MEGÚJUL, KIZÖLDÜL A TREFORT UTCA

Az őszi lakossági fórum után újabb fordulatot vett a Trefort utca felújításának előkészítése: pénteken TUTTI program volt az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában! A Trefort Utcát Terveztünk a Trefort Iskolában.

A British Council átlal kifejlesztett Future City Game játék jól megtervezett lépésein keresztül, 9 órától 5 csapat kezdte el a közös munkát. A csapatokban építészhallgatók, a Rév8 zrt munkatársai, tanárok, diákok, szülők és a Civilek a Palotanegyedért Egyesület
tagjai dolgoztak. Kolozsvári Csenge, a Szövetség39 szervezet játékmestere irányításával a globális és helyi gondokat, a helyi értékeket, az utcát használók elvárásait vették számba a résztvevők. Ezek ismeretében ötleteket fogalmaztak meg a játékosok, amelyeket
bemutatható formába hoztak délutánra.

A hosszú tervezést enegriával is bírni kell! A három írásbeli érettségi kereszttüzén túljutott 12-es diákok és 8. évfolyamos segítőik a régi időket idéző lila hagymás zsíroskenyér és tea, valamint az udvaron, kondérban főtt frankfurti leves és mákos guba menüvel csillapították a résztvevők éhségét.

Délután 4 órakor az érdeklődő közönség jelenlétében adták elő a játékosok kidolgozott ötleteiket. Volt, aki stílszerűen az utca aszfaltjára rajzolta színes krétával elképzeléseit. Volt, aki modellt épített. Volt, akinek az ötleteit a társai az előadás részeként
varázsolták színes filcekkel a fehér papírra.
Közös elemek voltak az elkészült tervekben a fák, cserjék, füves területek. Minden munkában megjelentek a szinteltolások, az úttest egyenes vonalának módosítása, kerékpártárolók, padok, kandeláberek. Minden tervben a környéken járók élettereként jelent meg az utca. Olyan helyként, ahol jó lenni, beszélgetni, olvasni, napozni, enni vagy csupán ücsörögni.

A Trefort utca megújítását minden érintett támogatja. Erről konzorciumi megállapodást ír alá a napokban Józsefváros Önkormányzata, Palotanegyed Részönkormányzata, a Civilek a Palotanegyedért egyesület, az ELTE Bölcsész Kara, A Trefort Gimnázium, a Mercure Hotel, a Georosco kft és a Szentkirályi utca 10. számú lakóház.

A következő lépések lesznek: a tervek elkészítése, azok bírálata, majd a tervek engedélyeztetése és a kivitelezés.Reméljük, hogy mindezek után 2012-ben megújulva, kizöldülve fogadja az utca a 125. születésnapi jókívánságokat.

Üdvözlettel: Fernengel András

 Vagy ki tudja. A városban a parkolás nem megoldott, és mint minden ilyen helyzetben, maguk az autósok oldják meg bizonyos szabályok figyelmen kívül hagyásával. A hivatalok, rendvédelmi szervek (rendőrség, közteresek) meg csak ímmel-ámmal intézkednek ilyen helyezetekben.

Vagy azért, mert sok lenne a munka, vagy azért, mert ők is azt gondolják, hogy ilyen helyzetben nem az ő dolguk lenne. Főleg akkor, ha egy önkormányzat a szabályszegő.

A minap erre jártamban pont találkoztam két közteressel, meg is kérdeztem tőlük, miért nem bírságolnak ebben az utcában. Persze, tudom a választ, itt parkolnak az önki dolgozói, direkt nekik lett kialakítva, miután eladták azt - az azóta is üresen álló - telket, ahol azelőtt parkolhattak. A 02067 és 02068-as azonosítóval rendelkező felügyelők nagyon korrektek voltak, csak éppen nem úgy értelmezik a törvényt, ahogy azt kellene. Lehet, azért is van félremagyarázva honlapjukon is.

Szóval hiába vágta fejből a KRESZ ide vonatkozó részét, fel van festve a csík, így ez már kijelölt parkolónak számít, tehát szerinte szabályos. És ebben megingathatatlan volt. Nem intézkedett. 

Jó magyarázat? Jog-félreértés?

A kijelöléshez a jegyző hozzájárulása kell, ő, mint a törvény őre ellenőriz mindent, hogy megfelel-e a hatályos jogszabályoknak. Szerinte igen. A parkolást is, a kerékbilincselést is, és a közterületek felügyeletét is a kerület látja el. Saját maga ellen nem intézkedik?

A kijelölést a főváros megfelelő hivatala engedélyezi, addig is két csoporton átmegy. Ők aztán tényleg vágják az összes vonatkozó szabályt és törvényt, mégis továbbengedik - ha erős az akarat, semmi nem állhat az útjába.

Nekik mindent szabad? 

Még szerencse, hogy a  Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) megelégelte az áldatlan állapotokat. Felülvizsgáltatja a fővárosi parkolóhelyeket, mivel hamis adatokat adtak meg a parkolóhelyek kialakításakor. 

Retek Blog, az Egypár blog, a 8ker blog, a Városi Metamorfózisok blog és a Fővárosi Blog közös akcióval hívja fel a figyelmet a problémára. 

 A Mátyás tér egyik fele átalakul idén, nem lesz rajta átmenő forgalom. A múlt hétvégén tartott videós gyorstalpaló résztvevőinek egyik témája pont ez volt, megkérdezni az utca emberét, mit gondol erről. Tessék:

 

Szerintem zseniális lett. A vágásban kaptak segítséget, persze, mindent nem lehet egyszerre, de bele lehet kóstolni, ízelgetni; aztán ha tetszik, apránként elmélyedni a videózás részleteiben. Addig is meg lehet mutatni, mit látnak az emberek a kerületben maguk körül - meg azt is, hogy mit szeretnének látni.

Természetesen, ha érdekel a videózás, szívesen forgatnád le te is a téged érintő dolgokat, szívesen segítenek

 Bár még csak terv sem voltam ebben az időben, azért tudom - vagy legalábbis sejtem - mi zajlott a Corvin közben. Most sajátos emlékezési forma segíti újra átélni - még ha csak részben is - az akkor történteket: tankcsapdák és gyalogárkok között vág át az itt lakó, vagy az ide tévedő turista. Nem hiszem el, hogy nem direkt csinálták, annyira jól sikerült.

Egy laza séta a mozi körül, és ezek a képek tárulnak a szemünk elé:

Aztán tényleg lehet, hogy nemsokára iskolás csoportok fogják eljátszani a forradalom eseményeit, és nekik készültek...Mesz János (Falábú Jancsi) kopjafája pedig délcegen magaslik a kukák közül - méltó helyen van? 

Méltó ez az egész az emlékezésre?