Fenyőfa

Címkék: hangulat felhívás

2010.01.24. 15:38

 

 A CaPE nyílt ülésén számolt be Alföldi DLA György a tavaly beharangozott sétáló utcák kialakításának kezdéséről: nincs tuti időpont. EZ a biztos. 

Viszont kiderült, megvannak az építési engedélyek, amint jó idő lesz, el is kezdik a Mária utcát. Természetesen a munkálatok elkezdése előtt két héttel értesítenek mindenkit az utcában, a helyi újságban is benne lesz, hogy ne érjen senkit váratlanul. A többi utcára még nincs meg, és kell hozzá, hogy meg tudják kötni a szerződéseket. A közművekkel is kell egyeztetni még; a Vízművek megváltoztatta a nyilatkozatát - amikor a pályázatot elkedték, azt nyilatkozta, nem kell vezetéket cserélni, most meg azt, hogy kell. 100 millió (!!!) különbség, teljesen más útépítési procedura, így aztán most megy az egyeztetés, hogy mi az, amit tényleg ki kell cserélni, mi az, ami történt az eltelt fél év alatt, mi romlott el.

A tervek megvannak, az építési engedél folyamatban - ha megvan, akkor ez alapján olyan március környékén elindulnak a közbeszerzések. Ha megvan a kivitelező, akkor nyolcadik hó elsején indulna, és egy év van rá, tehát 2011 augusztusára kell kész lenni.

Ez olyan szempontból jó, hogy nem egyszerre lesz feltúrva az egész környék -  viszont mindig valahol felújítanak majd. Por lesz végig, az biztos. Közben négy hétvégén négy különböző helyszínen lesznek programok - amelyek most titkot képeznek, ugyanis az igazgató úr nem készült (most sem), így nem hozta magával a feljegyzéseit. 

Kulturális események lesznek, piac, a helyben lévő kiskereskedések jobb megmutatkozási lehetőséget kapnak, és a megújult tereket is megismerve birtokba veheti az istenadta nép.

A Horánszky 13 egy diákközponttá fog válni, amit az önki üzemeltet, egy új, non-profit kft.-t hoz létre erre a célra. Az épületnek jelenleg a kiürítési tervén dolgoznak, aztán majd nyáron meglesz az építési engedélye is, így ott is ki lehet írni a közbeszerzést. 

Hogy mi is lesz ott pontosan? Hát, egy olyan centrum, ahol nagy tereket kapnak minden szinten a diákok, utcafronton workshop termek, a pincében pedig egy nagy előadó - itt aztán biztosan lehet hasznos dolgokkal is foglalkozni. Az udvar fele fedve lesz - és majd ki is alakul, mi lesz benne. Az ide járó 20-25 ezer diákot ki kell szolgálni, az fix.

A Krúdy utca lezárásának első fél évét is ki fogják értékelni, hogy vált be, mint gyalogos utca; másrészt úgy néz ki, egy süllyedő bólyás rendszer lesz kialakítva, hiszen most már van egy nonstop működő diszpécserközpont (a parkolási feladatok átvételének hozadéka), így megoldható lesz egy távirányítású működtetés - ha mentő, tűzoltó vagy egyéb miatt kell bejutni oda.

 

Kapitány - Frissítve!

Címkék: rendőrség józsefváros

2010.01.22. 14:40

Még csak meg sem melegedett rendesen a helyén a kerületi rendőrkapitány, máris új helyre került: nyugdíjba vonul. Indoklás nincs, utódjáról később döntenek.

Közlemény (BRFK)
2010.01.20. szerda 10:33
 

Budapest Rendőrfőkapitánya javaslatára az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője 2009. január 20-ai hatállyal, indokolás nélkül visszavonta [...] Práger Ferenc r. ezredes úr, a VIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének vezetői megbízását. A [...] kapitány kérte nyugállományba helyezését. 

 

BRFK KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY 

A májusban 50. évébe lépő Práger 2007 december 31. óta vezette a kerületi kapitányságot, ami azt jelenti, pár nappal több, mint 2 évig volt itt. Elődje is nyugdíjba ment innen, szintén váratlanul váltották le.

Aztán az esti hírek azzal borzolták a kedélyeket, hogy házkutatást tartottak a kapitányságon. Kár, hogy nem láttam, megnéztem volna, hogy zajlik egy ilyen, amikor a rendőrség épületében kutatnak - biztosan vicces. 

