Zebrán átjutás

Címkék: vélemény civil utca zebra

2010.09.17. 21:03

 Van ez az igen arcpirító, 12 másodpercet adó zebra a Rákóczi-Síp sarkán, 2x3 sáv, 18 méter. Van aztán a gyalog, aki lehet 3-99 éves között, korának megfelelő haladási sebeséggel. Ugye tudjuk, hogy egy 5 éves nem tud olyan gyorsan menni, mint egy 15 éves, illetve a 60+ korosztály is lemarad a fiatalok mögött..?

Igen a válasz? Naná, ezt mindenki tudja, látja, tapasztalja. Az említett kereszteződésben az autósok naponta látják, és nem átallják időnként dudaszóval nógatni a lassabb puhatestűt. 

De ez lenne a kisebb baj. Tavaly már egyszer volt egy figyelemfelhívó akció, ahová az RTL kihívta a főváros illetékes elvtársát szakemberét. Mindenki megdöbbenésére azt tudta nyilatkozni ez a drága ember, hogy minden rendben, a szabályoknak megfelelően van kialakítva - és nem is változott az elmúlt egy évben semmi. 

Most ismét felvonultak a zebrához - de most már csatlakozott hozzájuk két kerekesszékes srác is, nyomatékot adni. Idén már nem volt annyi kamera, a televíziós stábok is belenyugodtak a helyzetbe, egy maréknyi fecske sem csinál nyarat...

 

A maréknyi lelkes ember több arra járó bevonásával összesen 12 alkalommal futott át a 12 másodperces visszaszámlálás alatt. A végén eredményhirdetés volt ismét, a győztes képes volt ennyi idő alatt oda-vissza megtenni a távot. Na ja, talán ha 20 éves volt...

Most is szemtanúi voltunk ugyanakkor a türelmetlen autósoknak, és a lassabb átkelőknek - ők rendre pirosban érték el a túloldalt. Sokan mondták is, minden nap egy vesszőfutás ez az átkelés.

Tenni kellene valamit - tették hozzá. 

Ahogy ismerjük a hazai hozzáállást, amíg vér nem folyik, minden marad a régiben. Meg kell várnunk az emberáldozatot?

Zebrajt II

Címkék: civil utca zebra

2010.09.15. 22:14

 Nos, a tavalyi akció nem ért el semmit - illetve annyit, hogy egy kis ideig beszéltek róla, foglalkozott vele több csatorna híradója, de érdemi változást nem sikerült kicsikarni. 

Sebaj, a civil olyan állatfaj, ami nem adja fel egykönnyen. Idén ismét megrendezik:

Zebrajt! II. – A változatlanság gyönyörködtet

Egy városban vannak olyan körülmények, melyekkel mindennap szembesülünk, s talán pont emiatt szoktunk hozzájuk annyira, hogy beletörődve vesszük őket tudomásul, s lassan azt is elfelejtjük, hogy ezeken a körülményeken lehetne változtatni. Hogy lehetnének jobbak, kényelmesebbek, emberibbek.

A Budapest Korzó civil csoport tavaly december 4-én rendezte meg első Zebrajt! nevű, figyelemfelhívó akcióját Budapesten, a Rákóczi út Síp és Puskin utca közti, hírhedt, visszaszámlálós zebráján, egy zebra-futóversennyel tartva görbe tükröt egy abszurd állapot elé. Most a helyzet változatlansága miatt a csoport együttműködve a Mozgássérült emberek Önálló Élet Egyesületével (ÖNÉ) még egy felkiáltójelet kíván tenni a tavalyi akciójuk után: megrendezik ugyanott a II. Zebrajt! futóversenyt.

Mert ki az a gyalog közlekedő városlakó, aki a napi stresszen felül élvezi a várostervezők által rá osztott, sokadrendű szerepét? Aki még mindig boldogan veszi tudomásul, hogy a számára az úttesten történő átkeléshez biztonságosnak nyilvánított helyen, a zebrán is csak megtűrt statisztának érezheti magát?

A csoport és az ÖNÉ hangsúlyozzák, hogy köztéri akciójuk nem csak erről az egy rossz és embertelen zebráról szól. Városlakóként a városlakókért emelik fel a hangjukat, hogy vegyék őket is emberszámba! Álláspontjuk szerint a városban nem csak autók „élnek”! Akciójuk révén egyre több ember szemét kívánják felnyitni, hogy cselekedniük kell. 

Várják a hétköznapi gyalogost szurkolónak vagy résztvevőnek a mindenkit érintő programra, Budapesten, a Rákóczi út Síp utcát és Puskin utcát összekötő zebrájához szeptember 17-én, pénteken, 17:00-kor. Hiszen ebben a „versenyszámban” naponta több százezren állnak rajthoz egy-egy járdaszegélynél!


További részletek és háttér a csoport Facebook oldalán  és weboldalán:
 

Budapest Korzó
 

 Nem jöttél el, így kimaradtál abból az élményből, amit a fesztivál adott - amelyet önszerveződve  rendeztünk a Romsziban (Roma Parlamentnek is helyet adó épület) szeptember első hétvégéjén.

Eljöttél és jól érezted magad - itt egy kis emlékeztető!

 

Hamarosan egy hosszabb vidóval mutatjuk be a három nap történéseit...

 A Szabó Ervin tér, Reviczky és Ötpacsirta utcák silány minőségű burkolata lassan-lassan kijavításra kerül. A magas sarkú cipők veszélyére figyelmeztető matricák talán segítettek kicsit, és a mélyebb gödröket kipótolták.

Ilyen volt tavasszal:

Ilyen lett nyár végére:

Ahol hiányzott a térkő, szépen kiöntötték betonnal. Nem mondom, praktikus, nincs ott egy pár gödör, nem kell kerülgetni  - az meg egy másik kérdés, hogy mennyire néz ki jól.

Vajon mi tartott ennyi ideig? Tudom, nincs pénz az elmúlt évek rossz gazdálkodása miatt, na de akkor is sikerült ezt így megoldani. 

Motoszkál bennem a kisördög: ha a többi törött követ is kiszedjük, és szép sorba rakjuk a fal mellé, azokat a gödröket is kijavítják kipótolják betonnal??