhető mivel magasabb hőmérsékleten működik a cella.
Ismét borul a 2. főtétel. Ilyen kémiai reakció pedig van. Olyan cella is létezik amely hűl miközben áramot ad. Na ott például az entrópia értelmezhetetlen.
@Kis ember: Persze, sok rossz ötletet találtak már ki egyébként nagy tudósok. Szilárd szabadalmaztatott nukleáris láncreakciója a berilliumra szólt.
Teller is földmunkákra atomrobbantásokat javasolt.
@belekotty: @pjm: "1. ott van a globális hálózat, ahol van villany. Legfeljebb nincs összekötv, mert az olyan szabadalomgyártők, mint Te még nem jöttek rá, hogyan kellene" - ami nincs összekötve, az nem hálózat. A hálózati elemek összessége már egy hálózat, ami nincs összekötve. Részelemei működnek, az összeköttetés teremti meg a hálózat magasabb fokát. A munkahelyeden is van számítógépes hálózat internet nélkül is, nem, csak csatlakoztatod.

"Ha jól emléxem a mérnökök kiszámolták a vasút elméleti csúcssebességét és valami 50 km/óra körül jött ki." - na erre hozzál valamilyen linket!

"Lehet, hogy meg kellene nézni az olajcégek páncéljait, hogy milyen ötletek vannak elzárva, mondjk Tesla autójára gondolva" - városi legenda.Szerinted, szerintem meg ellenérdekeltek bármit kitalálni, amíg a profit maximális így is.

"A megoldást nem a Teféle mérnök emberek fogják meghozni, de nem is a sötétzöldek" - Hát ebben nagyon tévedsz, mert pont én vagyok az aki megkérdőjelezi a második főtételt. rendben, de ne feledkezzünk meg az elsőről, az pedig a kapzsiság!!!!!!!

"5. a szenet meg ott lehet elégetni, ahol van, a hűtést, meg a többi szarságot meg kell oldani, igen ez a feladat." - aha. És az E290-et hova teszed? :-)) A hűtést meg hogy oldod meg a bányában. Leviszed a hideg vizet és fölszivattyúzod a meleget? :-)) Mondtam már, ez a mérnökök feladata, nem az, hogy bebizonyítsd, nem lehet megoldani!!!!!

"Azon gondolkozzatok nagy okos mérnökök, hogyan lehet dolgokat megoldani, ne azt fejlesszétek, hogyan NEM" - Jól van büfészakos, majd te mondod meg hogy a tudósok hogy gondolkozzanak! :-)) Nem én mondom meg baszki,hanem az élet, hamarosan lekapcsolják a villanyt, kapísi?

"hatásfok energiát" - :-))))))) Ez egy szerencsétlen kiragadott két szó, csak, hogy kötözködj. Arra gondoltam, hogy a hatásfok javításával remekül lehet energiát spórolni. Csak kukkantsunk bele a forma 1 motorokba...