Házkutatást tartottak az ügyészek Budapesten, a VIII. kerületi rendőrkapitányság épületében - erősítette meg a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Skoda Gabriella elmondta, hogy hivatali visszaélés miatt, ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást.

Arra sem az ügyészség, sem a rendőrség tájékoztatása nem tért ki, hogy a szerdán visszavont vezetői megbízások és az ugyancsak szerdán tartott házkutatás összefüggnek-e egymással.

Ami viszont nem vicces, hogy ezzel aztán ismét jócskán rendült a rendőrségbe vetett, amúgy is recsegő-ropogó bizalom. Ami itt, a kerületben nem annyira jó. Ha már a kerületi kapitányról is ilyen hírek kerülnek napvilágra, miben bízzon az egyszerű polgár? Hiszen ha nem is mondják, az összefüggés világos.

Kíváncsiságom amúgy is nagy, de erre az ügyre - azt hiszem - többen is kíváncsiak vagyunk.

 

Frissítve!

 

Csöpögnek, csordogálnak az információk, úgy tűnik, nagyobb az ügy, mint elsőre tűnik:

A korábbi kerületi polgármester, Csécsei Béla nevével összefüggésbe hozható megbízási szerződéseket, valamint a Corvin Sétány projekttel kapcsolatos dokumentumokat foglaltak le az ügyészségi nyomozók, mikor házkutatást tartottak a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányságán, valamint a józsefvárosi önkormányzatnál.

A HavariaPress úgy tudja, hogy hivatali visszaélés gyanújával végzett házkutatást szerdán az ügyészség a józsefvárosi rendőrkapitányság épületében, valamint a kerületi önkormányzatnál. Az ügyészségi nyomozók mindkét helyen iratokat foglaltak le. A hivatali visszaélés ügyében indított eljárásnak gyanúsítottja egyelőre nincs. Az ügyészség szóvivője megerősítette a nyomozás, illetve a házkutatások tényét.

A hírügynökség információi szerint a korábbi kerületi polgármesterhez köthető, gyanús megbízási szerződéseket, valamint a Corvin Sétánnyal kapcsolatos dokumentumokat foglaltak le, s vittek magukkal az ügyészségi nyomozók, akik hiába keresték a józsefvárosi vagyonkezelő egyik vezetőjét is. Úgy tudni, az ügyészségi nyomozók a kerületi jegyzővel is szerettek volna beszélni, ám őt sem találták.

 Még jó, hogy minden újságnak vannak rendőrségi/ügyészségi forrásai, így aztán minden kiderül idő előtt. Vagy legalábbis egy része az ügynek.

Józsefvárosi ingatlanok gyanús értékesítése kapcsán indult vizsgálat az ügyészségen – értesült a Népszava. A kerületi önkormányzatnál, illetve rendőrkapitányságon tartott házkutatásokon kívül állítólag magánlakásokon is megjelentek a nyomozók. A kerületi kapitányt leváltották, mert érintettje lehet az ügynek.

Nagy értékű ingatlanokkal való spekuláció állhat annak a házkutatás-sorozatnak a hátterében, melyet szerdán tartott az ügyészség több helyszínen. A Népszava értesülései szerint az elmúlt években több józsefvárosi lakás, illetve üzlethelyiség cserélt gazdát gyanús körülmények között, feltehetően mélyen valós értékük alatti árakon. Forrásaink úgy tudják, hogy egyebek mellett a Rákóczi út egyik házának értékesítése-hasznosítása körül is megfogalmazódott: bűncselekmény állhat a háttérben. A VIII. kerület vagyonkezelő cégének egyik vezetőjét – forrásaink szerint – bár szerette volna, nem tudta meghallgatni a nyomozó hatóság. Az illetőről azt mondják, hogy Csécsei Béla (SZDSZ) korábbi polgármesternek éppúgy bizalmi embere volt, mint a jelenlegi kerületvezetőnek, a tavalyi időközi választáson győztes Kocsis Máténak (Fidesz–KDNP).

A kerületi rendőrkapitányságon tartott házkutatásról annyit sikerült megtudnunk, hogy abban a pár órával korábban felmentett rendőrkapitány irodájára fókuszáltak. Úgy tudjuk, Práger Ferenc ezredes is érintettje lehet az ingatlanügynek.

