Itt a tavasz, és vele a szokásos úthibák kijavításának ideje. A kerület által birtokolt utak és járdák rendben tartásának kötelezettsége az önkormányzat feladata és felelőssége, ezt meg is teszik. Csak ne kéne olyan sokat várni rá...

Az út még megy is, mert a kátyúk okozta károkat a hivatalon vasalják be a pórul járt autósok, teljesen jogosan. Ezért aztán a lehetőségekhez képest mielőbb ki szokták javítani, szemben a járdákon lévő hibákkal, amivel nincs annyi panasz. 

 A Futó utcát pár éve csinálták meg, de csak a Kis Stáció utcától. A Baross utca és Kis Stáció között úgy maradt - egy kevés maradék aszfalt került ide-oda a nagy kocka kövekre. Időközben, a különböző épületek felhúzása miatt elég sok teherautó okozott egyre nagyobb és mélyebb gödröket. Most végre ez a rész is megújul.

Ugyanakkor a kis kockakövekkel kirakott, felújított rész is egyre jobban tönkremegy - hála az épülő Corvin Sétányhoz erre járó dömpereknek. Itt is kellett egy kis idő, mire újra kirakták a 3,5 tonnás korlátozó táblát.

Régóta bosszantja a gyalogosokat a Bródy Sándor utcában ez a gödör. Most úgy tűnik, ezzel is kezdenek valamit - a szegély már kész, lyuk kivágva, csak a friss aszfaltot várjuk.

Ugyanakkor a legnagyobb megújulást a Corvin Sétány produkálta, nyert is mindenféle flancos díjat, de a cserépben kirakott zöldnek nincs gazdája - legalábbis úgy tűnik. Szépen senyvednek, a közelben hiába van csicsás szökőkút, nem kapnak vizet. Fél éve még így néztek ki, mára meg így:

Ez közterületnek néz ki, ergo ez is az önki hatásköre - viszont a zöldet a negyedet megújító cég rakta ki. Olyan, mintha a két gazda közül egyik se törődne vele.

Valahogy nem fér a fejembe, hogy a megújított részek további karbantartása miért nem szerepel a tervekben. Jó példa erre a Mátyás tér, ahol szintén nem oly'rég fejezték be a felújítást (ismét), fákat, bokrokat és virágokat telepítettek - de gondozásuk, karbantartásuk nincs megoldva. Még csak kis kerítést, vagy kőperemet se tettek, így a kutyások trágyázzák (jóazavirágnak, nem?), az itt strázsáló közteres meg inkább félrenéz ilyenkor. Vizet ezek sem kapnak, csak az égből.

Jó gazda az önkormányzat? Nálatok hogy megy ez?

 

Beszélő plakátok

Címkék: vicc mkkp

2011.05.04. 13:12

 Hogy ne csak a hatalom romlott, öncélú dolgairól beszéljünk, itt a 2farkú újabb produkciója, az egymással beszélgető plakátok. 

Kár, hogy nem jutott be a fővárosi önkormányzatba, akkor biztosan lenne Kétfarkú utca/tér/köz/sugárút. Vagy kerület. Esetleg Budapest átnevezését kezdeményezte volna.

Vagy az ország államformáját. Jaa, az megvolt már...


 

A Tanú

Címkék: civil személyes rendőrség

2011.05.03. 14:45

 Tanúként hallgattak meg a kerületi kapitányságon a Kesztyűgyár Közösségi Ház blogja miatt. Mint tudjátok, pénteken demonstráció volt a Mátyás téren; én meg közben láthatatlanná tettem a kesztyugyar.blog.hu-n elérhető bejegyzéseket, és kiraktam egy újat, ami a demonstrációra hívó posztomra mutatott.


Azt érdemes tudni, hogy azt a blogot is én hoztam létre. A Kesztyűgyár saját domain nevét bejegyezték már 2008.06.17-én, de arra tartalmat csak idén töltöttek fel. Annak idején arra gondoltam, hogy tök ciki, hogy nincs egy új helynek netes elérhetősége; a domaint nem adták ide, hogy csináljunk valamit vele, kerületi lakók, bloggerek, viszont egy blogot lehet. Az akkori vezetővel beszéltem, megcsináltam a blogot, kialakítottam a kinézetét is, létrehoztam egy új felhasználót (Kesztyűgyár), hozzá egy emilcímet (kesztyugyar@index.hu), és átadtam a belépési kódokat. 

