Emlékeztek még a nyár közepén megjelent Index cikkére a Mikszáth téren található gyomos részről? Van benne egy szép mondat: "Az önkormányzat pedig akkor fogja kivizsgálni az ügyet, ha lakossági bejelentést kapnak."

Hát kaptak. Igaz, elsőre elkeveredett - de hát megesik az ilyesmi a legjobb helyeken is, főleg, ha kényes dologról, vagy csak egész egyszerűen dologról van szó, - viszont aktív állampolgárt nem riaszt el egy ilyen malőr, megismétli a bejelentést, hátha kap rá választ. Íme:

Várjuk a CaPE reakcióját is: ők vajon tudtak-e róla, hogy ilyen megállapodásuk van az önkormányzattal?


 

Blahán három rendőr és öt közteres felébreszt egy alvó embert, majd elviszik. Nem is bilincselnek annyi autót az elmúlt három napban, mint azelőtt, minden mozdítható ember hajléktalanra vadászik a rendvédelmi egységeknél. 

Sokkal jobb most.

 Ideje volt már, bár nem értem, miért kellett erre eltapsolni pár tíz milliót. Hétfőtől fokozott ellenőrzés van a kerületben, mindenfelé csoportosan mászkáló rendőrök és közteresek keserítik meg az utcán élők életét.

Hogy mennyire, egy kerületi lakó fészbuk bejegyzése szemlélteti:

A Guttenberg téren 2 rendőrautóból és 3 közterület felügyeleti kocsiból kiszálló közel 12 ember vitt el egy hajléktalan párt, akik a padon aludtak...

 Ugyanakkor ettől még nem lesz megoldva például a hiányzó kukák, a szabálytalanul a járdára parkoló autók, az elhanyagolt zöldterületek...Erre is van példa, videós:

Ha eddig nem volt erre pénz (paripa/fegyver), akkor most honnan lett? A polgi nyilvános vitán azt állította, 40 közteres van 4 000 hajléktalannal szemben, ezért nem tudnak mit tenni. A rendőrség évek óra emberhiánnyal küzd, fele annyi rendőr van a kerületben, mint kéne. Mi történt, hirtelen mindenhol feltöltődött az állomány? Pintér átvezényelte a szombathelyi fakabátokat ide?

Lehetett volna másra költeni ezt a pénzt? Simán. Lehetett volna ezeket az intézkedéseket meghozni a meglévő szabályok szerint? Naná! Direkt hagyták lerohadni a kerületet, hogy a csövikre fogják? Nem kérdés...

Jó gazdája a kerületnek Kocsis Máté...?

 

 A tegnapi népszavazáson 48 819 ember nem vett részt. Ebből a csoportból egy Kisember megosztja gondolatait.

 

Mindig megilletődöm, mikor engem, egy egyszerű kisembert megkérdeznek a saját sorsom felől. Ilyenkor jó érzés fog el: lám, felnőtt emberként dönthetek, befolyásolhatom az életem!
Ma három dologról kérdeztek meg, mégsem mentem el szavazni. Hogy miért?
A három kérdésből egynek így nem volt értelme, a másik kettő pedig nem is kérdezett meg semmiről!
 
 
 
A könnyebb megértés miatt nézzük a kérdéseket fordított sorrendben.
 
 
  1. “Támogatja-e Ön, hogy Józsefváros polgármestere még az idei évben tárgyalásokat folytasson a Fővárosi Önkormányzat vezetésével a hajléktalan ellátás színvonalának emelése és a kerület – hajléktalanokkal kapcsolatos – tehermentesítése érdekében? “
 
Kedves Polgármester Úr! Kerületünk szavazói azért támogatták Önt a szavazatukkal, hogy értünk szorgoskodjék. Ezért kapja a fizetését, szolgálati autóját és a többi juttatást. Aki itt lakik, nem ér rá kitalálni, hogy Ön hogyan oldja meg a problémákat; más dolga van: reszel, kalapál, vályogot vet, ás és ezekből adót fizet - többek között az Ön alkalmazására. Az Ön feladata tárgyalásokat folytatni, majd döntéseket hozni, amiket aztán joszabályban rögzít. Az ilyen jogszabályokról már meg lehet kérdezni az állampolgárt, de ilyen homályos célokról, hogy “tárgyalásokat folytasson”... nem igazán. Mintha megkérdeznénk a házban a lakókat, hogy megbeszéljem-e a közös képviselővel, hogy felújítsuk-e a házat? Inkább előbb megbeszélem vele, majd arról kérdezem meg őket, hogy “szerintünk fel kellene újítani, szerintetek is?
Még egyszer: az Önök által ebben a formában feltett kérdésnek így nincs értelme. Tárgyaljon, találják ki mi legyen és arról utána meg lehet kérdezni az embereket.
 