Fizikából hányas voltál. Bár szerintem neked felmentésed volt. Fizikából úgy amúgy szín jeles, csak azt nehéz a kocka agyatokba beletenni, hogy ez, amiről itt beszélünk az inkább filozófia. Jó pár barátom halt bele, hogy a fizika törvényeiről elhitték, hogy alakíthatók. A baj az, hogy oszthatjátok itt az eszet, de vagy kitaláltok valamit kis szabadalom bubusok, vagy amint már mondtam, lekapcsolják a villanyt. Ebben pedig még abüfészakon végzett bölcsész ötletelők is (manapság kreatív csoportnak hívják őket) is segíthetnek. Pont annyira, mint a mérnök emberek a színházban. Ha tapsol akkor jó, ha nem akkor szar. Szóval attól, hogy tudtaok olyan szavakat, amit én nem, attól még lehetnek jobb ötleteim, mint nektek. A szobrász ember is csak a felesleget fejti le a kőtömbről, hogy szobor legyen, Ti meg nem látjátok a szobrot, így az egész felesleges.
@belekotty:
Hát én ugyan sült bölcsész vagyok, de szerintem a hűlő cellánál azért nem borul a második főtt étel, mert csak a rendszer egy elemét nézed. De inkább nem mennék ebbe bele, mert ez számomra ingoványos terület. És én azon bölcsészek közé tartozom (ritka kivétel! :) ), akik nem vitatkoznak olyanról, amihez nem értenek. És a II. főtétel rendes bizonyításába nem szeretném most magam beleásni.
@Kis ember: Azért főtétel, mert nincs bizonyítása. Csak tapasztalat.
@pjm: "A hálózati elemek összessége már egy hálózat, ami nincs összekötve. Részelemei működnek, az összeköttetés teremti meg a hálózat magasabb fokát. A munkahelyeden is van számítógépes hálózat internet nélkül is, nem, csak csatlakoztatod." - Ez hülyeség. A marketing hálózat, a kémhálózat, a számítógépes és a villamos hálózat tök különböző dolog. Ha van 20 villamos ketyeréd, ezekhez 4 generátorod és ezek nincsenek összekötve, az nem hálózat, az sziget üzem. A számítógépes és a villamos hálózat köszönő viszonyban nincs egymással, te nagyon ostoba.

"Szerinted, szerintem meg ellenérdekeltek bármit kitalálni, amíg a profit maximális így is." - Hehee, gyártsad csak az összeesküvés elméleteket! Ez a műszakilag képzetlenek menekvése, azért mert nem látják az összefüggéseket.

"Mondtam már, ez a mérnökök feladata, nem az, hogy bebizonyítsd, nem lehet megoldani!!!!!" - Bazd meg, ez nem mérnöki feladat, hanem gazdaságilag nem éri meg. Ráadásul a CO2 nem marad lent a bányában. Ne kezd hogy de össze lehet nyomni és lent lehet tartani, mert akkor megkérdezem hogy ki tudod-e számolni hogy egy mol elégetett szénnél keletkező CO2-nitrogén keverék összenyomásához
mennyi térfogati munka kell. Mert ugye ezt nyilván nem tudod. Kellene hozzá egy vegyészdiploma, meg komoly termodinamika ismeret. Ja, ha az nincs akkor marad a frázisok puffogtatása.

"Nem én mondom meg baszki,hanem az élet, hamarosan lekapcsolják a villanyt, kapísi?" - összesküvés elmélet, frázis

"Arra gondoltam, hogy a hatásfok javításával remekül lehet energiát spórolni. Csak kukkantsunk bele a forma 1 motorokba." - A villany termelő erőművek és a forma-1 motor nem ugyanaz. Nézz utána mi a különbség egy hő-munka átalakító (Carnot hatásfok), meg egy belső égésű motor között. Barom vagy, megint látszik hogy alapvető ismeretekkel nem rendelkezel.

"Fizikából úgy amúgy szín jeles, csak azt nehéz a kocka agyatokba beletenni, hogy ez, amiről itt beszélünk az inkább filozófia. Jó pár barátom halt bele, hogy a fizika törvényeiről elhitték, hogy alakíthatók" - Jahaha, igen a villamos hálózatok az filozófia. :-)) Már jön mindjárt az ezotéria, filozófia, mert műszaki érveid nincsenek. Jó pár barátod belehalt? oszt mibe?

". Szóval attól, hogy tudtaok olyan szavakat, amit én nem, attól még lehetnek jobb ötleteim, mint nektek" - :-)) Heheh.. milyen jobb ötlet ha azt sem tudod mi a Carnot ciklus?