Felraktam pár bejegyzést, képet, aztán igyekeztem megtanítani a kezelését is - szerencsére ez hamar ment. Onnantól már csak néha kellett ránéznem. Viszont most már a hivatalos cím működik, a blogon is hónapok óta az utolsó bejegyzés az volt, ami arról tájékoztat mindenkit, hogy az új honlapra látogasson.

Csakhogy, a Zöfi kirakása - ráadásul így - felhúzott engem is. Egy fricskát megérdemelnek, visszaveszem a blogot - gondoltam, és megszüntettem a szerkesztői hozzáférésüket, lévén én vagyok az admin. Szóval eltűnt minden bejegyzés a nyilvánosság elől - nem veszett el semmi, csak nem nyilvános. 

Mit lép erre a közösségi ház új vezetője? Irat egy levelet a szolgáltatónak, hogy valamilyen fondorlatos módon megszereztem az admin jogokat, és azonnal kérik vissza. A bloghu persze egyből kizár mindenkit - így engem is - a helyzet tisztázásáig, hiszen nem igazságszolgáltató és amíg nem derül ki hogy kinek van igaza, addig felfüggeszt, hogy ne okozzon senkinek kárt. Mellesleg ez törvényi kötelezettségük.

És még mindig csak péntek van. 

Hétfőn hosszasan egyeztettem a blog.hu projektmenedzserével, amikor egyszer csak megcsörren a telefonom, és a Zöfi irodavezetője azt közli velem, egy rendőr akar velem beszélni. Aki aztán arra kért, fáradjak már be a kapitányságra, mert tanúként meghallgatnának egy honlap feltörésének ügyében. 

Beérve aztán azzal szembesültem, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a kesztyugyar.blog.hu meghekkelése miatt. Mivan? Hogy hekkeltem volna meg, amikor én hoztam létre, én voltam az adminisztrátor, és ezt mindenki tudta a közösségi házban? A Rév8 most is ott "bérel" irodát,tudják ők is, mégis megtették a feljelentést.

Két órán át magyaráztam a helyzetet: mi a blog, mi a honlap, ki az admin, ki a szerkesztő, mi is történt, és miért. Kínos volt. Leginkább attól féltem, hogy lefoglalják a PC-m - rajta van a fél életem..! Szerencsére fiatal nyomozók voltak, a zaklatott előadásomból elég gyorsan kihámozták a lényeget. Közben kiderült az is, hogy az elmúlt években a Kesztyűgyár működésének finanszírozója az EU volt, a közösségi háznak meg van egy online nyilvánosságra hozatali kötelezettsége is, ezt viszont az általam létrehozott bloggal oldják meg - viszont nem nyilvánosak a bejegyzések, így nem is tudnak elszámolni ezzel. A projekt anyagokra rá is kérdezett a nyomozó, és csak akkor esett le, hogy ezért aggódnak annyira!

A rendőrök is elküldték már a kérvényt a szolgáltatóhoz, ahol meg világosan látszik, hogy én hoztam létre. Nem, hekkelés, feltörés sem történt - ezt a választ már el is küldték a nyomozónak. Ügy (majdnem) lezárva, nem hekkelhetem meg a saját magam által létrehozott oldalt, blogot.

Viszont vannak tanulságai a dolognak. Az új vezetés tényleg erőből nekimegy a civileknek. Előbb a Zöfi, most én, aztán sorra mindenki, aki nem oda tartozik, ahová ők: a hatalomhoz. Nem válogat a módszerekben, eszközökben. Hamisan vádol, rágalmaz.

Ugyanakkor simán felhívhattak/írhattak volna - tudják az elérhetőségem. Nyilvános, kint van itt jobbra fent. A demonstráción ott voltam, ha nem is ismerjük személyesen egymást, a többi dolgozó azért igen - ott is megkérdezhette volna. Ehelyett inkább letagadtatta magát amikor kamerával keresték meg véleményének elmondását kérve.

Hogy aztán az ablakból kukkoljon tovább, hogyan zajlik az utolsó Zöfis cserebere.

Közösségi házat a környéken élők nélkül üzemeltetni elég ciki. Márpedig ha egy ilyen intézmény nem befogadó, hanem inkább kitiltó, nem jósolhatunk neki sikeres működést.

Kár, hogy amikor már kezdett beindulni, egy új, politikailag vezető szétveri.