  1. Támogatja-e Ön, hogy Józsefváros Képviselő-testülete rendeletben tiltsa meg Józsefvárosban a közterületen történő életvitelszerű lakhatást?
 
Pontosan mi is a rendelet szövege? Mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik. Kidolgozták már a rendeletet, megtekinthető valahol, ha igen, akkor miért nem mellékelték az értesítőhöz? Ha nem, akkor mi lesz benne? Önök tudják már, vagy csak ezután fogják kitalálni? Hogyan dönthetnék én egy kérdésről, melynek nem ismerem a részleteit? Ha fenti példánál maradunk, mit tartalmaz a felújítás? Egy egyszerű tisztasági festést, vagy esetleg a csövek, nyílászárók cseréjét is? Egy új liftet? Hiszen a költségek-szabályok teljesen másképp alakulnak egyik, mint a másik esetben.
A helyes kérdés ez esetben úgy hangzott volna: támogatja-e ön, hogy a képviselőtestület meghozza az ilyen és ilyen számú rendeletet (a rendelet szövege mellékelve)? Amit önök feltettek, az nem kérdés, hanem homályos utalás.
 
 
  1. “Támogatja-e Ön, hogy hatályban maradjon Józsefváros Képviselő-testületének kukázást tiltó rendelete? “
 
Ez bizony végre egy valódi referendum. Hiszen meghatározott törvényről, jól leírt szövegről kell a polgárnak döntenie: igen vagy nem. Már-már hajlottam rá, hogy elmegyek és erre az egy kérdésre válaszolok, hiszen ez az egyetlen olyan a három közül, amelyben valóban megkérdeznek valamiről. Aztán mégsem mentem el. Hogy miért? Mert egy ilyen referendumot nem az önkormányzatnak kell kezdeményezni! A referendum célja a döntéshozók feletti kontroll. Azaz ha az állampolgároknak nem tetszik egy döntés, akkor joguk legyen azt megváltoztatni. Egy hatályban lévő jogszabályról népszavazást kezdeményezni a nép joga és kötelessége: megfelelő számú aláírást kell összegyűjteni és akkor ki lehet írni a népszavazást. Ha azelőtt kérdeztek volna meg minket, mielőtt a kész jogszabálytervezetet beiktatják, az rendben lett volna. De utólag megerősítést kérni már hatalmi-politikai játszmának tűnik, nem pedig annak, mintha tényleg a valódi válaszra lennének kíváncsiak.
 
Összegezve: Az állampolgárokat konkrét kérdésekről kell megkérdezni: jogszabályokról teljes szöveggel. Ebben az esetben garantált csak ugyanis, hogy valóban az ő véleményük az, ami aztán végrehajthatóvá válik. Még nem hatályban lévő törvényről referendumot kiírni üdvös, de nem szükségszerű dolog. Viszont mindenképp pontos és kidolgozott szabályokról kell döntsön a nép, hiszen általánosságokat nem lehet törvénybe iktatni. Azokat hagyjuk meg a választási kampányok ígéreteinek.
 
Kisember

 

 Megszületett a népakarat: a választásra jogosultak  15,25 százaléka ment el szavazni. Ez nem olyan sok, a mintegy 58 000 szavazásra jogosult közül kábé 9 000 ember.

A feldolgozás nem tart így sokáig, szerintem tíz órára már meg is lesz az eredmény. Jelenleg 10% a feldolgozottság, és nagy arányban vannak az igenek.

Gyorsul a feldolgozás, már 30%:

Belehúztak az összesítésbe, ha így folytatják, egy óra múlva megvan a végeredmény. 50%:

És itt az újabb részeredmény, 80%:

Nemsoká végéhez érnek, 90%:

Itt a vége, fuss el véle! 100%:

 

 Meg kell hagyni, óriási a győzelem, ez aztán feljogosítja őket bármire. Az igenek "győzelme" alapján biztosan megalkotják a külön kerületi rendeletet a hajléktalanok közterületről való kipaterolásáról, amit a kukázással tetézve iszonyatos bírságokat fog jelenteni. Na ja, vissza kell szedni ezt a 30 milliót, amit eltapsoltak népszavazósdira...