Jól van! Mennyé vissza műkörmöt építeni, az való neked! :-))
@pjm: "de ne feledkezzünk meg az elsőről, az pedig a kapzsiság!!!!!!!" - Hülye gyerek! Az első főtétel az energiamegmaradás. Már evikckélnél filozófiára, mi? Műszaki téren nagyon leégsz, ugye?
@belekotty:

Figyi, ne próbáld már egy hároméves gyereknek elmagyarázni a relativitáselméletet! :)
@Kis ember: Egy három éves gyerek is jobban felfogná a relativitás elméletet, mert annyit megértene hogy a fénysebességnél nem lehet gyorsabban menni, punktum. :-))
@belekotty: Mondjuk erre is gondoltam, még humorod sincs. Aztán nem feszít még a fejeden az abrincs? A relativitás elméletet meg tényleg nem kell magyarázni, mert nekem egyértelmű: a roppant gyakorlati tudás, amivel rendelkezel megakadályoz abban, hogy valami olyat láss meg, amitől a dolgok jobbra fordulhatnának. Gondolom minden idegszáladdal a carnot körfolymatra figyelsz, még lehet, hogy carnottal fekszel le is, csak hát a dolgok nm így működnek. Gondolom hallottál a maslovi piramisról? Nem, nem fáraókat temettek bele. Na ott a csúcson már nem elhanyagolható az elvonatkoztatott gondolkodás, mert az szórakoztathat. Na arra nem vagytok képesek, úgyhogy csak magyarázzátok, hogy az üvegház hatás, a globális felmelegedés, a környezetszennyezés csak összeesküvés elmélet és carnot körfolyamatok miatt mindezen nem lehet változtatni. Gondolkodjál a következő szabadalmadon, azt is bejegyzik gondolom, de legalább akkora legyen, mint a kerék! (Ha ezt az elvontabb hasonlatot egyáltalán megérted te kis carnot bubus.)
Ja és a barátaim a repülésben haltak meg, mert túlfeszítették a húrt. Gondolom neked a legnagyobb veszély, hogy rácsukod a kezedre az íróasztal fiókot...
"Arra gondoltam, hogy a hatásfok javításával remekül lehet energiát spórolni. Csak kukkantsunk bele a forma 1 motorokba." - A villany termelő erőművek és a forma-1 motor nem ugyanaz. Nézz utána mi a különbség egy hő-munka átalakító (Carnot hatásfok), meg egy belső égésű motor között. Barom vagy, megint látszik hogy alapvető ismeretekkel nem rendelkezel. Ezt azért ideidézem. Akkor tehát egy belső égésű motor NEM hő-munka átalakító szerkezet. Akkor mi, fagylaltgép? És akkor a gépkocsi fékje sem munka-hő átalakító? Mostmár értem, akkor lehet fogdosni a féktárcsákat megállás után, jó. Fogdosg te! (ja, az lehet, hogy nem a carnot folyamat:-)) Az valami unortodoy non-carnot munka-hő átalakító.. márcsak rendszer sznten...
@pjm: "Akkor tehát egy belső égésű motor NEM hő-munka átalakító szerkezet. Akkor mi, fagylaltgép?" :-)) Sokkal hülyébb vagy mint gondoltam. A belsőégésű motor NEM HŐ-MUNKA ÁTALAKÍTÓ. Kérdezd meg valamilyen mérnök ismerősödet!
Megint csak zavaros hablaty jön tőled, semmi más. Én nem vagyok olyan hülye hogy földhöz verjem magam repülővel, én megmaradok a ketrecharc gyakorlásánál.
A gyakorlati tudás meg ahhoz kell, hogy az ember alapból el tudja vetni a nyilvánvaló hülyeségeket.
@belekotty: Semmi baj. A ketrecharc mindent megmagyaráz. A belső égésű motor folyamatábrájában a nyomás és hőmérsékleti viszonyok futnak körbe. Lehet, hogy akkor a benzin nem is elég benne, hanem megfagy? Aztán meg a 2000 fok körüli égési hőmérséklet és a nyomás nem is tolja a dugattyút, ami közben a gáz kitágul és leadja a hőt? Elfogadom.Igazad van. A meghalt társaim nevében meg csak annyit, aki hülye az tényleg verje oda magát, nekem még egy növendékem SEM halt meg repülés közben. Az lehet, hogy nem verettem magamat hülyére. Na nem is vitatkozom, mert nem győzhet a magamfajta büfészakos az alapvető hülyeségeket alapból elvető földhözragadt nem lehet megcsinálnikhoz. Légy büszke a szabadalmaidra és reménykedem, hogy nem rajtad fog múlni a jövőnk.
@pjm: Ez egyre szánalmasabb. Még az alapfogalmakat sem érted. A belsőégésű motor és a gőzgép szerinted ugyanaz? A gázturbina és a gőzturbina szerinted ugyanaz? Csak annyit értesz belőle hogy meleg. Ez kb egy óvodás szintje, jó indulattal általános iskola. De szerintem egy nyolcadikos ezen a szinten amin te vagy, tuti fejmosást kap a természetismeret tanártól.
"A gáz kitágul és leadja a hőt." :-)) Mondom olvasd el mi a Carnot ciklus, de szerintem az adiabatikus állapotváltozásnál kellene kezdened! Ne táplálkozás tudományi oldalakat böngéssz! Nem adiabEtikus, hanem adiabAtikus! :-))
Sajnos muszáj a te fajtádat, aki mindenbe beleugat, véleménye van arról amiről fingja sincs, belepaszírozni a földbe. Nekem eszemben sincs repülős oldalakon osztani a észt, mert nem értek hozzá. Te meg még mindig itt vergődsz. Na ez a különbség köztünk, nem a ketrecharc gyakorlása.
