Rejtvény

Címkék: videó ház

2010.07.31. 02:40

 Az alábbi videó a kerületben készült, idén januárban. Aki megmondja, hol, örök életre szóló Józsefváros újság előfizetést kap!

Kertmozi

Címkék: ajánló civil meghívó mozi

2010.07.30. 07:30

 A Tavaszmező utcát éppen elkezdték felújítani, de a 6-os számig még nem jutottak el az úttúrók - szóval szabad a bemenet, gyertek Ti is!

„Sako manus hin aver, al´e manusa sam savoré.”

„Minden ember más, de mindannyian emberek vagyunk.” (régi cigány mondás)

A roma holokauszt évfordulóján csendes megemlékezést tartunk a Magyarországi Roma Parlament Tavaszmező 6. szám alatti épületének udvarán. Közösen emlékezünk meg azokról a cigányokról, akiket a nácizmus zászlaja alatt 66 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól.

1972 óta augusztus 2-a roma holokauszt nemzetközi emléknapja a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján, annak emlékére, hogy 1944-ben 2-áról 3-ára virradó éjjel az auschwitz-birkenaui táborban több mint 3 ezer cigány férfit, nőt és gyermeket mészároltak le. A második világháború idején 15 európai országból hurcoltak el cigányokat, a meggyilkoltak számát mintegy félmillióra becsülik, akik közül 23 ezren haltak meg Auschwitzban, sokan pedig orvosi kísérletek áldozataként végezték.


A magyarországi romák is megtapasztalták az üldöztetés minden borzalmát, az összegyűjtéstől és összeírástól kezdve, a férfiak kényszermunkára sorozásán át a halálmenetekig és a koncentrációs táborokba deportálásukig, ugyanakkor a világ még mindig keveset tud róluk. Éppen ezért fontos, hogy beszéljünk, emlékezzünk a vészkorszak cigány áldozatairól, és ez beépüljön az emberek kollektív holokausztemlékezetébe.

A Tavaszmező-Művészkert Civil Összefogás a francia-román Életvonat című film szabadtéri vetítésével és csendes gyertyagyújtással teszi ezt. Gyere, várunk, emlékezzünk együtt!

Emlékezés közben a jövőre is gondolunk. Felelősségteljes civil tevékenységre van szükség, hogy megállítsuk, bárminemű kirekesztés támogatást kapjon, mert a II. világháború vészkorszakához is a diszkriminációval, kirekesztéssel vezetett az út.

 Az úgy történt, hogy gurultam a Déri Miksa utcán, nézelődtem, többek között azt, hogy itt bizony sosem intézkednek a közteresek - a halszálkában járdára parkoló autók sokszor annyi helyet hagynak csak, ahol egy(!) ember elfér. Aztán mit látok? Két közteres pont arra sétál, beszélgetnek. No, mondom, ezt megnézem - volt egy furgon, amely a többi autóhoz képest is kevesebb helyet hagyott, hátha legalább azt az egyet megbírságolják (KRESZ 40.§ 8. bekezdés c.) pont). Fotógép bekészít, és csináltam egy képet - jól látszik, nem férnek el egymás mellett a közteresek sem.

Pont elkaptam őket, de amire elraktam volna a gépet, már oda is értek az egyenruhások. Az alacsonyabb rögtön azzal kezdte, hogy miért fotóztam őt le, nem adott rá engedélyt, azonnal mutassam meg és töröljem ki. Persze, nem tettem, illetve mondtam neki, hogy nem kell az engedélye a fotózáshoz, közterületen meg pláne - de ezt neki tudnia kell - , illetve akkor kell, ha felismerhetően közzéteszem. Amit nem fogok.

Akkor is kell az ő engedélye, és igazoljam magam. Rendben, igazolom magam, ha megmondja, miért igazoltat. Ekkorra már elővettem jegyzetfüzetem, és felírtam az azonosító számukat (02280, 01878) biztos, ami biztos. Azért igazoljam magam, mert megsértettem a személyi jogait azzal, hogy az engedélye nélkül készítettem róla egy fényképet. Mint civil ember. És ha nem lenne szolgálatban, akkor is követelné a fotó törlését, csak akkor más módszerrel...De így fel leszek jelentve.