A polgármester reggel tájékoztatja a sajtót, aztán felszólal a Parlamentben is - úgy tűnik, tényleg mindenhez ért ez a fiatalember, hiszen a hajléktalanság felszámolása, új törvény megalkotása a kitűzött cél.

A poszt folyamatosan frissül, nézz vissza időnként!

 Ezen a szép vasárnapi napon az emberek jobb elfoglaltságot találnak, mint a hüje népszavazás - úgy tűnik. Az már most látszik, hogy nem éri el az érvényességi küszöböt, a résztvevők száma három órakor kicsivel több, mint tíz százalék.

Kicsi a valószínűsége, hogy a következő pár órában tömegesen mennek szavazni - akkor se, ha szabógábor ilyet vizionált.

Mindegy is, nemsokára kiderül. Az is, hogy akik elmentek, hogyan voksoltak.

Az lenne a jó, ha részletes adatok lennének láthatóak, hogy a kerület melyik részéről milyen arányban mentek el és hogyan szavaztak.

  FRISS

Nem nagyon érdekli az embereket a polgármester és csapata agymenése, úgy tűnik, még az előző törvény szerint - 25% részvétele az érvényességhez - sem jön össze. Nagyon nem. Biztos a maszop kampánya miatt nem mennek el. :)

 Van az úgy, hogy egy intézkedés, vagy a terve nem nyeri el az emberek tetszését, és erre valahogy reagálnak. Van, aki komoly elemzést készít, mások vicces képek formájába öntve fejezik ki véleményüket.

Utóbbiból kaptam még párat, fogyasszátok vidáman!

 

 

 


Csakis a Köztársaság törlésével kialakult szakrális tér erővonalai lehettek képesek megfordítani a nyilakat, és a sarokházat a másik sarokra áthelyezni. Az ezirányú szokatlanul haladó jellegű magyar lépésekkel várhatóan hamarosan bebizonyíthatjuk a világnak, hogy a föld mégis lapos, és a nap forog körülötte.

 

via Facebook

Kerületi börtön 2013

Címkék: kampány vicc hajléktalan mkkp

2011.09.19. 22:22

 Az a jó a kampányban, hogy mindenki kirakja az elképzeléseit. Így tett az MKKP is, börtönné változtatva egy évek óta elhagyott újságosbódét.

Szemtanúk látni véltek 1/3/7 embert, amint lemosták az üveget, majd kiragasztották a fotókat - aztán le is festették feketére a keretet is, sötét jövőt jósolva a hajléktalanoknak. Na nem mintha amúgy túl világos lenne a kilátásuk...

Nos, a lényeg lent van, de fotógép hiányában csak ilyet képet tudok mutatni - felajánlásokat a kiadóba, köszi - viszont itt a szöveg:

 

Egy hajléktalan ember elhelyezésének egy havi költsége:
Börtönben                       240 000 Ft
Hajléktalanszállón             40 000 - 100 000 Ft
Lakástámogatással            25 000 Ft
Melyik éri meg nekünk, állampolgároknak jobban?
 
 
Ez az oldala a hét végén zajló népszavazáshoz kötődik, ugyanakkor a körút felőli része a bódénak a jövőbe repít, ahol már nincsenek ilyen gondok, hiszen rend, tisztaság, egyéni higiénia jellemzi az ország minden egyes lakóját. Persze, ehhez kellett egy-két drasztikus törvény, de minden rendben van...
 
 
És hogy mi van az újságokba'? A részletek!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Csak aztán nehogy tippeket adjon a kormánynak...

 

 Többször Egyre gyakrabban kapok emilt, amelyben a fenti kérdés szerepel. Eddig csak azt tudtam válaszolni, hogy a polgármester tanácsadója, volt szadeszes képviselő. 

Hogy milyen egy tanácsadó? Íme, egy kis fabula:

Egy idős juhász a réten legelteti a nyáját, amikor a közeli országúton egy vadonatúj BMW tűnik elő a porfelhőből. Az autó hirtelen megáll a juhász mellett, a lehúzott ablakon kiszól egy Armani öltönyt és Ray Ben napszemüveget viselő fiatalember:
- Uram! Ha megmondom, pontosan hány birkája van, nekem ad közülük egyet?
A juhász végigméri a fickót, és rábólint:
- Nem bánom.
A fiatalember kiszáll az autóból, előveszi a laptopját, az Interneten felcsatlakozik egy GPS műholdas navigációs rendszerre, beszkenneli a területet, megnyit egy táblázatot, elküld egy e-mailt, hamarosan választ kap, majd kinyomtat egy 50 oldalas listát a mini printerén. Ezek után odafordul az öreghez:
- Pontosan 1586 birkája van.
- Valóban, - feleli a juhász - válasszon egyet a nyájból.
Az idegen kiválaszt egy állatot, és beteszi az autóba.
A juhász utánaszól:
- Ha megmondom, mi a foglalkozása, visszaadja a juhomat?
- Persze! Miért ne?
- Maga tanácsadó.
- Tényleg az vagyok. Hogy találta ki?
- Nem volt nehéz. Maga egyszerűen csak megjelent itt, holott senki nem hívta. Jutalmat akart egy olyan válaszért, amit már eleve tudtam, egy olyan kérdésre, amit senki nem kérdezett. Ráadásul semmit sem tud a munkámról.
Na, akkor visszaadja a kutyámat?