Hát igen, csak ketten vitatkozunk. Tehát ha jól értem, akkor a benzin elégetésekor nem keletkezik olyan energia, amiből a forgattyús mechanizmus munkát végez, ha többet nem is, hogy a dugyttyú elmozdul. Értem, és ebben a pillanatban be is fejezem, köszönöm a kioktatásikat, remélem nem tanítassz, meert az igazán szánalmas az lenne....
@pjm: Elképesztő milyen hülye vagy. Ennyi vita után, miközben már iksz esetben az orrod alá lett dörgölve hogy az alapfogalmakat nem ismered, minimum hogy utánanézel. Az Otto és diesel motort bármi hajthatná, akár betáplált sűrített levegő is. Az nem sima hő-munka átalakító, az nem zárt ciklusú hőerőgép. Az a klasszikus hőerőgép amibe csak hőt teszel be és nem ahol benzin-levegő keveréket robbantgatsz benne. Az belsőégésű motor, te fasz. De ez kb 8. általános fizika. A belsőégésű motorban a robbanásnál - persze a hőtől - megnövekedett nyomás hajtja. A hőerőgépnél csak a hőt használod, mindegy honnan nyerted, szén elégetéséből, atomreaktorból, napkollektorból vagy geotermikus energiaforrásból. Na kaptál egy kis oktatást, amit a 8.-ban a fizikatanárodnak kellett volna beléd vernie, most már kussolj!
@belekotty: értem, akkor a zárt ciklusban nem a hőenergia alakul át munkává. Látszik, hogy a mérnöki léted akadályozza a filozofikus gondolkodást. A környezet szempontjáből mindegy, hogy zárt, vagy kicsit zárt, vagy nyitott ciklusban keletkezik a CO2 ahhoz, hogy energiát nyerjünk, sőt még az is mindegy, hogy turbinán, vagy mozgólépcsőn. Bezárt téged a saját korlátaid közé (ketrecbe) a carnot ciklusod, de hidd el, van azon kívül is világ!Legfeljebb tudomásul vesszük, hogy nem te fogod a megoldást szállítani. Nem baj, nem lehet mindenki messiás, kellenek tömegek is. Az utolsó érved valóban okos volt, kussolj. Elfogadható érv tőled! Sajnálom, hgy még a beszélgetés végére sem értetted meg, mit akartam mondani.
@pjm: Na! Most már unlak faszfej! A dolog ott kezdődött hogy összekeverted a számítógép hálózatot a villamos hálózattal. Eleget pöckölgettelek, te műveletlen segg!
@belekotty: valóban ez a kúltúrált vita lezárásának népi nemzeti együttműködési lezárása. A hálózat szempontjából mindkettő az, sőt, ha jól tudom az internet nem hidraulikus rendszer. Az első pillanattól kezdve nem értetted meg, hogy mit akarok mondani, de nem csodálom. A harcos léted pedig nem engedi meg, hogy ne a tiéd legyen az utolsó szó. Gondolom bmw-d van és kicsi a pöcsöd, mert csak azok ilyennek, ahol az utolsó érv az értetlenségben a faszfejezés. Te se mászkáljál két görögdinnyével a hónad alatt, mert elvisznek szeméremsértésért. (Bár nem hiszem, hogy ezt érted) Szóval a villanyt carnot ciklus ide-vagy oda le fogják kapcsolni, ha valakik (ezek szerint nem Te) ki nem találnak valami okosat (tőled ezt már nem várom el. Gondolom, ha élöben vitatkoztunk volna most jönne az orrbavágás, meg a tökönrúgás. Ezek is érvek. Na pá te kis carnotbubus.
@pjm: "A hálózat szempontjából mindkettő az, sőt, ha jól tudom az internet nem hidraulikus rendszer." - Nem az a számítógép hálózat és a villamos hálózat kurvára nem ugyanaz. Megint alapvető dolgokat nem értesz. A villamos hálózatnak annyi köze van a számítógépes hálózathoz mint a pókhálóhoz. Ne is kezd vitázni, mert qrvára bele fogsz égni! Csak jelzem neked, Magyarország első nemzetközi tcpip és email kapcsolatának kiépítésében részt vettem.
@belekotty: Már feladom. NEM a konkrét technikai megoldásokról beszéltem, mert az imádott carnot ciklusodat is feldughatod magadnak, ha nem lesz mit eltüzelni. Arról beszélek, de mindhiába, hogyNEM a technikai megoldások korlátai között vergődve fogjuk a problémát megoldani, hanem -ebben biztos vagyok- a ma ismert korlátokon túl! Pl egy ilyen próbálkozás a víz alatti "szélkerék", már ha ez most átmegy azon a húdebaromi innovatív agyadon. És érdekes detto úgy néznek ki és úgy is működnek, mint a szélkerekek és mi mozgatja őket? Hát a Hold. Aztán amíg az kering a Föld körül, addig azok működnek. És sz@rnak a carnot ciklusodra meg az én adiabatikus állapotváltozásomra, ami nem is az, mert a hengert hűtjük ám.Szóval egy kicsit lépd át a saját agyadat és néz körül, van élet a ketrecen kívül is! Ja én meg az első NATO hadgyakorlat légi mozdulatainak szervezője voltam, gondolom az le van szarva...
@pjm: Jaj, már megint butaságod tanújelét adod! A víz alatti "szélkerék" lehet alaperőmű, a valódi szélkerék nem.
Felcsípsz valamilyen szót, aminek sejteni véle a jelentését és nekiállsz okoskodni.

