Penészvirág

Címkék: hangulat művészet jelen

2010.05.23. 11:01

 

Szavaznák/nék

Címkék: vélemény szavazás graffiti

2010.05.22. 13:25

Szoborlopás

Címkék: rendőrség szobor

2010.05.21. 11:29

 Hihetetlen, nem is értem, hogy történhetett meg:

Védett műalkotásnak számító bronz szobrot loptak el Budapesten a VIII. kerületi, Fiumei úti sírkertből. A szobor ülő férfialakot ábrázol, kezében a lábánál földbe szúrt karddal.


A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteki tájékoztatása szerint szerdán lophatták el az egy méter széles, 1,3 méter magas, körülbelül 100 kilogramm súlyú bronz szobrot.

 

A rendőrség kéri, hogy aki valamit tud az esetről, vagy tudja, hol a szobor, tegyen bejelentést a telefontanú ingyenes, 06-80-555-111-es számán, vagy hívja a 107-es, vagy 112-es segélyhívókat, vagy a 06-1-477-3712-es telefonszámot.


 

 via

 

 Nem egy élettel tele hely a Pollack Mihály tér, csak a mélygarázs jelent valamilyen mozgást itt - bár itt a Rádió, itt a Múzeum hátsó része, itt az Andrássy egyetem. A tér mégis egy elhagyott része a kerületnek is, a városnak is. Esténként kutyák hsználják ki a teret, gazdáik elegyednek beszélgetésbe, de ezen kívül csak egy nagy üres placc, rajta a mélygarázs lejáróival.

Ezen próbál meg változtatni a a Meszorg által meghirdetett hallgatói pályázat, ami nem konkrét megvalósítást keres, inkább csak közös gondolkodásra hív fel. A beadott munkákat ki is rakták a téren, bárki megnézheti - sőt, van ott egy pár üres, fehér molinó is, talán ott lehet üzeni nekik.

Az elmúlt napokban nem olyan volt az időjárás, hogy bárki kedvére ácsorgott volna a terveket nézegetve, este meg kifejezetten nehézkes, hiszen a díszlámpák világítása pont ott nem működik, ahol a molinók vannak. Ezért aztán kértem a szervezőket, hogy a terveket küldjék át jó felbontásban, a szoba/iroda melegéből jobban le lehet merülni a tanulmányozásukban. Nem kaptam meg, így be kell érnetek az én fotóimmal - ha a szöveget is el szeretnéd olvasni, akkor eredeti méretében kell megnézni - vagy ha van időd és kedved, sétálj ki, és vedd szemügyre. 

 

Persze, szavazni is lehet, mégpedig a Meszorg oldalán - ott is olyan kicsik a képek, hogy nem látni belőle semmit. Valaki szóljon nekik, hogy web2 van már!

Az eredményhirdetés pedig egy piknikkel lesz összekötve a hó végén.

 

Holló a hollónak

Címkék: vélemény autó parkoló jkf

2010.05.18. 12:20

 Nem vájja ki a szemét. Vagy mégis? 

Kedvenc köztereseimről lesz szó ismét, akik dolgoznak ugyan, de viccesen. Hol egy saját szabályai szerint dolgozó ember, aki tetszés szerint bírságol (Zentál Lajos), hol pedig vicces módon, megállni tilos táblát felszerelve bírságolnak - mint tették azt a Horánszkyban, vagy a Szentkirályiban:

Szánalmas, de komolyan. Az is lehet, hogy szabályt is sértenek egy-egy ilyen akcióval - ha valaki tisztában van a jogi hátterével, ne habozzon, kommentelje be. A Tolnai Lajos utcában, a rendőrség mögötti részen viszont folyamatosan a járdán állnak az autók - többnyire a rendőrségen dolgozók - a közteresek pedig arra mennek naponta többször, mégsem látni kerékbilincset egyszer sem.