Arról is értesültünk, hogy magáningatlanokban is végeztek kutatást, ezekről azonban az ügyészség nem adott tájékoztatást. A hatósági gyakorlat ismeretében valószínűsíthető, hogy előzőleg Práger lakásában is jártak, de mivel feltehetően nem találták, amit kerestek, ezért „terjesztették ki a helyszínt” szolgálati helyére is. Az ügyészség lapzártánk idejéig – tudomásunk szerint – nem közölt gyanúsítást senkivel, de vélhető, hogy többen is erre a sorsra jutnak. A nyomozás érdeke – tájékoztatták az ügyet ismerők lapunkat –, hogy igazmondási kötelezettséggel – és büntetőjogi felelősséggel – terhelt tanúként kezdődjenek a meghallgatások. A gyanúsított ugyanis már nem köteles igazat vallani.

Az eljárás hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt indult. A hatóság ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a nyomozás érdekeire figyelemmel nem adhat további tájékoztatást. Így azt sem árulta el, hogy eredményesek voltak-e a helyiségátvizsgálások, azaz megtalálták-e az eljárásban relevánsnak tekinthető bizonyítékokat.

Mégiscsak kipattan, hogy itt is volt egy kis ingatlanpanama? Forrásaim Mitus Zsuzsa nevét emlegetik, aki nemrég felfüggesztette a tagságát az MSZP-ben. Magától, vagy szóltak neki...?

Frokk

Címkék: roma cigány építkezés felújítás

2010.01.21. 10:40

 A Szentkirályi utcába tervezett Roma Oktatási Központ építési engedélyét a kerület megtámadta, és hatástanulmányt vár a fővárostól a központ megnyitásával járó környezeti hatásokról. Ez egy hónapja volt, de azóta történtek még érdekességek.

A kiráji rádió készített egy összeállítást, 10 perc, hallgassátok meg!

 

Már ha hajlandó elindulni, mert nekem nem..Ezért itt egy másik, csak a hang a fontos:

 

Telefonközpont

Címkék: film videó régi fejlesztés múlt

2010.01.20. 15:22

Amikor még működött - és pont akkor modernizálták. 

 

A felrobbant kávéfőző

Címkék: ajánló meghívó koncert

2010.01.19. 11:03

 Ismét egy meghívó: a Roma Parlament évadnyitója lesz pénteken este - egy nem mindennapi kórus ad koncertet. Gyertek el!

 

 

Parkolási kiváltság

Címkék: autó hivatal járda parkoló jkf

2010.01.18. 10:23

A szomszédos kerületben, Erzsébetvárosban sokszor láttam, hogy a parkoló autó kerékbilincset kap olyan esetben is, ha megfelelő helyre állt, megfizette a parkolás díját, de a kijelölésen, a felfestett csíkon átlóg. Gyakorlatilag ezzel a járdából foglal nagyobb helyet, amit a KRESZ 40.§  8. szabályoz.

Nálunk ilyenekért (sem) nem büntetnek, vagy figyelmeztetnek. Mindennapos látvány, hogy babakocsival vagy kerekesszékkel az út közepén kénytelenek menni az emberek. A legszebb, hogy az önkori környékén, sőt, előtte is akad ilyen - pedig ott az Escort Security is, 0-24-ben, akik ugyan nem intézkedhetnek ilyen esetekben, de könnyedén hívhatják a köztereseket. Vagyis hívhatnák.

Hogy nem teszik, annak biztosan oka van. Hogy mi, nem tudom, de naponta látok szabálytalan autókat az önkori előtt. Talán itt kellene kezdeni a rendrakást - a saját háza táján kezdje a "söprést" az új polgármester. Bár az igaz, ez még az előző polgármester alatt lett kialakítva, a jegyző asszony meg ellenőriz minden rendeletet, hogy megfelel-e a hatályos szabályoknak - vagy nem - szóval csak javítani tud rajta.

Elég lenne csak az ablakon kinéznie, alatta ott egy szabálytalanul kijelölt, csak a Hivatal dolgozóinak fenntartott parkoló - az utca két oldalán. 

Ha jobban megnézzük, sorszámozott helyeket látunk, beosztva szépen. A járda meg szűkül, két ember nem fér el egymás mellett.

Értem én, hogy az ott dolgozóknak is be kell jutni a munkahelyre, de a Hivatal egy köpésre van a Körúttól - szóval elég jó a tömegközlekedés arra. Vagy akár járhatnának bringával is....

Ami nem fér a fejembe, hogy miként várhatják el a jogkövető magatartást a lakosságtól - bármilyen téren - ha a Hivatal jelöl ki törvényellenes parkolót a saját dolgozóinak?