"ami nem is az, mert a hengert hűtjük ám" - jaj, istenem de buta vagy. tökéletes adiabata nincs, főképp nem egy motorban. De nem azért működik te ostoba!

"Ja én meg az első NATO hadgyakorlat légi mozdulatainak szervezője voltam, gondolom az le van szarva..." - Hahaha.. ahhoz képzett repülős tisztnek kellene lenned, ami biztosan nem vagy. Hiszi a piszi!
Jaj, már megint butaságod tanújelét adod! A víz alatti "szélkerék" lehet alaperőmű, a valódi szélkerék nem.
Felcsípsz valamilyen szót, aminek sejteni véle a jelentését és nekiállsz okoskodni.
Én nem mondtam, hogy a valódi szélkerék lehet alaperőmű, a példa arra volt, hogy esetleg nem a kommersz megoldásokban kell gondolkodni. Jó ötlet a vízszintes szélkerekű erőmű, mert az a megfelelő hőtárolással éjjel is tud működni.
"ami nem is az, mert a hengert hűtjük ám" - jaj, istenem de buta vagy. tökéletes adiabata nincs, főképp nem egy motorban. De nem azért működik te ostoba! Nem lehetek buta, mert éppen ezt mondtam, csak én arra gondoltam, hogy te nem tudod.