A napokban viszont olyat láttam, ami kicsit mosolyra fakasztott. A bilincs egy olyan autón volt rajta, aminek a műszerfalán egy közteres jelvényszerűség volt kitéve; az ablakában meg egy vöröskereszt, biztos, ami biztos. 


 

A műszerfalon egy felvarrható jelvény van - ez vagy azt jelenti, hogy közteres, vagy azt, hogy az volt, esetleg közeli ismerőse, hozzátartozója lepte meg egy ilyen, "büntetlenséget" biztosító eszközzel. Holló a hollónak, ugye.

 

Nem jött be.

 

Csak nem értem, miért gondolják sokan, hogy rájuk nem vonatkozik a törvény, hogy ők kibújhatnak kötelezettségeik alól? Nem kivételek ez alól a rendőrök sem, a köztereseket pedig naphosszat lehetne ekézni.

 

Csak lenne néha foganatja.

 

Boltok nyitnak és zárnak be, csak a Tesco-k száma szaporodik. Jó ez nekünk?

Bizonyára sokan várták a Tesco Expressz Mátyás téri áruházának a nyitását, ám a környékiek elmondása és a 8ker blogon megjelent cikk alapján nagy a csalódás. Az árak nem az elvárt szinten vannak, a választék sem akkora, hogy ihaj csuhaj megérné oda járni. Ha az érme másik felét nézzük, akkor bizony dicséret jár a Tesco-nak: felújított, munkahelyet teremtett, és többek között választási lehetőséget ad a vásárlásnál. A környék nem túl jó, de a Tesco mégis nyitott, mert a rendet megoldotta a „szétverem a kockafejét ennek a buzinak” stílusú biztonsági őrökkel…

Ha jobban mögé nézünk a dolgoknak nem véletlen, hogy a Tesco bevállalta a Mátyás teret, ugyanis Budapesten agresszív módon szaporodnak az Expressz üzletek, mert a Tesco a belvárosi kosaras forgalomból is hasznot akar húzni. Felvásárolja az üres vagy meglévő boltokat (előbbiből igencsak sok van) és szép lassan elszaporodik, tönkretéve sok kis boltot és borsot törve a többi élelmiszer áruház orra alá (SPAR, Match Reál, stb.) Véleményem szerint az utóbbit nem nagyon sajnálom, hiszen versenybe száll a többi multival, inkább a magyar érdekeket féltem, és az sem elfelejtendő, hogy a Tesco saját-márkás termékeit nagy részben Szlovákiában gyártatja majd a jövőben. De ha a történetnél maradunk, azt is elmodhatom, hogy információm szerint, amikor a kerület gazdagabb lett egy Aréna Plázával és egy Tesco-val, nahát ott volt profi boksz. Az ellenfél nem volt más, mint az Auchan, de a Tesco győzőtt. Ki tudja mennyit fizetett, de megérte neki, hiszen a Tesco attól félt, hogy ha nyit az Arénában az Auchan, akkor az elviszi a forgalmat a Fogarasi úti hipertől (ugye egy vonalban vannak)

Akármennyit is fizetett a Tesco megérte, ugyanis a forgalom nem vész el, hanem átalakul, vagyis két helyről jön.

És most itt az újabb Tesco kerületi egység. Döbbenten láttam, amikor a Népszínház utca-Köztársaság tér sarkon át jártam: bezárt a CBA, valószínű megvették és helyette Expressz nyílik. Így már 100 méteren belül két Tesco Expressz közül választhatunk. Egy kicsit gyomorforgató… Szerintem további üzletek nyítására számíthatunk a kerületben. Köszönöm szépen, én nem kérek belőle.

Ui: Érdekes, de szerintem nincs összefüggésben, hogy a hamarosan nyitó Expresszel szemben lévő Schlecker üzlet bezár. Jártam egyszer-kétszer náluk, jóval drágábbak, mint a Rossmann vagy a Dm.

Üdv: Attila