De mindenekelőtt ő Kocsis Máté webes hangja. Ezt testületi ülés jegyzőkönyve (29. oldal) is megerősíti, kétséget nem hagyva. Amit ő mond ír, azt a polgi pontosan úgy gondolja.

És mellé:micsoda csapat

Frissítés

 

Új funkciója és újabb bevétele van emberünknek:

Képesítés

 

Sokan kértek képet is - nekem nincs, de a szócső úr volt olyan kedves, és belinkelt magáról egy képet. Íme ő, amint egy karddal szabdal tortát igazi lovag módra!

Nevezzük át!

Címkék: utca tér józsefváros átnevezés

2011.09.14. 09:32

 Volt ez a nagy átnevezési hullám, ahol nem is igazán a valós érdekek, hanem párt-politikai érvek mentén kaptak új neveket utcáink, tereink. Ugyanakkor van pár olyan helyszín a kerületben, aminek nincs is neve; meg van olyan is, aminek a köznyelvben van, a helyi újság is előszeretettel használja, csak nem hivatalos.

Miről van szó? 

A Névtelen utca a Baross és Üllői között található, a Szabó Ervin térnél. Itt a benzinkút, és ennek az utcának nincs külön neve. Nem is értem, hogy miért maradt ki a Nagy Névváltoztatásból...

A másik a Kiscsibész tér, ami igazából a József körút kiöblösödése a Krúdy Gyula és a Baross utca között. Itt található a Kis tyúktolvaj szobra, lassan száz éve.

Én kapásból ezt a kettőt tudom javasolni, de ha kicsit szétnézünk, biztosan akad még olyan hely, aminek nincs hivatalos neve, de jó lenne külön megnevezni. Ha van ilyen ötleted, ne légy rest, oszd meg itt, kommentben, vagy küldj egy mélt.

A fővárosi közgyűlés szeptember 21. ülésén tárgyalja ismét a közterületek átnevezéseit, van rá esély, hogy ezek az ötletek is bekerüljenek.

Ami fontos még: egyik helyen sincs lakó rész, így nem kell majd új hivatalos okmányokat készíteni, csak a névtábla lesz költség.

És végül, szavazzunk!

 

web survey

Térképen

Címkék: lego hangulat józsefváros

2011.09.13. 07:13

 És igen, megcsináltuk! Felkerült Magyarország a térképre!

Ez a legoval kiegészített házak térképe, ahol eddig csak egy fórum jelent meg hazánkra kattintva, ezzel is tettre ösztökélve. Most már látszik rendesen, hiszen nálunk is megszületett az első ilyen - de követve a hagyományokat, három nap alatt ellopták.

Amint eltűnt, rögtön bementem az iskolába, hátha ők szedték le; de beszélve a portással, gondnokkal kiderült, nem is tudtak róla. Ráadásul nem is esett kézre, jó magasan volt, ami nem akadályozta meg a kiszedőt.

Sebaj, remélem, nem szegi kedvét senkinek ez az aprócska malőr, és nemsokára városszerte - jobb esetben országszerte - tömegével jelennek meg a kis színes kiegészítők a házak falán.

Tegyünk róla, lopjunk egy kis vidámságot a házak falára!

(neked van legód?)

 A kerület 30 milliót költ a népszavazásra. Van itt pénz, bőven! 

Igaza is van, a nép, az istenadta, az akarja, hogy ne legyenek csövesek az utcákon, tereken. A polgármestert az nem is zavarná, ha vannak, csak a kerületben lakókat - márpedig ő tőlük kapta a felhatalmazást, és mindent megtesz az akaratuk érvényesítéséért. 

Ha ennyibe kerül, ennyibe kerül - kit érdekel? Ha eltűnnek a csövik a közterületről, az minden pénzt megér! Nem? Gyerünk, menjünk el szavazni, és küldjük a csöviket haza!