Rendben. Tessék, itt az igazolványom, mondja ő is az adatait. Na meg mutassa már meg, mit írt, mivel akar feljelenteni? És tényleg, azt írta le, amit mondott: személyi jogait sértettem meg.

Közben odaért még egy felügyelő, akinek röviden elmondva, mi is zajlik, ő is megerősítette, nem kell engedély a fotó készítéséhez, csak a felismerhető közzétételhez. Ám M.A., 02280-as jelvényszámú közterületesünknek ez sem volt elég. Ő akkor is megteszi a feljelentést. 

Papírjából nem kaptam, azt mondta, majd postán kapom a bírságot.

Pár dolgot nem értek:

1. nem végzi a munkáját, nem biztosítja a közterületet, a járdán való haladást, amit a törvény előír neki - intézkedési kötelezettség elmulasztása

2. magánszemélyként sérelmezi a fotót róla, és hivatalos személy voltát kihasználva tudja meg az adataim, majd jelent fel - hivatali visszaélés

3. közterület-felügyelő, mégsem tudja a munkáját szabályozó törvényeket, rendeleteket - simán alkalmatlan a munkavégzésre

4.  úri passzióból feltart, rendőrrel fenyeget ha nem igazolom magam, és akkor is saját hülyesége mellett tart ki, amikor már a kollégái is nekem adnak igazat - zaklatás

Kíváncsi vagyok a bírságra - már ha tényleg végigviszi ezt az egész ügyet, hivatalosan. Arra is, mit szólnak ehhez a felettesei - főleg a jogászuk. Javasoltam neki, konzultáljon vele, mielőtt még nagyobb szarba keveri magát, de azt mondta, majd ő tudja.

A köztereseket nem lehet fotózni munkavégzés  - illetve nem végzés - közben? Ki ellenőrzni őket akkor, és hogyan? Ha lefotózom, akkor meg követeli a kitörlését? Hol van itt a rend, amit neki kellene teremteni s fentartani? Hol élünk...?

U.i: így nem ismeritek fel, ugye? 

U.i.2: jelentsem fel én is?

 

Szar

Címkék: szar no comment sétálóutca blaha átépítés

2010.07.29. 11:23

 Ez a kedves téma vissza-vissza tér, mindenhol megtalálható, az életünk szerves része. Sajnos, nem marad a mellékhelyiség csendes magányában, hanem az utcán jön szembe - úgy vélem, mindegy, hogy állati vagy emberi, de talán a középkorban volt ilyen helyzet.

Mária utca felújítása zajlik. Az autósok már nem bírták, birtokba vették az elkészült részeket - egy oszlop már ki is volt törve - , és a gyalog, bringás, kutyás emberek is bátrabban járnak arra. Megértem, szép lesz, változás az eddigi megszokotthoz képest.

Amit nem értek meg, hogy miért kell a kutyákat ide szaratni? 

Kőzúzalék kupac, amivel dolgoznak emberek, az itt lakó kutyások hálája a tetején látható. 

Érthetetlen számomra. 

Vagyunk ezzel páran így ebben a városban, sőt, egyre inkább az a jellemző, hogy mindenhol szarban járunk. Hogy ez feltünőbb legyen, a Blahára ki is raktak egy pár mű-szar kupacot. Értelme? Nem sok, ez a mennyiség már nem éri el az ingerküszöbünket. Megszoktuk, hogy szar vesz körül az utcákon, tereken.

Adomány

Címkék: hajléktalan adomány

2010.07.28. 19:30

 Sok a hajléktalan az utcákon - főleg az elmúlt napok nagy hősége hajtotta ki őket, hiszen a szállók 20-30 ágyas nagy termeiben éjjel is elviselhetetlen a forróság, kint az utcán viszont ki lehet bírni.

Sokan segítenek rajtuk, sokan dolgaznak értük - bár biztosan elkelne a több segítség. Érkezik is: pékárú lerakva a bokor alá, ruhák kirakva a szelektív mellé.


Segítsünk embertársainkon, de ne így!