"Ja én meg az első NATO hadgyakorlat légi mozdulatainak szervezője voltam, gondolom az le van szarva..." - Hahaha.. ahhoz képzett repülős tisztnek kellene lenned, ami biztosan nem vagy. Hiszi a piszi!
Nem baj, azt az 1200 órát, amit repültem nem is számítják sehová...1976 ban kezdtem repülni, de ettől még kilátok a korláton kívülre...Sőt, az csak jelent valamit, hogy a termikek erőssége azóta megduplázódott... Ez persze attól is lehet, hogy sok a kopár föld...(már ha a termik szótól nem jutnak eszedbe megint perverz gondolatok... No nem számít, maradj a korlátaidban, majd megoldják mások a problémákat!
Sajnos a problémákat nem a bölcsészek oldják meg (inkább generálják). Ne féltsd a mérnökök kreativitását.Csak nézz szét :)
@pjm: "Jó ötlet a vízszintes szélkerekű erőmű, mert az a megfelelő hőtárolással éjjel is tud működni." - ásít...
Látom még mindig nem érted mi az alaperőmű. Nem az hogy éjszaka is tud működni.
@pjm: De hát mit várjak attól aki összehasonlítja a villamos hálózatot a számítógépes hálózattal? Jó hogy nem az úthálózattal. :-))
Az én gondolati síkomon a hálózat az hálózat. Az összekötés pedig működhet egy közvetítő elemmel, amit mondjuk az elektromos hálózatot a közlekedési hálózattal,amit villamosnak hínak. DE csak az én gondolati síkomon, egy ízig vérig mérnök fantázia nélkül hülyeségnek mondja...
@pjm:
Nem vagyok ízig-vérig mérnök, sőt bölcsész végzettségem van. Ennek ellenére azt mondom, teljes sületlenséget beszélsz.
Valószínűleg egy szöget nem vertél be életedben, összekevered a gyenge- és az erősáramú hálózatokat és még okoskodsz is.
@Kis ember: Nagyon köszönöm a hozzászólásodat. Éppen időben csatlakoztál. Nem keverem össze a gyenge és erős áramú hálózatokat. Azt magyarázom, hogy minden erőfeszítés ellenére, amit a mai mérnökeink tesznek a kereteken belül, kevés lesz ahhoz, hogy a föld energia éhségét kielégítsék. Ezt csak abban az esetben tudják megtenni, ha átlépik saját árnyékukat és valami olyat találnak ki, ami még nincs is. Tegnap éppen egy olyan mberrel találkozta, akinek a főnöke 1965 körül azt magyarázta, hogy az EKG gépek adatait valamilyen módon a telefonon keresztül távolabbi helyekre is el kellene juttatni. Na akkor azt mondták neki, hogy az lehetetlen. Azóta meg nem kitalálták az interneten továbbított adatokat? Vagy a mai napon elkészített röntgen felvételemet már a következő pillanatban mind a négy orvos megnézte, anélkül, hogy összejöttek volna? Szóval én lehet, hogy hülye vagyok a carnot ciklushoz, de biztos vagyok abban, hogy a forradalmi változás már valakinek a fejében meg van, csak még elhiszi, hogy azt lehetetlen megcsinálni. (vagy túl drága) De meddig drága valami, ami nincs, mert elfogyott?
Még annyit, hogy akkor hogyan jönnek a képbe a hálózatok értékelésénél az analóg számítógépek? Mondjuk a hidraulikus típus?