De álljunk csak meg egy pillanatra...Mi van, ha nem lesz érvényes a népszavazás? Mi van, ha a "NEM" válaszok lesznek többségben? 

Akkor ez a sok pénz hiába lett elköltve..? 

Vita a népszavazásról

2011.09.07. 14:49

 Fura dolog történt: a polgármester és pár fideszes képviselő a szocialista párt kerületi irodájában próbálta meggyőzni egymást a maga igazáról. Először zártan, csak a szocialisták (párttagok) és a polgármester küzdött, aztán nyílt fórumon, ahová bárki beülhetett, és az előadók közt hajléktalan szervezetek képviselői is voltak.

Vicces volt, több szempontból is. Az első, nagyon durva hatás a rettenetes szarszag volt, ami belengi a Bacsó Béla végét. A meki mellett, tudod, ahol mindig ott vannak az illegális árusok, és borzasztó az ürülék szaga. Nem is értem, hogy bírják ki...

Szóval itt beszélgetett egymással dr. Kocsis Máté a kerület fideszes polgármestere, Molnár György az MSZP kerületi képviselője, Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, illetve Bene Géza A Város Mindenkié Csoport képviselője. A hallgatóság minden egyes felszólalás után úgy tapsolt, mintha egy pártkongresszuson ülnénk, miközben a vitázók átmentek kicsit személyeskedésbe.


Érdemi dolog alig hangzott el, az egyetlen pozitív dolog az volt az, hogy leültek egymással egy asztalhoz - a többi csak színjáték volt. A polgármester végig azt hangoztatta, nem tudják meggyőzni, ő kitart a népszavazás mellett, hiszen a kerületben élőket képviseli, és sokan szenvednek a hajléktalanok miatt; a Köztársaság téren terrorizálják is a lakosokat. 

Molnár György szerint megelőzésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, a kerületben is mintegy 200 (!!!) családot fenyeget a kilakoltatás veszélye. Nem rendészeti kérdés, betarthatatlan szabályokat meg nem érdemes hozni.

Bene Géza és Iványi Gábor szerint sem rendészeti megoldást kellene keresni, hanem átnézni a jelenlegi hajléktalan rendszert, és javítani rajta. Nem "hajléktalan-kombinátok" kellenek, hanem kisebb szállók. Jó lenne, ha a kormánynak lenne stratégiája, de nincs - a hajléktalan ellátók nem tudják megoldani ezt a problémát.

A vita anélkül zárult, hogy közeledtek volna az álláspontok. Kicsit későn is kezdődött a beszélgetés a témáról, bár abban mindenki egyetértett, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan. Fontos, hogy a fővárosban egyenletesen legyenek elosztva a szállók, ne itt a kerületben legyen a férőhelyek majd' negyede.

Ami vicces még, hogy a főváros múlt héten szavazott egy újabb éjjeli szállás (150-200 fő) létesítéséről a kerületben. Mintha nem tudnának Józsefváros törekvéséről - vagy magasról tennének a fővárosi képviselők a kerületre.

A végén abban maradtak, hogy jövő héten folytatják a pártok a vitát az önkormányzatban - meghívták most már az LMP-t is, a Jobbik egyetlen képviselője viszont kimaradt. Úgy tűnik, megtartjuk a népszavazást, aztán majd jól lehet büntetni a szerencsétleneket - most úgyis az a menő.

Szocmunkásként a vitáról, és újságíróként.

 

150cm - újrafestve

Címkék: autó polgármester járda parkoló

2011.09.06. 13:03

 Emlékeztek még erre? A polgármester saját kezűleg mérte meg a parkolásra kijelölt területet, megbizonyosodva arról, hogy a KRESZ-ben előírt 150 cm megmarad a gyalogosoknak. 

Nos, nem egészen egy év telt el azóta, és hát sok minden változott. Például a Puskin utcában visszafestették a vonalat eredeti helyére - azaz, nincs meg a másfél méter. 

Sok helyen látszik az előző vonal - kocsik alatt nem festették le - illetve a tavaly felfestett csíkok feketével való lefestése. Skadalum, én azt mondom!

Hogy lehetséges ez? Parasztvakítás volt az előző átfestés? Nem jön annyi bevétel a parkolás üzemeltetéséből, ami profitábilis, ezért kis csalással több parkoló autóról többet lehet legombolni?

Tud, tudott erről a kerület vezetője? Kedves Kocsis Máté! Miért lett visszaállítva a jogsértő helyzet?!